Dolar 32,5658
%0.28
Euro 34,7641
%0.09
Altın 2.492,830
%0.34
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meclis’te kabul edildi: Menemen’deki ‘Seyrek’ tartışmaları sil baştan!

Meclis’te kabul edildi: Menemen’deki ‘Seyrek’ tartışmaları sil baştan!

Menemen Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda gündem yine, Menemen’de mülkiyeti belediyeye ait olan ve yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik Seyrek arazisi oldu. Geçtiğimiz Ekim ayında alınan ve mahkemenin “yürütmeyi durdurma” kararı verdiği önergenin iptal edildiği mecliste, alan için belediye başkan vekili ve encümene “satış” yetkisi verilmesi önergesi gündeme geldi. Önerge, Millet İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık kabul edilirken mecliste tansiyon yine yükseldi.

  • Ege Postası
  • 06.05.2022 - 19:07

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise Seyrek arazisi tartışmaları oldu.

Geçtiğimiz Ekim ayında, Menemen’de mülkiyeti belediyeye ait olan ve yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik Seyrek Villakent Mahallesi’ndeki parsellerin kat karşılığı satışı, takası, yap-işlet-devret modeli hasılat paylaşımlı kat karşılığı verilmesi, inşaat sözleşmesi yapılması için belediye başkan vekiline ve belediye encümenine yetki verilmesiyle çalkalanmıştı. 

CHP ve AK Parti arasından iplerin gerilmesine neden olan yetkiyi, Millet İttifakı tarafından yargıya taşınmış ve Aralık ayında İzmir İdare Mahkemesi, 1.6 milyar lira değerindeki arazinin satış yetkisi için “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti. Kararın ardından Menemen Belediyesi “yürütmeyi durdurma” kararına itiraz etmişti.

Öte yandan; Seyrek’teki tartışmalı arazi bugün gerçekleştirilen oturumda bir kez daha gündeme geldi. Gündeme gelen önerge kapsamında, Ekim ayında alınan karar, mahkemenin verdiği “yürütmeyi durdurma kararı” gerekçesiyle iptal edilmek istendi.

KARAKURT: MAHKEME KARARI YASADIR

İlgili önergeye ilişkin söz alan CHP’li meclis üyesi Deniz Karakurt, “Bu konudaki tavrımız başından beri nettir. Davayı da açtık. Mahkeme kararlarının uygulanmasını kabul etmek ya da etmemek gibi bir durumumuz yoktur. Mahkeme kararı yasadır. Burada alacağımız karar, mahkeme kararın uygulanması değil, meclis kararının iptal edilmesidir” dedi.

İYİ PARTİ OY KULLANMADI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Karabulut ise mahkemenin karar verdiği bir hususun oylanamayacağını belirtti ve “Mahkeme kararı vermiş, sonuçlanmış. Mahkeme kararının icapları... Bu ne demektir? Belediye bu süre zarfında karar doğrultusunda bir faaliyet yapmış olsaydı mahkeme bunu emrediyor bize. Dolayısıyla karar zaten ortadan kalkmış. Bizim bunu oylayıp oylamamamızın bir anlamı yok. Eğer oylama yapılırsa biz oylamaya katılmayacağız” ifadelerini kullandı.
Başkanlıktan gelen önergeler kapsamında gündeme gelen ve direkt oylanan önerge, İYİ Parti grubunun çekimser, diğer meclis üyelerinin kabul oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

KAT KARŞILIĞI KALKTI SATIŞ KALDI

Öte yandan; Seyrek arazisine ilişkin yeni bir karar da yeniden meclis gündemine geldi. Önerge kapsamında, mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olan önerge revize edildi ve önerge kapsamında yine Seyrek’te bulunan 1 milyon 300 bin metrekarelik alanın yalnızca “satışı” için belediye başkan vekili ve belediye encümenine yetki verilmesi meclis üyelerine sunuldu.

İlgili önerge, mecliste uzun tartışmalara neden olurken oturumda tansiyon yükseldi.

İlgili önergenin direk oylanmasına karşı çıkan CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, “Biz parti olarak direkt oylanmasına karşıyız. Direkt oylanırsa ret oyu kullanacağız” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Karabulut da Yılmaz ile aynı görüşte olduğunu belirtirken önerge, direkt oylandı.

