Dolar 32,4666
%-0.06
Euro 34,7761
%-0.56
Altın 2.441,410
%0.21
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mecliste ‘sermaye artırımı’ tartışması: İZBETON yine ipleri gerdi

Mecliste ‘sermaye artırımı’ tartışması: İZBETON yine ipleri gerdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis toplantısı 3. Bileşimine, Büyükşehir iştirakleri olan İZBETON A.Ş.’nin sermaye artırımı önergesi üzerine yapılan tartışmalar damgasını vurdu. AK Parti grubu, İZBETON'u’ borç batağında olduğunu ifade ederken hak edişleri ödemediğini ve sermaye artırımının da işe yaramayacağını söylerken CHP ise sermaye artırımına merkezi iktidarın ekonomi politikaları ve sonuçlarını gerekçe gösterdi. Oturumda ayrıca İZBETON’a devreliden kentsel dönüşüm projelerinde uygulanan kooperatif modeli de tansiyonun yükselmesine neden oldu.  

  • Ege Postası
  • 16.06.2022 - 19:50

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis toplantısı 3. bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZELMAN A.Ş’nin 15 milyon lira, İZBETON A.Ş.’nin 150 milyon lira ve İZTARIM A.Ş’nin 100 lira sermaye artırımı tartışmalara neden oldu.

Oturumda, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştirakleri olan İZELMAN A.Ş., İZBETON A.Ş ve İZTARIM A.Ş için sermaye artırımı yapılması önergeleri gündeme geldi.

Daha önce mecliste sık sık tartışmalara neden olan şirketlerin sermaye artırımı kararı ise mecliste yine ipleri gerdi.

Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık Millet İttifakı’nın ‘kabul’ oylarıyla mecliste oy çokluğuyla kabul edilen önergeler kapsamında İZELMAN A.Ş’nin 15 milyon lira, İZBETON A.Ş.’nin 150 milyon lira ve İZTARIM A.Ş’nin 100 milyon sermaye artırımı yapıldı.

Tartışmaların odak noktasında ise daha önce “battı” iddialarıyla gündeme gelen ve İzmir’de kentsel dönüşüm çalışmalarının emanet edildiği İZBETON oldu. 

MISIRLI: KENDİ YAPMASI GEREKEN İŞİ ALT TAŞERONLARA BÖLERKEN

Sermaye artırımına ilişkin söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve AK Partili meclis üyesi Fikret Mısırlı, “İZBETON’un sermaye artırımı nedenle borçlu olduğunu biliyoruz. Bunların 40 milyonu Metro A.Ş.’ye 35 milyonu da İZDOĞ A.Ş.’ye. İZBETON’a baktığımızda bugüne kadar müteahhit ödemleri konusuna sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. İZBETON’un genel olarak bakıldığında hizmet olarak da sıkıntıları var. Biz altyapı ve yollarda bunu görüyoruz. Yani İZBETON daha kendi işlerini yapamazken başka işlere ve şirketlere ortak oluyor. İZBETON asli görevini yaparken bu şirketlerin sermaye arıtımlılarını yapılması İZBETON’un hizmetlerinde yine aksamalara neden olacaktır. Biz buradan kar elde etmesini beklemiyoruz. Ama zarar da etmesin. Zarar kamu zararına dönüşünce bu da hizmet kalitesini etkiliyor. İZBETON, kendi yapması gereken işi alt taşeronlara bölerken ciddi zarar içerisinde giriyor. İZBETON bu şekilde zarar ediyor” dedi.

KÖKLÜ: SÜREKLİ ALTTAN ALTA VURMAKLA YOL ALAMAYIZ

Mısırlı’nın ardından konuşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili ve CHP’li meclis üyesi Bülent Köklü, sermaye artırımı kararına merkezi iktidar üzerinden örnek verdi ve “Neden sürekli sermaye artırıma gidiyoruz? Devlet neden sürekli vergilere zam yapıyor? Ortada bir gerçek var. 150 milyon sermaye artışını diğer şirketlere aktaracak. Yılın sonuna kadar neyi tahmin edebileceğiz belli değil. Şirketler önünü göremiyor. Biraz da ülkenin gerçeklerine bakalım. Geçtiğimiz kasım ayında mecliste bir karar aldık. Biz kur tahminini 10 lira 50 kuruş olarak belirlemiştik. İleriye bakarak hesap yapacağımız devlet verilerinin net veriler olması lazım ki sürekli sermaye artışına gitmeyelim. Devletin gelirini artırmak için her şey çok kolay. Bir kararname çıkarır. Buna rağmen devlet bütçesi 133 milyon dolar açık verdi. Siz üretim maliyetlerini artırırsanız belediyeler gibi üreten kurumlar sermayeye ihtiyaç duyacak. İZBETON da hiçbir şey yapmamış demeyelim. Şirket belediyenin birçok işini yapıyor ve birçok iş bitiriyor. Artık şirketlerimizi sürekli alttan alta vurmakla yol alamayız” diye konuştu. 

