Dolar 32,4318
%0.03
Euro 34,6925
%-0.32
Altın 2.428,000
%-0.29
Bist-100 10.083,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de hararetli meclis!

Büyükşehir'de hararetli meclis!

İZSU’nun (İzmir Su ve Kanal İdaresi) 2014-2019 yılı stratejik planlarını görüşmek üzere olağanüstü toplanan İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisi yine gergin anlara sahne oldu. AK Parti’li meclis üyelerinin sert eleştiride bulunduğu ve ret oyu verdiği beş yıllık stratejik planları savunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” derken, gündemdeki konulara da değinerek İzmir Valisi Mustafa Toprak’a yüklendi. Toprak’ın “Malların yüzde 99’unu belediyelere verdik” şeklindeki açıklamasına sert tepki gösterdi ve “Bu koskoca bir yalandır"dedi.

  • Ege Postası
  • 29.09.2014 - 20:42
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin su ve kanal hizmetlerini yerine getiren İZSU’nun önümüzdeki beş yıla ait stratejik planları meclis onayına sunuldu. Yer yer sert tartışmaların yaşandığı olağanüstü meclis toplantısında, planı “Vizyonu eksik” olarak niteleyen AK Parti Grubu’nun su fiyatlarına yönelik eleştirileri ve arsenik iddiaları ret verdiği ile İZSU’nun beş yıllık yol haritası CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi.
 
 
DOĞAN’DAN ARSENİK ELEŞTİRİSİ
Stratejik plan hakkında muhalefet adına görüşlerini ve eleştirilerini sunan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Büyükşehir kapsamında İZSU’nun yetki ve sorumluluk sahasına giren alınan yeni ilçe ve beldelerle ilgili 5 yıllık bir çalışma yapılmadığını görüyoruz. Yağmur suları açısından da bakıldığında İzmir’in doğal şanssızlıkları var. Yer altı sularında arsenik olayı artıyor. Arıtma tesislerini fazlalığı ihtiyaçtan değil, arsenikten dolayıdır” diyerek arsenik konusunda önemli iddialar ortaya attı.


 
“ÖNGÖRÜ VE VİZYON EKSİKLİĞİ VAR”
AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan planları yetersiz gördüklerini kaydederek, “Hizmetlerinizde 5 yıllık projelerinizde öngörü eksikliği vardır. Birçok derede halen dere ıslahı çalışması yapılmamıştır. 5 yıllık stratejik planda nerelerin kamulaştırılacağını göremedik. Yoksa kamulaştırma yapılmayacak m? Kaç hektar alanda yeşillendirme yapılaca? Bu planlarda görülmüyor. Bütünşehir olmamıza rağmen, yeni havza çalışmalarını planlarda göremiyoruz. Yeni ilçelerde içme suyu ve arseniğe önlem alınması açısından 5 yıllık bir planlama göremedik. Körfez temizliği için, dere yatakları ve körfezi kirleten tüm unsurları yok edebildiniz m? Bunun için Ulaştırma Bakanlığı ile ortaklaşa projeleriniz ya da proje ortaklığınız var mı'” dedi.
 
“SU BAĞLATMAK ARTIK TORPİLLİ İŞLER ARASINA GİRDİ”
İçme suyu kayıp kaçak oranlarına da değinen Doğan, “Yüzde 33’lük kaçak oranı bu planlarda da yer almış. Neden 24 yıldır halen bu orandayı? Bu rakam orta ölçekli 3 adet baraj demek. 1,5 milyon insanın temiz su ihtiyacı demek. Umarız 5 yılda bu oran yüzde 10’a düşer. Bursa’da bu oran yüzde 22’dir. İzmir daha düşük orana sahip olmalıdır” dedi. AK Parti’li Bilal Doğan eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Son 7 yılda İZSU’nun öz kaynakları başa baş noktada. 2006 yılının gerisinde kalınmış. Su bağlamak artık torpilli işler arasına girmiştir. Artık su bağlatmak zor bir iş haline geldi. Buna sebep olan personel eksikliği umarız bir an önce giderilir. Bu durum, eziyet açısından 1980’i hatırlatacak noktaya vardı.”
 
“İZMİR’DE SU ÇOK PAHALI”
“İzmir’de su çok pahalı” diyerek sözlerini sürdüren Doğan son olarak vatandaşlardan gelen şikayetlere değinerek, “Kademeli sistem oldukça yanlış yürümekte. Su faturaları git gide yükseliyor. İZSU’daki su fiyatlarının nasıl aşağıya çekileceği konusunda stratejik planda herhangi bir öngörüde bulunulmamış. Stratejik plan, İzmir’in gelecekteki beş yılını düzenli şekilde planlayamamış, kent için vizyonu eksik bir plan. AK Parti olarak bu planlara grup olarak hayır diyoruz” dedi ve 2014-2019 yılı stratejik planına ret oyu verdiklerini belirtti.
 
“İZSU VATANDAŞLARDAN ZORLA, ZORBALIKLA PARA ALIYOR”
AK Parti’li Meclis Üyesi Ali Kökoğuz ise, “İzmir’de bir kanal içme suyu içme suyu altyapı bedeli problemi var. Vatandaşlar on yıldan beri kanunlara aykırı olarak İZSU’nun bu bedelleri zorla, zorbalıkla ve gasp ederek almakta olduğunu söylüyor. 1985 yılında çıkan imar kanununa göre kanal ve içme suyu altyapı bedelleri ancak gelişme alanlarında alınır der. 2003 yılına kadar bu bedeller alınmıyordu. 2003 yılında işte bu soygun denilen uygulama başladı. Siz 7 aydır bu bedelleri almıyorsunuz. Peki ondan önce son on yılda bu ne için alınd? Vatandaş on yılda toplam 700 milyon lirayı bulan bu bedelin kanuna aykırı şekilde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU tarafından alındığını belirtiyor. Bu bedel nasıl geri ödenece? İZSU usulsüz şekilde alınan bu parayı vatandaşlara nasıl iade edece? Vatandaşlar yargıya mı gidecek'” şeklinde konuştu.
 
