Dolar 32,5801
%0.29
Euro 35,0341
%0.18
Altın 2.460,910
%1.01
Bist-100 9.835,00
%1.21

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İsyanı bırakıp seri üretime geçtiler

İsyanı bırakıp seri üretime geçtiler

Adını bir zamanlar isyanlarla duyuran Buca Cezaevi'nde meslek öğrenen mahkumlar, otomobil bakımından ağaç ve demir eşya üretimine, ekmek üretiminden temizlik hizmetlerine kadar pek çok işte çalışıp para kazanıyor

  • Ege Postası
  • 24.09.2012 - 00:49

İZMİR-Bir zamanlar adı isyanlarla anılan Buca Cezaevi, şimdi ürettikleri ile marka olma yolunda ilerliyor. Cezaevindeki mahkumlar yeni meslekler öğrenirken, ürettikleri ürün ve hizmetlerle de Çin'e rakip oldular. 2011 yılında cezaevi 5 milyon lira kar elde etti, 2012 hedefini ise bunun üzerinde belirledi. Kamu kurumlarındaki hizmetlere de talip olan mahkumların elinden, otomobil bakımından ağaç ve demir eşya üretimine, ekmek üretiminden temizlik hizmetlerine kadar her şey geliyor. Buca Cezaevi'nde kurulan atölyelerde çalışan mahkumlar yeni meslek öğrenerek, para da kazanırken, ailelerine de bu sayede destek oluyorlar. Aldıkları eğitimlerle meslek sahibi olan mahkumlar, tahliye olduktan sonra da kalifiye eleman olarak iş bularak, ülke ekonomisine de bu sayede katkı sağlamaya devam ediyorlar.

UCUZ VE KALİTELİ

Cezaevindeki atölyelerde mahkumların çok farklı meslekleri öğrenme şansını yakaladığını belirten Buca Cezaevi Müdürü Remzi Uluşahin, yeni bir meslek edinen mahkumların kazandıkları paralarla ailelerine bile destek olduklarını söyledi. Mahkumların mesleki becerilerini geliştirmek ve cezaevlerine katkı sağlamak amacıyla tüm resmi kamu kurum ve kuruluşlarının taşeron hizmetlerine de talip olduklarını belirten Uluşahin, "İsyanlar diyarı olarak bilinen İzmir Buca Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, bugün kurduğumuz atölyeler ve verdiğimiz meslek kursları ile örnek bir kurum haline geldi. Önceki yıllarda mutfağı talan eden, camlarını kırıp yataklarını ateşe veren hükümlüler bu sayede bugün üretime katılıyor. Park ve bahçelerdeki oyun setlerinden çöp konteynerlerine, bank ve masalardan, ekmek üretimine kadar herşeyi yapabiliyorlar. Karşıyaka Hakimevi'ni işletiyorlar. Cezaevinin onlarca aracının motor dahil, bilumum tamiratını yaparak dışarıya da bu hizmetleri verdiler. Çin'den bile daha ucuza ama çok kaliteli üretim yaparak hizmet veriyorlar. Cezaevinden tahliye olan tüm arkadaşlarımın 'meslek öğrenmeden buradan çıktım' demesine asla izin vermiyorum. Mutlaka bir meslek edinmelerini sağlıyorum" dedi. 2011 yılında cezaevi 5 milyon lira kar elde etti, 2012 hedefi ise bunun üzerinde belirledi.

İHRACAT YAPILIYOR

Buca Cezaevi'nin yarım asrı aşkın bir tarihi olduğunu ve yıllardır kavgalar, isyanlar, mahkumlar arasındaki çekişmeler, şişleme olayları ve tünel gibi olaylarla gündeme geldiğini belirten Uluşahin yaptıkları çalışmalarla kötü kaderlerini yendiklerini kaydetti. Artık cezaevinde kapı ve camların kırılmadığını buna harcanan paralarla mahkumlara daha iyi yaşam koşulları sağladıklarının altını çizen Uluşahin şöyle konuştu: "Şu anda cezaevimizde 2 bine yakın hükümlü ve mahkum var. 300'e yakın personel bulunuyor. Ben gün içindeki yoğunluktan hükümlü ve mahkumlarla ilgilenemiyorum. Ama akşamları mutlaka koğuşlara gidip onlarla yemek yiyip, çay içerek sohbet ediyorum. 'Hayat insanı sevmekle başlıyor. Girmediğin koğuş senin koğuşun değildir' sözüyle hareket ediyorum. Hatta kimi zaman onlarla birlikte koğuşta yatıp arkadaşlık yapıyorum. Doğru satın alma stratejileri ile yemek kalitesini artırmayı başardık. Birçok yataklı kurumdan daha kaliteli yemek verdiğimizi iddia ediyorum. Buca Kapalı Cezaevi'ndeki değişiklikler yemekle de sınırlı değil. Mahkumların ürettiği kıyafetler, bir tekstil firması tarafından Almanya'ya ihraç ediliyor. İşçinin hazır olması, elektrik, kira ve su giderinin olmayışı Kira ve stopajı da olmayan cezaevinde Çin'den bile daha ucuza mal üretmek mümkün. Şu anda diğer cezaevleri arabalarını bize tamir ettirmek için sıraya girmiş durumda."

HAKİMEVİ KARA GEÇTİ

Bostanlı Hakimevi'nin yaklaşık 55 mahkumun çalıştığı Buca Açık Cezaevi İşyurdu kapsamında işletildiğini ve ayrıca fırın, demir atölyesi, cilt, marangoz, mobilya, inşaat, terzi ve araba tamir atölyeleri ile her yıl binlerce lira kar elde ettiklerini açıklayan Uluşahin, bu işlerde çalışan mahkumların sigortalarının ödendiğini ve asgari ücret verildiğini söyledi. Tahliye olanların yerine, hakimevinde çalışabilcek niteliklere sahip başka mahkumların istihdam edildiğini anlatan Uluşahin şu bilgileri verdi: "Sadece adliye mensuplarına değil, bütün İzmir halkına hizmet veriyoruz. Bostanlı Hakimevi vakıf tarafından işletilirken her yıl binlerce TL zarar ediyordu. Eski Başsavcı Emin Özler'in ve yeni Başsavcımız Durdu Kavak'ın önderliğinde işletme şimdi kara geçti. Tek eksiğimiz tanıtım. Biz herkese hizmet vermek istiyoruz. Binanın girişinde hakimevi yazınca, insanlar sadece hakimlere hizmet verdiğimizi düşünüyor. Biz hem adalet teşkilatı mensuplarına hem de sivil halka hizmet veriyoruz. Burası artık cezaevi değil, iş üretim merkezi gibi. Burada insanlar gün içinde çalışıp yorulunca akşam koğuşlarına döndüklerinde yorgunluktan hemen uyuyorlar. Ama bu onlar için mutlu bir yorgunluk. Bu sayede ailelerine yük olmadan ihtiyaçlarını kendileri karşılıyorlar."

Neler yapıyorlar

* Kafeterya, restoran işletmeciliği

* Tekstil ürünleri imalatı

* Araç tamir ve bakımı

* Çöp konteyneri üretimi

* Bank imalatı

* Masa ve sandalye yapımı

* Park oyun setleri imalatı

* Ekmek üretimi (YENİ ASIR)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.