Dolar 32,3403
%0.19
Euro 35,1052
%-0.22
Altın 2.239,570
%-0.18
Bist-100 8,89
%1.91

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Menemen’de AK Partili Pehlivan’a kredi yetkisi: Meclis'te CHP'den 3 fire

Menemen’de AK Partili Pehlivan’a kredi yetkisi: Meclis'te CHP'den 3 fire

Menemen Belediye Meclisi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı’nde Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan’a 65 milyonluk borçlanma yetkisi verilmesi konusu mecliste tansiyonu yükseltti. İlgili gündem maddesi CHP grubundan 3 fire ile kabul edildi.

  • Ege Postası
  • 01.03.2021 - 20:09

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediye Meclisi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumu Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan’ın idaresinde gerçekleştirildi. Gergin başlayan oturuma damgasını vuran konu ise Belediye Başkan Vekiline kredi çekmek için borçlanma yetkisi verilmesi konusunda yapılan açık oylamada CHP’li meclis üyelerinden üç kişinin ‘kabul’oyu kullanması oldu. 
Oturumda, Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan'a, belediyede görev yapan ancak maaşlarını alamayan personellerin maaşlarının ödenmesinde kullanılmak üzere İller Bankası’ndan 65 milyon lira borçlanma yetkisi verilmesi hususu mecliste AK Parti ve CHP grupları arasında ipleri gerdi.
İlgili gündem maddesi üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Ali Yılmaz, kanunen kredi alınmasının mümkün olmadığını hatırlattı ve “Meclis başlangıcında belediyenin borçlarıyla ilgi bilgi verdiniz. Bu bilgilerde toplam borcumuzun 531 milyon olduğu söylendi. Bu borcun yaklaşık 350 milyonu sosyal sigortalar ve vergi dairesine olan borçlardır. Geri kalan yaklaşık 180 milyonu piyasa ve personel borçlarıdır. Siz de personele olan borçları ve küçük esnafa olan borçları ödemek maksadıyla  kredi talebinde bulundunuz. CHP grubu olarak düşüncemi şudur: Deniz Karakurt Hanım ve bizler ekip olarak Serdar Başkan’ın görevden alınmasından sonra dört aylık personel maaşlarını pek çok ödeme yaptık. Yani mali disiplin çerçevesinde sıkı para politikalarıyla biz bu borçların ödenebileceğini düşünüyoruz ve biz bunu ispatladık. Ayrıca kanuni olarak bizim kanuni olarak bizim kredi almamız mümkün değil. Belediye Kanunu’nun 68. maddesi çok açıktır. O maddede, ‘Belediyenin borçları, bir önceki yılın gelirlerinden fazla olursa borçlanma kararı almazsınız’ diyor. Bizim borçlanma kararı alabilmemiz için mutlaka ve mutlaka bu borçları kaynak yaratarak önceki yılkın gelir rakamının altına çekmemiz lazım. Hatta 2019 yılının Sayıştay Raporları’nı incelediğimizde bizim 2019 yılında almış olduğumuz borçlanma kararının yanlış olduğu görülür. Biz buna rağmen kredi kullanırsak, kullanamayız ama diyelim ki kullandık... Krediden doğan faiz giderleri borçlanma kararı alanların ve bunu onaylayanlardan talep edilir. Yani zimmet çıkar. Dolayısıyla biz Menemen Belediyesi’nin içinde bulunduğu durumun farkındayız. Bunu için mali disiplin uygulanmasını istiyoruz. Kredi kullanmamız mümkün değildir. Biz CHP grubu olarak komisyonlardan gelen raporların geldiği şekilde uygulanmasını talep ediyoruz” dedi.

KAMU DENETİMİ OLACAK

Yılmaz’ın konuşması üzerine söz alan MHP Grup Sözcüsü Bahadır İnanlı ise borçlanmanın küçük esnaf için büyük önem taşıdığının altını çizdi ve şunları söyledi; “65 milyonluk kredi tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayıyla olacak. Bir kamu denetimi olacak. Bu konuyla ilgili sadece bizlerin değil, menemen esnafının mevcut durumu ve ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekiyor. Pandemi nedeniyle gelirler düştü ve bu konu hassas bir konu. Biz başkanlıktan geldiği şekilde uygulanmasını talep ediyoruz.”

