Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de yeni kriz kapıda

Büyükşehir'de yeni kriz kapıda

Geçtiğimiz hafta gelen Yüksek Hakem Kurulu kararı ile büyük çaplı bir grevin eşiğinden dönen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yine sıkıntılı günler bekliyor. Bir süredir İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı firmalardan İZELMAN ve İZENERJİ’de çalışan 10 bin işçiyi temsil eden DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında devamı eden sürecin ardından ufukta yeni bir toplu sözleşme krizi daha gözüktü.

  • Ege Postası
  • 31.07.2013 - 14:52
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde catering hizmetleri, kafeterya, yiyecek ve içecek servisi gibi hizmetlerini yürüten Grand Plaza A.Ş. bünyesinde çalışan yaklaşık 350 personeli ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde kritik viraja girildi. Sözleşme görüşmelerinde yaklaşık 2 aylık süreç geride kalırken, taraflar arasında henüz anlaşma sağlanması ve yarın itibarı ile arabulucu sürecinin de bitmesi ile ufukta yeni bir toplu sözleşme krizi göründü.

YHK KRİZİ TEDİRGİNLİK YARATIYOR

Grand Plaza A.Ş. çalışanlarının örgütlü olduğu TÜRK-İŞ’e bağlı TOLEYİS (Türkiye Otel Lokanta Dinlenme Yerleri işçileri Sendikası) ile işveren İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında devam eden TİS görüşmelerinde kritik viraja gelindi. Sendika yönetiminin yarın Büyükşehir yetkilileri ile yapılacak görüşmelerden sonuç alınamadığı takdirde, grev eylem kararını hayata geçirme ve 60 gün içerisinde greve çıkma hakkı bulunuyor. 2008’de yapılan üçüncü dönem sözleşmeleri kapsamında istedikleri ücret artışlarını alan ve Büyükşehir Belediyesi’nin taşeronu kaldıran uygulamaları ile rahat nefes alan örgütlü çalışanlar, son dönemde yaşanan gelişmeler ve YHK krizi ile birlikte tedirgin bir bekleyişin içine girdi.

SÜREÇ YARIN SONA ERİYOR

Yaklaşık 350 çalışanın örgütlü bulunduğu TÜRK-İŞ’e bağlı TOLEYİS sendikası, İZELMAN ve İZENERJİ krizleri sonrasında görüşmeler için temkinli adımlar atarken, yarın tamamlanacak arabuluculuk safhasından önce anlaşma sağlanmasından yana. Çalışanlar ile bir araya gelen ve talepleri dinleyen sendika yönetimi, çıkan ortak görüş doğrultusunda anlaşma sağlanmaması ve görüşmelerin tıkanması durumunda grev eylem kararını askıya çıkarma ve takip eden süreçte de greve gitme kararı aldı. Sendikanın 5 ayrı ücret grubunda bulunan çalışanlar için istediği ücret artışının yüzde 15, 75 gün olan primlerin ise 90 güne çıkartılmasını istediği öğrenilirken, belediye tarafından sunulan rakamın ise yüzde 6 ve 7 oranlarında olduğu da gelen haberler arasındaydı. Diğer yandan, sendikanın “olmazsa olmaz” ücret artışı için koyduğu alt rakamın yüzde 10 şeklinde belirlendiği ve yine sendikanın tüm görüşme taleplerine rağmen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kendilerine randevu vermediği de gelen duyumlar arasındaydı.

SENDİKA TEMKİNLİ, SON GÖRÜŞMEDEN SONUÇ BEKLENİYOR

Konuyla ilgili detayların yarın Büyükşehir Belediyesi’nde yapılacak görüşmelerden sonra netlik kazanacağını vurgulayan TOLEYİS Ege Bölge Şube Başkanı Habib Karakuş, sendika adına olumlu adımlar attıklarını ve masa barışında iş barışını sağlamaktan yana olduklarını belirterek, “Yarın Büyükşehir Belediyesi ile karşılıklı görüşeceğiz ve son teklifler sunulacak. Biz işçilerimiz ne istiyorsa onu yapacağız ve ortak kararlar almaya gayret gösteriyoruz. Ücretlerde ve sosyal haklarda iyileştirme bekliyoruz. Bizim tavrımız net. Ne istediğimizi biliyoruz ve taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz. Masa başında anlaşamadığımız takdirde, gerekirse grev seçeneğini de kullanırız.Enflasyon rakamlarının üstünde ücret artışı bekliyoruz. Son görüşmeler bittikten sonra değerlendirme yaparak, ona göre bir adım atacağız” diye konuştu.

GRAND PLAZA A.Ş. BÜNYESİNDE HANGİ HİZMETLER VAR'

Aşık Veysel Rekreayon Alanı, Doğal Yaşam Parkı, Tarihi Asansör, Tarihi Rekreasyon Alanı, Yassıca Ada gibi tesislerdeki kafelerin yanı sıra, belediye içerisindeki birçok birime mutfak hizmeti sunan belediyeye bağlı firma, aynı zamanda halka ucuz fiyatla ekmek sunan Kent Ekmek Fabrikası ve Kent Ekmek bayilerini de işletmeye devam ediyor. Olası grev kararı çerçevesinde en çok etkilenecek kesim ise, ucuz ve temiz ekmek alan vatandaşlar olacak. Yaşanan son gelişmeler ve Genel-İş Sendikası ile çıkan kriz sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin nasıl bir adım atacağı ise merakla bekleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.