Dolar 32,5303
%0.13
Euro 34,9399
%-0.09
Altın 2.437,080
%0.03
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Menemen'in kesin hesabı Meclis'ten geçti: Pehlivan'dan 'bütçe açığı' eleştirilerine yanıt

Menemen'in kesin hesabı Meclis'ten geçti: Pehlivan'dan 'bütçe açığı' eleştirilerine yanıt

Menemen Belediye Meclisi'nde 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı oy çokluğuyla kabul edildi. CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz personel giderleri ve bütçe açığının fazla olduğu yönünde eleştirilerde bulundu. Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan ise "Toplamda gelirlerimizin yüzde 81’i, giderlerimizin de yüzde 94’ü gerçekleşmiştir. Yüzde 13’lük bir fark ciddi bir bütçe açığı anlamı taşımaz. Pandemi sürecini göz önüne almış olduğumuzda gayet dengeli bir bütçe götürdüğümüzü düşünüyorum" yanıtını verdi.

  • Ege Postası
  • 10.05.2022 - 18:18

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI- Menemen Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı İkinci Birleşimi, Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan idaresinde gerçekleştirildi. 

Menemen Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen oturumda 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı görüşüldü.Buna göre 2021 yılı gider bütçesinin toplam 219 milyon 167 bin 745 lira, gelir bütçesinin ise 186 milyon 147 bin 256 lira olarak kayıtlara geçtiği açıklandı. Gider bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 94, gelir bütçesinin gerçekleşme oranının ise yüzde 81 olduğu belirtildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oy çokluğuyla kabul edilen bütçe kesin hesabı, komisyondan geldiği gibi meclis üyelerinin onayına sunuldu. Bütçe kesin hesabı CHP ve İYİ Parti grubunun ret oylarına karşılık, AK Parti ve MHP Grubu’nun kabul oylarının ardından mecliste de oy çokluğuyla kabul edildi. Bağımsız meclis üyelerinden ise Hasan Ünal, Ali Aydın, Noyan Özkan ve Rasim Yiğit kabul oyu kullanırken, Seval Bozkurt ise ret oyu kullandı.

YILMAZ: PERSONEL GİDERLERİ ÇOK FAZLA

Hesap görüşmeleri sırasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, personel giderlerinin fazla olduğu yönünde bir değerlendirme yaparak “Toplam giderler içerisinde personel giderlerinin 73 milyon 437 bin 338 lira olduğunu görüyoruz. Bu sadece Menemen Belediyesi’nde çalışan personel giderlerinden oluşuyor. Bunun içerisinde Meta-Su şirketinin belediyeye kesmiş olduğu hizmet faturası yer almıyor. Bu faturanın 30 milyon lira civarında olduğunu biliyorum. Bu sadece Menemen Belediyesi’ne ait olan 73 milyon liralık personel giderleri, gerçekleşen gelirin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturmaktadır. Bu rakam bizce çok fazladır” dedi.

“BAŞARI OLARAK SUNMAK DOĞRU DEĞİL”

Yılmaz 2021 yılı bütçesinin açık vermekle eleştirerek “Kesin hesaplara baktığımız zaman bir türlü açıklanmayan belediyenin borçlarını hesaplamak da mümkün. Hesaplama mantığım Sayıştay dilekçesinin yapmış olduğu çalışmaya paraleldir. Hesaplamalarıma göre Menemen Belediyesi’nin borcu 303 milyon 631 bin 220 lira olarak çıkıyor. Gelir ve gider kalemlerine baktığımızda 230 milyonluk bir bütçe hedeflenmişti. Gider kalemleri içerisinde 219 milyon 167 bin 745 lirası harcanmış. İptal edilen 10 milyon 832 bin lira ödenek var. Gelir kalemlerine baktığımızda 2021 yılında net tahsilatımız 186 milyon 147 bin 256 lira 71 kuruş. Aradaki fark yaklaşık 33 milyon liradır. Bütçemiz 33 milyon lira açık vermiştir. Başkan Vekilimiz faaliyet raporu görüşmelerinde bunu büyük bir başarı olarak gösterdiniz. Bu rakamı başarı olarak sunabilirsiniz ancak burada bir husus var. 2021 yılında iki kez yapılandırma yasası çıktı. Bu yapılandırmadan dolayı önceki yıldan devreden 50 milyon 129 bin 534 lira tahakkuk var. Önceki yıllardan devreden tahakkuk yapılandırmadan dolayı tahsis edilmiş. 2021 yılında bir önceki yıla göre farkın az çıkmasının en önemli nedeni yapılandırmadan dolayı önceki yılda gerçekleşmeyen tahsilatın bu yıl gerçekleşmiş olmasıdır. Dolayısıyla bu bütçe açığı üzerinden kamuoyuna başarı olarak sunmak doğru değil. Başkan vekilimiz geçen faaliyet raporu görüşmelerinde ‘Utandılar’ dedi. Bizim açımızdan utanılacak hiçbir şeyimiz yok. Utanması gerekenler başka şeyden dolayı utanabilirler” ifadelerini kullandı.

