Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vali Köşger’den İzmir turizminde ‘Çeşme Projesi’ mesajı: İzmir’e seviye atlatacak

Vali Köşger’den İzmir turizminde ‘Çeşme Projesi’ mesajı: İzmir’e seviye atlatacak

İzmir Vakfı koordinasyonu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Sun Express’in ortaklığıyla şehrin dijital turizm altyapısı Visitİzmir’in lansmanı gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısında konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir’in sahip olduğu değerler gözetildiğinde turizmde hak ettiği noktada olmadığını söyledi. İzmir’in hak ettiği yeri bulabilmesi için çalışmaları hayata geçirdiklerini ifade eden Vali Köşger, Çeşme Projesi vurgusu yaptı ve “Eğer bu proje doğru bir şekilde hayata geçirilebilmesi Çeşme Projesi İzmir’e seviye atlatacak ve İzmir'e çok önemli bir üstünlük sağlayacak” dedi.

  • Ege Postası
  • 03.06.2021 - 12:18

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’in dünya markası olması yolunda planladığı en önemli projelerinden biri olan Visitİzmir tanıtım toplantısı Agora Ören yerinde gerçekleştirildi.

Proje kapsamında, İzmir Vakfı koordinasyonu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Sun Express’in ortaklığıyla hayata geçen Visitİzmir, 30 ilçeyi kapsayan 11 kategori ve 2 bin 300’den fazla noktayla erişime açıldı. İzmir’in mobil turizm uygulaması Visitİzmir sayesinde İzmir’i gezmek isteyenlere şehrin pek çok noktası hakkında bilgi alma imkanı sağlanırken vatandaşlar dilediği yere dilediği zaman erişebilecek.

Lansmana, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Vakfı Başkanı Tunç Soyer , İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener katıldı.

AMAÇ 12 AY 30 İLÇEDE TURİZM

Salgın döneminde İzmir turizmini kalkındırmak adına birçok adıma attıklarını ifade eden Başkan Soyer, “İzmir’i turizmde dünyanın önde gelen destinasyonlarından biri haline getirmek için bu süreçte İzmir Turizm Tanıtım Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırladık. Strateji, İzmir’de turizm, tanıtım faaliyetleri yürüten tüm kurumların politikalarını ortaklaştırıyor. İzmir’i sadece bir kıyı destinasyonu olarak değil, tarih, kültür, doğa ve gastronomisiyle de ön planda bir şehir olarak konumlandırıyoruz. İzmir için temel önceliğimiz, turizmi 12 aya ve 30 ilçeye yaymak. Yine bu dönemde İzmir Turizm Hijyen Kurulu’nu kurduk. Kurul çalışmalarıyla birlikte başlattığımız ‘Turuncu Çember Hijyen Sertifikası’ uygulamasıyla İzmir’i sağlıklı ve güvenilir bir destinasyon olarak konumlandırdık. Kısacası, İzmir turizminde 2020 yılını bir bekleme, durma ve dinlenme yılı olarak görmedik. Gelişen ve dönüşen turizm trendlerini takip ederek buna göre adımlar attık” diye konuştu.

UYGULAMADA 11 FARKLI BAŞLIK

Visitİzmir’in ortaya çıkışındaki temel düşüncenin İzmir’de turistik cazibesi olan noktaları tek bir dijital veritabanında toplamak olduğunu belirten Başkan Soyer, “Dijital turizm altyapısının hazırlık sürecinde İzmir Kalkınma Ajansı’nın finansal desteğiyle 11 farklı başlıkta, iki binden fazla turistik noktaya dair bilgi ve görseller tek bir dijital veritabanında bir araya getirildi. Tarih ve Kültür, Doğa, İnanç, Somut Olmayan Kültürel Miras, Konaklama, Gastronomi gibi 11 farklı başlıkta gerçekleştirilen çalışmayla bu noktalara dair hem detaylı metinsel bilgiler, hem de görsel ve video havuzu oluşturuldu. Konum bilgileri, iletişim bilgileri, noktaların yönetiminde yetkili kurum ve kuruluş bilgilerine kadar detaylı bir çalışma hayata geçti. Geldiğimiz son noktada da Visit Izmir web sitesi ve mobil aplikasyonuyla tüm bu verileri dünyanın neresinde olursa olsun tüm kullanıcılara ulaştırmış olduk. Visit Izmir projesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Vakfı ortaklığında başta İzmir Kalkınma Ajansı olmak üzere İzmir’deki paydaşlarımızın desteğiyle gerçekleşti. Kullanıcılar İzmir’in hangi değerini keşfetmek isterse istesin, bu noktalara dair detaylı bilgi, fotoğraf ve videolara VisitIzmir’den erişebiliyor” dedi.