HIZAL: İZBETON KOCA BİR KARA DELİK OLDU

İZBETON’un sermaye artırımına ilişkin hem yol çalışmalarının eksikliğinden hem de kooperatif modeli üzerinden sert eleştirilerde bulunan AK Pati Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İZBETON’un borç batağında olduğunu söyledi ve “Biz hiçbir zaman alttan alta vurmayız. İfadelerimizi hep açık açık dile getiririz. İZBETO İzmir’in kıymetli şirketlerinden biriydi. 3 yıl öncesine kadar. Ama maalesef son 3 yıldır İZBETON, yönetim anlayışındaki aksaklıklardan dolayı ciddi sorunların yaşanmasına sebebiyet veriyor. İzmir’de son zamanlarda birtakım kronik sorunlar üzerinden İBB’yi yönetenlerin yeni alışkanlıklarını ve söylemlerini görüyoruz. Biz İzmir’de yol problemi var diyoruz. İzmir kokuyor diyoruz. Ama yönetenler böyle bir sorun yok diyor. Ama bir süre sonra o aynı yönetenler çıkıyor. Bu sorunu biz de fark ettik ve şu tarihte ortadan kaldıracağız diyorlar. İZBETON’un en temel görevi İzmir yollarının bakım ve onarımını yapmak. İzmir’de mevcut yollarla ilgili bir sorun var. Bunu Sayın Tunç Soyer de kabul ediyor. Bir şirket sermaye artırımını iş yapak için yapar. Sorun burada. İZBETON koca bir kara delik oldu. Siz ne kadar sermaye artırımı yaparsanız yapın kara delikte buharlaşıp gidiyor. İZBETON zarar ediyor. İZBETON, başındaki liyakatsiz yöneticiler nedeniyle zarar ediyor. İZBETON, bugün bir şirket olarak kapısına kilit vursa piyasaya ne kadar ödemesi gerekiyor? Sadece hak edişlerden dolayı ödenmesi gereken rakam 200 milyon lira. Şu an şirket, hak edişleri ödeyemiyor. Hakkında açılan icra takiplerini bile isteye reddederek hem tazminat hem de dava ücretlerini ödüyor. İZBEETON asli görevini yerine getirmiyorken İzmir’deki kentsel dönüşüm problemini ortadan kaldırmak için İZBETON’a Örnekköy’de kentsel dönüşüm için oybirliği verdi. Az önce Bülent Bey, ülkedeki genel ekonomik sorularla ilgili açıklama yaptı. Tüm dünyadaki küresel krizden ülkemiz de etkilendi. Ama İZBETON, kendisinin para kazanabileceği bir sistemi başkalarına devrediyor. Ama bizim bilmediğimiz ve kimlerin içinde olduğunu bilediğimiz birtakım kooperatiflere bu işler veriliyor. Kim kar edecek? İZBETON değil. Şirket bu işi neden yapamıyor? Çünkü kasa tam takır. O nedenle kooperatif kuralım dediler. Biz bu işte ne kadar kar ve rant var hiç bilmiyoruz. İZBETO elindeki fırsatı kullanmıyor ama sonra 150 milyon lira sermaye artırımı yapacağız diyor. Yol, asfalt yapılacakmış. 3 yılda ne yaptınız? Hiçbir şey. Bu 150 milyon kocaman bir kara deliğe atılan kocaman bir sermaye. İzmirlinin parası İZBETON’un içinde buharlaşıyor” ifadelerini kullandı.