BAĞIMSIZ MECLİS ÜYELERİNE ÇAĞRI

Yılmaz ayrıca bağımsız meclis üyelerine de “AK Parti su alıyor. Önümüzdeki seçimi kazanmaları mümkün değil. Menemen’de de terk edecekler. AK Parti’yi bağımsız meclis üyelerine kitleyip de gidecekler. Bütün olumsuzlukları size kitleyecekler. Bir an önce siz de ayağınızı denk alın, gelin bu kesin hesplara ret oyu verin” çağrısında bulundu.

DEMİRCİOĞLU: AÇ TAVUK KENDİNİ DARI AMBARINDA ZANNEDERMİŞ

Yılmaz’ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu “Ne kadar konuşursak konuşalım, anlamamak üzere kendini şartlandırmış bir grup var. Aç tavuk kendini darı ambarında zannedermiş” dedi. 

ÖZGE’DEN YILMAZ’A: O TREN KAÇTI

Yılmaz’a yanıt vermek için söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Rasim Yiğit Özge “Ali Yılmaz aklınca ‘Ayağınızı denk alın’ dedi ama o tren kaçtı. Siz emekçilerin yanında olsaydınız, biz de sizin yanınızda olurduk” diye konuştu. 

ÜNSAL: KEŞKE O ZAMAN BU HESAPLARI YAPSAYDINIZ

AK Partili Meclis Üyesi Murat Ünsal da “Menemen halkı her şeyi biliyor. Utanılacak bir şey yapmadık. 1,5-2 sene öncesine kadar bakacaklar. Bu bütçenin neden bu hale geldiğini çok iyi biliyorlar. Ali Ağabey keşke o zaman bu hesapları yapsaydı da Menemen kaosa sürüklenmeseydi” diye belirtti.

PEHLİVAN: YILMAZ’IN BİLANÇOSU TAMAMEN HATALI

Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan ise Yılmaz’ın hesaplamalarını ‘hatalı ve gerçekleri yansıtmayan bir bilanço’ olarak yorumlarken bütçenin kendileri açısından başarı olduğunun altını çizdi. Pehlivan, “Plan ve bütçe komsiyon raporunda görüleceği üzere 2022 yılında mali yılın devretmiş olduğu gelirlerimizle ilgili olarak emlak gelirlerimizle ve belediyenin tüm gelirleriyle ilgili 48 milyon 30 bin 70 liralık bir bedel var. 2020 yılında da bu bedel 50 milyon liraydı. Bu bedeller arasında 1,5 milyon liralık bir fark var. Bahsetmiş olduğunuz yapılandırmadan dolayı Menemen Belediyesi’nin bütçesine 1,5 milyon daha fazla para girmiş gibi değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 13’LÜK FARK CİDDİ BİR AÇIK DEĞİL”

Yılmaz’ın bütçe açığıyla ilgili eleştirilerine de yanıt veren Pehlivan, “Biz kamuoyuyla paylaşıyoruz. Menemen Belediyesi 2021 yılında yapmış olduğu, 3 yıldır tamamlanamayan, yüzde 60 olarak ‘biz tamamladık’ dedikleri bir alanda yüzde 30’luk bir tamamlamayla yüzde 70’lik yatırım maliyetiyle bu süreç atlatıldı. 44 milyon liraya kiralanmış araçların ihalesi tarafımızca iptal edildi. Yerine toplamda bir kere 33, bir kere 10 olmak üzere toplam 43 araç alımı yapıldı belediye tarafından. Bahsetmiş olduğunuz dengeyle ilgili bakıldığında tahsilatımızın gerçekleşme oranı yüzde 81’dir. Giderlerimizin de toplamda yüzde 94’ü gerçekleşmiştir. Yüzde 13’lük bir fark ciddi bir bütçe açığı anlamı taşımaz. Pandemi sürecini göz önüne almış olduğumuzda gayet dengeli bir bütçe götürdüğümüzü düşünüyorum. İnşallah bu dengeyi daha da artırırız diye düşünüyorum. Bu sürece katkı koyan belediye emekçisi arkadaşlarımızı, meclis üyesi arkadaşlarımızı ve bütün bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bu süreci çok daha iyi noktalara taşıyacağımızı düşünüyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.