Dolar 32,3262
%0.23
Euro 35,0775
%-0.13
Altın 2.309,620
%1.41
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak’ta muhtar tartışması: Batur’dan kanun resti

Konak’ta muhtar tartışması: Batur’dan kanun resti

Konak Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında muhtarlara nakdi yardım konusu damgasını vurdu. Nakdi yardım için kanuni düzenleme yapılması gerektiğini belirten Başkan Batur, samimiyet vurgusu yaparak Ankara’ya kanun çıkarılması çağrısında bulundu ve “Bizim Genel Başkanımızın da açıkladığı muhtarlarla ilgili projeler var. Bunlara bakarsak ne kadar samimi olduğumuzu ve muhtarlarla ilgili bir kanuni düzenlemenin yapılması gerektiğiyle ilgili çalışmaları yakın zamanda partimiz TBMM’ye getirecek. O zaman bu olayın çözülmesi konusunda kimin samimi olduğunu göreceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 01.04.2021 - 19:42

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Konak Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un idaresinde gerçekleştirildi. Divan Katibi, Meclis 1.ve 2.Başkan Vekillerinin, Encümen Üyelerinin, Meclis içi İhtisas Komisyonları üyelerinin seçildiği meclise, muhtarlara destek konusu damgasını vurdu.

Oturumda, belediye bünyesinde faaliyet gösteren komisyonlara ek olarak Çocuk Hakları Komisyonu kuruldu. 

Başkan Batur, oturuma 21 Mart gecesinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çekmek için mor fular takarak katıldı.
Oturum başlangıcında kısa bir konuşma yapan Başkan batur, koronavirüs salgının 3. pikinin yaşandığına dikkat çekerek tedbirlere uyma konusunda çağrıda bulundu ve “Bugünlerde ülke kamuoyunu meşgul eden en önemli sıkıntımız sağlık ve coronanın getirdiği sıkıntılar. Covid-19 olağanüstü bir şekilde yayılıyor. İzmir’de oranlara baktığınızda 100 bine 111 olan oran 100 binde 156’ya çıktı. Pandeminin ana kuralları olan hijyen, mesafe ve maskeye titizlikle uymanızı rica ediyoruz.belediyemizde de vakalar artmaya başladı. 18 Covid’li arkadaşımız var. 28 kişi de temaslı. Bugün başkan yardımcılarımızdan Ali Ulvi Dülgör ve Asker Güneş’in koronavirüs olduğu bilgisi geldi. Bu nedenle temaslı olduğunuz kişileri iyi takip edin. Hayalimiz bu salgından kurtulmak ama git gide daha kötüye gidiyoruz. Aşılama bunun en büyük çaresi ama bu konuda da önümüzü göremiyoruz. Bugün 1 Nisan Sağlık Çalışanlarını Anma Günü. Geçtiğimiz yıl 1 Nisan’da sağlık çalışanları ilk şehidini verdi. Ondan sonrada sağlık çalışanlarımızdan kayıplarımız oldu. Türkiye’de 393, İzmir’de de 21 sağlık çalışanını kaybettik. Gerçekten haklarını ödeyemeyeceğimiz sağlık çalışanlarımızı minnet ve saygıyla anıyoruz” dedi. 

Devam eden işlerle ilgili de bilgi veren Başkan Batur, “Çınarlı Rekreasyon alanı’nın 9 Mart’ta ihalesi yapıldı. Müteahhite yer teslimi yapıldı. Kısa süre içinde hayata geçirilecek. Gültepe Spor tesislerini nisan sonunda teslim alıyoruz ve gençlerimiz hizmetine sunuyoruz. Daha önce gündeme gelen Roman Kültür Merkezi’yle ilgili her türlü çalışmayı tamamladık. 8 Nisan Dünya Romanlar gününde açılışını gerçekleştireceğiz. Bunun yanında Aydın Erten Rekreasyon Alanı için 20 Nisan’da ihaleye çıkacağız. Bu arada konak Tapu Müdürlüğümüz ile belediye arasındaki işlerin daha hızlı yürümesi için bir protokol imzaladık” ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN BATUR “BEYAZ VAGON” TALEBİNİ YİNELEDİ

