Dolar 32,3638
%0.14
Euro 34,9517
%-0.32
Altın 2.326,250
%0.25
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üç ilçede üç büyük yatırım: Kılıçdaroğlu'ndan İzmir'de açılış maratonu

Üç ilçede üç büyük yatırım: Kılıçdaroğlu'ndan İzmir'de açılış maratonu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir programı kapsamında ilk olarak sabah saatlerinde Ödemiş'te Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'ni ardından Bornova'ya geçerek Havuz İzmir'i ve daha sonra Çiğli'de yapılan İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nin açılışını yaptı. Havuz İzmir açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, arka mahallelere hizmet götürme sözünü bir kez daha hatırlattı ve sözlerini tutma yolunda bir adım daha ilerlediklerini söyledi. Soyer, açılan tesisle gençlerin spora yönlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.

  • Ege Postası
  • 25.06.2021 - 13:22

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği bir dizi yatırımı açılış töreni için İzmir’e gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ödemiş’in ardında ikinci durağı Bornova oldu.

CHP Lideri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'nda yer alan Havuz İzmir'in açılışını yaptı.

Törene, Kılıçdaroğlu ve ev sahibi Başkan Soyer’in yanı sıra; CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP PM üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP PM üyesi Devrim Barış Çelik, CHP PM üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan,CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel, Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır, Murat Bakan, Bedri Serter, ilçe başkanları ve ilçe belediye başkanları katıldı.

YAPIMI 2020’DE TAMAMLANDI

Tesisin açılışının pandemi nedeniyle yapılamadığını ve bugüne sarktığını ifade eden Başkan Soyer, “Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak su sporlarını teşvik etmek ve profesyonel takımları desteklemek için yaklaşık 16 milyon liralık yatırımla İzmir’e kazandırdığımız Havuz İzmir’in açılışında, sizlerle birlikte olmaktan kıvanç duyuyorum. Bu tesis bir anlamda pandeminin yaşamımızda ne tür olumsuzluklar yarattığını da hatırlatıyor. 2020 yılında yapımını tamamladığımız halde kısıtlamalar nedeniyle hizmete açamamıştık. İlk kez bugün hizmete sunuyoruz” diye konuştu.

“YEŞİL ALANLARINI RANTA KURBAN ETMEMENİN ÖNEMİNİ HATIRLATTI”

İzmir depreminin ardından ilk çadır kentin kurulduğu alanın Aşık Veysel Rekreasyon alanı olduğunu söyleyen Başkan Soyer, yeşil alanların ranta kurban edilmemesinin öneminin bu şekilde bir kez daha ortaya çıktığını belirtti ve “Diğer yandan, Aşık Veysel Parkı, deprem sırasında şehrin en önemli toplanma alanı olarak işlev gördü. Bir şehrin yeşil alanlarını korumanın ve ranta kurban etmemenin önemini hatırlattı. Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda bulunan Havuz İzmir; yüzme, sualtı ragbisi, sutopu ve triatlon müsabakalarına ev sahipliği yapacak ve her yaştan İzmirliye hizmet verecek. Yarı olimpik yüzme havuzumuz, 3 bin 200 metrekare kapalı alanda engelli ve doğa dostu bir yapı olarak inşa edildi. Bu havuz sayesinde, profesyonel şekilde yüzme sporuyla ilgilenen çocuk ve gençlerimizin ihtiyacı karşılanacak. Burası aynı zamanda, yüzme bilmeyenlere eğitim verilen bir tesis olacak” dedi.

“SPORUN YAŞAM BİÇİMİ HALİNE GELDİĞİ BİR ŞEHİR YARATIYORUZ”

İlerleyen projelere ilişkin de bilgi veren Başkan Soyer, İzmir’in bir spor merkezi haline geleceğini ifade etti ve şunları söyledi; “Yola çıkarken; ‘Biz önceliği arka sıralardakilere vermek üzere tüm İzmir’e hizmet edeceğiz’ demiş ve İzmir’in rehafını arttırma söz vermiştik. Aşık Veysel Yüzme Havuzu ile İzmir’in arka mahallelerinin yaşam kalitesini ve refahını artırmak için yaptığımız çalışmalara bir yenisini ekliyoruz. Bu yaz, Gaziemir-Emrez, Bornova-Meriç ve Konak-Pazaryeri mahallelerine üç portatif havuz kuruyoruz. Böylece, sosyal ve ekonomik açıdan dezavantajlı mahallelerdeki çocuk ve gençlerimiz yaz boyunca yüzme imkanına kavuşmuş olacak. Önümüzdeki yıl Kemer’de, Türkiye’nin en modern ve özel tasarımlı olimpik havuzunun da temelini atarak kısa bir süre sonra İzmir’i su sporlarının önde gelen merkezlerinden biri haline getireceğiz. Her bir projemizle, çocuklarımız ve gençler olmak üzere İzmirlilerin sporu yaşam biçimi haline getirdikleri bir şehir yaratıyoruz.”

