Dolar 32,5023
%-0.12
Euro 34,9607
%0.38
Altın 2.430,250
%0.29
Bist-100 9.818,00
%0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Yağmur suyu hasadı’ tansiyonu yükseltti: Büyükşehir’de ‘saygısız’ kavgası

‘Yağmur suyu hasadı’ tansiyonu yükseltti: Büyükşehir’de ‘saygısız’ kavgası

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılı son meclis toplantısında İzmir'de yağmursuyu hasadının yaygınlaşması ve bu kültürün gelişmesi için Büyükşehir tarafından yürütülecek "Yağmursuyu Hasadı Projesi” önergesi görüşülürken mecliste yapılan konuşmalar kavgaya dönüştü. 

  • Ege Postası
  • 16.12.2022 - 20:28

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılı son meclis toplantısında tansiyon yükseldi. 

İzmir'de yağmursuyu hasadının yaygınlaşması ve bu kültürün gelişmesi için Büyükşehir tarafından yürütülecek "Yağmursuyu Hasadı Projesi” kapsamında vatandaşlardan gelen talepleri karşılamak üzere depo ve ekipman hibe/tahsis edilmesini düzenleyen ve önerge ekinde yer alan "Yağmursuyu Hasadı Projesi" ile Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlara ekipman desteği/tahsisi ve rehberlik başta olmak üzere ortaklaşa bir şekilde projeyi yürütebilme ile ilgili önergeye ilişkin yapılan konuşmalar esnasında komisyon toplantıları noktasında gerginlik çıkarken gerginlik kısa sürede kavgaya döndü. 

HIZAL: 24 SAATLİK DÜZENLEMEYLE MECLSİE GELMEZ

Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, protokoller konusunda birtakım eleştiirlerde bulunurken komisyon toplantılarına da değindi ve "Bu konu hassas ve önemli bir konu. Biz hukuk komisyonu toplantısında bu konudaki çekincelerimizi dile getirdik. İklim krizinin konuşulduğu ve su fakiri olan bir şehirde yağmur suyu hasadının ne kadar önemli olduğunu fakrındayız. Bizim itiraz ettiğimiz konu başka. Bu da yönetme ve yapılma şekli. İzBB bünyesinde birçok protokol yapılıyor. Biz de sıklıkla Büyükşehir’in belediyesinin daha randımanlı kullanılması gerekir. Önümüze gelen her dernek ya da vakıfla protokol imzalamayalı ileride sorunalar oluşur diyoruz. Ama anlayamadığımız bir şekilde Büyükşehir, sadece protokol imzalamak için imzalıyor. Kaynağı aktarıp sonrasına bakmıyor. Sayıştay raporunda imzalana ortak hizmet protokolünde karı tarafın sorumluluklarını yerine getirmemesinden bahsetmiş. Biz bu konuyu da çok tartışmıştık ve yapmayalım demiştik. Ama siz bu önergeyi geçirdiniz. Çok kıymetli iki alanda bir odaya büfeler verdiniz. Sonra da protokol yaptık deyip çıktınız. Demek ki protokol yapakla protokol olmuyor. Protokol yapmayın demiyoruz ama bu protokoller Çarşamba meclisine gelip Perşembe görülüp sonra da Cuma günü önümüze getirilip arada komisyonu toplayıp 10 dakikalık bir toplantıyla hizmete bedel koyduk demekle olmaz. Biz iyi niyetimizle oybirliği verdik ama buna rağmen olmamış. Bu kadar önemli ve kıymetli düzenlemenin 24 saatlik düzenlemeyle meclise gelmez. Yarın muhtemele Soyer bunla ilgili çıkıp açıklama yapacak. Sadece protokol yapmakla kalacaksınız” dedi.

ÇALIŞKAN: BU BİR PROTOKOL DEĞİL

AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan kabul ettiklerinin bir protokol değil de bir metin olduğuna dikkat çekti ve “Bu bir protokol değil. Çünkü yeterince iyi biz bilgilendiremedik. Sadece bu esaslar. Yani bununla ilgili yönetmeliğe dayalı esasları belirleyen bir karardır, protokol değildir. Böyle bir iş yapıldığında su hasadıyla ilgili sitelere ya da apartmanlara bir yardım yapacak size belediyemiz hangi esaslarda yardım yapacağın belirleyen bir metindir bu. Herhangi bir kişiye verilen herhangi bir karar ya da protokol yoktur. Bunu incelediğimiz de hukuk komisyonumuzda AK Partili arkadaşları buna ret oyu kullandılar. Özgür Beyin burada anlattığı gibi bir kamu kaynağın bir siteye ücretsiz verme şansınızın hukuki temeli yok. Herhangi bir kanuna dayandırabileceğiniz yasal bir dayanak yoktur. Biz eğer gördüyseniz aldığımız karar, bu içindeki özelliklerin çoğu meclisin onayına ihtiyaç olmayan maddeler. Burada meclisin ihtiyaç duyulan tek bir madde var. Su deposunun verilmesi, esaslar içerisinde. Bunu da ücrete bağladığımız için mülkiyeti de bizde kaldığı için herhangi bir kamu zararı bulundurmamaktadır. Su deposunun dışındaki hiç bir şeyi önemsemiyoruz. İlgili yönetmelik uyarınca atıfta bulunuyoruz. Buradakilerin hiç birinin esas almıyoruz. Biz bu metni geçirmiyoruz. Geçirdiğimiz konu şu; sayılan hiçbir maddeyi kabul etmiş olmuyoruz. Kabul ettiğimiz tek kon yağmur hasadında plastik su deposunu siteye verdiğinizde site bunu kullanacak, mülkü bize ait olacak. Karşılığında da belediyeye para ödeyecek. Tamamı budur, aldığımız karar budur. Bunun dışındaki oradakileri kabul ediyoruz demek değildir. Yanlış anlaşıldıysak meclisimizi bilgilendirmek isteriz” diye konuştu. 