Seyrek arazisinde yer alan belediye mülkiyetindeki parsellerin satışı konusunda belediye başkan vekiline ve belediye encümenine yetki verilmesi önergesi, 15 ‘ret’ oyuna karşılık 16 ‘kabul’ oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi. 

YILMAZ: MECLİSLE VE HUKUKLA İNATLAŞMAKTIR

Kararın alınmasının ardından yeniden söz alan Yılmaz, yeniden satış yetkisi istenmesini meclisle inatlaşmak olarak yorumladı ve “Başkan vekili seçilmenizden bu yana meclisimize ya kredi ya da satış önergesi geliyor. Bu konuların sürekli meclisimizde görüşülmesi Menemen’i rahatsız etmekte ve meclisi germektedir. Daha önce meclise gelen bir önergeye karşılık mahkemeye başvurduk ve mahkeme de bunu bozdu. Biz de az önce bu kararı iptal ettik. Şimdi tekrar aynı şekilde Seyrek’teki arazinin satışının bu meclise gelmesini meclisle ve hukukla inatlaşma olarak görüyoruz. Bu kadar inatlaşmasının alemi nedir merak ediyoruz. Sizler, nasıl bir yönetimsiziniz? Bu kadar büyük çapta bir satış konusunda sizin yönetiminizce ele alınması bizim için mahsurludur. Sizler geçici bir yönetimsiniz. İçişleri Bakanlığı’nın 2 ayda bir verdiği uzatma kararıyla hala buradasınız. Belki İçişleri Bakanı değişse göreve iade edilmeyen belediye başkanını göreve iade edilecek. Bunu bilemeyiz. Dolayısıyla her şey olabilir. Bu bakımdan sizlerin bu şekilde olağanüstü olan satış konusunu tekrar tekrar meclisin gündemine getirmeniz son derece yanlıştır” dedi.

“MECLİSİ TETİKÇİ OLARAK KULLANMAYIN”

Yılmaz, Pehlivan yönetiminin geçici yönetim olduğunun altını çizdi ve şunları söyledi; “Ne yapmalısınız? Olağanüstü işlerden uzak durmalısınız. Siz geçici bir yönetimsiniz. Örneğin sizler Menemen’de belediye meclisi pazarı kurdunuz ve görevi böyle devraldınız. O nedenle böyle bir olağanüstü işi üstlenmeyin. Satmak çözüm mü? En kolayı satmaktır. Hiçbir iş ve yönetmeyi bilmezsiniz. Sıkıştığınızda elinizce avucunuzda ne varsa satarsınız. 20 yıllık iktidarınız boyunca da Türkiye’nin varlıklarını sata sata bu noktaya geldiniz. Demek ki satmak hiçbir şekilde özüm değil .Bugün Menemen Belediyesi’nin borçları onsunda meclisimize bilgi vermediniz. Bunları açıklayın. Madem bu adar yoğun bir satışı hedeflediniz… Bu satış gelirini ne yapacağınız açıklayın. Satıştan ne kadar gelir hedefliyorsunuz. Lütfen bu meclisi kullanmayın ve meclisin saygınlığına gölge düşürmeyin. Bu meclisi tetikçi olarak kullanmayın. Planladığınız cinayetleri bu meclise işletmeyin. Yarın öbür gün iktidar değiştiğinde bu yaptığınız eylemin hesabı size sorulacaktır. Fütursuzca Menemen’in mallarını satmak iç meclise geliyorsunuz: Yarın öbür gün bütün bunların hesabı sorulur.”