Açılışın ardından Kılıçdaroğlu yeni tesisi gezdi.

ÇOK AMAÇLI TESİS

İzmir Büyükşehir Belediyesi sualtı ragbisi, triatlon ve sutopu takımlarının antrenmanlarına ve maçlarına ev sahipliği yapacak yüzme havuzunda yüzme bilmeyen 6 yaş ve üzeri çocuklar ile 18 yaş üstü ve yetişkinler için yüzme kursu verilecek. Stil geliştirmek isteyenler için ise ayrı bir program uygulanacak. Havuz İzmir'de yüzmeyi öğrenen 6 yaş ve üzeri çocuklar, sualtı ragbi, triatlon, su topu ve yüzme branşlarına yönlendirilerek bu alanlarda sporcu yetiştirilmesi ve genç yeteneklerin keşfedilmesi sağlanacak. Tesis, ayrıca yüzme bilen ve havuzu kullanmak isteyen her yaştan İzmirliye açık olacak.

ÇEVRECİ BİNA

Yüzmeyi yeni öğrenenler için çırpınma havuzu, zindelik (fitness) salonu ve yüzme havuzundan oluşan Havuz İzmir, engelli dostu ve çevreci bir yapı olarak inşa edildi. Buz Sporları Salonu'nun hemen kuzeyinde, 3 bin 200 metrekare kapalı alanda yapılan yarı olimpik yüzme havuzu 25 metre boyunda, 12,90 metre eninde ve 4 metre derinliğinde. Havuzda 125 kişilik bir tribün de yer alıyor. Geceleri özel bir görüntüye sahip olan binanın cephesinde geri dönüşümlü camlar kullanıldı. Çatısında yer alan güneş panelleri ile tesisin elektrik ihtiyacının da bir kısmı sağlanıyor.

3. DURAK SASALI 

Kılıçdaroğlu, Bornova programının ardından Çiğli Sasalı’daki İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi ve merkezin girişine zeytin ağacı dikti.

ÇOCUKLAR PARK İSTEDİ

Merkezin girişinde Kılıçdaroğlu'nu karşılayan bir grup çocuk, yaşadıkları Maltepe Mahallesi'ne park yapılmasını istedi.

Kılıçdaroğlu'na çizdikleri park projesini de gösteren çocuklar, parka İzmir'de 30 Ekim 2020'deki depremde hayatını kaybeden Yeşim Emir'in adının verilmesini istedi.

Çocukların ilettiği dosyayı alarak Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü'ye veren Kılıçdaroğlu, ilçe belediyesinin parkı yaparak hizmete sunacağının sözünü verdi.

Çocuklarla fotoğraf çektiren Kılıçdaroğlu, merkezin bahçesine zeytin fidanı dikti, yetkililerden bilgi aldı.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmadığı törende Başkan Soyer ise kısa bir konuşma yaptı. 

Başka bir tarım mümkün vizyonuna vurgu yapan Başkan Soyer, şunları söyledi; “Çok iyi biliyoruz aşka bir tarım mümkün. Bize bugün dayattıkları tarım politikaları bu memleketi büyük bir açmaza götürüyor. Fakat bu bir kader değil. Bunu değiştirmek mümkün. Biz de CHP‘nin aydınlık ışığında o yolu bulup açacağız ve başka bir tarımın mümkün olduğunu bütün memlekete göstereceğiz.”

KILIÇDAROĞLU İKİNCİ ZEYTİN AĞACINI DİKTİ

İlk olarak merkezin girişindeki alana zeytin ağacı diken CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 23 Kasım 2019’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı’da Biyogaz Tesisi açılışında da zeytin ağacı diktiğini hatırlatarak bunun kentte diktiği ikinci zeytin ağacı olduğunu söyledi. Zeytin ağacının dikiminde ise sabah açılışı yapılan Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nden elde edilen gübre kullanıldı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve İzmir Vakfı Genel Müdürü Güven Eken’den merkezdeki faaliyetler ve İzmir Tarımı'na katkı verecek projeler hakkında bilgi aldı. Kılıçdaroğlu’na merkezdeki serada yetiştirilen çileklerden ikram edildi.