Geçtiğimiz aylarda Beyaz Vagon olarak bilinen ve Mustafa Kemal Atatürk’ün seyahatlerinde kullanılan vagonun sergilendiği Alsancak Tren Garı’nın önünden kaldırılması kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştur. Konak Belediyesi ise vagona talip olmuştu. Başkan Batur, taleplerini bir kez daha yineleyerek şunları söyledi; “Bir talebimiz var. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün seyahat ettiği ‘Beyaz Vagon’ Alsancak Tren İstasyonu’nda duruyordu, daha sonra garın içine çekildi ve duyduğumuza göre ziyarete kapatılmış. Bu bizi üzdü. Bir kez daha tekrar ediyoruz. Konak Belediyesi olarak biz bu vagona talibiz. Vagonu Atatürk Meydanı’nda sergilemek en güzel hareket olacaktır ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de kemikleri sızlamayacaktır.”

YENİ DİVAN KATİPLERİ, BAŞKANVEKİLLERİ ve ENCÜMEN ÜYELERİ BELLİ OLDU

Divan Katipliği için yapılan kapalı oylamada, Nurten Serhatbeyi 33 oy, Ozan Ali İlgazi 35 ve Nurdan Metin 34 oy aldı.
Meclis 1. ve 2. Başkanvekilliği için yapılan kapalı oylamada, Mahmut Esat Arslan 32 ve Cenap Börühan 35 oy aldı.
Encümen üyeliği için yapılan kapalı oylamada ise; Asker Güneş 34 oy, Rıdvan Tekin 34 ve İbrahim Ethem Demirci 32 oy aldı.

DENETİM KOMİSYONU RAPORUNA MUHALEFETTEN ŞERH

Oturumda ayrıca yıl başından bu yana belediye bünyesinde görev yapan Denetim Komisyonunun yaptığı denetimler sonucunda hazırladığı raporu hakkında meclis üyelerine bilgi verildi.

Raporda yer alan bilgilere göre; belediyenin banka hesaplarında 31 milyon 392 bin 124 liranın olduğu ve 2021 yılına devrettiği bilgisine yer verildi. 

Denetim komisoynu Raporu hakkında söz alan AK Partili Meclis üyesi İsmail Özen, şeh kararının nedenlerini açıkladı ve “2020 yılı Denetim Kurulu Raporu sadece yasanın gerektirdiği prosedürü yerine getrime amacı değil hataları ve eksiklikleri görme, gerekli uyarıları yapma amacı taşır. Konak Belediyesi, 2020 yılının  hesaplarının denetlenmesine ilişkin rapor şerhimizin nedenleri şunlardır: Yatırımlara yapılan masrafların düşük olması, alınan kredilerin belediyenin genel masraflarına yapılması, alınan aynı tür malzemelerin fiyat farkı. Ayrıca geçen sene yaptığımız uyarıların işe yaradığını ve müdürlüklerin daha dikkatli olduklarını gördük. Ancak ben bazı hususları yine de paylaşmak istiyorum. Bir müdürlüğümüzün yapmış olduğu alımda müdür koltuğuna ödenen 557 lira iken tabureye bin lira ödenmiş. Ayrıca diğer müdürlüğümüzde folklör, atletizm, aerobik ve futbol kursundan oluşan bir ihaleyi Ağrı merkezli bir firma almış. İncelediğim kadarıyla İzmir’le bir bağlantısı yok. Bunun nasıl yapıldığı konusunda kafamda soru işaretleri kaldı. Diğer bir ihalede süresi 5-10 dakika arası süren yıllık faaliyet filmine ödenen 67 milyon 260 bin lira.Ben bu rakamın bu kadar kısa bir süre için fazla olduğunu düşünüyorum. Dağıttımız 200 adet tablet... Bunun araştırmasını yaptığımda şu anki fiyatları 820 lira olan tabletlerin bin 20 liradan alındığını gördük. Bir de dezenfeksiyon alımı var... Litre bazında ve adet bazında alınanlar var. Litre bazında alınanlardan biri 15 liraya, birinde 20 lira birinde de 44 liraya alınmış. Fiyat farklılıkları var. Kafamda soru işaretleri oluştur. Bu sebeplerden dolayı biz muhalefet şerhini kullanıyoruz” dedi.

