Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8. Gün’de gündem İstanbul: Halk artık huzur istiyor

8. Gün’de gündem İstanbul: Halk artık huzur istiyor

Mithat Umutoğulları’nın hazırlayıp sunduğu TV 35’teki 8.Gün’ün bu haftaki konuğu Torbalı Belediye'sinin akademisyen Başkan Yardımcısı Prof Dr. Özkan Yıldız oldu. İmamoğlu’nun İstanbul zaferi sonrası CHP’nin iktidar umudu ve yaşanan güncel gelişmelerin konuşulduğu programda 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinin bir nevi sosyolojik altyapısı da değerlendirildi. Prof. Yıldız ‘Yaptığımız araştırmalarda halk artık huzur istiyor. Değişim ve huzur söylemlerimiz AKP seçmeninde de yankı buldu. Torbalı’da 10 AKP seçmeninden 1-2’si bize oy verdi" dedi. Özkan ayrıca ‘AK Parti’nin tek başına iktidar olma dönemi bitmiştir" dedi. 8. Gün’de gündem İstanbul

  • Ege Postası
  • 28.06.2019 - 12:59

EGEPOSTASI - 31 Mart’tan 23 Haziran'a kadar olan süreci değerlendiren Prof. Özkan “Aslında 23 Haziran’daki başarı Anayasa Referandumu ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendini göstermişti. Mesela Erdoğan’ın seçilirken ve Anayasa Referandumunda  ‘Hayır’ın oranı yüzde 50’ye çok yakındı. Hatta referandumda büyükşehirlerde çoğunlukla hayır çıkmıştı. Bu bir isimsiz hayır koolasiyonu oluşturmaya başladı. Millet İttifakının temelleri gibi düşünebiliriz. Bizim de İYİ Parti’ye 15 vekil vermemizin de etkisi büyük oldu. En son İmamoğlu’nun arkasında her kesimden vatandaşımız durdu ve 23 Haziran zaferi geldi. En önemli etkenlerden birisi de Genel Başkanımızın tek başına Adalet Yürüyüşüdür. Adalet Yürüyüşü yapıldıktan sonra etkisini ölçmek istedik. Bununla ilgili araştırma yaptık. Öncelikle partimizin dışında seçmenin de destek verdiklerini gördük. Bu çok önemli bir şeydi. Adalet yürüyüşünün haklı olduğunu göstermekteydi. Daha sonrası Cumhuriyet’in en önemle siyasi krizleri yaşanmaya başladı. Bu kaos ortamı toplumun bütün damarlarına yayıldı. 15 Temmuz sonrası yargıda yapılan atamalarda Adalet arayışının hızlanmasında etkin rol oynamıştır” diye konuştu. 

Prof. Dr. Özkan'ın, Umutoğulları'nın sorularına yanıtları şöyle:

‘DEMOKRASİ CEPHESİ BÜYÜMEYE BAŞLADI’ 

ÖZKAN: Araştırmamızda yargıya güvenin giderek azaldığını,  Türkiye’de güçler ayrılığının, yargının üstünlüğün ortada kalkmasının toplumda da tepki görmeye başladı. Böylelikle demokrasi cephesi büyümeye başladı. Buna dernekler ve sivil toplum kuruluşları da katıldı. Toplum tek adam siyasetinden uzaklaşmaya başladı. AKP’nin ortaya çıkışı, merkez sağdaki çöküşle ilgiliydi. 
Kendilerini müslüman muhafazar demokrat bir partiyiz diyorlarlardı. AKP’nin ortaya çıktığı sosyolojik yapı şu an yok. Siyasal islam iflas etmiş durumda. Milli Görüş ve aşırı muhafazakar AK Parti’yeleştirilerini okudukça şok oluyoruz. AK Parti’ye tepkinin nedenin de Ekrem İmamoğlu olduğunu düşünüyorum.”

‘PARTİYİ ROZET ATATÜRKÇÜLÜĞÜ’NDEN KURTARDI
-Kılıçdaroğlu AK Parti’ye seçim kazanamadı eleştirildi. Hep kaybetti AK Parti’ye, Genel Başkan tartışmaları da başladı. Ama her şeye rağmen 31 Mart seçimlerini aldı.  Kılıçdaroğlu’nu tavrını üslubunu nasıl değerlendiriyoruz. Bundan sonra nasıl bir yol izler'

ÖZKAN: Biz Türkiye’de ulus devleti kuran bir partiyiz. Devletle özleştiğimiz için tarihsel yanlışlara dayanan haksız eleştiriler olmuştur. CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinden sonra bir değişim ve dönüşüm olmaya başladı. Muhafazakar kesime yönelmeye başladı. Eğitimde ve TBMM’de türbana karşı çıkmadı. Kemal Bey CHP dinsiz bir partidir anlayışını yıktı. Yoğun eleştirilere uğramasına rağmen her kesimden görüşlere açık oldu. Partiyi demokrasi treniye daha ileri götürmeye çalıştı. Parti içinde aşırı demokrasi eleştirileri bile olmuştu. Partiyi rozet Atatürkçülüğü’nden kurtardı. Çözüm sürecindeki duruşunu unutmamak lazım. ‘Gelin çözüm varsa yeri parlamentodur. Biz de destek verelim’ dedi. ‘Akan kanı beraber durdurabiliriz’ dedi. Çözüm süreci sonrası AK Parti’nin taktiksel yaklaşımları ülkeyi uçuruma sürükledi.”

