Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
UKOME ikinci kez toplandı: Ulaşım zammında nihai karar verildi

UKOME ikinci kez toplandı: Ulaşım zammında nihai karar verildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclisinde gündeme gelen ve tartışmalara neden olan ‘toplu ulaşıma zam’ önergesine ilişkin Ulaşım Koordinasyon Merkezi(UKOME) nihai kararını verdi. Teklifi ikinci kez görüşen UKOME, ulaşım zammı teklifini reddetti.

  • Ege Postası
  • 31.08.2022 - 10:07

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım zammını  Üretici fiyat Endeksi(ÜFE)’ye bağlama kararının mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından Ağustos ayında gerçekleştirilen toplantıda ‘ulaşıma zam’ önergesi tartışmalara sebep olmuştu.

Alınan karar kapsamında İzmir’de A tarifede uygulanan toplu ulaşım fiyatına yüzde 25 zam yapılarak birinci biniş ücretinin 6,50 liradan 7,50 liraya ilk aktarma ücretinin de 1,20 liradan 2,50 liraya çıkarılmasına karar verilmişti.

Zam önergesi muhalefet tarafından tepkiyle karşılanırken AK Parti, grubu zam kararının  Ulaşım Koordinasyon Merkezi(UKOME) tarafından alınabileceğini söylemiş ve meclis kararının geçersiz olduğunu ifade etmişti. Mecliste konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür

Hızal, meclis gündeminde yer alan 5 Ağustos tarihli UKOME kararının da ‘ulaşım zammına ret’ yönünde olduğunu söylemişti.

ZAM KARARI İÇİN KRİTİK GELİŞME

Ulaşım zammı için mecliste alınan kararın onaylaması ya da reddetmesi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in önüne gittiği ifade edilirken zam kararına ilişkin kritik bir gelişme yaşandı.

Büyükşehir’in ulaşım zammı talebi üzerine UKOME’nin, aynı teklifi görüşmek için 25 Ağustos tarihinde ikinci kez toplandığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; UKOME’nin 5 Ağustosta verilen ‘uygundur’ kararının teknik kurul kararı olduğu belirtilirken zam için nihai karar verildi ve toplu ulaşımda yaklaşık yüzde 25 oranındaki zam talebi reddedildi.

Öte yanda; kurulda Büyükşehir zam yapmak için enflasyonu ve artan maliyetleri gösterdiği ifade edilirken artan maliyetler karşısında ulaşıma zam yapılmamasının sürdürülebilir bir durum olmadığı yönünde eleştiride bulundukları belirtildi.  

Büyükşehir’in ayrıca civar ilçelere giden minibüslerin bazılarında fiyatın 14 liraya yükselmesine dikkat çektiği ve bu durumun kent içi ulaşım ile aradaki uçurumu açtığını ifade ettiği öğrenildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.