KUTLAV’DAN ÖZEN’E YANIT

Özen’in denetim raporu eleştirilerine yanıt veren CHP’li meclis üyesi Nesrin İl Kutlav, şunları söyledi; “Yatırımlara yapılan masrafların ve giderlerin düşük olmasıyla ilgili... Toplam yatırımımız 25 milyon 301 bin lira olup bu toplam harcama içerisinde yüzde 7.19’dur. Belediyemiz kendi imkanlarıyla yatırımların bir bölümünden tasarruf etmek adına ihale etmeden kendi personeliyle yapmıştır ve bunlar toplam yatırım tutarının dışındadır. Ayrıca 2014-2019 yılları arasında toplamda 30 milyon kamulaştırma yapılmasına rağmen biz 2 yıl içerisinde 30 milyon kamulaştırma yaptık. Alınan kredilerin yatırıma değil belediye masraflarına kullanılması ve kasamızdan gereksiz faiz ödenmesi hususu... 2020 yılında ülkemizde ve belediyemizde ekonomik sorunlar derinleşti. Bu nedenle belediyemizin gelirlerinde daralmalar görülmüştür. Bu nedenle alınan karar neticesinde belediyelere yüzde 10 borçlanma yetkisi verilmiş ve yatırımlarımızı ertelemek için yasal hakkımız olan borçlanma yoluna gidilmiştir. Bu borçlanma 2020 yılının sonunda yapıldığından dolayı  yıl sonu bakiyesinde bu tutar bulunmaktadır. Borçlanmayla ileride oluşması muhtemel ekonomik zorlukların önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Zamanında kredi kullanılması esasında belediyemizin yüksek faiz ödemesinin aksine çok yüksek faizlerden belediyemizi kurtarmıştır. Alınan malzemelerin arasında fiyat farkının olması...  Fiyat farklılıklarının sebebinin bazı ürünlerde TL üzerinden değil döviz üzerinden alınan hammaddelerin fiyatında artış olabileceğidir. Ama yine de belediyemize alınan malzemelerin kamu ihale kanunu çerçevesinde hatırlatmak isterim. Alınan malzemeleri türü aynı olabilir ama özellikleri farklılık arz edebilir. Sandalye ve tabure örneği üzerinden söylüyorum. Ya da alım tarihleri de değişik olabilir. Sonuç olarak alımlarımız kamu ihalle kanun kapsamında yürütülmektedir.”
Kutlav’a yanıt veren Özen, “Krediyi mart ya da nisan ayında bizden acil olarak aldınız. Siz bu çekilen kredini büyük bir bölümünü yılbaşında yaptınız, yıl sonunda küçük bir rakam çekildi. Ayrıca, sermaye giderleirne ayrılan rakamnın sadece yüzde 38’inin kullanıldığını gördüm. Burada da bizim yatırıma çok fazla bir şey yapılmadığını görüyoruz” diye konuştu.

