Dolar 32,2745
%0.1
Euro 34,7937
%-0.02
Altın 2.453,660
%0.87
Bist-100 10.219,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlık 'baktı' Belediye yaptı

Bakanlık 'baktı' Belediye yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirmeyi planladığı kentsel dönüşüm projeleri kapsamında uzlaşma görüşmeleri büyük ölçüde tamamlanan Uzundere’de ilk kazmayı Cumartesi günü düzenlenecek törenle vuracak. Yerinde dönüşümde örnek model olarak belirlenen ve İzmir’de “ilk” olacak Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim projesinin startı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından verilecek. Bakanlık 'baktı' Belediye yaptı

  • Ege Postası
  • 24.02.2015 - 18:45

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’de kaçak yapılaşmanın ve sağlıksız konutların yoğunlukta olduğu bölgelerden Karabağlar’ın iki yakasında iki farklı dönüşüm manzarası yaşanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilerek dönüşüm kapsamına alınan Limontepe ve Cennetçeşme’de vatandaşlar kazan kaldırıp mülkiyet hakları için direniş başlatırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm alanı ilan ettiği Uzundere’de ise yüzler gülüyor.

İZMİR’DE İLK OLACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın dönüşüm faaliyetlerine 26 Nisan 2013 tarihinde ve toplam 16 mahallede başladığı ilçede yaşanan kriz nedeniyle henüz çivi dahi çakılmazken, Büyükşehir Belediyesi’nin yerinde dönüşüm alanı olarak belirlediği Uzundere’deki 32 hektarlık alanda ise ilk kazma Cumartesi günü vurulacak ve kentsel dönüşüm resmen Karabağlar’da başlayacak.

İLK KAZMA BAŞKAN KOCAOĞLU’NDAN

Cumartesi günü Hicret Camisi yanında düzenlenecek olan ve bölgedeki vatandaşların da yoğun katılım göstermesi beklenen törenle projeye ilk adımı atacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda yeni, sağlıklı ve modern konutların inşası için eski binaların yıkımına başlayacak.

UZUNDERE’DE YENİ BİR DÜNYA KURULACAK

Büyükşehir Belediyesi’nin 32 hektarlık büyüklüğündeki alanda 497 yapı, 1172 bağımsız bölümü kapsayan ve 3216 adet yeni konut yapılması hedeflenen Uzundere Projesi’nde, 149 bin metrekare konut alanı, 66 bin metrekare rekreasyon alanı, park alanları, çocuk oyun alanları ve 10 bin metrekare sosyal donatı alanı ayrılacak. 4 bin 322 kişinin faydalanacağı proje kapsamında uzlaşma görüşmelerine devam eden Büyükşehir Belediyesi hak sahipleri ile yaklaşık yüzde 70 oranında anlaşmaya varırken, yasa gereği dönüşüm alanında konut teklif edilemeyen yapı sahiplerine geçtiğimiz aylarda çekilen kura sonucunda Uzundere Toplu Konutları’ndan uzun vadeli ödeme planı ile 53 daire verildi. Temmuz 2013 tarihinde bölgedeki vatandaşlara tanıtımı yapılan ve ön projesi hazırlanan proje kapsamında önümüzdeki aylarda yapım ihalesine çıkılarak projenin tüm detayları ve maliyeti de ayrıntılı olarak belirlenecek.



BAKANLIĞIN PROJESİNDE İSE HALK İSYAN ETTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilerek dönüşüm kapsamına alınan Karabağlar’daki 540 hektarlık alanda ve 16 mahallede sayısı 35 bini bulan hak sahibini ilgilendiren kentsel dönüşüm projesinde yaşanan çıkmaz ise giderek artıyor. Adeta skandallar zincirine dönüşen Limontepe ve Cennetçeşme’deki projede her gün yeni bir halka eklenirken, bakanlığın sunduğu uzlaşma tutanaklarına karşı çıkarak direnme kararı alan vatandaşlar ise binlerce liralık ecrimisil cezaları ile dönüşüme zorlandıklarını belirterek isyan etmişti. Bakanlığın kentsel dönüşüm için 2013’teyola çıktığı bölgede fiilen herhangi  bir çalışma başlamazken, halk ise mağduriyet üstüne mağduriyet yaşadı. Kendilerine sunulan düşük imkanlar, yüksek borçlanma oranları, yerinde olmayan dönüşüm ve projede yaşanan diğer belirsizlikler nedeniyle hak kayıpları gündeme gelen binlerce vatandaş kurdukları derneklerle haklarını ararken, tapusuz konutlarda yaşayan vatandaşlar da evlerini tamamen kaybetme korkusu ile karşı karşıya kaldı.

Büyükşehir, kentin dört bir yanında çalışıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent bütününde toplam 4 bin 700 hektarlık alanda  kentsel dönüşüm çalışması yapıyor. Bunlardan Kadifekale’deki dönüşüm tamamlandı. Afete Maruz Bölge olan Kadifakale’deki sağlıksız yapılar yıkılarak vatandaşların Uzundere’deki yeni konutlara taşınması sağlandı. Proje sonucunda İzmir, 420 dönüm büyüklüğünde bir kent ormanına kavuştu. Yeşildere heyelan bölgesindeki yıkımlarda sona geldi. 153 yapıdan 152’sinin yıkımı tamamlandı. Kalan tek bina için hukuki sürecin bitmesi bekleniyor. Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşlar da Uzundere’deki yeni konutlarına kavuştu.
Gürçeşme heyelan bölgesinde yer alan 120 binanın tamamı yıkıldı. Boşaltılan alanın yeşil alan olarak kente kazandırılması için uygulama çalışmalarına başlandı.
Bayraklı Belediyesi tarafından sınırları belirlenen, Çanakkale-İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin büyük kısmını içeren 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin de tüm planlama çalışmaları tamamlandı. Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri ve “Konut/İş yeri sözleşmesi” imzaları sürüyor.
Ege Mahallesi’nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” için de vatandaşlarla konut/işyeri sözleşmesi imzalanmaya devam ediliyor.
3 bin 600 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesi için ise yapıların ölçüm çalışmaları tamamlandı. Vizyon, kentsel tasarım çalışmaları  ile avan mimarlık projeleri devam ediyor.
Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alandaki yapıların ölçümü tamamlandı, kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları devam ediyor.
Örnekköy’de jeolojik etüdü onaylanan 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Kentsel tasarım ve planlama çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen projenin önümüzdeki günlerde kamuoyuna tanıtılarak, hak sahipleri ile konut/işyeri sözleşmesi imzalanmasına
 başlanılması hedefleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.