3 ANA BAŞLIK

Visitİzmir’in üç temel başlıkta şekillendiğini söyleyen Başkan Soyer, “Bunlardan ilki İzmir’deki farklı turizm noktaları arasındaki bağların kurulması. Diğer bir kullanım şekli hem İzmirlileri hem de turistleri kapsıyor. Yani duran, statik bir altyapı değil; etkileşim halinde sürekli gelişen ve büyüyen bir dijital mecra olarak Visit Izmir sürekli güncelleniyor. Son olarak da VisitIzmir, dünyanın neresinde olursa olsun tüm kullanıcılar için bir tanıtım mecrası. Yeni eklenen yerlerden, binlerce yıllık ören yerlerine kadar İzmir’i tanımak isteyen herkes, VisitIzmir’le bunu gerçekleştirebiliyor. Bu kapsamlı çalışma sayesinde İzmir, dijital turizm altyapısını tamamlayan ilk şehir dolu. An itibarıyla 2 bin 600’den fazla nokta VisitIzmir’de işlenmiş halde. Bu sayı her geçen gün artıyor. Başlangıç olarak Türkçe ve İngilizce olarak kurguladığımız dil seçeneklerine önümüzdeki aylarda Rusça ve Çince de eklenecek” ifadelerini kullandı

İZMİR OFİSLERİ BU AYDAN İTİBAREN AÇILIYOR

Turizm stratejimizin ana hedefinin 30 ilçede 12 ay turizm faaliyetlerinin devam etmesi olduğunu ifade eden Başkan Soyer, “Visitİzmir aplikasyonu ile dünyanın neresinden olursa olsun herhangi bir gezgin, İzmir’in en ücra köşesindeki turizm destinasyonuna erişim konusunda her türlü bilgiye çok hızlı bir şekilde erişebilecek. Dünyada bu detayda bir şehir turizmi uygulamasına sahip çok az şehir var. Türkiye’de ise bir ilk. Bu nedenle yapılan çalışma İzmir’in, Akdeniz ve dünya genelinde farklı bir destinasyon olarak ortaya çıkmasına büyük katkı sağlayacak. Pandemi koşullarının ortadan kalktığı dönemde İzmir için hedefimiz şehrimizin nüfusu kadar, yani 4 milyon ve üzerinde yerli ve yabancı turist ağırlamak.  İzmir’i tanıtmak için yürüttüğümüz faaliyetler sadece dijital mecra ile kısıtlı değil. Almanya’dan başlamak üzere, Moskova, Brüksel ve dünyanın üç farklı noktasında daha İzmir Ofislerini bu aydan itibaren açıyoruz. Öte yandan, Terra Madre, Botanik EXPO ve Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi gibi büyük uluslararası organizasyonları İzmir’e taşıyoruz”

YÜZÜNCÜ YILDA UNESCO MÜJDESİ

İzmir’de turizm çalışmalarını kalkındırmak adına atılan adımlar tamamlandığında bütüncül bir anlayışla hareket edileceğinin altını çizen Başkan Soyer, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “İzmir’in iki dünya mirası alanı Efes ve Bergama ve adaylık sürecinde olan dört diğer alan İzmir turizm stratejimizin çok önemli ayaklarından biri. Dünyanın İzmir Mirası adını verdiğimiz bu çalışma kapsamında, Gediz Deltası’nın Türkiye’nin ilk UNESCO Dünya Doğa Mirası olabilmesi için başvurumuzu yaptık. Hali hazırda geçici listede bulunan iki önemli alan, Birgi Tarihi Kenti ve Foça, Çandarlı ve Çeşme kalelerini kapsayan Ceneviz Ticaret Yolu’yla ilgili süreçleri ise yakından takip ediyor, destekliyoruz. İzmir’i tarihsel mirasıyla ön planda olan, UNESCO markasıyla anılan bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz. Öte yandan, Meclisimiz’in aldığı kararla Bergama Sunağı’nın Berlin’den geri getirilmesi için yoğun ve uzun soluklu bir çalışma içine girdik. Tüm bunlar tamamlandığında, Konak Pier’den Kadifekale’ye uzanan tarihi yol yeniden ayağa kalkacak. Tarihi İzmir bölgesi, Kemeraltı, Akdeniz’in içinde önemli bir ticari merkez ve dünyanın en büyük açık hava çarşılarından biri olarak yeniden canlanacak. Biliyoruz ki bu süreç, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında UNESCO Dünya Mirası unvanıyla taçlanacak. Turizm hareketliliğinin artacağı önümüzdeki döneme İzmir tüm hazırlıklarımızı tamamlamış olarak giriyor. Böylelikle hedefimiz, sektörün yaşadığı kayıpları hızlı bir şekilde telafi etmek ve yaraları sarmak. En önemlisi de İzmir turizmine yönelik attığımız her adımda, gücümüzü, kentteki tüm paydaşlarımızla ortak hareket etme kapasitemizden alıyoruz. Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde, İzmir turizminin gerçek potansiyeline ulaşacağına inancımız tam.”