DEMİRCİOĞLU: KANGREN OLMUŞ BORÇLARLA BOĞUŞMAK İÇİN

Yılmaz’ın sözleri üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircoğlu, satışın nedeninin borçlar olduğunu söyledi ve “Meclis pazarı, tetikçi… Bunlar hoş kelimeler değil .Biz Aksoy dönemindeki hallerini de hatırlıyoruz. O zaman kendisi mi tetikçiydi? Emanetçi yönetim dedi. Bu görev ura sonrasında Aydın Pehlivan’a verildi. … Korkunuz, Seyrek’te sizin de daha önce planladığınız, telefonların uçak modunda konuşulduğu… Aydın Başkan bu kararın alındığı mecliste çok güzel ifade etti. Sizin beceriksiz yönetiminizin bıraktığı faturaları ödemek ve Menemen’e hizmet etmek için bu karar alınıyor. Alınan bu kararın neden iptal edildiğini siz daha iyi biliyorsunuz. Madem satışa bu kadar karşısınız Tunç Soyer yönetimindeki Büyükşehir meclisinde 790 taşınmazın satılma kararı aldı. Çiğli belediyesi 89 milyonluk arazi satıyor. Bunları neden dile getirmiyorsunuz? Sizin amacınız Ayın Pehlivan’a iş yaptırmamak. Burada imarlı bir arsa var. Kangren olmuş borçlarla boğuşmak için böyle bir karar alınması gerekiyor. Bu borçların altından kalkılması için, hacizlerin altından kalkılması için belirli şeflerden feragat edilmesi gerekiyor. Seyrek’teki arazi de bunlardan biri. Ama siz istemezükçü bir yapıya sahipsiniz aynı şekilde de devam ediyorsunuz” diye konuştu.

KARAKURT: YAPILANDIRILAN BİR BORCU, BORÇ KAPSAMINA SOKAMAZSINIZ

Demircioğlu’nun ardından söz alan CHP’li meclis üyesi Karakurt, satıştaki borç gerekçesine hukuki yaklaşım sergileyerek şunları söyledi; “Satarsa AK Parti satar. Elimde AK Parti döneminde satılan işletmelerin listesi var. Petkim’den tutun kömür ocaklarına ve şeker fabrikalarına kadar… Üretime dair ne varsa satıldı bu memlekette. Şimdi üretilecek yer kalmadığı için şimdi arazilerimiz ve topraklarımız satılıyor. Satışa neden gerek olduğunu bilmiyoruz. Siz, yaptığınız ilk mecliste 532 milyon civarı bir borç olduğunu belirtmiştiniz. Geçenlerde İdare Mahkemesi’ne verdiğiniz belgede 781 milyonluk bir borç sunmuşsunuz. Burada hesaplama yaptık. 270 milyonu, esnafa ve fatura borçları. Diğer kalan tüm borçlar kamu borcu. SSK, vergi dairesi vb. Kamu borçlarının tamamı yapılandırıldı. Yapılandırılan bir borcu, borç kapsamına sokamazsınız. Taksitlerini ödemek zorundasınız. Bu taksitler ödeniyor mu? Ödenmiyormuş. Bu da ayrı bir hizmet kusurudur.”

PEHLİVAN: İLLER BANKASI’NIN ÖZEL KESİNTİLERİ VAR

Karakurt’un sözlerinin arasına girerek yapılandırılan borçlara ilişkin bilgi veren Başkan vekili Pehlivan, “Bürokratımız ödenmiyor derken yanlış bilgilendirdi. İller Bankası’nın özel kesintileri var, biz ona uyuyoruz” dedi.

KARAKURT: 270 MİLYON BORÇ İÇİN NEDEN 3 TRİLYONLUK YER SATIYORUZ?

Pehlivan’ın ardından sözlerine devam eden Karakurt, yapılan açıklamalar doğrultusunda belediyenin borcunun 270 milyon olduğuna dikkat çekerken satışın bu borca karşılık çok büyük bir meblağ olduğunu belirtti ve “Kesintiler yapılıyorsa, 781 milyon lira olarak mahkemeye bildirdiğiniz borcun sadece 270 milyonu sayılır. 270 milyon borcumuz var. Biz neden 3 trilyonluk yer satıyoruz? 1 milyon 300 metrekarelik alanı neden satıyoruz? Madem böyle bir hesabınız vardı o kadarlık yer için satış kararı alsaydınız. Size soruyorum. Siz, 2 liralık borcu ödemek için 20 liralık malınızı satar mısınız? Bu mallar Menemen’in malıdır ve geleceğidir. Değerlendirilebileceği birçok alan vardır. Buna rağmen satmak mirasyediliktir. Biz hiç birimiz mirasyedi değiliz. Biz Serdar Bey’e kızıyorduk. Kat karşılığı verdiği için değil. Zamanı değil dedik. Çok büyük bir ekonomik kriz vardı. Serdar Bey’in ardından kriz üçe katlandı. İkinci karşı çıkma nedenimiz de… Hepsini bir anda getirmeyin, bunu projelendirin ve onu meclise getirin dedik. Siz kendi malınız olsa satar mısınız yoksa inşaat mı yaptırırsınız? Çok daha iyi bir gelir elde etmek varken aklımıza gelen tek şey bu malın peşkeş çekileceği. Bu dönemde bu kara vebali almayın. Madem bir borç var… Ödeyemiyorsanız göreve talip olmasaydınız” ifadelerini kullandı.