“65 MİLYON LİRA MENEMEN’E DAĞITILACAK”

AK Parti Grup Sözcüsü Yusuf Demirci ise konuyla ilgili, Serdar Aksoy döneminde alınan 30 milyonluk krediyi örnek gösterdi ve 65 milyonun Menemen için kullanılacağını söyledi. Demirci, “Ali Bey’in sözlerini şaşkınlıklşa dinledik. Sanki 2019’da biz bu mecliste değildik. Biz bu tabloyu yayınladık ama sizin daha önceden bilginiz yok muydu? Borçlardan hepimiz haberdardık. Geldiğimiz günden bugüne sayfalarca icralarla karşı karşıyayız. Çok güzel ifade ettiniz. Deniz Hanım geldiğinde dört aydır ödenmeyen maaşları ödediğinizi söylediniz. Bu konuda, belediyeye gelir sağlayacak bir kaynak mı bulundu? Biz mi kaçırdık? Yoksa zaten emlak vergilerinin ödeneceği ve hasılatların yüksek olduğu ayda mı yaptınız? Bunu hepimiz biliyoruz. Emlak vergilerinin yoğun ödendiği dönemde gelen parayla personel maaşlarını ödediniz. Personel arkadaşlar, evlerine ekmek götüremez hale geldi. Esnafımız ödeme bekliyor. Maaşla alakalı bir alacak söz konusu değil. İşçi dostu bir yönetim sergiliyoruz. Bundan sonra en azından Menemen’deki işçi ve emekçilerin birikmiş maaşlarını almalarını sağlayacak bu kredi can suyu olacak. Gelen bu 65 milyon lira Menemen’e dağıtılacak. Daha önceki süreçte 30 milyon kredi geldi. O da meclisin yetkisinde değildi. Serdar Bey getirdi ve siz de oy verdiniz. Menemen’in önünü açacak bu kararı Menemen’deki emekçilerin ve onların ailelerinin sesini kalbinizde hissedip öyle oylamanızı istiyorum” ifadelerini kullandı.

“BU AKŞAM KAFAMI YASTIĞA KOYDUĞUMDA RAHAT UYUMAK İSTİYORUM”

CHP’li meclis üyesi Rasim Yiğit Özge ise, grup kararına uymayacağını ifade ederek, “Ben buraya gelene kadar düşüncelerim hep değişti. Sokağın sesi vicdanıma ve kalbime dokunuyor. Yapmam gerekenin doğru veya yanlış çok farklı olduğunu düşünüyorum. En son bıuraya girerken işçi kardeşlerimizin serzenişleri, yüreğimi sızlattı. Ben size destek vermiyordum. AK Parti'ye hiçbir zaman destek vermedim. Ancak ben bu akşam kafamı yastığa koyduğumda rahat uyumak istiyorum. Ben bu kararı hür ve özgür irademle veriyorum. İşçi ve emekçi arkadaşlarımın soluk almaları için, kredi talebinize olumlu oy vereceğim” diye konuştu. 

“KANUNSUZ BİR DURUM VARSA BAKANLIK ONAY VERMEYECEKTİR

Tüm tartışmaların ardından konuşan Başkan Vekili Pehlivan, kredi alma önerisinin talepler neticesinde getirildiğini ve zaruriyet arz ettiğini belirtti ve "Herkesin paraya ihtiyacı var. Kimi kemoterapi görüyor, kimi anjiyo olacak, çoluk çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayacak. İşçi arkadaşlarımızın paraya ihtiyaçları olduğu bir gerçek. Bu Meclis'ten çıkacak müjdeli haberi heyecanla bekliyorlar. Bu kredi, Meclis'ten geçerse, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunulacak. Zaten kanunsuz bir durum varsa, bakanlık onay vermeyecektir. Bu nedenle, önergenin başkanlıktan geldiği gibi kabulünü rica ediyorum" dedi.

İlgili gündem maddesi Millet İttifakı’nın 15 ret oyuna karşılık, 16 kabul oyuyla oy çokluğu ile kabul edildi.  .

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.