-Türkiye çok partili siyasi tarihinin en önemli seçimlerinden biriydi. İmamoğlu 800 bin oy farkla geri döndü. Sayın Cumhurbaşkanı aşkım dediği kentte kaybetti. İttifak üzerinden de bir değerlendirme yapar mısınız' 

ÖZKAN: “Bu başarı Sadece İmamoğlu’nun başarısı değil, Ankara, Antalya, Adana, Mersin ve İzmir’in başarılranın da etkisi olduğunudüşünüyor ve gurur duyoruz. Bu başarılar bir koalisyon başarısıdır. Biz bunun bilincindeyiz. Biz Torbalı’da İsmail Uygur başkanımızla çalışma yaparken iki farklı araştırma yaptık. Oy geçirgenliklerini değerlendirdik. Torbalı minyatür bir İstanbul ve Türkiye modelidir. AK Parti iktidardıydı. İlçe İzmir’in diğer ilçelerine göre daha kozmopolit bir yapıydı. Biz CHP olarak Torbalı’da  orada 4 İYİ Partili’den üçünün, 3 HDP’liden ikisinin ve 3 MHP’liden üçte birinin oyunu aldık.”

’10 AK PARTİLİ’DEN 1-2’SİNİN OYUNU ALDIK’
İzmir’e bakanların gelip el kaldırmasına da olumsuz tepki gösterdi. Yaptığımız araştırmalarda halk artık huzur istiyor. Değişim ve huzur söylemlerimiz AKP seçmeninde de yankı buldu. Torbalı’da 10 AKP seçmeninden 1-2’si bize oy verdi. Türkiye genelinde de rüzgar o yönde. İmamoğlu’nun zaferi bizi umutlandırmıştır. Bir koalisyon başarısıdır, bu kaolasiyon dağılabilir ama Türkiye kazanacaktır. 

‘AK PARTİ’NİN TEK BAŞINA İKTİDAR OLMA DÖNEMİ BİTMİŞTİR’
İstanbul Türkiye ekonomisinin kalbidir. Bir mağduriyet duygusunun ardından Erdoğan’an destek olan milyonlar bugün imamoğlu için seferber oldu. Fatih’de birinci parti olduk. Üsküdar, Ümraniye’de Eyüp Sultan’da birinci parti olduk. Artık AK Parti’nin tek başına iktidar olma dönemi bitmiştir.”

-AK Parti 31 Martta istemediği Kürt oylarını Abdullah Öcalan mektubu ve Osman Öcalan üzerinden geri kazanmak istedi. TRT Osman Öcalan’ı bulup röpotaj yaptı. İstanbul’daki farkta etkisini nasıl görüyorsunuz' 

ÖZKAN: “Şimdi HDP seçmeni AKP’yi neden terk etti. Beka söylemi ve şu partiye oy veren teröristtir söylemleri buna neden oldu. Erdoğna korku ve tehdit üzerinde güvenlikçi bir politikaya kaydı. Bizim adaylarımız ise değişimi savunarak demokrasi adına bir umut oldu. En önemli nedense İmamoğlu oldu. İmamoğlu genç çok arzulu, iddialı hakkını sonuna kadar arıyor. Muhafazakar dünyaya girip çıkabiliyor. CHP’nin hiç olmadığı yerlere gidiyor. Namaz kılıyor Yasin okuyor. Ötekileştirmiyor.

CHP SEÇMENİNE ÖZGÜVEN GELDİ
Seçimin iptaliyla birlikte oy farkı çok arttı. Bence her şey daha iyiye gidecek, kürt sorununu çözülebileceği ve toplumsal uzlaşmanın olabiliceğinin sinyalleri verildi. Yeni bir anayasa oluşması gerektiği fikirleri doğdu. CHP seçmenine de bir özgüven geldi. Gidiyoruz oy veriyoruz, seçimtden otokrasi çıkıyor algısı yıkılmaya başladı. Bunu değiştirebiliriz inancı doğdu. CHP’nin bu stratejiyle doğru yolda oldğu gözüküyor. Şu an CHP’ye kredi verildi. CHP önderliğinde bir fırsat doğdu. Bunu başarabilirsek, yerel yönetimlerde başarılı olursak arkası gelecektir. Ekonomide bir yangın var. Fileler dolmuyor. Özellikle gecekondu bölgerimizde sosyal bir belediyecilik anlayışıyla bizle barışmayan kesimlerin gönlüne girebilirsek başarılı olabiliriz.”

‘TÜZÜK VE PROGRAM KURULTAYLARI YAPILMADIR’
-CHP çok uzun dönemden sonra en önemli başarısını yakalamış durumda ama bir bakıyoruz parti içinde sıkıntı var. Karşıyaka’da ilçe başkanını düşürmeye çalışıyorlar. İlçe başkanı başka, belediye başkanı başka, konuşuyor. Delege seçimleri yaklaşırken parti içerisindeki yarış yaklaşırken öneriniz ne olur'

ÖZKAN: Dönem dönem parti içerisnden de toplumdan da eleştiri aldığımız durumlar bunlar. Bizim başarımızın meyvesini yememiz lazım. Parti olarak da ivedilikle yapmamız gereken tüzük ve program kurultayları yapılmalıdır. Partinin demokratik iç değişim kültürünü başlatması lazım. Bu kültür oluşturulduğu zaman böyle durumlardan uzaklaşmış oluruz diye düşünüyorum” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.