Dolar 32,5608
%0.23
Euro 34,9608
%-0.03
Altın 2.448,850
%0.52
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Gönenç'ten İZBAN çıkışı: 'Takipçisi olacağız'

Başkan Gönenç'ten İZBAN çıkışı: "Takipçisi olacağız"

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD tarafından ortaklaşa işletilen İZBAN’da hattı Aliağa’dan Bergama’ya kadar uzatacak 52 kilometrelik projede yaşanan krizle ilgili Bergama Belediye Başkan ı Mehmet Gönenç’ten flaş bir açıklama geldi. İlçenin sabırsızlıkla beklediği projenin bakanlık tarafından ertelenmesine dair konuşan ev sahibi Gönenç, “Projenin takipçisi olacağız” dedi. Başkan Gönenç'ten İZBAN çıkışı!

  • Ege Postası
  • 20.04.2015 - 09:56
İşte o açıklama;

İzmir Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, İzmir ve Bergama’daki  yerel dinamiklerin de etkisiyle TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında varılan mutabakat sonucu Aliağa – Cumaovası arasında metro standardında verilmekte olan banliyö hizmetinin güneyde Selçuk’a, kuzeyde ise Bergama’ya kadar uzatılması kararlaştırılmış olup  gerekli çalışmalar sürdürülmektedir.
 
Bu kapsamda TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nce ilk etapta Cumaovası – Tepeköy kesiminde  ikinci hat döşenmesi yapılmış, elektrifikasyon ve sinyalizasyon tesisi kurumunda son aşamaya gelinmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise söz konusu kesimdeki istasyonların ve alt/üst geçitlerin inşasını tamamlatarak, gerekli altyapıyı oluşturmuştur.
 
TCDD ikinci etapta Tepeköy – Selçuk kesiminde ikinci hattın ve Aliağa – Bergama kesimindede yeni üç hattın uygulama projelerini hazırlatarak, yapım için ihale aşamasına gelmiştir. Proje aşamasında Bergama Belediyesi, Bergama OSB Müdürlüğü ve Bergama Ticaret Odası ile eşgüdüm içinde ana güzergah ve kılçık hatlar (Bergama OSB ve Kuzey Ege Kont.Limanı’na) belirlenmiştir.Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi de yeni yapılacak istasyonların ve alt/üst geçitlerin yapımı içingerekli teknik hazırlıkları sürdürmüştür.
 
TCDD, Tepeköy-Selçuk ve Aliağa-Bergama Projeleri’ni hayata geçirebilmesi için gerekli olanyatırım prosedürünü tamamlamak için söz konusu projeleri 2015 Yılı Yatırım Programı’nadahil ederek Kalkınma Bakanlığı’na başvuru yapmıştır.
 
Ancak, Kalkınma Bakanlığı’ndan çıkan onayda Aliağa – Bergama Demiryolu Projesi’ndedeğişiklik yapılmış ve proje ekli tabloda da görüleceği üzere, Aliağa – Çandarlı LimanıDemiryolu Projesi olarak değiştirilmiştir.


 
Aliağa – Çandarlı Limanı Yeni Demiryolu Projesi’nin Aliağa’dan itibaren 24+717 km.siAliağa – Bergama Projesi’ni içermektedir. Diğer bir ifade ile Aliağa – Çandarlı Limanı DemiryoluProjesi’nde 24 kilometrelik kesim döşendiğinde Aliağa – Bergama hattının da 24 km.si döşenmişolacaktır.
 
TCDD, Aliağa – Km 24+717 kesiminde yer alan durak ve istasyonlar ile alt/üst geçitlerin İzmirBanliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nceüstlenilip, üstlenemeyeceğini önümüzdeki günlerde İBB’ye soracaktır.
 
TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolde;  İzmir ilinin enönemli iki turistik merkezi olan Selçuk ve Bergama’nın metro standardında banliyö sistemi ilebirleştirilerek turizmin çeşitlendirilmesine ve ülkemizin turistik gelirlerinin arttırılmasına katkısağlamak amaçlanmıştır.Özellikle geçtiğimiz yıl İzmir’in ilk Dünya Mirası olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdıran Bergama’nın ulaşım sorununun çözülmesi ve turizmin gelişmesi  açısından Aliağa – Bergama hattının bir an önce yapımı daha da önem kazanmıştır.
 
Yine Bölgenin ekonomik kalkınması için çok önemli bir alan olan Bergama Organize Sanayi Bölgesi(BOSBİ) gerek Kuzey Ege Limanı Projesi,gerekse son aylarda İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü ve TEİAŞ’ın destek verdiği altyapı çalışmaları ile ivme kazanmıştır.TCDD tarafından projelendirilen ana hattan BOSBİ’ye uzanacak kılçık hat bu alanın çekim gücünüarttıracak ve yeni yatırımların önünü açarken çok önemli bir istihdam da yaratacaktır.
 
Hal böyle iken Kalkınma Bakanlığı’nın Bergamademiryolu  bağlantısını projeden çıkarması ve hattı Çandarlı’da kesmesi düşündürücüdür. Kuzey Ege Konteyner Limanı’na da demiryolu bağlantısı gerekli olmakla birlikte, söz konusu projeninliman geri sahasının bataklık olması sebebiyle ne zaman işletmeye alınacağınıbilinmemektedir.Üstelik Limanın ikinci etap ihalesi henüz yapılmamış – yapılamamış – ne zaman yapılacağı yönünde de herhangi net bir açıklama yapılmamıştır.
Bir yanda – çok önemli bir Devlet projesi olmasına karşın – henüz yapımına ne zaman başlanacağı ve bitimi belli olmayan Liman sahasına Demiryolu hattı 2015 yatırım planına alınırken öte yandan Bakırçay’ın Merkezi, Türkiye’nin en önemli Kültür Mirası alanlarından birisi olan Bergama’nın ve onun Organize Sanayi Bölgesi’nin hangi öngörü ile projeden çıkarıldığının takibini tüm Bakırçay’ın yerel dinamikleri ile birlikte yapacağız.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.