Dolar 32,3262
%0.23
Euro 35,1129
%-0.02
Altın 2.305,870
%1.24
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer'den 'Elektrik Fabrikası' çıkışı: Bize vermemek için ihale yapmıyorlar

Soyer'den 'Elektrik Fabrikası' çıkışı: Bize vermemek için ihale yapmıyorlar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,Büyükşehir’in 2019 yılında ihalesini kazandığı, ancak ihalesi Özelleştirme İdaresi tarafından iptal edilen Tarihi Elektrik Fabrikası binası ile ilgili hükümete bir kez daha eleştirilerde bulundu. Soyer, "3 senedir asırlık bina çürümeye devam ediyor. Ne yazık ki bize vermemek içİn ihale de yapılmıyor. İzmir’in sembol binalarından biri çöküntüye gidiyor" diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 20.01.2022 - 11:36

EGEPOSTASI – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TV100’de yayınlanan 10’da 12 programının canlı yayın konuğu oldu. Kerem Kırçuval’ın sorularını yanıtlayan Soyer, Türkiye ve kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Soyer, Fitch’in Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili raporu, Büyükşehir’in ulaşım ve kentsel dönüşüm projeleri, Elektrik Fabrikası ve erken seçim ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Soyer’in açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

“İFLAS SÖZ KONUSU DEĞİL”

"Biz de çok olumsuz etkilendik. Bir gecede bir metro hattı kaybettik diye. Doların dövizin yükseldiği günlerde bizim euro ve dolar üzerinden borçlanmamız gerçekten bizi çok olumsuz etkiledi. Bizim euro cinsinden borcumuz üç yıl içinde yüzde 10,25 artmış durumda. Bunu TL’ye çevirdiğimniz zaman yaklaşık 10 milyar civarında bir borca tekabül ediyor. Hakikaten bizim insiyatifimizde bir durum değil. O nedenle Fitch bir açıklama yapıp belediyelerin krebilitesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Bu anlaşılmaz biçimde farklı ifade edildi. O raporu defalarca okduum. Döviz dalgalanmalarının belediyelerin hareket kabiliyetini engellediğini söylüyor. Belediyeleri iflasın eşiğine getirmiş bir tablo söz konusu değil. Kentlerin krebilitesi ülkenin krebilitesinden bağımsız değildir. Ama bizimkisi çok uzun yıllardan gelen istikrarlı bir biçimde koruyan bir yapı olduğu içni yüksek. O nedenle İzmirlilerin içi rahat olsun. İzmir’in itibarı uluslararası kuruluşların gözünde güvenilirliği aynen devam ediyor."

BUCA METROSU

"Buca İzmir’in en kalabalık ilçesi. Bugüne kadar orada bir metro hattı kurulamadı. Şimdi bu metro kent içindeki en kalabalık ilçenin trafiğinin rahatlamasına yol açacak. Ama metro sadece ulaşım hattından ibaret değil. Aslında medeniyet göstergesi yarattığı istihdamla, duraklarda yeniden yapılanan hayatla, temizlikle, ucuzlukla, kolaylıkla hangi açıdan bakarsanız bakın çok daha cazip bir kent içi ulaşım aracı. Aynı zamanda temiz ve ucuz. Kısacası 14 Şubat’ta sevgililer gününde İzmir’e olan aşkımızı gösterecek bir adım atacağız ve temelini atacağız metronun.

Bir konsorsiyum oluşturduk. 4 bankanın her biri 125-150 milyon dolarlık taahütleriyle başladı süreç. 14 Şubat’ta temelini attığımızda parası hazır, kenara konmuş bir süreci başlatacağız. Öngörülen tarihlerde projenin tamamlanması ve hayata geçirilmesini kolaylaştıracak. Onun için çok heyecanlıyız. İlk iki istasyon arasındaki hattı 2023’ün sonunda çalıştırmaya başlamak istiyoruz. Tahmin edileceği gibi metro projeleri ağır işleyen zor projeler. Çok olağanüstü engellerle karşılaşmazsak bunu başaracağımıza inanıyorum."

‘ELEKTRİK FABRİKASI’ ÇIKIŞI 

"Elektrik fabrikası İzmir’in sembol binalarından biri. 31 Mart 2019’da seçildikten sonra 14 Nisan’da Hazine’nin açtığı bir ihale vardı. 35 milyon TL bedelle o elektrik fabriaksının satışı yapılacaktı. İhaleye girdik ve biz verdik. Ama ihaleyi iptal ettiler. 3 senedir asırlık bina çürümeye devam ediyor. Ne yazık ki bize vermemek içİn ihale de yapılmıyor. İçimi acıtıyor. İzmir’in sembol binalarından biri çöküntüye gidiyor." 

“MESELE İSİMLERDE DEĞİL SİSTEMDE”

“Erken seçim olacağını tahmin ediyorum. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda isim konuşmaktan özellikle kaçınıyorum. Mesele isimlerde değil sistemde. Sistemi tartışmak lazım. Uzmanlar bunu yapmıyor. Vatandaş bunu merak ediyor. Mevcut sistem devam mı etsin başka bir sistem mi gelsin? 

Öylesine derinleşen bir yoksulluk var ki… Geçen gün bir mahallemize gittik. Çocuklar neşe ile oynuyor.  Ama annelerin gözünde acıyı, tedirginliği görüyorsunuz. Çocuklarının karnını doyuramamamın acısı gözlerinde. Bir anne bana, ‘Çocuğa sabahtan beri bir şey verememiştim. Buradan bir şey alıp yedireceğim’ dedi. Yoksulluk sefaleti de beraberinde getiriyor. Sistemin değişmesi lazım. Bu bir kader değil. Asıl kafa yormamız gereken hikaye bu. Sistemi konuşmamız lazım. İzmir’deki yoksulların hayatlarına dokunmaya devam edeceğiz. Biz tok yatmayacağız”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.