Dolar 32,5351
%-0.02
Euro 34,8611
%0.09
Altın 2.428,460
%0.22
Bist-100 9.706,00
%-0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye’de bir ilk

Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye’de bir ilk

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin orman yangınlarıyla mücadele için hayata geçirdiği Akıllı İhbar Sistemi (AİS), lansmanı yapıldı. Tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunu söylerken dirençli kentler için demokrasi ve teknolojiyle uyum mesajı verdi. Demokrasi üzerinden Gezi davasında müebbet hapse çarptırılan Osman Kavala için de tepki gösteren Soyer, “Demokrasi varsa, bir gün casusluktan yargılandığınız bir davada 4,5 yıl yattığınız davada beraat ettiğiniz gün ağırlaştırılmış müebbet hapisle karşılaşmazsınız” dedi.

  • Ege Postası
  • 27.04.2022 - 15:30

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de yaz mevisminin yaklaşmasıyla birlikte yangın riski de yeniden kendini göstermeye başladı.

Geçtiğimiz yıllarda büyük orman yangınlarıyla mücadele eden ve büyük kayıplar yaşayan İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi, yangınlar başlamadan önlemlerin alınması için çalışmalara başladı.

Büyükşehir bu kapsamda; orman yangınlarının çıkış aşamasında engellenmesini amaçlayan ve yapay zekayla çalışacak olan akıllı ihbar sistemini devreye soktu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bugün Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen lansmanla sistemin tanıtımını yaptı.

SOYER’DEN ÖDÜL MÜJDESİ

Konuşmasına İzmir’in aldığı bir ödülü müjdeleyerek başlayan Başkan Soyer, “Çok gururlu ve mutluyum. Dün Starzburg’dan çok gurur duyduğumuz bir haber aldık. 46 ülke arasında onlarca kentin aday olduğu bir yarışmada İzmir dün Avrupa Kenti olarak ilan edildi ve büyük ödülü aldı” dedi ve uygulamaya ilişkin şunları söyedi; “Bu ne demek? Avrupa Birliği, tarihin en büyük demokrasi ve barış projesidir. Bugünkü sıcak siyasi ortamda AB’nin uygulamalarıyla ilgili eleştirilerimiz elbette var. Ama AB, hala misyonunu sürdürüyor. Demokrasi ise; birlikte yaşamanın kültürüdür. Demokrasi, insanlığın yarattığı en büyük inovasyonlardan biridir. Demokrasi ve barışın bu hikayeyle alakası ne? Son 3 yıl içinde çok büyük felaketler yaşadık. Bunlar bize; insanlığın yüz yüze olduğu iklim krizi sadece uzak coğrafyalarda etkiler bırakmıyor. Bizim coğrafyamız da iklim krizinin sonuçlarıyla yüzleşiyor. Birileri Sığacık’ta tsunami yaşanacağını söyleseydi güler geçerdik. Ya da hortum felaketi… Ama artık gülüp geçmiyoruz. Her an bunlarla yüzleşebileceğimiz tehdidini fark ettik. O nedenle dirençli bir kent olmayı hedefimize koyduk.”

“DEMOKRASİ DEMEK…”

Hayata geçirilen uygulamanın, geçtiğimiz yıl İzmir’in ev sahipliği yaptığı Kültür Zirvesi’nde alınan alınan kararların sonucu olduğu mesajını da veren Soyer, uyum ve doğanın korunması vurgusu yaptı ve “2021 Eylül ayında İzmir, Kültür Zirvesine ev sahipliği yaptı. O zirvede döngüsel kültür kavramını ortaya attık. İçinde bulunduğumuz iklim kriz ve demokrasi zafiyetleriyle baş edebilmek için döngüsel kültürü ortaya koyduk. 4 ayağa oturttuk bun. Doğamızla, geçmişimizle, birbirimizle ve değişimle uyum. Bu çalışmayı yaparken geçmişimizle uyum dedik ve geçmişimizde yaşadığımız büyük felaketlerden nasıl dersler çıkarabiliriz diye düşündük. O nedenle depremle ilgili birçok çalışmayı başlattık. Ayrıca AİS, Türkiye’de bir ilk. Yapay zeka kullanılarak İzmir’deki orman alanlarının yüzde 46’sında çıkan dumanı tespit edip yangınlarla mücadele edebilecek hala geldik. Bu geçmişimizle uyum kısmıydı. Birbirimizle uyum dediğimizde… Birlikte çalışıyoruz ve el ele veriyoruz. Başka çaremiz yok. Kısacası dirençli bir kent olmak ve bu felaketlerle başa çıkabilmek için hem geçmişimizle hem de birbirimizle uyumu gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında doğamızla uyum… Doğaya sahip çıkmalıyız. Bizim gelecek nesillere bırakabileceğimiz en önemli şey atalarımızdan devraldıklarımız. Bu nedenle belediye olarak bizim en önemli görevimiz, doğayı korumak. Değişimle yum demiştik. Değişimle uyum da yapay zekayı bu kentin ve kurumsal kapasitenin içine yerleştirmek. Özetle, yaptığımız her şeyle bir yandan bu kenti dirençli hala getirmeye çalışıyoruz, bir yandan da bu yaptığımız çalışma aslında demokrasinin dijitalizasyonu demektir. Demokrasinin erdemlerini dijitalize ederek bu şehrin geleceğini şekillendiriyoruz. Dijitalize etmek aynı zamanda kentin vatandaşlarının kentin yönetiminde daha çok söz sahibi olmak için çalışmalar yapmaktır. Biz tüm bunları yaptığımız için dün böyle bir ödül kazandık. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Çünkü demokrasi 5 yılda bir oy kullanılan bir rejimden ibaret değildir. Demokrasi, hepimizin özgürce nefes aldığı ve refahı paylaştığı, güler yüzle yaşadığı bir kent ve ülke demektir” diye konuştu.

