Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ABD dışında ilk defa Türkiye'de uygulandı

ABD dışında ilk defa Türkiye'de uygulandı

Ayak atardamarı tam tıkalı hastalarda ameliyatsız tedavi şansı

  • Ege Postası
  • 02.09.2015 - 15:31
DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, ayak atardamarları yüzde 100 tıkalı olan hastalarda cerrahi müdahale (by-pass) yapılmadan, dünyada sadece ABD'de ve Türkiye'de uygulanan yeni bir teknikle damar açılmasının sağlandığını söyledi.

DEÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay ve Doç. Dr. Serdar Bayrak; yüzde 100 tıkalı olan ayak damarlarının açılmasında kullanılan yöntemin ABD dışında sadece Türkiye'de ve ilk olarak da Ege Bölgesi'nde uygulandığını belirtti. Prof. Dr. Karabay, "Bu yöntem tam tıkalı ayak atardamarlarının gelişen teknolojik ilerlemeler ile açılmasını, kan dolaşımının sağlanmasını, ayakta kangren oluşumunu ve ayağın ampute edilmesini (kesilmesini) büyük ölçüde ortadan kaldırılmasını sağlayan yeni bir teknolojik girişimdir" dedi. Prof. Dr. Özalp Karabay, "Diz üstü bölgesindeki atardamar tıkanıklıkları için özel üretilen ve FDA onayı olan Wildcat katateri, diz altı bölgesinde ise tıkalı damara açmaya uygun incelikte bu bölge için özel üretilen yine FDA onaylı Kittycat kataterleri damar açma işleminde başarıyla kullanılmaktadır" diye konuştu.



30 HASTAYA UYGULANDI
Türkiye'deki değişik merkezlerden konusunda uzman 50 kalp damar cerrahının katılımıyla bir toplantı düzenlediklerine belirten Prof. Dr. Özalp Karabay şöyle devam etti:

"Yapılan toplantıda ABD'den gelen Dr. Arjun Desaı başkanlığındaki 5 kişilik uzman ekip ile birlikte damar tıkanıklıkları konusunda bilimsel sunum yaptık. Yaptığımız sunulardan sonra, Dr. Arjun Desai başkanlığındaki 5 kişilik uzman ekip ile aralarında benim ve Doç. Dr. Serdar Bayrak'ın da bulunduğu ortak çalışma ile yöntemi aynı gün 3 olguda uyguladık. 2015 Temmuz ayından bu yana aynı yöntemi yaklaşık 30 hastaya uyguladık ve gayet başarılı sonuçlar aldık." 


NASIL UYGULANIR'
Yöntemin uygulanış şeklini anlatan Prof. Dr. Karabay şu bilgileri verdi: 

"Yöntem kasıktan girilen küçük bir delikten kataterin ilerletilip tıkalı alana gelindiğinde, kataterin motorlu sistemi ile tıkanıklığın açılmasına dayanıyor. Hasta ertesi gün taburcu edildiği için hastanın hastanede kalış süresi kısalmakla birlikte, işlem sonrası tıkalı ayak damarlarının tam açılması ile hastanın günlük yaşam kalitesi de belirgin olarak artmaktadır. Bu yöntemi diğer periferik aterektomi kataterlerinden farklı kılan özellik ise; genel anesteziye gerek olmadan lokal anestezi ile ayaklarındaki atardamarı yüzde100 tıkalı olan ve hiçbir girişim ile açılamayan hastalara uygulanabilmesi, damarın tam açılarak kan dolaşımının cerrahi gerektirmeden sağlanmasıdır." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.