Dolar 32,3433
%-0.05
Euro 34,9102
%0.34
Altın 2.399,520
%0.11
Bist-100 10.186,00
%-0.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ödemiş'e müjdeli haber

Ödemiş'e müjdeli haber

Bergama’nın ardından Ödemiş’e bağlı Gölcük Yaylası’nda altın arama faaliyetlerine başlayacak olan Koza Altın İşletmeleri, ÇED başvurusunu geri çekti. Tarımla geçinen bölgede kurulması planlanan 26 bin 500 metrekarelik altın madeni projesi de firmanın kararı ile birlikte rafa kaldırılırken, gelişmeler başta çevre örgütleri ve doğa direnişine başlamaya hazırlanan sivil toplum örgütleri arasında sevinçle karşılandı.

  • Ege Postası
  • 16.08.2014 - 16:22
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’in doğal güzellikleri ve sayısız ürünün yetişen bereketli tarım toprakları ile meşhur Ödemiş’in Gölcük Yaylası’na iyi haber geldi. Geçtiğimiz aylarda bölgede altın madeni kurmak için İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru dosyasını sunan ve ÇED sürecine resmi olarak başlayan Koza Altın İşletmeleri kuracağı tesisle ilgili müracaatından vazgeçti. Başta yöre halkı olmak üzere, birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve kent konseylerini ayağa kaldıran süreçte yaşanan bu gelişme ile birlikte halkın “altın endişesi” de kısmen sona erdi.
 
FİRMA ÇED DOSYASINI GERİ ÇEKTİ
Geçtiğimiz aylarda Ödemiş’te 26,5 hektarlık alanda hayata geçireceği altın madeni projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat ederek resmi ÇED sürecinin startını veren Koza Altın İşletmeleri’nden geri adım geldi. ÇED yönetmeliği doğrultusunda başvurusu uygun bulunan ve önümüzdeki ay kuracağı altın madeni açık ocak işletmesi için halkın katılım toplantılarına başlamak için start vermeye hazırlanan firma, çevre örgütleri ve yerel halkın yükselen tepkisi  üzerine bölgede altın aramaktan vazgeçerek, ÇED başvurusunu da geri çektiğini açıkladı.


 
YÖRE HALKI VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ AYAKLANMIŞTI
Kış aylarında dağ ve kayak turizmi, yaz aylarında da yayla turizmine hizmet eden, ender bulunan ve birçok zenginliğe sahip tarım toprakları ile sayısız ürünün yetiştiği Gölcük Yaylası’na büyük darbe vuracak tesisi için başlatılan kampanyalar da sonuç verdi. Doğal güzellikleri ile ünlü Gölcük Gölü’ne sadece bir kilometre uzakta bulunan ve altın madeni olması planlanan alanda 36 ay süre ile çalışma yapacak olan Koza Altın İşletmeleri’nin bu kararı halk arasında da zafer olarak nitelendirildi.
 
TARIM TOPRAKLARI ALTINA FEDA EDİLECEKTİ
Bergama ve Gümüşhane’de de altın arayan firmanın kurulacak maden kapsamında yaklaşık 172 bin 400 ton cevher üretmesi planlanırken, birçok kesim tarafından Gölcük’ü öldüren karar olarak nitelendirdiği yatırım ile ilgili olarak ilk günden bu yana karşı duruş sergileyen ve halkın büyük rahatsızlık yaşadığını dile getiren Ödemiş’in Gölcük Mahallesi Muhtarı Ferit Ayvalı, “Biz bu madene ilk güden beri karşıyız. Bu bölgede halımız kesinlikle böyle bir faaliyet istemiyor. Bir kere bulunduğumuz  yöre halkı geçimini tarım ile sağlıyor. Bu madenin kurulması demek, tarım topraklarının altına feda edilmesi demektir. Birçok kurum ve kuruluş da bu yatırıma karşı çıktığını, arkamızda olduklarını dile getirmişti. İmza kampanyasına başlamıştık ve madene karşı binlerce imza topladık. Firma geri çekildiğini ilan etti ancak biz geri çekilmiyoruz ve hukuken bölgeyi tehlikeye atacak bu gibi durumların önüne geçilmesi için elimizden geleni yapacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.