Dolar 32,5383
%0.16
Euro 34,9025
%-0.2
Altın 2.437,320
%0.05
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Maraba’ tartışma tam gaz devam: Başkan Arda’dan ‘faşist ağa’ yanıtı

‘Maraba’ tartışma tam gaz devam: Başkan Arda’dan ‘faşist ağa’ yanıtı

Gaziemir Belediyesi Ağustos ayı Olağan Meclis toplantısında gündem belediyenin 2022 ali bütçesine ek bütçesine 79 milyon 219 bin lira ödenek verilmesi oldu. Önerge, Cumhur İttifakı’nın çekimser oylarına karşılık CHP grubu ve bağımsız üyenin ‘kabul’ oylarıyla meclisten geçerken bir önceki oturumda gündeme gelen “maraba” tartışması yeniden alevlendi. Bağımsız meclis üyesi Levent Çağlarsu’nun “Maraba değilim, adam gibi adamım” sözlerine yanıt veren Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda “faşist ağa” göndermesiyle yanıt verdi.

  • Ege Postası
  • 03.08.2022 - 21:10

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Gaziemir Belediyesi Ağustos ayı Olağan Meclis toplantısı ikinci bileşimi Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise belediyenin 2022 mali bütçesine ek bütçe verilmesi hususu ve AK Parti grubunun belediye işçileri için talebi oldu. MEcliste ayrıca bir önceki oturumda gündeme gelen "maraba" tartışması bir kez daha alevlendi.

Oturumda, komisyonlardan gelen önergeler kapsamında gider kalemlerindeki artış ve 2021 yılında öngörülen bütçenin yetersiz olacağı gerekçesiyle belediyenin 2022 yılı bütçesine 79 milyon 219 bin lira ödenek eklenerek 2022 mali gider yılı gider bütçesi 359 milyon 219 bin liraya çıkarılması hususu görüşüldü.

ATMACA: İŞÇİ MAAŞLARINDA DA AYNI ARTIŞ OLACAK MI?

İlgili önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, işçi maaşlarına dikkat çekti ve “Yine yanlış anlaşılma olabilir diye baştan söyleyeceğim. Asgari ücrete 2021 yılından bu yana yüzde 85 oranında zam yapıldı. Belediye bütçemiz de yüzde 83 oranında artırıldı. Biz yine emekçi arkadaşlarımızın unutulduğunu düşünüyoruz. Sizden sadece bir söz istiyoruz. Emekçi kardeşlerimize de yüzde 83 artış talep ediyoruz. Eğer böyle olursa evet oyu kullanacağız değilse çekimser oy kullanacağız” dedi.

ÖZKARA: EK BÜTÇEYİ NEDEN YAPIYORUZ ONA BAKIN

Atmaca’nın ardından söz alan CHP’li meclis üyesi İbrahim Özkara, emeklilere verilen zamları hatırlattı ve “Asgari ücrete ve emekliye yapılan zamlar ortada. Bunlar hakkında konuşmayan kişiler sadece kamuoyu yaratmak için burada konuşuyor. Buradan size ekmek çıkmaz. Açlık ve sefalete mahkum edildiler. Belediye işçilerimiz zamanı geldiğinde sözleşmesini yapar. Tıkır tıkır işini yapar. Sizin içiniz rahat olsun. Hükümetiniz ek bütçe yaptı. Neden? Çünkü enflasyon karşısında eridi. Biz ek bütçeyi neden yapıyoruz ona bakın. Dolayısıyla başkanımızın, belediyemizin neden ek bütçe yaptığına bakın” diye konuştu.

ZENGİNOBUZ: SİZ BUNLARA SÖZ VERİYORSANIZ…

CHP Grup Başkanvekili İzel Zenginobuz Derinsu ise; ‘evet’ oyu için koşul sunulmasına tepki gösterdi ve “Yeni modamız koşullu oylama. O zaman ben de bir koşul sunayım. Eğer merkezi hükümetten gelen gelir payını yüzde 100 ödeyecekseniz, yüzde  oranında bir kesinti yapmayacaksanız, belediyemizin ödediği faturalardan KDV almayacaksanız, yatığımız hizmetlerde benzeri vergileri almaktan vazgeçecekseniz… Siz bunlar için söz veriyorsanız biz de o bütçeyi belediye emekçilerine paylaştıracağız” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ARDA’DAN BİR KOŞUL DAHA

Zenginobuz’un ardından söz alan Başkan Arda ise; “İhtiyacımız olan kamu arazilerini de tahsis ederlerse iyi olur” diyerek koşullara bir tanesini daha ekledi.