GEZİ DAVASI TEPKİSİ

Gezi davasında çıkan kararı da eleştiren Soyer, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Demokrasi varsa, bir gün casusluktan yargılandığınız bir davada 4,5 yıl yattığınız davada beraat ettiğiniz gün ağırlaştırılmış müebbet hapisle karşılamazsınız. Kısacası demokrasi mücadelemiz devam edecek. Teknolojiyi daha çok kullanarak, birbirimize daha çok sarılarak ve doğamıza sahip çıkarak…”

TEMİZ: SİSTEMİ KULLANAN TEK KENTİZ

Lansmanda konuşsan AİS sisteminin hayata geçmesinde katkıları olan Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ahmet Ata Temiz, teknolojinin insan hayatı ve fayda için kullanılması gerektiğini ifade etti ve “Değişen dünyamızla birlikte teknolojik faaliyetle hayatımızın her alanında aktif olmaya baladı. Bu faaliyetler fayda sağlamalı ve sorunlara çözüm olmalıdır. Dağına insanı ve doğayı almalıdır. Doğal afetler ülkemizde bir sorun ve kentimizin afetlere karşı dirençli hale gelmesi lazım. Yaşadığımız yangınlarla nasıl mücadele edebilirizi düşündüğümüz noktada AİS’i bulduk. Bugün, teknolojinin ne kadar fayda sağlayıcı olduğunun doğrulamasını yapacağız. Biz 14 Nisan’da sistemimizi devreye aldık ve sistem bize yangınları bildirmeye başladı. Aliağa ve Bayındır’da orman yangınları yakaladık.

Hava puslu olsa dahi sistem yangını tespit edebiliyor. Sistemin tespit ettiği değişim yansınsa sisteme düşüyor ve en yakın ekipteki arkadaşlarımıza bilgi mesajı gidiyor. Ayrıca yangın bilgisi bölgedeki muhtarlara da gidiyor. Dün Pınarbaşı’nda çıkan yanını da tespit edip itfaiyemize bildirdik. Sistem yaklaşık bir dakika içinde yangını ve dumanı tespit ederek bilgi veriyor. Biz bu sistemi kullanan tek kentiz” diye konuştu.

DERSE: YANGINLARDA ANA UNSUR İNSAN KAYNAKLI

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı İsmail Derse ise orman yangınlarının en önemli etmenlerinden birinin insan kaynaklı olduğunu belirtti ve “Ülkemizdeki en çok orman yangınlarının yaşandığı kentler sırlamasında Muğla, Antalya ve İzmir illeri ilk sıralarda. Ege bölgesi bu konuda yüzde 41’lik dilim içerisinde ve yüksek risklidir. Yangınlardaki ana unsur ise sigaradır ve sigara da insan kaynaklı bir unsurdur Biz orman yangınlarıyla mücadele edebilmek için gönüllü itfaiyecilik önergesini hazırladık. İBB, ortak projelerle teknolojiyi itfaiye içinde de kullanmaya başlamıştır. Dijital ekranlarla ormanların durumlarını belirterek vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi çalışmalarını da sürdürüyoruz. Bunların yanında yenilikçi eğitimlere de devam ediyoruz. Sanal gerçekliği artırılmış yangın ve deprem güvenliği eğitimlerimiz devam ediyor. Aslında bu projenin esas çıkış nedeni şudur: Duman yangın demektir. Renklerine göre yangının evreleri fark ediliyor. Duman aslında yangının seyrini etkiler. Bizler de bu nedenle dumanın renklerinden yangının tespitini sağlıyoruz. Ayrıca haberleşme sistemimiz de bu sistemin en önemli unsurlarından biri. Biz ayrıca bu sene 57 itfaiye noktasına 8 bekleme noktası da ekleyerek yangınlarla mücadelemizi artırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.