AYDIN: KENDİLERİ DE BAHANE YÖNETİCİLİĞİ YAPIYOR

Hızal’ın ardından eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, merkezi iktidar üzerinden eleştiriler yöneltti ve şunları söyledi; “İZBETON hala çok önemli bir şirket ve İzmir’in sorunları için yatırım yapıyor. CHP’nin içinde gerçekleri reddetmek yoktur. İBB2nn faaliyet raporuna ve stratejik plana bakılırsa İzmir’de ne kadar çok şeyin eksik olduğunu söylediğimiz görürsünüz. Biz zaten bunları yapmak için görevdeyiz. Biz faaliyet raporundaki o yatırımları şad olsun diye yapmıyoruz. O yüzden de halkın kullanımına sunulmuş her hizmet için halktan ödeme garantili işler de yapmıyor. O nedenle aramızdaki farkı bilelim. Biz eksiklikleri gidermek için çalışıyoruz. Şirketler büyümek ve daha iyi yatırımlar yapmak için sermaye artırır. Peki bugün Türkiye’de şirketlerin durumu bu mu? Türk Lirası’nın daha fazla düşemez denilen yerin de altına indirmiş bir siyasi anlayışla muhatap İzmirli. Bu nedenle İZBTON ve diğer şirketler bu yönetimin yarattığı kara delikte yok olan sermayelerini çıkarmaya çalışıyor. Sayın Özgür Hızal zaman zaman bahane belediyeciliği yapılıyor diyor. Ama görüyorum ki kendileri de bahane yöneticiliği yapıyor. Biz bugün enflasyonda 3. sıradayız. Bahane hükümetçiliğinden vazgeçin. Bu ülkenin şirketlerini ve mal varlığını batırmış bir hükümet varken bu ülkenin yerel yönetimlerini dilinizi ısırarak konuşun. Herhalde icra takiplerinden bahsederken ellerinde bir sayı da vardır. Hiçbir şey yapmıyorsunuz demekle yeterine şey yapmıyorsunuz demek arasında dağlar kadar fark var. Bunu onlar da biliyor. Şirketlerin sermaye artırmasına neden olan bahaneleri görmezden gelmek bize yakışmaz. İzmir halkı da bunu yutmaz.”

NİLAY: TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR MODELİ İBB ÇIKARDI

Tartışmaların ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, kooperatif modeline ilişkin ortaya atılan iddialara yanıt verdi ve “Bugün ülkenin geldiği durum çok açık ve net. Enflasyon geldiği noktada bizi 20 yıl geriye götürdü. Bu, bir iş bilmezlik olarak karşımıza çıktı. Önümüzdeki seçimlerde de halk zaten tercihini gerçekleştirecek. İZBETON konusunda bir konuya açıklık getirmek isterim. Kooperatifler Kanunu denilen bir düzenleme var. Biz, oybirliğiyle İZBETON’a kentsel dönüşüm yetkisi verdik. Kooperatif Kanununda belediye şirketleri tüzel kişilerle işbirliği yapabilir der. Böyle açık bir hüküm varken bu neden sorgulanıyor anlamış değilim. Türkiye’ye örnek bir modeli İzmir Büyükşehir Belediyesi çıkardı. Bu şekilde konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız konut sahibi olacaklar. Ayrıca deprem mağduru olan İZDEDA üyeleri de bu şekilde bir kooperatif kurdular bu kooperatifleşmeyle depremzedelerimizin sorunları çözülecek. Nerede deprem vergilerimiz? O vergilerle vatandaşlarımıza yeni konutlar yapılmalıydı. Dolayısıyla kooperatifleşme çok doğu bir yoldur ve İZBETON bu konuda örnek olacaktır” ifadelerini kullandı. 

ŞAHİN: İSTEDİĞİNİZDE GAYET GÜZEL ÇÖZÜMLER BULUYORSUNUZ

İZBETON’un ihalesiz kentsel dönüşüm çalışmalarını kooperatife devretmesini eleştiren MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, şunları söyledi; “Yolların durumu facia. İZBETON yol mu yapacak kentsel dönüşüm mü? 4 ilçe belediyemiz asfalt tesislerini hazırlıyor. Bizim tavsiyemiz bütün ilçelerimiz kendi göbek bağlarını kessinler. Bu gidişle bütün yollarımız “off the road” olacak. İzmir’de yolların asfaltlanmasına ciddi ihtiyaç var. Büyükşehir Belediye başkanı da 3-4 ay içinde çözüleceğini söyledi. İnşallah da çözülür. Depremzedelerimiz… Uzundere’deki konutların depremzede kardeşlerimize satışıyla ilgili verdiğimiz önerge reddedildi. Sayın Bakan ihale yapılması gerektiğini söyledi. İstediğinizde gayet güzel çözümler buluyorsunuz Mesela İZBETON, Aktepe-Emrez, birinci etabını ihalesiz verdi. İsteseydiniz bu ihalede ‘depremde evini kaybetme’ koşulunu koyabilirdiniz. Tekrar söylüyorum. Bu kardeşlerimiz kiralarını ödemek suretiyle orada oturmaya devam etmek istiyorlar. Lütfen seslerini duyun.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.