Dolar 32,5410
%-0.02
Euro 34,9024
%0.1
Altın 2.427,930
%-0.09
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meclis’ten oy birliği: Beşteperler’de kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı

Meclis’ten oy birliği: Beşteperler’de kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı

Konak ilçe sınırlarında kentsel dönüşüm alanlarından olan Dayıemir, Dolaplıkuyu, İmariye, Selçuk, Aziziye, Tınaztepe, Duatepe, Kocatepe, Çimentepe, 1.Kadriye, 2.Kadriye, Hasan Özdemir, 19 Mayıs ve Zafertepe mahallelerini kapsayan alanda Beştepeler Bölgesi’nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm planları Konak Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçti. Karar ile birlikte Beştepeler Bölgesi’nde kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı.

  • Ege Postası
  • 01.03.2021 - 18:05

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Konak Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis toplantısı birinci oturumu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un idaresinde gerçekleştirildi. Kentsel dönüşüm planlarının ağırlıklı olarak görüşüldüğü oturumda Beştepeler Bölgesi’nde başlaması öngörülen kentsel dönüşüm planları oy birliği ile kabul edildi ve kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı.

Oturum başlangıcında kısa bir bilgilendir konuşması yapan Başkan Batur, bugün gerçekleşen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Olağanüstü toplantısı’na değindi ve “Bugün Büyükşehir Belediyemizin olağanüstü meclis toplantısı vardı. Kent ve kent geleceği için çok önemli bir karara imza attı Büyükşehir Belediye Meclisi. Özellikle 30 ekimdeki deprem felaketinden sonra bu kentin artık güvenli ve depreme dayanıklı binaların ihtiyacı olduğu gün yüzüne çıkmıştı. Bununla ilgili kentteki bina envanterine baktığımızda özellikle eski yerleşimlerin olduğu Konak’ta 2000 yılından önce yapılmış çok fazla bina var. Bu binaların belirli kriterlerle yenilenmesi ve binalarda aoturanaırn haklarının kaybolmaması noktasındaki çalışmalar yapıldı. Kentin özellikle parsel bazında kentsel dönüşümün önü açıldı. Bu kararın alınmasında tutumu nedeniyle Sayın tunç soyer’e çok teşekkür ediyoruz. Bu arada karar aşamasında ileride hukuki problemlerin doğmaması noktasında  olaya müdahil olan Sayın Çevre Bakanımız Murat Kurum’a da teşekkür ediyorum. Çünkü Konak için çok önemli bir karar alındı. Komisyonlarda yer alan arkadaşlarımıza ve tüm siyasi parti mensuplarına teşekkür ediyorum.  Büyük bir huzur içinde çıkan bu kararın kentimize hayırlar getirmesini diliyorum. Bununla ilgili uygulamaya ilçe belediyeleri nezdinde 5 ay içerisinde başlanması gerekiyor. Biz de bir sonraki mecliste ‘K Alanı’ tabir edilen alanlarla ilgi çalışmalarımızı başlatıp Nisan ayı meclisimize getirmek istiyoruz” dedi.

Belediye çalışmalarına ilişkin de bilgilendirme yapan Başkan Batur, şunları söyledi; “3 tane projemizin ihalesini yapıyoruz. Biri Çınarlı rekreasyon Alanı Bilim Mekrezi ve Planötoryum’un projelerini hazırladık. 9 Mart'ta ihalemiz var. Aydın Erten Rekreasyon Alanı ihalesine 20 Mart’ta ihalesine çıkacağız. Yine daha önce bilgisini verdiğimiz Ferahlı’daki Cemevi ihalesi Nisan ayı içerisinde gerçekleşecek. Bu arada hizmet binasının yıkım çalışmaları devam ediyor. Tahminimce 10 gün daha sürecek. Bu süreç içerisinde çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz. Ama bu çalışmanın bir an önce sona ermesi gerekiyor. Bir an önce projesi yapılan hizmet binamızın temelini atmak istiyoruz. Çevre konusunda dikkatli davranıyoruz ama makine çalışıyor ve çevreye zarar maalesef geliyor.”