4 ALANDA HİZMET

İzmir Tarımı politikalarının en önemli taşıyıcılarından biri olacak olan İzmir Tarımı Geliştirme Merkez 4 alanda hizmet verilecek. Buraya kooperatif üyesi üreticiler başvuracak, elindeki tarımsal alanla ilgili bilgileri paylaşacak. Elindeki tarım alanının doğal karakterini, yüksekliğini, eğimini ve iklimini esas alarak orada en ucuza ve en verimli; yani en kârlı şekilde hangi ürünü yetiştirebileceklerinin bilgisini alacak.  İzmir Tarımı ilkelerine uyan bir ürünü olan çiftçiler yine bu merkeze başvurarak ürünleri için ücretsiz markalaşma, endüstriyel tasarım ve grafik tasarım desteği alacak. Üçüncü hizmet ise satış garantisi. Buraya gelen çiftçilerin üretim süreçlerini iyileştirmek adına, onlara bir yol haritası hazırlanacak ve hangi ürünü nereye satabilecekleri konusunda, daha ürünlerini toprağa ekmeden rehberlik hizmeti verilecek. İhracat başta olmak üzere karlılığı yüksek satış kanalları küçük üreticilerle buluşacak. Böylelikle üreticilerin büyük şirketlerle aynı zeminde koşmaları sağlanacak. Tarımı daha kârlı ve doğa dostu hale getirmek için üniversitelerle birlikte birçok Ar-Ge çalışması da burada yürütülecek.

LABORATUVAR, KÜTÜPHANE, UYGULAMA SERALARI

İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “HORIZON 2020” programı kapsamında hazırladığı ve Avrupa Birliği’nden 2 milyon 300 bin euro hibe aldığı “Doğa Esaslı Çözümler” projesinin önemli halkalarından biri olarak hayata geçirildi. İklim değişikliği nedeniyle gelecekte yaşanabilecek kuraklığa karşı toplumu bilgilendirmek ve tarımda doğru yöntemleri uygulamalı olarak anlatmak amacıyla 8 milyon 281 bin liralık bütçeyle kurulan merkezde,  kent tarımının markalaşması için ARGE ve ihracat birimi de olacak. Merkezde halkı ve çocukları bilgilendirmek için eğitim salonu, laboratuvar ve tarım kütüphanesi yer alıyor. Binanın dışında ise iklim değişikliğinin tarıma etkilerini gösteren uygulama seraları kuruldu. Bölge gezilirken ziyaretçilere iklim değişikliğinin etkileri anlatılacak. Alanda arılar ve böcekler için uzun uçuşlar sırasında dinlenmelerine olanak sağlayacak 10 adet böcek evi (polinatör evi) de oluşturuldu. Bin metrekare alana yayılan üç serada ise 2080 yılına kadar oluşabilecek kuraklığa karşı alınacak önlemler hakkında vatandaşlar görsel olarak bilgilendirilecek.

AB’NİN EN YÜKSEK BÜTÇELİ HİBE PROGRAMI

Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı HORIZON 2020 kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Doğa Esaslı Çözümler” projesi 39 uluslararası proje arasından seçilerek 2,3 milyon euro hibe almaya hak kazandı. Böylelikle İzmir, İngiltere’nin Liverpool ve İspanya’nın Valladolid şehirleriyle birlikte öncü ve uygulayıcı şehir oldu. Proje, Karşıyaka kent merkezinden Çamaltı Tuzlası’na kadar olan bölgeyi içeriyor. Bu bölgede karbon salımını azaltmak, biyoçeşitliliği artırmak, yoğun kentleşmenin getirdiği hava sıcaklığını düşürmek, yeşil alan miktarını artırmak, sel–taşkın riskini azaltmak ve halkın yaşam kalitesini artırmak amacıyla ortaya konacak model İzmir için rehber olacak. Proje kapsamında Mavişehir’de Peynircioğlu Deresi’nin kıyı kesimi ile Halk Park ve devamındaki güzergah üzerinde "kesintisiz bir ekolojik koridor" oluşturuldu. Girne Caddesi’nde cep parklar yapıldı. Sasalı Doğal Yaşam Parkı ve Vilayetler Evi otoparklarının üzeri yeşil çatıya dönüştürüldü. Sasalı'da hayata geçirilen bu proje ise 2019 yılında “En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması”nda "Sürdürülebilir Tarım" kategorisinde birincilik elde etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.