Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer’den o meclis üyelerine dava tepkisi: Yazıklar olsun!

Soyer’den o meclis üyelerine dava tepkisi: Yazıklar olsun!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bin 18 konut ve 54 iş yerini kapsayan Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi 3. ve 4. Etap temel atma töreninde kentsel dönüşümde uygulanan kooperatif modeline dava açan AK Parti ve MHP'li birer meclis üyesine ateş püskürdü. İmkansızlıklar ortamında büyük işler başardıklarını ifade eden Soyer, “Yazıklar olsun! Bu kriz ortamına olağanüstü çözümler üretiyorsunuz, vatandaşlarınızı mutlu etmeye çalışıyorsunuz ama birileri siyaseten ve şahsen birilerine zarar vermek için bu kente verecekleri zararı hiç umursamıyor. Biz bunlarla hiç vakit kaybetmeden yolumuza devam ediyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 20.04.2022 - 12:11

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin riskli yapıların dönüşümü için İzmir’in 6 bölgesinde başlattığı kentsel dönüşüm çalışmalarının en önemlilerinden olan 18 hektarlık alanı kapsayan Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nde önemli bir eşik daha atıldı.

Geçtiğimiz yıl Mart ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla 2. etabının temel atma töreni gerçekleştirilen projenin bin 18 konut ve 54 iş yerini kapsayan 3. ve 4. etap temel atma törenleri bugün dönüşüm alanında gerçekleştirildi. 

Temel atma törenine, ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra; CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Hakkı Süha Okay, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Özcan Purçu, Kani Beko, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, CHP’li ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, bürokratlar, siyasi partilerin ve iş dünyasının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende yapılan konuşmalarda Başkan Soyer’in eleştiri okları TCDD’ye ve kentsel dönüşümde uygulanan kooperatif modeline açılan davalara çevrilirken yapılan konuşmalarda da hedef iktidar oldu.

SOYER: GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMIYOR

Temel atma töreninde, TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan Lale Mahallesi'ne durak gerginliğinden kooperatif modeline açılan davalara kadar tüm eleştirilere değinen ve hepsine sert bir dille tepki gösteren Soyer, “Belediyemizin yıllarca ihmal edilen kentsel dönüşüm konusundaki ısrarlı ve başarılı çalışmaları hakkında yapılan eleştirileri hayretle izliyorum. Bu çalışmaları gölgeleyen bazı şeylere değinmek istiyorum. Bu eleştirileri yapanlar ya İzmir’de yaşamıyor, ya bizimle aynı dili konuşmuyor ya da gerçeğin görülmesini istemiyor. Ama güneş balçıkla sıvanmıyor. İBB ve İZBETON kentsel dönüşümde yeni bir sayfa açtı. 6 bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarına devam ediyoruz. Biz bunları inşaat sektörünün nefesinin tüketildiği ekonomik koşullarda yapıyoruz. Müteahhitlerin teklif dahi veremediği bir dönemde, mazeretlerin arkasında sığınmadan kalıcı çözümler üretiyoruz ve bir ilk olan kooperatif modelini uyguluyoruz. Geçtiğimiz hafta İZBAN ortağımız TCDD açıklama yapmış. ‘Lale Mahallesi İZBAN Durağı’nın yer teslimini yapmak için 25 kilometre ötede Katip Çelebi Üniversitesi durağını bekliyoruz’ demiş ve eklemiş, ‘Hizmet yerine laf üreten İBB, algı oluşturmaya çalışıyor.’ Arada tam 25 kilometre var. İki mesele arasında bağlantı olmaması şöyle dursun, Türkiye Cumhuriyeti’nin saygın bir kurumu, yasal ortağımız bu şehrin büyükşehir belediyesi için böyle bir üslup kullanabilir mi ya da neden böyle bir üslup kullanabilir anlamak mümkün değil. İki meclis üyemiz, ‘Çıkar amaçlı organize suç örgütü kurmak, ihalesiz iş görme ve ihale kanununa muhalefet, görevi kötüye kullanma ve yolsuzluk’  suçlamalarıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş. Yazıklar olsun! Bu kriz ortamına olağanüstü çözümler üretiyorsunuz, vatandaşlarınızı mutlu etmeye çalışıyorsunuz ama birileri siyaseten ve şahsen birilerine zarar vermek için bu kente verecekleri zararı hiç umursamıyor. Biz bunlarla hiç vakit kaybetmeden yolumuza devam ediyoruz. Kimsenin hakkını ranta kurban etmeden yepyeni mahallelerini kuruyoruz. Bu saatten sonra da ne ekonomik kriz ne artan maliyetlerle bu özverili çalışmalara gölge düşürmeye çalışanlar bizi durdurabilir. İzmir’de dönüşüm başlamıştır. Diliyorum ki bu dönüşüm ulusal bir dönüşümün de başlangıcı olur. Bu yüzden de birilerini rahatsız etmeye devam eder” dedi.

