Dolar 32,5178
%0.01
Euro 34,8481
%0.53
Altın 2.429,090
%-0.15
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Toplam zam yüzde 150'nin üzerinde: İzmir’in suyuna Temmuz’da çifte zam

Toplam zam yüzde 150'nin üzerinde: İzmir’in suyuna Temmuz’da çifte zam

Kasım 2021’de gerçekleştirilen İZSU Genel Kurulu’nda İzmir’de 2022 yılında suya Ocak ayında yüzde 18 ve Temmuz ayında yüzde 15,5 olmak üzere iki zam yapılmasına karar verilirken Şubat ayında yüzde 30’luk başka bir zam daha yapılmıştı. Şubat ayında alınan zam kararında ayrıca İzmir’deki su fiyatları ÜRetici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) bağlanmıştı. Alınan kararla birlikte İzmir’de her ay zamlanan İzmir suyuna Temmuz ayında yüzde 23,76 oranında çifte zam gelecek. Son zamlarla birlikte İzmir’de su toplamda yüzde 160 oranında zamlanmış olacak.

  • Ege Postası
  • 30.06.2022 - 11:15

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü Genel Kurul’u, 2022 yılında Ocak ayından itibaren geçerli yüzde 18 ve Temmuz ayından itibaren yüzde 15,5 olmak üzere toplamda yüzde 34,5 oranında zam yapılmasına karar vermişti.

Ancak Şubat ayında olağanüstü toplantı gerçekleştiren İZSU Genel Kurul’u, artan maliyetler gerekçesiyle suya yüzde 30 oranında zam yapma kararı almıştı. Toplantıda ayrıca İzmir’de bir ilke imza atılarak  su zammı Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE)’ye endekslenmiş ve her ay ÜFE oranında zamlanmasına karar verilmişti. 

Mart ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte Mayıs ayında İzmir'de suya yüzde 9,19, Haziran ayında yüzde 7,67 oranında zam yapılmıştı.

Mayıs ayı ÜFE oranının yüzde 8,76 açıklanmasıyla birlikte Temmuz ayında güncel su tarifesinde yüzde 8,76 oranında zam yapılacağı açıklanmış olmuştu.

Olağanüstü kurulda alınan zam kararı ve her ay uygulanan ÜFE zamlarıyla birlikte İzmir’de suya ilk 6 ayda yüzde 63 oranında zam geldi.

TEK ZAM ÜFE DEĞİL

Öte yandan; Temmuz ayında suya gelecek tek zam yüzde 8,76 oranındaki ÜFE zammı olmayacak.

2021 Kasım ayında yapılan genel kurul toplantısında Temmuz ayında suya yüzde 15 oranında zam yapılması kararıyla birlikte İzmirlilerin suyuna Temmuz ayına çifte zam uygulanacak.

Temmuz ayında suya toplamda yüzde 23,76 zam yapılmış olacak.

YÜZDE 164 ORANINDA ZAM

İzmir’de suya Ocak 2022’den itibaren gelen zamların toplamı ise yüzde 140-164 oranına dayanmış oldu. 

“İZSU’YU TİCARETHANE OLARAK YÖNETMESİ ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL”

İzmir’deki su zamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Partili meclis üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Fikret Mısırlı, İzmir’deki su fiyatlarını Ankara ve İstanbul’daki su tarifeleriyle kıyaslarken 2 kente göre İzmir’de 2 kat daha yüksek tarife ödendiğine dikkat çekti ve “Başka su yönetimi mümkün diyen Sayın Soyer 1 Ocak - 31 Temmuz 2022 arası İzsu tarifelerinde yaptığı kademe değişikliği ve fiyat artışlarıyla yüzde 140 - 164 oranlarında artışa dayandı. Sayın Soyer sosyal belediye yardımları çiçek, süt, koyun, keçi dağıtacağına karakılçık buğdayı iki kat fiyatla alacağına ki bu hizmetler asli görevi olmayan belediyelerin tali vazifeleri. Kamusal görevi olan insani tüketim amaçlı gerekse tarım sulamada kullanılan suyu İzmir halkını müşteri gibi görerek İZSU’yu bir ticarethane olarak yönetmesi anlaşılır değil. İzsu borsaya kote olmuş holding şirketleri gibi her ay otomatik olarak faturalara yansıttığı (ÜFE) Üretici Fiyat Endeksi artışları ile İstanbul, Ankara su fiyatlarını geçerek tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı aynı ülkede aynı ekonomide olan belediyelerden 2 kattan daha pahalı olmamız nasıl izah edilebilir” dedi.  

"ÇİFTÇİMİZE SAHİP ÇIKMAK BÖYLE Mİ OLUR?”

Tarımsal sulama tarifesini de Hollanda örneği üzerinden eleştiren Mısırlı, “Başka tarım mümkün diyen Sayın Soyer İstanbul’daki tarim sulama fiyatının 17 kat üzerinde Hollanda’dan % 163 daha pahalı çiftçimize su satıyor bunu tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylümüze çiftçimize sahip çıkmak böyle mi olur” diye konuştu. 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.