Dolar 32,3664
%0.15
Euro 34,9649
%-0.29
Altın 2.325,700
%0.23
Bist-100 9,15
%0.73

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sayıştay raporuna yansıdı: Selçuk’ta borç stokları sınırın üstüne çıktı

Sayıştay raporuna yansıdı: Selçuk’ta borç stokları sınırın üstüne çıktı

Sayıştay’ın Selçuk Belediyesi 2021 Yılı Denetim Raporunda yer alan bulgulara göre; belediyenin borç stoku, Belediye Kanunu’nda belirtilen sınırın üstüne çıktı. Konuyla ilgili raporda, ““Belediyenin borçlanma limiti olan en son kesinleşmiş bütçe gelirinin yeniden değerleme oranıyla artırılmış hali 74.844.542,02 TL ve toplam borç tutarı ise 106.369.471,99 TL olup mevcut borç stoku anılan mevzuat hükmüne göre borçlanma sınırının üzerindedir” denildi.

  • Ege Postası
  • 09.11.2022 - 16:25

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Devlet kurumlarını denetleyen en üst kurum olan Sayıştay, Selçuk Belediyesi’nin 2021 yılı denetim raporunu yayımladı.

Raporda dikka tçeken hususlar ise; belediyenin borç stokunun Belediye Kanunu’nda belirtilen sınırın üstüne çıkması ve asli görevleri arasında bulunan hizmetler için dışarıdan danışmanlık hizmeti alması gibi konular oldu.

MALİ TABLOLAR TAŞINMAZLARA İLİŞKİN DOĞRU BİLGİ SUNMUYOR

Raporda, Belediyenin mülkiyetinde bulunan taşınmazların cins tashihi ile değerleme çalışmalarının tamamlanmaması nedeniyle taşınmazlara ilişkin mali tablonun söz konusu varlıklara ilişkin doğru ve güvenilir bilgi sunmadığı ifade edildi.

Raporda yer alan bilgilere göre; taşınmazların şeffaflık ilkesi gereğince kayıt altına alınması gerekirken taşınmazların mevcut kullanım şeklinde meydana gelen değişikliklerin dikkate alınmadığı, cins tashihi işlemlerinin yapılmadığı, envanter ve muhasebe kayıtlarında mevzuatta öngörülen aksine fiili durumun yerine tapuda kayıtlı durumun esas alındığı belirtildi.

Konuya ilişkin raporda, “Belediye tarafından envanterde bulunan taşınmazların gerçek değerinin tespitine ilişkin çalışmaların yapılmaması nedeni ile söz konusu varlıkların, mevzuatta öngörüldüğü şekilde ve gerçek değeri ile raporlanmadığı anlaşılmıştır” denildi.

BORÇ STOKLARI SINIRIN ÜSTÜNDE

Sayıştay tarafından yapılan incelemede, belediyenin borç stokunun Belediye Kanunu’nda belirtilen sınır değerinin üstünde olduğu dikkat çekti. 

Raporda, belediyenin 6 kalemdeki borçlarının esas alındığı incelemede borç stokunun, idarenin en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının yeniden değerleme oranıyla arttırılan miktarını aşmamalı ve toplamda belirtilen sınırın üzerinde borçlanma yapılmaması gerektiği belirtildi.

Yapılan incelemede, belediyenin 31 milyon 525 lira fazladan borçlandığı ifade edildi ve “Belediyenin borçlanma limiti olan en son kesinleşmiş bütçe gelirinin yeniden değerleme oranıyla artırılmış hali 74.844.542,02 TL ve toplam borç tutarı ise 106.369.471,99 TL olup mevcut borç stoku anılan mevzuat hükmüne göre borçlanma sınırının üzerindedir. Sonuç olarak, Belediyenin mevcut mali yapısı karşısında sürdürülebilirlik açısından etkin bir borç yönetimini teminen mevcut borç stoku borçlanma sınırının altına çekilene kadar yeni bir borçlanma yapmaması gerekmektedir” denildi.

KİRALAMADA MEVZUATA AYKIRILIK

Sayıştay, hazırladığı raporda ayrıca belediyeyi, belediye mülkiyetindeki taşınmazların kiralanması yöntemi hususunda uyardı.

Raporda göre; belediyenin bazı taşınmazların kiralama işlemini ihale olmaksızın ecrimisil karşılığında kullandırdığı ifade edildi.