BÖKE: BUGÜN SADECE TEMEL ATMIYORUZ

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ise; Örnekköy kentsel dönüşümünün bir projeden fazlası olduğunu ifade ederken projeyi CHP’nin yönetim anlayışıyla bağdaştırdı ve “Bugün sadece Örnekköy’de bir temel atmıyoruz biz. Esasında eşitlikçi, adil, refah içinde üreten bir Türkiye’nin temellerini atıyoruz. Türkiye’de çok ağır ve karanlık bir dönemden geçiyoruz. Bütün haklarımızın yok sayıldığı, haklarımızın tek adam tarafından gasp edildiği tek adam rejimini yaşıyoruz. Öyle ki TÜİK verilerine göre bile gıda enflasyonu yüzde 60’ın üzerine çıkmış. Vatandaş geçinemiyor. Vatandaş çalışırken yoksulluğa mahkum ediliyor. Bütün hakların yeniden tesisi burada attığımız temelde ortaya çıkacak. Bu karanlığın içinde büyük bir umut var. O umut, hakları temeline alan bir sosyal devleti, her alanda yaşatan iktidar anlayışıdır. O umut, bir arabayız ve birlikte yapacağız diyen bir siyaset anlayışıdır. O umut bugün İBB’nin yarın millet ittifakının var edeceği düzenin ta kendisidir. CHP bugünkü karanlığı aşacak 4 ayaklı stratejiyi anlatıyor. ‘Yarın uygulayacağız’ demiyor. Belediyelerinden bugün uyguluyor. Biz güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz. Demokrasi diyoruz. Bugün de yaşan koşullarını iyileştirmek üzere kent hakkını teslim eden ve barınma hakkını var eden bir anlayış Örnekköy’ü var ediyor. Üreten bir Türkiye diyoruz. Ranta değil, ihtiyaca yatırım yapan bir Türkiye diyoruz. Kamunun güvencesini vatandaşın hakkını korumak için kullanan Türkiye diyoruz. Örneğini de bugün Örnekköy’de görüyoruz. Bunu da kooperatifle, birliktelikle, güç birliğiyle yapıyor. Üçüncüsü de güçlü ve sosyal bir devlet. Vatandasın barınma hakkının olduğu, beslenme hakkının güvenceye alındığı bir Türkiye Süt Kuzu’suyla bunu yapıyoruz. Dördündü ayak sürdürülebilirlik. Bugünkü iktidarın ötekileştirişi, ayrıştırıcı tavrının yerinde bir yarının olduğunu bilecek ve güvencesi olan bir anlayış 4 ayaklı bir kalkınma stratejisini gelecek vaadi olarak anlatmıyoruz. Bugün burada atıyoruz” ifadelerini kullandı.