KAHVECİLER KONUSUNDA “ÇEKİMSER” “RET” TARTIŞMASI

Bir önceki meclisteki tutanaklarda hata olup olmadığı konusunda söz alan AK Partili meclis üyesi Öztekin Tosun, kahvehanecilere yapılmak istenen yardım konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerini eleştirerek, “Biz grup olarak çekimser kalmıştık. Grup olarak ret belirtmedik. Biz AK Parti grubu olarak hukuki boyutta incelenmesi bırakılmadığı için çekimser oy kullanmak zorunda kaldık. Benim belirtmek istediğim bir husus var. Sayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Çiğli Metrosu temel atma töreni çin İzmir’e gelmişti. ‘Konak Belediyesi kahvecilere yardım yapmak istiyor ama  AK Parti bunu engellemeye çalışıyor’ dedi. Bizi buna takıldık .Bizim öyle bir niyetimiz yok. Bizim de bazı şeylerde bir görüşümüz olsun. Biz ret olarak oy kullanmadık. Kamuoyuna öyle lanse edildi” diye konuştu.

Tosun’un ifadelerine karşı çıkan Başkan Batur, “Çekimserle ret arasında çok nüans yoktur. Evetle çelimser arasında fark vardı” dedi.

Batur’un ifadelerinin üzerine Tosun ise,  “Bizim tavrımız ret oyu kullanılmış gibi lanse edilmesi” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ASLAN’DAN ÖRNEK HAREKET

Gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce söz alan CHP Grup Başkanvekili Mahmut Esat Aslan: Şubat ayı bir yılın en küçük ayı. Ama yaşadığımız olaylara baktığımızda ne yazık ki  büyük acılarla karşılaştık. Covid-19 salgını dünyayı ve Türkiye’yi vurdu. Deprem İzmir’i vurdu ve 2 Şubat’ta sel felaketiyle karşılaştık. Bu bitmeden Çeşme’yi hortum vurdu. Büyükşehir Belediyemiz burada çok duyarlı davrandı ve 94 haneye 8 milyon liralık bir yardım yaptı. Bunun yanında... Geçen toplantıda Beştepeler ile ilgili bir sunum yaptınız. Benim burada dikkat çekmek istediğim bir nokta var. Füniküler sistem. Bu çok güzel bir sistemdir. Bu sistemin Beştepelere kurulmuş olması İzmir adına sevindirici bir olaydır. Zaten kentsel dönüşümün Konak’ta bu kadar hızlı ilerlemesi bizim hepimizin gururudur. Yine belediyemizin güzel bir uygulaması var. 2019 yılında geri dönüşümle ilgili çalışmalar yapıldı ve şehrin belirli bölgelerinde geri dönüşüm merkezleri kuruldu. Vatandaşlar, geri dönüşüm maddelerini parası karşılığında getirip bu merkezlere teslim ediyor. Ben şahsen bunu çok benimsedim ve geri dönüştürülecek hiçbir malzemeyi atmadım. Paketleyerek o merkezlere götürüp hesabıma paraları geçiriyorum. O para hesabımda birikiyor. Belli bir noktaya gelince ben o paraları Ege Orman Vakfı’na bağışlayacağım” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANLARINA ONAY

Meclis gündem maddeleri arasında yer alan ve Konak ilçe sınırlarında kentel dönüşüm alanlarından olan Dayıemir, Dolaplıkuyu, İmariye, Selçuk, Aziziye, Tınaztepe, Duatepe, Kocatepe, Çimentepe, 1.Kadriye, 2.Kadriye, Hasan Özdemir, 19 Mayıs ve Zafertepe mahallelerini kapsayan alanda Beştepeler Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu önerisi meclis üyelerine sunuldu.

