Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Sengel’den bir yıl değerlendirmesi: Kocaman projelerimiz yok, insana dokunan projelerimiz var

Başkan Sengel’den bir yıl değerlendirmesi: Kocaman projelerimiz yok, insana dokunan projelerimiz var

Haber Aktif programına katılan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, bir yıllık görev süresini değerlendirdi. Başkan Sengel, “Kocaman kocaman devasa projelerimiz yok. Ama bizim insana dokunan projelerimiz var. Sosyal belediyeciliğin haricinde insanların yaşamlarına artı değer katacağız” dedi. ‘Kocaman projelerimiz yok, insana dokunan projelerimiz var’

  • Ege Postası
  • 07.03.2020 - 11:31

EGEPOSTASI- TV35'te yayınlanan Haber Aktif programına katılan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Senem Gökdağ'ın sorularını yanıtladı.

Bir yıllık görev süresi boyunca yaptıklarını anlatan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, büyük projeler yerine insana dokunan projeler ürettiklerini belirtti.

Başkan Sengel, “Kocaman kocaman devasa projelerimiz yok. Ama bizim insana dokunan projelerimiz var. Sosyal belediyeciliğin haricinde insanların yaşamlarına artı değer katacağız” dedi.

Kent merkezi ve çevresindeki tabelaları düzenlemekle işe başlayan Başkan Sengel’in kadınlara, gençlere, çocuklara yönelik çok sayıda projesi var. projelerini birbiri ardına hayata geçirmeye başlayan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, tabela düzenlemesine gitme nedenini, “Efes Selçuk her taşında tarih kokan bir yer. Dolayısıyla bizim göstermek istediğimiz birçok cevherimiz var. Tabelalara çeki düzen vermemiz gerekiyordu. O yüzden hem işletmelerimizden de bir şekilde fikir aldık. İşletmelerimiz de tabelalarını kaldırdılar ve biz onun yerine nereye nasıl gidilir tabelaları koyduk. Selçuk’un imajına uygun tabelalar oluşturduk” şeklinde açıkladı.

Kavga etmekten yana değil, bu kent için sonuç almaktan yanayız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in desteğini her zaman yanlarında hissettiklerini dile getiren Başkan Sengel, merkezi hükümetle de iletişim halinde olarak Selçuk’a artı değer katmaktan yana olduklarını söyledi. Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, “Bütün belediyelerin hepsinde maddi imkansızlık söz konusu. Ben ciddi bir borçla devraldım belediyeyi ancak imkansız diye bir şey yok. Sadece sermayeyi doğru şekilde kullanmak gerekli. İzmir büyükşehir belediyesinin desteğini asla ve asla unutamayız. Ne zaman yardım istesek Tunç başkanımız ve tüm bürokratlarımız yanımızda. Selçuk gibi bir yerde iseniz 2,5 milyon turist geliyor. Bizim tek amacımız var, biz kavga etmekten yana değil bu kent için sonuç almaktan yanayız” diye konuştu.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Müthiş geçti. Yürekten yüreğe bir konuşma oldu. Kadınlar geldi ama insanlığa dair konuşmalar gerçekleşti. Onların yaşadığı sıkıtılar, katliamlar. Kadın ve erkek diye başlayan cümlelerden pek hoşlanmamakla beraber sanırım bir kadın duyarlılığı var. o yüzden aynı dili konuşmasak bile birbirimizi ifade edebildik ve böyle bir sonuç çıktı. Birileri bir gün sınırları çizmiş, insanlar da bir yerlere yerleşmiş, kadınlar o sınırları çizenlere inat mücadele etmeli. Siyasetin içindeki ve önemli görevlerdeki kadınlarla dünyanın barışa ihtiyacı olduğunu söylememiz gerektiğine dair bir sohbet yaptık. Anlamlı bir ziyaretti. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Selçuk’un imajına uygun tabelalar oluşturduk ve…

