Dolar 32,3789
%-0.13
Euro 34,6829
%-0.34
Altın 2.396,140
%-1.6
Bist-100 10.083,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bir tarih böyle yok olup gidiyor: 'Tescilli' ayıp!

Bir tarih böyle yok olup gidiyor: 'Tescilli' ayıp!

İzmir'in tarihi semti Karataş'ta Halil Rıfat Paşa döneminden kalma 124 yıllık köprü adeta kan ağlıyor. İngiliz arşivlerine dahi giren ve tescil başvurusu bulunan köprünün gözleri geçtiğimiz yıllarda Konak Belediyesi tarafından betonla kapatılırken, çevresi moloz döküm alanına dönen tarihi yapıda alkolikler cirit atmaya başladı. Bir tarih böyle yok olup gidiyor

  • Ege Postası
  • 18.09.2015 - 11:11
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'in geçmişe ışık tutan tarihi eserleri bir bir yok olup gidiyor. Kentte görev yapan efsane isimlerden Halil Rıfat Paşa tarafından 1891 yılında yaptırılan ve Karataş semtine adını veren köprünün geldiği hal vatandaşları ve tarihçileri isyan ettirdi.

İNGİLİZ ARŞİVLERİNE GİREN 124 YILLIK ESER YOK OLUP GİDİYOR
Karataş 349 Sokak'ta Halil Rıfat Paşa Köprüsü olarak da bilinen ve mimarisinde kullanılan taş malzemeler ile yapım şekli açısından Kervan Köprüsü'nü andıran tarihi yapı ilgisizlikten yok olup gidiyor. Halil Rıfat Paşa tarafından yaptırılan ve 1900'lü yıllardaki İngiliz Su Yolu Haritası ile yabancı arşivlerde yerini alan yapı özgün kimliğini mumla aratırken, adeta ortaya çıkan "tarihi ayıpla" objektiflere yansımaya devam ediyor.
 

TARİHİ KÖPRÜ BETONA KURBAN GİTTİ!
Köprünün altından geçen yeraltı ve yer üstü suların Değirmen Dağı'ndan gelip, adını verdiği Eşrefpaşa Dere Sokağı'ndan geçerek buradan da ünlü İngiliz bahçelerinden denize döküldüğüne dikkat çeken kent tarihçileri, tarihi tescil için başvuru yapılan söz konusu eserin gösterilen çabaya karşın betona kurban edildiğine dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda Konak Belediyesi tarafından yürütülen çalışma kapsamında üzerinde Osmanlıca yazılar bulunan köprünün ayakları arasında bulunan ve su geçişi sağlayan gözleri beton ve tuğlalarla sıvanarak kapatılırken, ortaya adeta enkazları aratmayan bir manzara çıktı.
 
TİNERCİ YATAĞINA DÖNDÜ
Semt halkı söz konusu yanlıştan geri dönülmesini isterken, yine geçtiğimiz yıllarda belediye tarafından aynı sokağa ve köprünün kapatılan kısmından merdiven inşa edildiği de ortaya çıktı. Diğer yandan, köprünün başına gelenler bu kadarla da kalmazken, ilgisizlikten etrafını çöp yığınları ve molozlar kaplayan tarihi köprünün bulunduğu alan saçtığı kokularla çevre sağlığını da tehdit eder hale geldi. Özellikle gece saatlerinde alkolikler ve uyuşturucu bağımlılarının mesken tuttuğu tarihi eser niteliğindeki köprünün altı semt halkının korkulu rüyası haline geldi.
 
"TARİHİ AYIP"
Halil Rıfat Paşa Köprüsü'nün geldiği halin utanç manzarası olduğunu aktaran semt sakinlerinden kent tarihçisi ve araştırmacı-yazar Abdülkadir Hazman, "Ne yazık ki, bu köprü için tescil başvurusunda bulunan Konak Belediyesi, geçtiğimiz dönem bu köprünün gözlerini beton ve tuğla ile sıvayarak tarihi bir ayıbın altına imza atmıştır. Tarihi ve kültürel değere sahip nadide yapılarımıza bu şekilde hoyratça davranmak doğru değil. Biz bir an önce buradaki merdivenlerin kaldırılmasını ve köprünün gözlerine dökülen betonun da temizlenmesini istiyoruz. Konak Belediyesi'nden talebimiz, bu eserin tarihi kimliğinin yeniden ortaya çıkartılmasıdır. Diğer yandan, köprünün bitişiğinde bulunan arazi inşaat sahası. Belediye buraya ruhsat verdiği takdirde tarihi yapının önü kapanacak ve bir eser daha tamamen yok olacaktır. Yerel yönetimin böyle bir yanlışa geçit vermemesini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.