Dolar 32,4907
%-0.15
Euro 34,9249
%0.28
Altın 2.434,600
%0.47
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tunç Soyer: Bugün İzmir’in çifte bayramı kutlu olsun

Tunç Soyer: Bugün İzmir’in çifte bayramı kutlu olsun

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Brezilya'dan İzmir'e gelmek üzere yola çıkan ve asbestli olduğu için tepki gösterilen NAe São Paulo gemisinin Türkiye'ye girmesine izin verilmeyeceğini duyurması üzerine sosyal medyada açıklama yaptı. Soyer, "Bugün, İzmir’in çifte bayramı; kutlu olsun. Büyük Taarruz'un 100. yılı ve ‘ölüm gemisi'nin geri gönderilişi bugün, 26 Ağustos’ta gerçekleşti" dedi.

  • Ege Postası
  • 26.08.2022 - 21:05

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medya hesabı Twitter'dan, Brezilya'dan söküm için Aliağa'ya doğru yola çıkan asbestli NAe São Paulo gemisinin Türkiye'ye alınmayacak olması üzerine açıklama yaptı.

Soyer, "Bugün İzmir’in çifte bayramı kutlu olsun. Büyük Taarruz'un 100. Yılı ve Ölüm Gemisi'nin geri gönderilişi, bugün 26 Ağustos’ta gerçekleşti. Zehir yüklü, asbestli gemi NAE Sao Paulo'nun Aliağa’ya gelişine itiraz etmiş, İzmir dünyanın çöplüğü değildir, olmayacak demiştik.Kamuoyu oluşturmamıza destek olan tüm paydaşlarımıza, tepkilerini kararlılıkla veren, tek yürek olup bizi yalnız bırakmayan tüm vatandaşlarımıza ve kararı alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına çok teşekkür ediyorum. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz." dedi.

NE OLMUŞTU?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022'de izin verdiği ortaya çıkmıştı. Bakanlık iznini Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari değerlendirmiş ve "Aliağa'da yaşayanların tamamını etkileyebilecek, hatta öldürebilecek miktarda asbest bombası geliyor" demişti.

Çevre hakları ile ilgili sivil toplum örgütleri, sendikalar, siyasi partiler; geminin Türkiye’ye gelmemesi için çağrılar yapmış, Bakanlık iznine tepki göstermişti.

CHP’Lİ ÖZTUNÇ MEKTUP YAZMIŞTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Brezilya'nın Türkiye Büyükelçiliği'ne yazdığı mektupta; “İki ülke açısından hukuki sorumluluklar doğuracak olan Nae Sao Paulo adlı nükleer savaş gemisinin Türkiye’ye gönderilmesi işleminin bir an önce durdurulması, bahsi geçen tedbir kararı gereğince Nae Sao Paulo adlı nükleer savaş gemisinin ülkeniz sınırlarına geri çağrılması için gerekli adımları atmanızı talep ediyoruz" çağrısını yapmıştı.

Bakanlığın söküm izni kararının iptali için İzmir Büyükşehir Belediyesi, sendikalar, odalar ve sivil toplum örgütleri tarafından İzmir 5. İdare Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Ayrıca çok sayıda sivil toplum örgütü de kararın iptali için idare mahkemelerinde dava açmıştı.

BAKAN KURUM ONAYIN İPTAL EDİLDİĞİ AÇIKLAMIŞTI

Brezilya donanmasına ait savaş gemisi NAE Sao Paulo'nun İzmir’in Ailağa ilçesinde sökülmesi için daha önce izin veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kamuoyundaki tepkiler üzerine geri adım atmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili bugün, “Tehlikeli Madde Envanter Raporu’nun Bakanlığımıza sunulmaması nedeniyle NAE Sao Paulo isimli gemi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda, geminin Türk kara sularına girmesine izin verilmeyecektir” açıklamasını yapmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.