Tabela devrimi büyük bir cümle olmakla birlikte Efes Selçuk her taşında tarih kokan bir yer. Dolayısıyla bizim göstermek istediğimiz birçok cevherimiz var. Tabelalara çeki düzen vermemiz gerekiyordu. O yüzden hem işletmelerimizden de bir şekilde fikir aldık. İşletmelerimiz de tabelalarını kaldırdılar ve biz onun yerine nereye nasıl gidilir tabelaları koyduk. Selçuk’un imajına uygun tabelalar oluşturduk. Son zamanlarda baharın gelmesiyle İzmir’de Selçuk’a çok fazla gelen var. Ancak geldiklerinde İZBAN’dan çıkıyorlar ve ne tarafa gideceklerini şaşırıyorlardı. Toplumdan da oldukça olumlu yanıt aldık. Yaygınlaştıracağız. Daha düzgün, görünümü daha hoş bir hale sokmaya çalışıyoruz. Önce merkezde başladık. Projelendirdik. Kurula sunduk. Müze müdürümüzün de desteğiyle kurul onay verdi, sonra başladık. Sırada Pamucak ve Şirince var. Tek tek bütün her yerde tabelaları düzenleyeceğiz.

Atalık tohumlarla Efes tarlası kurduk

Projenin aslı, yakın zamanda açılışını yapacağız. Efes tarlasını kurduk. Haziran ya da temmuz ayında yaptık. Doğal atalık tohumlarla ürün üretmeye kalktık. Bir tarla oluştu. Biz Efes tarlası adını verdik. Sonra gittik Efes tarlasının marka adını aldık. Tohum merkezi, toprak okulu, üretici pazarı ve tarım müzesini kurmak. Bununla ilgili ihaleye çıktık. Tahmin edersem 11 nisanda yerimizi teslim alacağız. 11 nisan mazbatayı aldığım gün. Tam bir yıl olduğunda bu kente bir şey kazandırmak istedik. Toprak okulu bizim için çok önemli. Çocuklara toprakla nasıl buluşulur, nasıl verim alınır, aile tarımı yok olmaya başlıyor. Doğru üretilmeyen ürünlerle karşı karşıyayız. Bu topraklarda ciddi üretim yapılıyor. Ama doğru üretimi teşvik etmek için sertifikalandırma ile çiftçilerimize doğru tarım üretimini öğreteceğiz.

Çocuklar kendi ürettiği meyvenin tadına bakacaklar

Çocuklarla birlikte üzüm bağları yaptık. Osmanca üzümü. Coğrafi işaretine de müracaat ettik. Tarım okulu kurulduktan sonra bir buğdayın nasıl kullanıldığından köy ekmeğinin nasıl yapıldığına kadar öğreteceğiz. Üretmenin ne kadar kıymetli olduğunu anlatıyoruz çocuklara. Bir tohumun filizlendiğini görüyorlar. Kendileri yetiştiriyorlar. Kendi ürettikleri meyvenin tadına bakacaklar. Çocuklara eğlenerek öğretmeyi hedefliyoruz. Köy akademilerimiz de var. gelir gelmez kurduk. Her köyde var. Çocuklarımızla geçen gün Barış için doğa yürüyüşüne çıktık. Finlandiya eğitim sistemi de Montesorri sistemine dayanıyor. Köy akademileri cumhuriyet köyleri projesinden çıktı. O köylerin içerisinde sağlık ocağından sosyal etkinlik merkezlerine kadar her şeyin olduğu köylerden bahsediyoruz. Biz ise köyleri mahallelere dönüştürdük.

İhtiyaç sahibi olan ailelere Efesim Kart'

Bir belediyenin görevi sadece çöp toplamak, inşaat düzenlemek değil. Halka dokunabilmek önemli. Amacımız biraz bu. Efesim Kart uygulamasını başlattık. Bir aynı anda birkaç mode birden yükseltmeye çalıştık. Sosyal kart kavramı aslında zaten var. İhtiyaç sahibi insanlara o kartı vererek alışveriş yapmalarını sağlamak üzerine kurulu sistem birçok belediye tarafından yapılıyor. İhtiyacı olan kişilere o kartı veriyoruz. Belli puan yükleyip anlaşmalı esnaftan alış veriş yapmalarını sağlıyoruz. Böylece ihtiyaç sahibi ailenin ihtiyaçlarını karşılıyoruz, aynı zamanda esnafın kazanmasını sağlıyoruz, can suyu veriyoruz. Bizimle birlikte çalışmak isteyen esnaf sayısı giderek artacak, talep yoğun. Para Selçuk’un içinde kalıyor yani.