VALİ KÖŞGER’DEN ÇEŞME PROJESİ MESAJI

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise; İzmir’in sahip olduğu değerler gözetildiğinde turizm konusunda hak ettiği yerde olmadığını ve hayata geçirilecek Çeşme Projesi le bu eksikliğin giderileceğini ifade etti “Bu tür faaliyetlerin İzmir’i kalkındırmasına vesile olmasını temenni ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Vakfı başta olmak üzere emeği geçen tüm kişi ve kurumları tebrik ediyorum. Turizm büyük bir ekonomik güç teşkil ettiğinden birçok sektörün önünde yer alıyor. Salgın nedeniyleturizmadete durma noktasına geldi. Bu süreçte İzmir durmadı ve çalışmaya devam etti. Tabii ki sektörün içinde bulunduğu bu süreçten İzmir’de olumsuz etkileniyor ve bunu en hafif şekilde atlatmak için gayret ediyoruz. Aşılamayla bilikte yeni sezonın veirmli geçecğeine ve sektörün eski ivmesine kavuşacağına inanıyorum. İzmir’in tuizm potansiyeli yeterince değelrndiriliyorç İzmir bir liman şehri ve tarihin bütün evrelerinde çok önemli bir öneme sahip. Anadolu’nun batıya açılan kapısı İzmir. Ben İzmir’i Barcelona ile mukayese ediyorum. Ancak Barselona ile muayene ettiğimizde çok da isabetli bir mukayese değil. İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihi karşısında Barselona ile mukayesesi mümkün değil. iZmir çok önemli liman, kültür ve tarih şehri. Her şeyiyle Barselona’dan çok daha iyi olması gerekiyor. Bizim İzmir’de yıllık ulaştığımız yabancı turizm 1 milyon 200 bin iken Barselona’da 35 milyonu buluyor. Yani daha çok yolumuz var. İçinde bulunduğumuz Agora 2 bin 500 yıllık Bunun giib birçok yer var İzmir’de. Bunları yeterince tanıyabildiğimizi düşünmüyorum. Visit İzmir bu anlamda çok önemli bir fonksiyona sahip. Umarım İzmir’in tanıtımının ardından çok önemli bir açığı kapatacak. Tabi sonrasında yapılacak şeyler de çok önemli. Turist geldi otel, mekan ya da pazarlayacağımız material yok. Tursite Çin’den getirilen fason materyaller satamazsınız. Yani buna eşgüdümlü olarak diğer faaliyetler de yapılmalı. Konaklama imkanları geliştirilmeli, turistlerin burada uzun süre kalacağı faaliyetleri çeşitlendirme mi lazım .12 Ay 30 ilçede İzmir’de turizm imkanı var. İzmir'deki sütlüklerin ve farklılıklarının bir tanesi dünyadaki başka bi şehirde olsa çok daha farklı bir yerde olur. Biz İzmir'deki turizm yaza ve plaja indirgeme lüksümüz yok. İzmir’de inanç, gastronomi ve birçok turizm faaliyeti olabilir. Şu an üzerinde çalışılan Çeşme PRojesi’nin amacı da bu. Eğer bu proje doğru bir şekilde hayata geçirilebilmesi Çeşme Projesi İzmir’e seviye atlatacak ve İzmir'e çok önemli bir üstünlük sağlayacak. Bu üreci çok iyi yürümemiz lazım. Bizim ülkeyi büyütmek için hep birlikte çalışmamız lazım. Ben bunu yapabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.

“GELECEĞİN TURİZMİNİ YARATMAK MÜMKÜN OLACAKTIR”