“BÜYÜKŞEHİR’İN BU PLANLARA SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”

İlgili gündem maddesi üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, planlardaki birtakım eksikliklere dikkat çekerek, şunları söyledi; “Malumunuz 30 Ekim depremi bize binalaırızn ve İzmir’in yapı stojkunun yenilenmesinin zaruri olduğunu gördük  ve bütün siyasi partiler bu konunun çözülmesi için çalışıyorlar. Konak örneğini ele alalım. Konak her yıl göç veriyor ve nüfusu azalıyor.  bunun en temel nedeni sosyal donatı alanlarının azlığı. Beştepeler de böyle bir bölge. Bölgeye baktığımız zaman 3-4 katlı binaları yer alıyor ve yollar dar, yeşil alanlar yok. Yani dönüşüme ihtiyaç duyulan bir bölge. Biz AK Parti grubu olarak şu konuda hep net olduk. Mesele Konak ise siyaset yapmayacağız dedik. Bazen haksız eleştirilerle karşılaştığımız da oldu. Burada da oy birliği irademizi hep koruduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz haftaki ziyaretinde çok ciddi şekilde değindiği İzmir’in dönüşümünün hız kazanması gerekiyor. Beştepeler de bu konuda oldukça önemli bir yerde. Bugün Beştepeler’in sorunlarını çözmek bizim görevimiz. Planlama raporuna göre 49 bin kadar nüfusu var ve biz planla bunu 60 bine dayandırıyoruz. Planlamada ada bazında çalışıyoruz. Ama bunun yarattığı sorunlar da var.  Ulaşım problemi var. Eşrefpaşa Caddesi’nden planlama sahasına geniş yollar açabilme şansımız yok. Büyükşehir planlarına baktığımızda alana bir yol girişi olacağını görüyoruz ama plan hayat geçtiğinde en büyük ulaşım orada olacak. Bu yüzden rekreasyon alanı ulaşımına bir kez daha bakılmalı. Füniküler sistem deniliyor. Burada yine Büyükşehir devreye giriyor. Çünkü bu sistemin indiği ve bölgelerde toplu bir ulaşım aksı yok.  Yine bunun indiği noktada Kadifekale ile bağlantı eksikliği olacak. Bu anlamda temel gördüğümüz eksiklerimizi kayıtlara geçmesi adına bunları anlatmak istedim. Yine orada planda hastane bölgemiz var. Orada bir hastane ihtiyacı hayata geçmesi zor olsa bile aile hekimlerine bağlı olarak taşınmalar söz konusu olabilir.o zaman bu finikelerin taşınmasının işlevsel bir anlamı olabilir. Burada tabii ki Konak Belediyesi’nin imkanlarıyla dar olabilir. Ama Büyükşehir’in bu planlara sahip çıkması gerekiyor. Biz Cumhur İttifakı olarak uygulama noktasında bazı çekincelerimiz olsa da halkın beklentisini karşılamak için sahip çıkıyoruz. Uygulama noktasında da Büyükşehir’in sahip çıkması gerekiyor. Eğer biz planları kağıt üzerinde yapacaksak başka bir depremde daha büyük sıkıntılar yaşamamız kaçınılmaz olacaktır.”

Yıldız’ın ifadelerine kısa bir şekilde yanıt veren Başkan Batur, Beştepeler planlarının büyük bir önem arz ettiğini ve gereken tüm desteğin gösterilip bir an önce uygulamaya konulacağını söyledi.

İlgili gündem maddesi tüm meclis üyelerinin kabul oylarıyla birlikte oy birliği ile kabul edildi.

O BÖLGELERE KAT SINIRLAMASI GELİYOR

Mecliste ayrıca, Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi ile ilçe sınırı içerisinde yer alan ve yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planında ada/parsel bazında bina yüksekliklerine ilişkin kısıtlamaya gitme kararı aldı.