SALICI: İYİ Kİ DE AÇMIŞLAR DAVALARI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ise; İBB’nin tüm engellemelere rağmen iktidarın “aksine” büyük yatırımlar yaptığını belirterek eleştiri oklarını iktidara yönlendirdi. Salıcı ayrıca kooperatif modeline açılan davalara da tepki gösterdi ve “Biz 31 Mart öncesinde CHP’ni belediye başkanı adaylarını oy verin, onlar sizden yana, hizmetten bulunacak demiştik. Onlar bizim yüzümüzü ağartacak bir belediyecilik yapacaklar demiştik. Üzerinden biraz zaman geçti. Belediye başakları seçildi. İktidar belediye başkanlarımızın yaptığı çalışmalardan o kadar rahatsız oldu ki sürekli bir engelleme çabası içinde. Ama belediye başkanlarımız tüm bunlara rağmen hizmet vermeye devam ediyor. Bugün burada yapılan işin birçok farklı boyutu var. İşin ekonomik kriz boyutuna gelelim… 2018’de genel seçim yapıldı ve kur zirve yapmaya başladı. Bizim ürünlerinizin çoğu ithal ve dövizle alınıyor. Biz 4 yıldır açık bir şekilde krizdeyiz. İnşaat maliyetleri 2-3 at arttı. Pandemi döneminde yine fiyatlar yükseldi en son savaşın da getirdiği süreçte tedarik sürecinde de sıkıntılar oldu vefiyatlar daha da arttı. Yani kentse döşümde kamu mantığıyla kar olmadan iş yapmanın çok zor olduğu bir dönemde yaşıyoruz. E bütün bunlar olurken enflasyon, elektrik fiyatları akaryakıt fiyatları.. Her şey yükseldi. Bugün iktidarın yatırım yapamadığı bir ortamda bugün 400 milyonluk bir rakam sizlere hizmet olarak gelecek bir yatırım yapılıyor İBB’nin kooperatif modeliyle. Bu önemli bir şey. İktidarın hareket edemediği yerde bizim belediyelerimiz yepyeni bir bakışla yepyeni bir iş yapıyorlar Türkiye’ye teni bir süreç kazandırtıyorlar. Bütün bu süreçlerde sıkıntılar da olacak. Davlar açılmış. Zaten bu kadar güzel bir şey varken dava açılmasa şaşırdık. İyi ki de açmışlar davaları. Ama adalet sisteminin bile bu kadar baskı altında olduğu bir dönemde dahi bizim lehimize karar çıkacaktır. Burada hem piyasanın dinamikleri çalışacak hem de vatandaşımız daha insani bir ortamda yaşayacak. AKP bundan neden korkar, neden çekinir? Çünkü burada başlayan dönüşüm yarın öbür gün Ankara’da devam edecek. Ondan çekiniyor. Onların korkusu bu. Biz onların çekindiği işleri yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

TUGAY: İZMİR KENDİ BAŞININ ÇARESİNE BAKMAK ZORUNDA KALIYOR

İzmir’in “engellendiği” eleştirilerine üşüt kapalı giren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir’İn tek başına bir şeyler başardığını belirtti ve “Zaman zaman konuşuyoruz ve ‘İzmir yalnız bırakılıyor, akını alamıyor’ diyoruz. İzmir bir yerde kendi başının çaresine bakmak zorunda kalıyor. Burada önümüzün tıkandığı, piyasa artlarının inşaat sektörünün önünü tıkadığı bir dönemde iş insanları inisiyatif aldılar ve kooperatife ortak oldular. İzmir’in saha sağlıklı, güvenli ve çağdaş bir kent kimliği kazanması adına İBB Başkanı Tunç Soyer, önemli bir adımı atılıyor. Sosyal demokrat yere yönetim anlayışının insana karşı tutumunun bir kanıtı olan Örnekköy projesinin hayırlı olmasını diliyorum. Bu, neleri başaracağımızı da gösteriyor. Herkese ve her şeye rağmen umutlarımızı ve heyecanımızı koruyoruz. KSK belediyesi olarak üzerimize düşen her göreve aynı kararlılıkla hazırız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.