Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sayıştay raporuna yansımıştı: Atıl 37 bin zeytin ağacına ‘kooperatif’ çözümü

Sayıştay raporuna yansımıştı: Atıl 37 bin zeytin ağacına ‘kooperatif’ çözümü

Sayıştay’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik 2021 Denetim Raporu’nda belediye mülkiyetindeki 37 bin zeytin ağacının atıl durumda olduğu, 3. Kişiler tarafından kullanıldığı ve bunun belediyeye mali açıdan zarar verdiği konusunda uyarıda bulunulmuştu. Konuya ilişkin Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında da AK Parti’den bazı eleştiriler olmuştu. Öte yandan eleştirilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu, ağaçların sayısının 37 bin olmadığını ifade ederken çözüm yolunu da açıkladı ve “Sayıştay, bu ağaçların 3. Kişilerce kullandığını ifade edip gereğinin yapılması gerektiğini belirtmiş. Bu ağaçların bir kısmı ürün veriyor, bir kısmı de perişan halde Bu ağaçların kullanılması lazım ve Tarım Daire Başkanlığımız bu konuda gerekli çalışmayı yapıyor. Mesela Karaburun diyelim. Karaburun’da vatandaşların kurduğu bir kooperatifle anlaşma yapılarak ağacın hasadının elde edilmesi planlanıyor. Bu iş sonucunda 3 litre çıkarsa 2 litresini bize verecek 1 litresini de kendine alacak üretici” dedi.

  • Ege Postası
  • 17.11.2022 - 18:35

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

Oturum açılışında konuşan Özuslu, bir önceki oturumda gündeme gelen bazı konulara cevap verirken Sayıştay’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik 2021 Denetim Raporu’nda yer alan ‘zeytin ağaçları’ konusuna da değindi.

“SAYIN BAŞKAN ‘KÜLLİYEN YALAN’ DEDİ”

Geçtiğimiz hafta Selçuk ilçesi Belevi Mahallesi’nde tarım alanı olan bir arazinin üzerine yapılması planlanan konut yapımı için yapılan imar değişikliği tartışmalara neden olmuştu. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun Roman Köy projesinde çalışmaların imarsız bir şekilde başladığı ortaya çıkarken Cumhur İttifakı’nın Selçuk Belediyesi Meclis üyeleri belediyeye verdikleri dilekçede Roman Köy'ün yapılaşma ile ilgili imar izni verilmediğini belirtmişti. Konunun gündeme gelmesinden kısa süre sonra Roman Köy'deki inşaat çalışmalarının Belediye tarafından mühürlenmişti.

Öte yandan bir önceki oturumda Selçuk Belediyesi AK Partili meclis üyesi Sema Yeşilçimen, yaptığı konuşmada, köydeki Roman bir vatandaşın köyün yapımı için gerekli malzemelerin İzBB tarafından tedarik edildiğini iddia ettiğini söylemişti.

Oturumda iddialara yanıt veren Özuslu, “Belevi’deki roman yerleşim yeriyle ilgili olarak… Orada Roman vatandaşlara sorulduğunda Roman vatandaşlarımız bize bu inşaat malzemelerini İzBB veriyordu, Tunç Soyer Başkanıza teşekkür ediyoruz’ şeklinde ifadeler kullandıklarını söyledi. Kendisinin demeci değil, o vatandaşın söyledi. Sayın başkanımıza meclis bittikten hemen sonra sordum. ‘Külliyen yalan, böyle bir şey yok’ dedi. Bunun kayıtlara geçmesini istiyorum” dedi.

TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ OLMAYAN PROJE UYGULANACAK

Özuslu ayrıca, Sayıştay’ın Büyükşehir 2021 Denetim Raporuna da yansıyan ve uyarıda bulunduğu, bir önceki oturumda AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın Başka Bir Tarım Mümkün vizyonuna ilişkin yapılan eleştiriler noktasında hatırlattığı “37 bin zeytin ağacı” eleştirilerine de yanıt verdi ve “Diğer bir konu da Sayın Özgür Hızal’ın söylediği 37 bin zeytin ağacı meselesi. Evet Sayıştay raporunda geçiyor. O ağaçların kamu mülkiyetinde olduğunu saptayan bizi. Sayıştay yetkilisi gidip tek tek saymadı. Ayrıca doğru sayı da 18 bindir. Bu zeytin ağaçları nerede? Bu zeytin ağaçları bizim mezarlıklarımızda. 12 bin 50 adedi mezarlıklarda. Bir de merkez ve dış ilçelerimizde mezarlık haricinde olan yerlerde de var. Bunların sayısı da 6 bin dolayında. Bu ağaçları bizim Tarım Daire Başkanlığımız gidip bir bir saymış. Bazı yerlerdeki ağaçlar da sayılamamış çükü sayılamayacak yerlerde. Bu ağaçlar için de Sayıştay mevcut sayıyı 2’yle çarpıyor. Sayıştay, bu ağaçların 3. Kişilerce kullandığını ifade edip gereğinin yapılması gerektiğini belirtmiş. Bu ağaçların bir kısmı ürün veriyor, bir kısmı de perişan halde Bu ağaçların kullanılması lazım ve Tarım Daire Başkanlığımız bu konuda gerekli çalışmayı yapıyor. Mesela Karaburun diyelim. Karaburun’da vatandaşların kurduğu bir kooperatifle anlaşma yapılarak ağacın hasadının elde edilmesi planlanıyor. Bu iş sonucunda 3 litre çıkarsa 2 litresini bize verecek 1 litresini de kendine alacak üretici. Şimdiye kadar yapılmamış bir iş bu ama biz yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.