Belediye Kanunu’nda yer alan hükümlerin dayanak gösterildiği raporda,konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi; “… ecrimisil bir kiralama yöntemi olmadığı gibi, olağan bir taşınmaz yönetimi de değildir. İşgal edilen ve bu işgalin sonradan tespit edildiği kamuya ait taşınmaz mal için fuzuli şagilden bunun bedelinin adeta bir tazminat suretinde alınmasıdır. İşgal edilen taşınmaz mal için mülkiye amirine talepte bulunulması ve mülkiye amirince söz konusu taşınmazın 15 gün içinde tahliye ettirilmesi esastır. Aksi bir durum, yani işgal eden kişinin ödemesi için tespit edilen ecrimisil bedelinin kira ödemesi gibi esas alınarak ileriye doğru devam ettirilmesi, 2886 sayılı Kanun’un her türlü satış ve kiralama gibi hususlarda ihale yoluna gidilmesi gerektiğini ifade eden amir hükümlerine aykırı olacaktır. Ayrıca mevzuata aykırı bu gibi bir uygulama idare malını haksız ve hukuksuz bir şekilde işgal edenin ödüllendirmesi sonucunu doğuracaktır. Belediyenin tasarrufunda bulunan taşınmazların incelenmesi neticesinde, bazı taşınmazların herhangi bir ihale yapılmadan çeşitli kişi ve işletmeler tarafından işgal edildiği, bu işgalcilerin söz konusu yerlerden çıkarılmadığı, bunun yerine geçmişe dönük olarak tespit edilen ecrimisillerin kira gibi ileriye dönük de uygulanarak işgallerin devam ettirildiği, bu suretle mevzuata aykırı hareket edildiği tespit edilmiştir.”

BORÇLARIN TAHSİSİNDE EKSİKLİK

Sayıştay tarafından hazırlanan raporda, belediyenin gelir kalemlerinin tahakkuk tahsilât oranları düşük düzeyde kaldığı ifade edildi.

Konuya ilişkin raporda, “Belediyenin hesap ve işlemleri incelendiğinde, İdarenin Gelir Kesin Hesap Cetvelini oluşturan gelir kalemlerinin tahakkuk tahsilât oranlarının düşük düzeyde kaldığı ve toplam tahakkuk tutarı olan 101.319.516,06 TL’den 21.925.426,92 TL’nin gelecek yıla devredilerek tahsil edilemediği tespit edilmiş olup, Belediyenin gelirlerinin tahsilat oranı % 78’dir. Ancak yapılan incelemede bazı gelirlerde tahsilat oranının % 50'nin altında kaldığı görülmüştür. Tahsilat oranının düşük gerçekleşmesini önlemek için belediyenin tahsil ve takip hususunda yukarıdaki mezkûr mevzuat hükümlerine uygun hareket etmesi gerekmektedir” denildi.

ASLİ HİZMETİ İÇİN HİZMET ALIMI YAPTI

Belediyenin 2021 yılı denetim raporunda dikkat çeken bir diğer husus ise belediyenin, asli görevi olan bazı hizmetlerin yerine getirilmesi için dışarıdan danışmanlık hizmeti alması oldu. 

Raporda, mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, her ölçekte imar planı, imar uygulama, ÇED raporu hazırlanması, plan, yazılım geliştirme, tasarım, teknik şartname hazırlanması, denetim ve kontrolörlük gibi teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlardaki hizmetler, danışmanlık hizmet sunucularından alınabileceği belirtilirken belediyenin mali hizmetler ve Fen İşlerinden sorumlu birimlerinin temel görevleri için de danışmanlık hizmeti aldığı belirtildi. 

Konuya ilişkin raporda şu ifadelere yer verildi; “… idarenin Mali Hizmetlerinden ve Fen İşlerinden sorumlu birimlerin temel görevleridir ve ilgili yasa hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, idarelerin bir konuda danışmanlık hizmet alımı yapabilmesi için konunun karmaşık olması, özel uzmanlık ve deneyim gerektirmesi gerekir. Bu nedenle idarenin kendi personeli tarafından yürütebileceği ve teknik şartnamede belirtilen işler danışmanlık hizmet alınması suretiyle yürütülemez. Bu çerçevede, özel uzmanlık ve deneyim gerektirmeyen, idare personeli tarafından yürütülebilecek veya yürütülmesi gereken işler için danışmanlık hizmet alımı yapılmaması, söz konusu işlerin belediyenin ilgili personelleri aracılığıyla yürütülmesi gerekmektedir”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.