Dolar 32,4665
%-0.06
Euro 34,7382
%-0.67
Altın 2.440,150
%0.16
Bist-100 9.935,00
%2.24

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aliağa'ya eziyet üstüne eziyet

Aliağa'ya eziyet üstüne eziyet

Son dönemde aldığı kararlar ve ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) onayları ile kentte tartışmalara yol açan İzmir Valiliği, Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü tarafından Aliağa’nın Çaltılıdere Köyü’nde kurulması planlanan Maden Ocağı, Asfalt Plent Tesisi, Hazır Beton Tesisi ve Kırma Eleme Tesisi için ÇED sürecini başlattı. Yaklaşık 700 nüfuslu köye 150 metre mesafede kurulması planlanan 25 hektarlık tesis içerisinde açılacak bazalt ocağında dinamitlerle kaya patlatılacak.

  • Ege Postası
  • 22.08.2014 - 09:10
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Dört bir yanda taş ocakları ile boğuşan Çaltılıdere Köyü’nün çilesi bitmek bilmiyor. Köylerinin çevresinde kurulu beş ayrı taş ocağının getirdiği çevre ve gürültü kirliliği ile boğuşan halk, bu sefer de Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü tarafından kurulmak istenen tesisin getireceği risklerle karşı karşıya kaldı.
 
BÖLGEDEKİ 6’INCI TESİS OLACAK
Karayolları Bölge Müdürlüğü, İzmir Çanakkale Devlet Yolu’nun yapım, bakım ve onarım işlemlerinde hizmet edecek tesisi için Aliağa’da bulunan Çatlıdere Köyü ve Çoraklar Köyü arasındaki 25,66 hektar büyüklüğündeki alanı seçti. İzmir-Çanakkale çevre yoluna 1,2 kilometre mesafede bulunan mera alanında açık ocak işletme metodu ile hazır beton santrali ve asfalt plent tesisini işletecek olan Karayolları, yılda 750 bin ton kapasiteye sahip tesiste üretilecek malzemeyi yol yapım işinde ve hammadde ve dolgu malzemesi olarak kullanacak.


 
KARAYOLLARI DÜŞÜK MALİYET İÇİN ÇATLIDERE’Yİ SEÇTİ
Rezervlere yakınlığı, düşük maliyeti ve alternatif bulunmadığı gerekçesi ile Çaltılıdere Köyü’ne 150 metre mesafede bulunan alanı seçen Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait üretim işini ise taşeron firma Erk İnşaat Hazır Beton firması üstlenecek. Valilik tarafından ön onayı alan proje için ÇED süreci resmen başlarken, kurulması planlanan tesisin çevresel etkileri ve yaratacağı olası zarar ise bölgede yaşayan halkı şimdiden kara kara düşündürmeye başladı.
 
KÖYÜN DİBİNDE DİNAMİTLE KAYA PATLATACAKLAR
ÇED süreci gereği ilgili kurumların onayına sunulacak proje dosyası kapsamında Karayolları Bölge Müdürlüğü, hazırlanan projeyi halkın görüşüne de sunacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan hammadde üretim izin belgesi de alan kurumun faaliyet göstereceği tesise karşı çıkan yöre halkı ise, dinamitle patlatma yapılması da planlanan tesisten vazgeçilmesini isteyerek, gergin bir bekleyişe girdiklerini açıkladı.
 
HALK TESİSİ İSTEMİYOR
Öte yandan, hali hazırda yakın çevrede bulunan beş ayrı taş ocağının getirdiği gürültü ve çevre kirliliği nedeniyle su kaynaklarının kullanılamaz hale geldiğini ve toz toprak dolu bir ortamda eziyet çektiklerini kaydeden Çaltılıdere Köyü’nde yaşayan vatandaşlar tesis için yer seçiminin yanlış olduğunu da belirtti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.