AYDIN: ÖNÜMÜZE GELEN DERNEKLE PROTOKOL YAPMIYORUZ

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise, “Sayın Grup Başkanvekilinin Sayıştay raporlarını önemsemesinden mutlu olduk. Sayıştay raporlarının eksin hesaplarının okunması iyi olur. Sayıştay raporları ebetteki bizim için önemli bir değerdir. Bütün bürokrasi kendi alanları ile ilgili raporlar ayrıntılı okuyorlar. Burada bir protokolden bahsetmiyoruz, uygulama esaslarından bahsediyoruz. Yağmur suyunun toplanması konusunda vatandaşı dahil edecek ve örnek bir model oluşturulmak isteniyor. Burada kullanılacak kamu kaynakları kamu yararıdır.  Çatılara düşen suyunun kullanılması önemlidir. Verilen malzemelerin tamı bizim demirbaşımızda kalıyor. Bu konu ile ilgi dijital platform olacak ve bu şekilde yürüyecek. Yağmur hasadı konusunu önemsiyoruz hepimiz.  İzBB önüne gelen dernekle protokol yapmaz. Elbette eksikliklerimiz ve aksaklıklarımız vardır. Bu konuda Sayıştay’ın da eleştirileri önemlidir. Bir protokol ile ilgili aksaklık olduysa bunları da düzeltmek idaremizin görevidir. Protokollerinin taraflarının yükümlülüklerin doğru şekilde oluşturmak için em plan ve bütçe hem de hukuk komisyonlarımız ciddi çaba gösteriyor. Bazen zaman sıkıntılarımız oluyor. Doğru… Keşke daha fazla zamanımız olsa. Kendilerini de esasi açısından doğru bulduğu, hukuki anlamda da sorun içermeyen bu önergenin zaman içinde bir model oluşturacağı için bu esasların biraz geniş tutulmasının, bazı anların doldurulmamasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunlar hayatımıza yeni giren konular. Bunlar hayatımıza girdikçe bürokrasimiz tamamlayacaktır. Tunç Başkan’ın iklim değişikliği ile ilgili çabasını PR yapmak olarak nitelendirmek büyük haksızlık olabilir” ifadelerini kullandı.

SÜRÜCÜ: MERDİVENALTI TIPLANTILAR YAPILMAZ

Hızal’ın komisyonlarla ilgili bazı sözlerine yanıt vermek için söz alan CHP’li meclis üyesi Şerif Sürücü, “Komisyonlarla ilgili söylenenlerden rahatsız oldum. Büyükşehir’de hiçbir zaman merdiven altı komisyon toplantısı yapılmaz. Kimseye ne hakaret edilir ne de küfür hak bilinir. Bizim komisyon toplantılarımız çok şeffaftır. Ama son günlerde AK Parti’de ittifakta bir arıza var herhalde. MHP’li arkadaş çıkıp ‘Komisyonlardaki şeylerden bizim haberimiz yok’ dedi Cumhur İttifakı’ndan komisyonlarda arkadaşlarımız var. Bilgi verecekler de onlar. Eğer ki bilgi alamıyorlarsa MHP bu kentte daha fazla çalışıp daha fazla meclis üyesi çıkaracak. Komisyonlar kendileri girecek” dedi.
Sürücü konuşurken Hızal araya girerek Sürücü’nün saygısızlık yaptığını ifade ederek Özuslu’nun konuşmaya müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmaya başlayan Hızal, “Burada komisyonlarla ilgili defalarca kez konuşmalar oldu ve siz hepsine müdahale ettiniz” dedi.

Hızal konuşurken CHP ‘li meclis üyesi Bülent Sözüpek’in “Adam söz aldı sen ayakta durup konuşuyorsun” ifadelerini kullanmasıyla birlikte mecliste tansiyon yükseldi. 

Sesini yükselten Hızal, “Söz aldım konuşuyorum” derken tartışma kavgaya döndü.

Meclis üyeleri birbirlerine ‘saygısız’ diye bağırırken Hızal ve Sözüpek birbirinin üzerine yürüdü. Diğer meclis üyelerinin dahil olmasıyla birlikte kavga büyüdü ve Özuslu oturuma ara verdi. 

Aranın ardından grup başaknvekilleri yaşanan gerginlilkten dolayı İzmir halkından özür dilerken oyçokluğuya kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.