Efesim Karta büyük ilgi var şu anda

Devamlı evsel atıkları toplamak istiyoruz bir de. İhtiyaç sahibi olanların dışındaki kitle de Efesim Kart alsın. Onlar evsel atıklarını ayrıştırsınlar biz araçla -15 Mart itibariyle aracımız dolaşmaya başlayacak-bütün Selçuk dolaşacak. Bütün rotasyonlar belli. Tek tek gidilecek evlere, ayrıştırdığınız torbaları tartacağız diyeceğiz, bunun karşılığı ne yapıyorsa o kadar para puan yükleyeceğiz. Bu kart ihtiyaç sahibi ailelerde de olacak. Onlar da ayrıştırma yapacak. Onlardan da satın alacağız, para yükleyeceğiz. O parayı bağışlamak isteyenlerin parasını ihtiyacı olan öğrencilerimize vereceğiz. Kentli kentlisine bakmayı öğrenecek bu kartla. Kentine bakmayı da öğrenecek. Efesim Karta büyük ilgi var şu anda. Hepsine sonsuz teşekkürler. Nüfus cüzdanlarıyla gelip alabiliyorlar.

Kart sistemiyle tercihi vatandaşa bırakıyoruz

Erzak poşetleri veriyoruz biz ama içerisine bulgur koyuyoruz. Belki bulgur sevmiyor belki. Kendi alışverişini kendi yapsın. Şampuana ihtiyacı varsa onu alsın. Bu kart sistemiyle tercihi kendisine bırakıyoruz vatandaşın. Aldığımız tepkiler o kadar iyi ki. Geçenlerde bir vatandaşımız geldi. Peyniri tadarak uzun süredir almamıştım dedi. Bu müthiş bir şey. Kendi ihtiyacını kendisi görüyor böylece vatandaş.

Bizim kocaman projemiz yok, insana dokunan projelerimiz var

Bizim için önemli bir proje daha var. Kendi programımızın önünde gidiyoruz biraz. Çamaşırhane projemiz var. Kadın istihdamını destekleyecek. Çeşitli işletmeler var. Onların masa örtüsü de yıkanacak. Kocaman kocaman devasa projelerimiz yok. Ama bizim insana dokunan projelerimiz var. Sosyal belediyeciliğin haricinde insanların yaşamlarına artı değer katacağız.

Kavga etmekten yana değil sonuç almaktan yanayız

Bütün belediyelerin hepsinde maddi imkansızlık söz konusu. Ben ciddi bir borçla devraldım belediyeyi ancak imkansız diye bir şey yok. Sadece sermayeyi doğru şekilde kullanmak gerekli. İzmir büyükşehir belediyesinin desteğini asla ve asla unutamayız. Ne zaman yardım istesek Tunç başkanımız ve tüm bürokratlarımız yanımızda. Selçuk gibi bir yerde iseniz 2,5 milyon turist geliyor. Bizim tek amacımız var, biz kavga etmekten yana değil bu kent için sonuç almaktan yanayız. İŞKUR mesela tam imza aşamasında geri çekiliyor. Böyle handikaplı durumları yaşadık. Bu zorlukları bence iletişimle geçebiliriz. Bu kentin çıkarlarını hep beraber düşünelim diyorum.

Pazar günü bütün insanlık için yürüyeceğiz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü anması yapacağız. Kadınlarımızın el emeklerinin gösterileceği sergimiz olacak. Aynı zamanda kadınları gece sokağa çıkarıp yürüyor ve kadınlar gece korkmuyor ve yürüyor. Biz yürüyoruz, buraya çıkıp bizimle birlikte yürüyen kadınlar gelebilir. Yürüyoruz çünkü hiçbir şeyden korkmuyoruz. Engellemeye çalışan o kadar kişi varken birbirimize destek olarak yürüyoruz. Dünya kadın aslında, doğurgan ve üretken. Biz kadınlar sadece huzurlu ve insanca bir yaşam istiyoruz. Pazar günü bütün insanlık için yürüyeceğiz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.