Tanıtım etkinliğinde konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, tanıtım için antik dönemden bu yana var olan tarihin ve çoğulcu katılımın sembolü haline gelmiş Agora’nın seçilmesinin önemine vurgu yaptı. İzmir’i dünya klasmanında bir turizm destinasyonu haline getirmek için bütüncül bir yaklaşımla iş birliği içerisinde çalışılması gerektiğini ifade eden Özgener, “İzmir, kente katkı yapanlar için her zaman bir şehirden fazlası oldu. İnanıyorum ki burada olan herkes dünyanın en güzel şehrinin burası olduğunu düşünüyor. Gönlümüzü verdiğimiz bu şehri tanıtmak hepimizin görevi. Bu alan antik dünya için çok önemli bir konuma sahip ve dünyanın kamusal alanlarının ilk örneklerinden. Bu anlamlı yerin lansman için seçilmesinden çok mutlu oldum. Hepimiz kendi faaliyet ananımızda tanıtım ve pazarlama için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak kenti bütüncül bir şekilde tanıtmak için daha çok birlikte çalışmalıyız. VisitİZmir ile önemli bir çalışma yaptık. Bu aplikasyon İzmir ile ilgili araştırma yapan bir gezginin ihtiyacı olan tüm bilgiyi toplayabileceği bir uygulama oldu. Konaklamadan gastronomiye doğasından festivallere kadar tüm zenginlikleri tek noktadan görebileceğimiz bir kaynak. Bu site yalnıza şehir ile ilgili bilgi veren bir kaynak değil aynı zamanda kent kültürünü de yansıtıyor. Turizm hareketliliğinin dram noktasına geldiği bu dönemde İzmir turizmini büyütmek için yapılan çalışmalar yürütülürken hepimizin amacı turizmi 30 ilçeye ve 12 aya yaymak.  İzmir Vakfı’nın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki tüm çalışmalarına odamız olarak gereken tüm desteği verecek. Önemli olan bir başka nokta da odamız tarafından takip edilen Turizmde dijitalleşme çalışmalarıdır. Bu amaç doğrultusunda da çok yakında kuracağımız Turizmde Dijitalleşme Kurulu ve Turizm 4.0 çalışmalarının hızlanması için üniversitemiz ile özel sektörün çalışması gerektiğini biliyoruz. Teknolojinin doğru kullanımı halinde sektörümüzün iş kaybına sebep olacağını düşündüğü dijitalleşme aksine yeni imkanlar oluşturacaktır Geleceğin odası olarak geleceğin turizmini yaratmak da tüm paydaşlarımızla birlikte mümkün olacaktır” dedi.

TÜMÜYLE YERLİ YAZILIM 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yazılım şirketi İzmir Teknoloji (eski adıyla ÜNİBEL) tarafından tümüyle yerli yazılımla gerçekleştirilen şehir rehberi niteliğindeki Visitİzmir, hem mobil uygulama hem de internet sitesi üzerinden hizmet veriyor. Visitİzmir’in tüm içeriğine visitizmir.org internet sitesi üzerinden de erişilebiliyor. Google Play ve App Store’dan ücretsiz indirilebilen uygulamanın Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dil seçeneği bulunuyor.

11 FARKLI KATEGORİDE 2 BİN 300'DEN FAZLA NOKTA

2 bin 300’den fazla tarihi ve turistik noktaya dair bilgi, fotoğraf ve videonun yer aldığı uygulama, İzmir’in tarihi, kültürel, doğal zenginliklerini keşfetmek isteyenlere rehberlik ediyor. Konum bilgisi ile bu noktalara nasıl ulaşılabileceğini harita üzerinden gösteriyor. Bergamalı sepet ustasından, Çeşme’deki lüks otellere, İzmir’in 8in 500 yıl öncesine uzanan ilk yerleşim yeri Yeşilova Höyüğü’nden, müze ve sanat galerilerine ya da az bilinen doğa alanlarına ve bu alanlardaki canlılara kadar tüm noktalara dair detaylı bilgilere Visitİzmir üzerinden ulaşılabiliyor.
Projenin ilk ayağında, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından oluşturulan uzman ekipler gastronomi, tarih ve kültür, somut olmayan kültürel miras, doğa ve kırsal gibi 11 farklı kategoride İzmir’in turistik cazibelerine dair yazılı ve görsel bilgileri dijital veri tabanına işledi. 12 ayda tamamlanan dijital turizm altyapısı, konunun uzmanları ve Visitİzmir kullanıcıları tarafından düzenli olarak güncellenecek, sisteme yeni bilgiler girilecek.

Visitİzmir BİR SOSYAL MEDYA PLATFORMU

Visitİzmir aynı zamanda bir sosyal medya platformu ve tanıtım mecrası olarak tasarlandı. Visitİzmir uygulaması ile kullanıcılar, İzmir’in turistik değerlerine dair yorum yapabiliyor, fikirlerini diğer kullanıcılarla paylaşabiliyor. Bunun yanı sıra kendi turizm noktalarını beğenip, favorilerine ekleyebiliyor ve yepyeni noktalar önerebiliyor. Duran, statik bir yazılım değil etkileşim halinde sürekli gelişen ve büyüyen bir altyapı olarak Visitİzmir sürekli güncelleniyor. Şehirdeki güncel etkinlikleri ve yenilikleri kullanıcılarına ulaştıran Visitİzmir, İzmir’in tanıtım mecrası olarak da işlev görüyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.