“İLERİDE BİR GÜN ARTIŞLAR YETERLİ GELMEZSE…”

Ek bütçeye ilişkin Cumhur İttifakı kanadından yapılan eleştirilerde sürdürülebilirlik eleştirisi yapılırken ilerleyen dönemlerde yine ek bütçe yapılması gerekeceği yönünde çekincelerini ortaya koydular.

Yapılan tüm eleştirilerin ardından konuşan Arda, işçiler konusunda ek bütçe oranında artış sözü vermezken çalışanların zor durumda kalması halinde yeni bir sözleşme için kendisinin çağrısında bulunacağını belirtti ve şunları söyledi; “Bu ülkenin nereye gittiğini biz d öngöremiyoruz ki. Bu enflasyonun sorumlusu biz değiliz ki biz savruluyoruz. Bu ek bütçenin 44 milyonu personel gideri. Bizim 2022 için öngördüğümüz bütçenin yüzde 80’i dolmuş durumda. Ben elektrik faturası, personel ödenekleri gibi ödemeleri yapamayacak durumdayım çünkü ödenek yok. Yani enflasyon oranında aslında bize de zam yapılması gerekiyor. Bu belirlenen ek bütçe tutarı asgari bir tutar. Biz önceliklerimizi belirledik. Bizim bir engelli aracına ihtiyacımız var. Alzheimer hastalarımız için ihtiyaçlarımız var. Fen işleri müdürlüğünün işlerini yapması için ödeneğe ihtiyaç var. Bir daire hisse satışı konusu vardı. Ben orada kamunun malını korumak için çalıştım ama karşımda beni karalayan bir kesim. Biz personele vereceğimizin azamisini veriyoruz. Biz yüzde 15 vermişiz. Uğur Bey Menderes Belediyesi diyor. Onlar sıfırdan yüzde 50 verdi Biz zaten yüzde 35 önceden vermiştik. Bu ona ek verdiğimiz. Yeterli mi? Asla yeterli değil. Çalışanlarımızın da sıkıntı içinde olduğunu biliyorum. Keşke enflasyon bu durumda olmasa keşke işçimiz ve memurumuz aldıkları ücretle rahat rahat geçinse. Ama böyle bir dünyanın olmadığını buradaki herkes biliyor. Bizim burada yaptığımız Gaziemir’in malına sahip çıkmak, burada iş yapanların paralarını zamanında ödemek. Kimse merak etmesin. Günü gününe hesap yapıyorum. İlerde bir gün bu artışlar da yeterli gelmezse yine gelin sözleşme yapalım diyecek olan Gaziemir Belediye Başkanı’nın kendisidir.”

Komisyonda oybirliğiyle kabul edilen önerge mecliste CHP gurubu ve bağımsız meclis üyesinin ‘kabul’ oylarına karşılık AK Parti ve MHP gruplarının ‘çekimser’ oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.

