Dolar 32,2355
%-0.02
Euro 34,8028
%0.37
Altın 2.415,970
%0.95
Bist-100 10.269,00
%0.2

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dolardaki kriz İzmir'i vurdu mu'

Dolardaki kriz İzmir'i vurdu mu'

TÜRK lirasının ABD doları karşısında yılbaşından bugüne kadar yüzde 25 değer kaybetmesi gözleri son yıllarda dış krediyle yatırım yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çevirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dolar değil Euro borçları olduğunu, bunlarında da 12-15 yıla varan uzun vadeli olmalarından ötürü bütçe dengesinin bozulmayacağını açıkladı. Dövizdeki kriz İzmir'i vurdu mu'

  • Ege Postası
  • 23.08.2015 - 10:23
ABD dolarının Türk lirası karşısındaki değer artışı yılbaşından bugüne kadar durmadı. ABD dolarını 3 TL'ye yaklaşması Türkiye'de dolarla ticaret yapan, mal alan veya yatırım yapan şirket ve kuruluşu olumsuz etkiledi. İzmir'de ise gözler son 3-4 yılda yaptığı yatırım ve satın almalarda dış kredi kullanan Büyükşehir Belediyesi'ne döndü. Dolardaki yükselişin dış kredileriden dolayı belediyenin finans dengesini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini yanıtını Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu verdi. Kocaoğlu, borçların Dolar değil Euro olduğunu ve uzun vadeli ödeme takvimleri nedeniyle herhangi bir handikap yaratmayacağını açıkladı.


Kocaoğlu, "Dış kredi kaynaklı tüm borçlarımız Euro'yla. Dolar üzerinden borçlanmadık. Euro'da da artış olabilir. Ancak biz çok uzun vadeli faizi sabitleyen krediler aldık. 12-15 yılı yayılan kredi ödemelerimiz var. Önümüzdeki 1-2 yıl da ödeyeceğimiz borçlarımız ise TL'dir. Uzun süreli vadeler ödeme dengesinde rahatsızlık yaratmaz. Maliyet açısından da bir sıkıntı olmaz. Dolar'daki artış bizim borçlarımızın ödemesinde bir handikap yaratmaz" dedi.


Büyükşehir Belediyesi son yıllarda Avrupa'daki yatırım bankalarından Konak ve Karşıyaka tramvayında kullanmak için 165 milyon Euro, akıllı trafik sistemi ve modern itfaiye araçlarına 45 milyon Euro, 15 yolcu gemisi ve 3 arabalı vapur alımında 110.8 milyon Euro, İzmir Metrosu 85 vagon alımında 38.5 milyon Euro, İZSU Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi kapasitesini arttırmak için 28 milyon Euro kredi sözleşmesi imzaladı. İlk 2 veya 3 yılları ödemesiz 7-12-15 yıl vadeli kredilerin tamamı Euro olarak geri ödenecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.