Dolar 32,2199
%-0.07
Euro 34,6524
%-0.07
Altın 2.399,180
%0.25
Bist-100 10.242,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayındır'ın bereketli toprakları su ile buluştu

Bayındır'ın bereketli toprakları su ile buluştu

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “İzmir’in Bayındır ilçesindeki verimli arazileri su ile buluşturacak projeyi tamamladık. Proje kapsamında yörede bulunan 30 bin 900 dekar zirai arazide modern sulama sistemleri tesis ederek münbit topraklarımızı su ile buluşturduk” dedi.

  • Ege Postası
  • 24.08.2015 - 11:51
Sulama Maksatlı Baraj Gölünde 33 Milyon Metreküp Su Depolanıyor
İzmir Bayındır Zeytinova Barajı, Bayındır ilçe merkezinin yaklaşık 7 km batısındaki Zeytinova Mahallesinin 1 km kuzeyinde bulunan Falaka Çayı üzerinde yer alıyor. Temelden yüksekliği 115 metre olan, sulama maksatlı baraj gölünde 33 milyon m3 su depolanıyor. Ayrıca, kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde inşa edilen baraj 4.25 milyon m³ gövde dolgu hacmine sahip.

Zeytinova Sulaması ile Bayındır ilçesi, Zeytinova, Yusuflu, Yakacık, Buruncuk, Pınarlı yerleşim yerlerine ait tarım arazileri ile Tire İlçesine bağlı Yeni Mahalle yerleşim yerindeki tarım arazilerinin bir bölümü olmak üzere toplamda 30 bin 900 dekar zirai arazi modern sulama şebekesi ile sulanıyor.



“Projeyi Süresinden Önce Tamamlayıp Vatandaşlarımızın Hizmete Sunduk”
Proje kapsamında ilk olarak sulama suyunu depolayacak Zeytinova Barajı’nın inşasını gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2014’te sözleşmesini imzaladığımız depolanan suyu arazilere iletecek sulama projesini ise Haziran ayında tamamladık. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün özverili çalışmaları neticesinde yapım işini süresinden önce bitirdik” diye konuştu.

Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu ayrıca iş kapsamında sulama şebekesinin tamamının borulu sistem ile teşkil edilerek, iş kapsamında değişik çap ve cinste yaklaşık 86 bin metre yüksek basınçlı sulama borusu ile yaklaşık 390 adet sanat yapısının da inşa edildiğini sözlerine ekledi.



Tarımda Verim ve Üretim Artışı Sağlanacak
Zeytinova Barajı’nın sulayacağı sahada halihazırda hububat, mısır, zeytin, pamuk, sebze, bostan ve yonca tarımı yapılırken, Zeytinova’nın devreye girmesiyle sulu tarıma geçildi. Yörede entansif tarımın gelişmesinin yanı sıra 2. ürün tarımı artacak. Böylelikle mevcut ürünlerde verim ve üretim artışı sağlanacak.

Zeytinova Barajı Sayesinde Nüfusa Düşen Aile Geliri 5 Bin Liraya Yükselecek
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatı üzerine uygulamaya giren Zeytinova Barajı Projesi ile dekar başına 620 TL net gelir artışı elde edilecek. Bu durumda nüfusa düşen aile geliri 2.000 TL iken proje ile nüfusa düşen aile geliri 5.153 TL’ye yükselecek.
Ayrıca projeden 1.342 çiftçi ailesinin yanı sıra doğrudan 6 bin kişi, dolaylı olarak da 1.500 kişi olmak üzere toplam 7.500 kişi yararlanacak. Toplamda 2.750 kişiye de ek istihdam artışı sağlanacak. Böylece, tarımsal gelirde sağlanabilecek olası artışlar göç olgusundaki ekonomik etkiyi de önemli ölçüde devre dışı bırakacak. Bu bağlamda projenin sosyal ve ekonomik anlamda sağlayacağı faydalar oldukça önem kazanıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.