ATMACA: ‘PARAM YOK’ DİYEREK OLMAZ

Gündem dışı konuşmalarda söz alan Atmaca, neden işçilere zam yapılmadığı konusunu sordu ve “Bütünü oluşturan parçalar vardır. Biri bana lütfen açıklasın. Gelir artıyorsa giderlerin de artması gerekmiyor mu? Biz işçi zamları dedik bize asgari ücret dendi. Siz bunları üstelik bize istinat ediyorsunuz ama biz bu mecliste muhalefetiz. Aramızda bakan da yok merkezi yürütme de olan da. Burada yürütmede siz varsınız. Bizim size bunları söylememizden doğal bir şey yok. Biz her ne kadar dinlesek de bunları bize söylemeniz herhangi bir anlam ifade etmiyor. Yani eğer bizim gelirimiz artıyorsa giderin de artması lazım diye düşünüyorum. Gelir artıyorsa neden gider de artmıyor? Sayın Başkan Gaziemir’in malını korumak dediniz… Ben bunu destekliyorum. Bu konuda yaptığınız iş doğru bir iş samimiyetle tebrik ediyorum. Ancak daha önceleri bir arazimiz vardı ve belediye tarihinde ilk olarak hacizle satıldı. Neden o hassasiyeti o dönemde de göstermediniz? ‘Gelirim yok’ diyorsunuz. Sayın Başkan mazeret makamında değilsiniz. CHP’li bir yönetimden belediyeyi devraldınız ve size belediyeyle ilgi bilgiler verilmiştir. Eğer siz bu işi yapmayacaksanız neden bu göreve talip oldunuz? Takip ettiğim CHP’li meclisler var. Bornova Belediyesi mesela Asfalt tesisi kurdu. Üretim fazlasını satmak için de meclisten izin aldı. Gaziemir’de 140 bin lira ödememek için tek ettiğiniz 50 hektarlık alan var. Plan proje geliştirin. ‘Param yok’ diyerek olmaz” dedi.

ATMACA: VATANDAŞIN SESİNE KULAK VERİN

Bir önceki mecliste başlayan “maraba” tartışmasına da değinen Atmaca, belediyeyle ilgili bir iddiayı da ortaya attı ve “Allaha şükür bugüne kadar kimsenin marabası olmadık. Bugüne kadar hür aklıyla düşünen oy kullanan meclis üyeleri olduk. Bugüne kadar sizin kendi aklınızla getirdiğini< önergeler meclisle geçmedi. Kimin aklıyla? Sizin meclis üyelerinizin aklıyla. Ben bu sözleriniz için sizi özüt dilemeye davet ediyorum. Ayrıca yeri gelmişken söylemek istiyorum. Belediyenin sosyal medya hesaplarına yazılan aleyhte yorumlar siliniyor. Bunu da söylemek istiyorum. Mesela bir vatandaşımız Sarnıç Kültür Merkezi’nin olduğu sokağın yolunun başkan gelecek diye bozuk yolsan geçmesin diye hemen yaptılar. Ama Vatan Caddesi’nin aylardır yapılmadığını söylemiş. Başka bir vatandaşımız da, ‘Sarnıç’a tek bir yatırım yok. Her yer çöp içinde. Her yer battı çıktı içinde’ demiş. Yapılan yollar çok kötü. Keşke eski haliyle kalsalardı. Yapılan yeni yolların araları ayrık ayrık. Yapılan yolların teknik sıkıntıları var. Vatandaşımızın sesine kulak verin” ifadelerini kullandı.

ZENGİNOBUZ: ÖZÜR DİLEMESİ GEREKEN TEK KİŞİ KENDİSİDİR

Atmaca’nın ardından söz alan Zenginobuz, Atmaca’nın sözlerine yanıt verirken olumsuz oyları yapan kişileri ve yorumların amacını bildiklerini ifade etti. Sarnıç’a yatırım yapıldığının altını çizen Derinsu, “maraba” konusunda beklenen özre yönelik ise şunları söyledi; “Uğur bey özür eklediğini söyledi. Ben öyle bir şey beklemiyorum. Böyle bir şeyi üstüme almıyorum lamam da. Ayrıca Uğur Bey’in bunu söyleyecek son kişi olduğunu düşünüyorum. Biz burada şiddete varan hareketler duyduk. Burada özür dilemesi gereken tek kişi kendisidir.”