“3194 sayılı İmar Kanununun 8. Maddesi doğrultusunda, bina yükseklikleri “Serbest” olarak belirlenmiş olan 1/1000 ölçekli Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi (Halkapınar-Salhane Kesimi) Uygulama İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi (Alsancak Liman Arkası Kesimi) Uygulama İmar Planında bina yüksekliklerinin belirlenmesine ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Önerisi” ve “3194 sayılı İmar Kanununun 8. Maddesi doğrultusunda Belediyemiz İlçe sınırı içerisinde yer alan ve yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planında ada/parsel bazında bina yükseklikleri “Serbest” olarak belirlenmiş olan parsellerdeki bina yüksekliklerinin belirlenmesine ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Önerisi” ifadeleriyle gündeme gelen ve ilgili bölgelerde yapılacak olan binalarda kat sınırlamasına gidilmesini öngören gündem maddeleri oy birliği ile kabul edildi.

KATI ATIK BEDELİ ALINMALI MI ALINMAMALI MI?

Gündem dışı konuşmalarda söz alan aK Partili meclis üyesi İsmail Özen, esnaftan alınan katı atık bedelleri hakkında konuştu ve “Kahveciler esnafıyla ilgili yapılan törende kullandığınız bir ifade dikkatimi çekti. Burada katı atık bertaraf bedeli için büyükşehir ve ilçe belediyelerinin ödemelerle ilgili yaptımının olmayacağını ve hükümetin karar alması gerektiği noktasında ifadeleriniz oluştu. Daha sonra kahveci esnafından katı atık bertaraf bedeli almadığınızı ifade ettiniz. Ben kendi müşterilerinin su faturalarını kontrol ettim ve alındığını fark ettim. Durum böyle olunca tezat oluyor. Demek ki büyükşehir ve ilçe belediyeleri istedikleri zaman bu konuda karar alabilirler. Tabi kahveci esnafının çalışmadığı ortada. Bunun yanında lokantalar var, hamamlar var. Bu katı atık almama durumu bu esnaflarımıza da yapılırsa iyi olur” dedi.  

Özen’in sözleri üzerine konuşan Başkan Batur, “Katı atık bedeli ilçe ve büyükşehir belediyelerinin en büyük sıkıntısı. Pandemi döneminde katı atık bedelinin yüksek olduğu ve ödenmemesi konusunda serzeniş var. Ama maalesef bununla ilgili bir yönetmelik ve genelge var. Buna uygun hareket etmek zorundasınız.  Katı atık bedelinin doğru alınıp alınmaması koonusu Sayıştay’ın dikkatle baktığı noktalardan. Bununla ilgili kanuni bir düzenleme yapılması şart. Bu hem büyükşehir belediyeleri zan altında bırakıyor hem ilçe belediyelerinin belli bir standarda getirilmesi konusunda da çalışma yapılması gerekiyor. Bunun standarda bağlanması vatandaşı da ilçe belediyelerini de rahatlatacak. Bununla ilgi bir kanuni düzenlemesi yapılması hususunda talebim oldu benim” diyerek Özen’e yanıt verdi.

Batur’un konuşmasının ardından konuya ilişkin konuşmalar diyalog halini aldı.

Özen, “Meclis kararıyla bu rakamlar minimize edilebilir ya da alınmayabilir. Benim internetten aldığım listede bazı illerde katı atık su bedelleri alınmıyor. Bunlar da büyükşehir” dedi.

Batur ise, kanun gerekliliklerine vurgu yaparak, “İzmir Büyükşehir belediyesi başından beri alıyor. Çünkü kanun bunu söylüyor” ifadelerini kullandı.

Özen, ise yanıt olarak şu soruyu yöneltti; “E almayan belediyeler nasıl almıyorlar?”

Başkan Batur, verdiği yanıtla konuya noktayı koydu ve “Almayanlara ileride zimmet çıkacak” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.