YILMAZ: ACABA SİZ DE Mİ O İŞLERİN İÇİNDE VARSINIZ?

Tekrar söz alan Yılmaz, Yusuf Demircioğlu’nun eleştirilerine yanıt verdi ve “Yusuf Bey uçak moduna alınmış telefonlarla konuşmaktan bahsetti. Serdar Aksoy döneminde de bu konu gündeme gelmişti ve kabul edilmişti. Daha sonra biz CHP grubu olarak kabul ettiğimiz önergeyi geri çektik. Siz o zaman AK Parti grubu olarak neden mahkemeye başvurmadınız? Yusuf Demircioğlu! Acaba siz de mi satılmasını istiyorsunuz, o işlerin içinde siz de mi varsınız? Yusuf Bey sürekli Büyükşehir satışlarından bahsediyor. Keşke kendisi Büyükşehir’de söz alıp konuşsaydı. Kangren olmuş borçlar deniliyor. Açıklansın bu borçlar. Taşınmazlar bizim çocuklarımızın geleceğidir. Bu satışa ortak olmayın” dedi.

AKBULUT: BU MECLİSTE SÖYLEDİĞİNİZ SÖZLERİ DÜN GİBİ HATIRLIYORUM

İYİ Parti Grup Başkanvekili Karabulut ise; toptancı bir yaklaşımın yanlış olduğunun altını çizdi ve şunları söyledi; “Önemli bir konu. Daha önce de gündeme geldi. Arada bir mahkeme kararı var. Bir önceki önergede kararınızı geri alıyorsunuz bir sonraki önergede de satış için yetki istiyorsunuz. Yerler satılabilir Ama bir proje yapıp meclise sunarsınız. Biz de arkanızda dururuz. Oy birliğiyle geçse daha iyi. Siz kararın geçmesi mi rahatlatır yoksa oy birliğiyle geçmesi mi? Ben öncelikle Cumhur İttifakı’na teşekkür ediyorum. İktidardayken başka muhalefetteyken başka siyaset nasıl yapılır bunu gösterdiniz. Sizin bu mecliste söylediğiniz sözleri dün gibi hatırlıyorum. ‘Kısım kısım getirilsin, projeler getirilsin sonra biz de katkı koyarız’ dediğiniz hatırlıyorum. Ama şimdi bakıyorum ki yine toptancı bir yaklaşım. Proje yok, plan yok… Meclisteki insanlardan bunun kabul edilmesini nasıl beklersiniz? Ancak siyasi saik ve baskılarla kabul edilir. Orada 40 bin metrekareye varan adalar var. Biz satılmasına karşı değiliz. Ama bu şekilde toptancı bir yaklaşımla…”

PEHLİVAN: KAPALI KAPILAR ARDINDA BUNU GERÇEKLEŞTİRMEYECEĞİZ

Son olarak söz alan Pehlivan, satışların şeffaf bir şekilde yapılacağını belirtti ve “Yine hakaretvari keliler… Geçmişi defayeten hatırlatmamıza sebebiyet veriyorsunuz. Ben şunu ifade edeceğim. Burası Menemen’in öz mülküdür. Bundan önceki yönetimlerin Menemen’i getirdiği noktayı burada defayetle ifade ettik. Halkımıza karşı sorumluluklarımız var ve bunun bilincindeyiz. Biz şu ana kadar hiçbir yer satmadık. Bize bazı alanlar tahsis edildi. İşin sonunda biz bunlarla ilgili… Tabii siz de siyaset yapıyorsunuz. Ama bu konuyla ilgili onur kırıcı ifdelerden uzak durmanızı isteriz. Ama bu konudaki hiçbir önerimiz uygulamıyorsunuz. Bizler halkımıza karşı soruluyuz. Görev süremiz oyunca yatığımız tüm işleri artıları ve eksileriyle tüm çıplaklığıyla anlatacağız. Biz eğer ki bir satış gerçekleştireceksek bunu da tamamen şeffaf yapılarda yapacağız. Sizlerde olduğu gibi kapalı kapılar ardında bunu gerçekleştirmeyeceğiz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.