ÇAĞLARSU: BEN MARABA DEĞİL ADAMIM

Gündem dışı konuşmalarda söz alan bağımsız meclis üyesi Levent Çağlarsu da “maraba” tartışmasına değindi ve “Ben CHP’den ihraç edilmedim Sayın Başkan’ın söylediği gibi. Kendim istifa ettim. Şu anda bağımsız meclis üyesi olarak görevimi yerine getiriyorum. Ben burada Gaziemirlinin bana verdiği oylara layık olmaya çalışıyorum. Ama bu mecliste bir üslup bozukluğu var. Bunun nedeni de Sayın Halil Arda’nın meclis yönetememesidir. Ben marabalığı kabul etmiyorum. Kim kabul ediyorsa… Ben senin maraban değilim dedim. Gerisi beni ilgilendirmez. Ben adam değilim. Ben adam gibi adamım. Onun karşılığında da delikanlı yazar. Ben adam gibi adamım. Siz Gaziemir Belediyesi meclis üyelerini adam yerine koymuyorsunuz. Maraba yerine koyuyorsunuz. Ben maraba değilim. Adamım” dedi.

ARDA’DAN ELEŞTİRİLERE KALEM KALEM YANIT

Son olarak tüm eleştirilere yanıt veren Başkan Arda, şunları söyledi; “Levent Çağlarsu her zaman olduğu gibi 10 dakikalık meclis üyesi. 10 dakika konuştu gitti. Kendisi Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ülkeye umut oluyor, CHP umut olamıyor diye yazı yazmış. Tabii ki de kendisi kesin ihraçla disipline sevk edilin ve sonra da ben istifa ettim. Bal gibi de atıldınız. Siz CHP’yi umut olarak görmeyen üyesin. Maraba kime denir? Faşist bir ağanın çalışanlarına denir. ‘Ben senin maraban değilim’ derken… Hitler benzetmesi yapmıştı daha önce. Faşist ağa benzetmesi yapacaksın. Ben de sana maraba diyeceğim. Diğer meclis üyelerimizi tenzih ediyorum. O maraba kelimesinin neyi ifade ettiğini ve kime söylendiğini çok iyi biliyor. CHP’den ihraç edilmiş o da bunu çıkaramıyor hala Bu meclis, İzmir’de en uzun süren meclis. Kimsenin sözünü kesmiyorum. Basın mensupları ‘Bitirin artık meclisi’ diye yazıyor. Ama bu meclisle ilgili demokrasinin olmadığını söylenip 10 dakika konuşulup sonra çekip gidiliyor. Olmaz öyle. Bir laf söylüyorsanız cevabını bekleyeceksiniz. Uğur bey mesajlar okuyor. Bize oy vermeyen 30 bin kişi var. Aleyhimize yazacak çok olacak. Konuşuyorsunuz. Konuşacaksınız. Ek bütçe neden yapılır? Yapmadığımızda bu belediyeyi yönetme şansımız yok zaten. Siz bir de Bergama Belediyesi’ni örnek göstersenize. Sata sata bitiremediği arazilerden örnek verin. Sarnıç’a hizmet yok… Sarnıçlıların nasıl bir travması varsa bilemiyorum. Yapılan bütün o yollar, spor salonları, kültür merkezileri, muhtarlarımıza açtığımız binalar… Hala da Sarnıç’a ‘Çivi çakılmadı’ deniliyor. 13 yıldır Sarnıç’a çivi çakılmadı ama nedense Sarnıçlılar CHP’ye oy vermeye devam ediyor. Siz bence Sarnıçlıları tanımıyorsunuz. İşin özü bu belediyeyi yönetiyoruz. Yönetmeye de devam edeceğiz. Rahatsız olacaksınız biliyorum. Rahatsız olacaksınız. Gaziemir Belediyesi iyi yönetiliyor. Bundan hiç kimsenin şüphesi yok. AKP’ye oy vereceğini söyleyen insanların birçoğu yerel seçimlerde CHP’ye oy vereceğini söylüyorlar. Porta Kafeler birer sosyal proje. Gelin oralara. AKP’liler geliyor. Gelin sizin ilçe başkanlarınız geliyor ve bize teşekkür ediyorlar. Sizin bir teşekkür etmeniz bu kadar mı zor! Meclislerimiz canlı yayınlanıyor. Etkisini görüyoruz. İnsanlar izliyor ve teşekkür ediyor. Hakaret edenler de var. Yorumlar siliniyor deniliyor. Siz eğer hakaret ederseniz o yorumlar silinir. Görevimizi layıkıyla yapıyoruz. Vicdanımız rahat.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.