Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Eker: Türkiye tarım hasılası bakımından Avrupa’nın en büyüğü

Bakan Eker: Türkiye tarım hasılası bakımından Avrupa’nın en büyüğü

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin tarım alanında son 10 yılda izlediği olumlu politikalar sayesinde tarım hasılası yönüyle dünyada 190 ülke arasında yedinci, Avrupa’da ise birinci sıraya yükseldiğini söyledi....

  • Ege Postası
  • 04.07.2013 - 14:32
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin tarım alanında son 10 yılda izlediği olumlu politikalar sayesinde tarım hasılası yönüyle dünyada 190 ülke arasında yedinci, Avrupa’da ise birinci sıraya yükseldiğini söyledi. Devletin tarıma ve hayvancılığa verdiği desteğin son yıllarda arttığına dikkat çeken Eker tarım, et ve süt alanındaki artışı işleyecek ve istihdam oluşturacak yatırımlara da destek verilmesini gerektiğini söyledi.

Aydın’ın Ortaklar beldesindeki organize sanayi bölgesinde, Yıldız Holding’e ait ve yılda 500 ton süt işleyecek Ak Gıda’nın açılışını yapan Bakan Eker, devletin hayvancılığa desteğinin oranını, toplam tarım destekleri içinde yüzde 4'ten yüzde 30’a çıkardıklarını söyledi. Eker, “Bunun rakam karşılığı, 12012 yılında 2 milyar 200 milyon lira bakanlığın destekleme bütçesinden verilen hibe. Bu sene 30 Haziran tarihi itibariyle 2 milyar lira. Bu hibe destekler sadece hayvancılık için. Toplam tarıma ödediğimiz karşılıksız destek ise 6 milyar 600 milyon lira.” dedi. Yıllık 8 milyon ton olan süt üretiminin ise 17 milyon tona çıktığını vurgulayan Eker, "Türkiye’nin büyükbaş hayvan varlığı da 30 önceyi aştı. Türkiye’de ilk sayım 1984 yılında yapılmış. O zaman sığır varlığı 12,4 milyon. Şu anda biz bunu geçtik ama bir farkla; 30 yıl önce toplam hayvancılığın yüzde 3’ü kültür ırkıyken şu anda yüzde 41’i kültür ırkı.” şeklinde konuştu.

Tarım politikasında başarılı sonuç alındığını, AB ülkelerine süt ve süt ürünleri satılmaya başlandığını kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, bunun Ortadoğu ülkelerine satışların artırmasına vesile olacağını söyledi. Avrupa ülkelerinde kaliteye önem verildiğini, bunun da Türk ürünlerinin kalitesini gösterdiğini belirten Bakan Mehdi Eker, “Türkiye, son 10 yılda Avrupa’nın en büyük üç tarım ülkesi Fransa, İtalya ve İspanya’yı tarım hasılası bakımından geride bıraktı. Türkiye’nin gerçeğine uygun, benimsenen stratejilerle bu noktaya geldik.” açıklamasını yaptı.

Süt üretimi ve tüketiminde dengenin korunmasına da dikkat çeken Bakan Eker, “Süt üretiyorsak, tüketiminin de aynı şekilde artması lazım ki üretici bu sistemi sürdürebilsin. Onun için çeşitli süt içme alışkanlığı kazandırma kampanyalarını hayata geçirdik. Gıda yardımı paketlerine dayanıklı paket sütler koyarak, toplumun her kesimini süt içmeye teşvik ettik. Süt, et sanayisi, hayvancılık yatırımları, bunun sanayi dönüşmesi ve kayıt altına alınması, tüketici sağlığı, kayıtdışıyla mücadele ve devletin gelir politikaları açısından çok önemlidir. Onun için devlet olarak bu tür yatırımlara destek vermeliyiz ki bir yandan istihdam sağlansın, üretici ürününü pazarlayabileceği yeni imkanlara kavuşsun. Üretici ve tüketici dengesini muhafaza etmemiz lazım.” dedi.

Aydın Valisi Kerem Al’ın da bir konuşma yaptığı Ak Gıda’nın açılış törenine Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Gıda Gurubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Aydın milletvekilleri, müdürler ve davetliler katıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.