Dolar 32,5547
%0.21
Euro 34,9466
%-0.07
Altın 2.445,000
%0.36
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sayıştay’dan Karaburun Belediyesi’ne ‘ruhsatsız RES’ uyarısı

Sayıştay’dan Karaburun Belediyesi’ne ‘ruhsatsız RES’ uyarısı

Sayıştay’ın Karaburun Belediyesi’nin 2020 yılı Düzenlilik Denetim Raporunda dikkat çeken ‘ruhsat’ ayrıntısı yer aldı. Hazırlanan raporda, ilçede ruhsatlandırılmamış 50 adet Rüzgar Enerji Santrali(RES) olduğu bilgisine yer verildi. Ruhsatsız işletmelerin belediyeye ödemeleri gereken harcırahları ödemedikleri için belediyenin mali kaybının söz konusu olduğu belirtildi.

  • Ege Postası
  • 03.12.2021 - 18:24

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Sayıştay, kamu kurum ve kuruluşları ile onlara bağlı şirketlere ait 2020 yılı Düzenlilik Denetim Raporlarını yayımladı. 

Bu kapsamda; Karaburun Belediyesi’nin denetim raporunda ilçeye kurulan RES’ler ve belediye çalışanlarının yıllık izinlerinin kullandırılmasına ilişkin dikkat çeken ayrıntılar yer aldı.

RUHSATSIZ RES UYARISI

Hazırlanan raporda, ilçede ruhsatlandırılmamış 50 adet Rüzgar Enerji Santrali(RES) olduğu bilgisine yer verildi. Ruhsatsız işletmelerin belediyeye ödemeleri gereken harcırahları ödemedikleri için belediyenin mali kaybının söz konusu olduğu belirtildi.

Raporda konuya ilişkin, ‘’Karaburun Belediyesi 2020 yılı denetimi kapsamında yapılan incelemelerde, belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren yaklaşık 50 adet rüzgâr enerji santralinin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının olmadığı görülmüştür.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun “İşyeri açma izni harcı” başlıklı 81’inci maddesi; belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir işyerinin açılmasının “İşyeri Açma İzni Harcına” tabi olacağını hüküm altına almıştır. 

Yapılan incelemede; 2018 yılından sonra kurulan rüzgâr enerji santrallerinin işyeri açma izin harcını yatırarak Belediyeden ruhsat aldıkları görülmüştür. Ancak geçmiş dönemlerde kurulan yaklaşık 50 adet rüzgâr enerji santralinin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının olmadığı, buna bağlı olarak da söz konusu santrallerden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Harcı alınmadığı tespit edilmiştir’’ denildi.

PERSONELE 2 BİN 615 GÜN KULLANDIRILMAMIŞ YILLIK İZİN

Hazırlanan raporda ayrıca, belediyede çalışan kadrolu işçilerin yasal mevzuat kapsamında hak etmiş oldukları yıllık ücretli izinlerinin düzenli olarak kullandırılmadığı belirtildi.

Raporda, İş Kanunu’na göre yıllık izin kullanmayı hak etmiş her çalışanın yıllık izninin kullandırılması gerektiğine dikkat çekilirken çalışanın bu haktan feragat hakkının bulunmadığı belirtildi.

Ayrıca yine kanuna göre; iş akdinin herhangi bir sebeple sonlandırılması durumda çalışanın kullanmadığı yıllık izin ücretlerinin, iş akdinin sonlandırıldığı tarihin ücretlerine göre ödenmesi gerektiği belirtildi.

Bu kapsamda raporda konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi; ‘’Yapılan inceleme sonucunda 2020 yılı sonu itibariyle kurum bünyesinde çalışan 23 işçinin toplam 2.615 gün kullanılmamış yıllık izni bulunmaktadır. Hem mevzuata uygunluk açısından hem de belediyeye ek mali külfet getirmemesi amacıyla yıllık izinlerin kullandırılması gerekmektedir.’’

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.