“YARGI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN LEHİNE KARAR VERDİ”
AK Parti’li meclis üyelerinin eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, içme suyu ve kanalizasyon katılım bedellerinin yasal zorunluluk gereği vatandaşlardan alındığının altını çizerek, “Bu karar yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kararı ile kaldırılmıştır. Vatandaşların bu konuda aldığı karar gereği İdare Mahkemeleri’ne açtığı davalar belediyenin lehine sonuçlanmıştır. Bu konuda mahkeme kararları var. Bu bedellerin geri ödenmesi mümkün değil” dedi ve söz konusu uygulamanın kanuni bir zorunluluk olduğunu söyledi.  
 
SELVİTOPU’NDAN AK PARTİLİ MECLİS ÜYELERİNE ÇAĞRI
Alınan bedelleri anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı bulduğunu ve kent genelinde alınması gerektiğini belirten Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise, “İmar kanununda yapılacak düzeltmeler ile bu problem ortadan kaldırılabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda yetkiyi belediyelere bırakmış. Bu konuda çalışma yapacak olan iktidar partisine mensup AK Parti’li meclis üyelerinin kendileridir. Yasal düzenlemeler için girişimde bulunmalarını diliyoruz” dedi.
 

KOCAOĞLU: YİĞİDİ ÖLDÜRECEKSİN, HAKKINI VERECEKSİN
İzmir’in 30 senelik planlarında en önemlisinin “Büyük Kanal Projesi” olduğunu hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Su kaçakları geçmişte yüzde 60’lar oranındaydı. Benden önceki belediye başkanlarımız da bu konuda çok emek sarf etti. Su kaçakları merkezdeki 11 ilçede yapılan iyileştirmelerden sonra giderildi. Sonra 10 tane ilçe 36 tane daha belde geldi. Buralarda asbestli borular vardı, Su kaçakları yüzde 80-90’lara varıyordu. Biz buraları adam ettiysek marifet burada. Yiğidi öldüreceksin ama hakkını vereceksin arkadaş... Yüzülebilir körfez için iktidar partisinin üyelerine, sizlere sesleniyorum, Allah rızası için, her şeyi bitti... TCDD ile ortak çıktığımız proje. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak buradaki projede bir kuruş kazancımız olmayacak. Evet densin başlansın, körfezde yüzülsün, İzmir dünyanın sayılı 3-5 kentinden biri olacak” diyerek eleştirilere yanıt verdi.
 
“KOSKOCA BİR YALAN…”
Mecliste gündemdeki konulara da değinen Başkan Kocaoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın İl Özel İdaresi’nin devir krizine yol açan taşınmazları ile ilgili açıklamalarına sert tepki göstererek, “Vali benden değil, İzmirliden özür dileyecek. Ben İzmir’in malını ham yaptırmayacağım dedim. Malların yüzde 99’unu belediyelere verdik demek koskoca bir yalandır. Bu koskoca bir yalandır... Türkiye’nin en önemli üçüncü kentinin valisine bu yakışmaz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Özel İdare’nin mallarından ve araçlarından sıfır almıştır. Eğer böyle bir beyanat verdiyse yazıktır. Valinin çaresizliğinin göstergesidir…” dedi.
 
AK PARTİ’YE VERYANSIN ETTİ
Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne adalet eleştirisinde bulunan AK Parti’li 6 belediye başkanının basında yer alan beyanatlarına da çok sert tepki gösterdi ve, “Biz hiçbir zaman belediye ayrımı yapmadan çalıştık. Diğer belediyelere nasıl yardım ettiysek, ne yatırım yapacaksak, AK Partili ve MHP’li belediyelere de aynı destek verilecek. Bunlar doğru haberler değil. Bunlar ikilik yaratmaktan başka bir şey değildir. AKP’li belediyelerde halkın büyük çoğunluğu büyükşehirde bize oy verdiler. İl Başkanı “Bizim belediyeler yer satmıyor” demiş il başkanınız. Şimdi siz Ödemiş’teki satışlara bakacaksınız. Fiiliyat, gerçek neyse o... Ona bakacaksınız” dedi ve Tire krizinin bir benzerinin de Ödemiş’te gündeme geldiğini belirtti.
 
“İZMİR’İN PROJELERİ KİŞİSEL HIRSLARA HEBA OLMASIN”
Bir diğer önemli tartışma konusu olan Katı atık bertaraf tesisi ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Kocaoğlu, AK Partili meclis üyelerine seslenerek, “Yamanlar evsel atık tesisi konusunda da desteklerinizi bekliyoruz. Çünkü bu İzmir’in problemi. Yoksa Harmandalı’ya daha çok muhtaç kalırız. İzmir’in projeleri bu tür kişisel şeylere heba olmasın. Siyaset kendin için yapılmaz. Siyaseti ülke için yapanlar her zaman minnetle, şükranla, hürmetle anıldılar. Siyaseti kendi için yapanların tarih sahnesinde nereye savrulduklarını biliyoruz…” dedi ve isim vermeden AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’ye yüklendi.  
 
 STRATEJİK PLAN OY ÇOKLUĞU İLE KABUL
Meclis onayına sunulan İZSU 2014-2019 stratejik planı AK Parti’li meclis üyelerinin ret oylarına karşılık CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.