Dolar 32,5869
%0.35
Euro 34,7287
%-0.01
Altın 2.498,520
%0.56
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üst Kurul’dan 'yıkım' konusunda karar bekleniyordu: Büyükşehir binası için kritik eşik aşıldı

Üst Kurul’dan 'yıkım' konusunda karar bekleniyordu: Büyükşehir binası için kritik eşik aşıldı

30 Ekim 2020 depreminde orta dereceli hasar gören ve bir yıldır akıbetine ilişkin tartışmaların yaşandığı İzmir Büyükşehir Belediye Ana Hizmet Binası’na ilişkin flaş bir gelişme yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “yıkılacak” dediği ve TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası’nın karşı çıktığı yıkım konusunda kritik eşik aşıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, binanın yıkımı için ihaleye çıkma kararı aldı.  

  • Ege Postası
  • 31.12.2021 - 09:36

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 30 Ekim 2020 orta dereceli hasar gören İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının akıbeti bir yılı aşkın süredir tartışılıyor.

Depremin ardından bina tahliye edilirken simge yapının yıkılmasının gündeme gelmesiyle birlikte kamuoyunda tepkiler oluşmuştu. 

Bir yandan odalar, binanın tarihi değerleri de gözetilerek yıkılmaması güçlendirilmesi önerisinde bulunurken binanın deprem güvenliğinin ve güçlendirilmeye uygunluğunun ve depremi sonrası yapılan gözlemler ışığında değerlendirilmesi için bir inceleme yapılmıştı. İncelemenin ardından binanın güçlendirmeye uygun olmadığı söylenmiş ve yıkılması kararı alınmıştı.

SOYER “YIKILACAK” DEMİŞTİ

Karara karşı çıkan TMMOB’ye bağlı odalar yıkıma karşı çıkarak Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunmuştu. Kurul’dan  olumlu sonuç çıkmamasının ardından karar Üst Kurul’a taşınmıştı.
Öte yandan; bugün Büyükşehir Binasının akıbetine ilişkin konuşan başkan Soyer, Üst Kurul’un da başvuruyu reddettiğini ifade etmiş ve “2022 yılının başında binayı yıkacağız” demişti. 

YIKIM İÇİN FLAŞ GELİŞME

Soyer’in çıkışına karşı, Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman, henüz ÜSt Kurul’un kararını vermediğini ve konunun Ocak ayı ilk toplantı gündeminde dahi olmadığını ifade ederken binanın yıkımına ilişkin flaş bir gelişme yaşandı.

Soyer'in açıklamaları sonrası ise İzmir Büyükşehir Belediyesi, binanın acil yıkımı için  düğmeye bastı. Bina için İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan raporun dayanak gösterilerek yıkımına karar verilen simge yapı için ihaleye çıkma kararı alındı.

İlgili kararda şu ifadelere yer verildi; “30/10/2020 tarihinde İlimizde yaşanan deprem felaketinden sonra İstanbul Teknik Üniversitesince 03/08/2021 tarihinde hazırlanan "İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının Deprem Güvenliğinin ve Güçlendirmeye Uygunluğunun Önceki Çalışmalar ve 30/10/2020 Depremi Sonrası Yapılan Gözlemler Işığında Değerlendirilmesi" teknik raporuna istinaden Belediyemizce yıkımına karar verilen "Cumhuriyet Bulvarı No:1 Konak/İZMİR" adresinde bulunan Ana Hizmet Binamızın, "Açık Teklif Usulü" ile ihale edilerek yaptırılması için ilana çıkılması hk. Aynen Kabulüne”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.