“KOMİSYONU RAPORUNDAN KENDİMİZE DERS ÇIKARIYORUZ”

Denetim Komisyonu Raporu üzerine son konuşmayı yapan Başkan Batur, “İyi ki o krediyi çekmişiz. Şu anda faiz oranlarının hangi noktaya geldiğini görüyoruz. O zamana almasaydık bugün yüzde 30’larda faiz ödeyecektik. Biz yüzde 10 faizle ödüyoruz. Krediyi de eylül ayında çekmiştik. Bunun yanında... Dezenfektasyon malzemesi alacaksınız, geçen sene mart nisan ayında karaborsaydı.  100 lira dense 50 liralık malzemeyi 100 liraya alıyorduk. Neden? İhtiyaçtan dolayı. Dezenfektasyon fiyat farklılıkları bu yüzden. Diğer konuya gelecek olursak.. Geçen sene de sizin haklı eleştirileriniz vardır. Biz her denetim komisyonu raporundan kendimize ders çıkarıp yeni bir yol haritası çiziyoruz” dedi.

2020 yılı Belediye Başkanlığı faaliyet Raporu ise gündemde bırakıldı ve 5 Nisan’da gerçekleştirilecek ikinci oturumda görüşülmek üzere gündemde bırakıldı.

MUHTARLARA DESTEĞE OY ÇOKLULĞUYLA RET

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen ve mecliste tartışmalara neden olan muhtarlara nakdi destek hususu gündeme komisyonlardan gelen raporlar maddesinde getirildi. Komisyonlarda oy çokluğu ile reddedilen muhtarlara nakdi yardım önergesinin üzerine kanun teklifi tartışmaları yaşandı.
İlgili madde üzerine söz alan Özen,  “Ben bu konuda ülke genelinde yaptığım araştırmada şunları tespit etim. Bursa Gemlik Belediyesi, 2020 yılında aldığı kararla 500 liralık, Beykoz Belediyesi 750 lira, Tarsus Belediyesi 550 lira muhtarlara nakdi destek olmuşlar. Bunlar CHP’li belediyeler. Ben muhtarlara ısrarla neden  yardım yapılmadığını merak ediyorum. Bu nedenle muhalefet şerhimizi koyduk” ifadelerini kullandı.

BATUR’DAN KANUN ÇAĞRISI

Özen’e yanıt veren Başkan Batur, yardım için kaun düzenlemesi gerektiğini hatırlatarak samimiyet vurgusu yaptı ve şunları söyledi; “Bu konuda bizim muhtarlarımızın belediyemizin maddi kaynaklarından yararlanması konusunda sıkıntımız yok. Onlar bizim elimiz, kolumuz ve gözümüz. Onlar bizim için çok önmeli. Mahallede yapılacak çalışmalarla ilgi bizleri yönlendiriyorlar, vatandaşın sorunlarını bize iletiyorlar.  Burada 3 belediye saydınız. Türkiye’de bin 398 tane belediye var. Bunlardan 3 tansi mi uyguluyor kaç tanesi uyguluyor bilmiyoruz ama uygulamayan belediye çoğunlukta, biz muhtarlara yardım etmek istiyoruz. Yardım etmek için bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç var. Muhtar arkadaşlar kimin ne olduğunu biliyor. Bizim partimizin seçim beyannamesinde muhtarlarla ilgi kanuni düzenemenin yapılacağıyla ilgili maddeleri okumak lazım. Bir işte samimi olmak lazım. Bir yerde muhatarla toplayıp ‘Belediye şunu yapmıyor, bunu yapmıyor’ demekle olmaz. Belediye muhtarlarla igili her şeyi yapıyor. Samimiyiz o konuda. Bunun üzerinden siyaset... Tamam biz siyasete alışığız. Siz de yaparsınız, biz de yaparız. Bizim Genel Başkanımızın da açıkladığı muhtarlarla ilgili projeler var. Bunlara bakarsak ne kadar samimi olduğumuzu ve muhtarlarla ilgili bir kanuni düzenlemenin yapılması gerektiğiyle ilgili çalışmaları yakın zamanda partimiz TBMM’ye getirecek. O zaman bu olayın çözülmesi konusunda kimin samimi olduğunu göreceğiz. Muhtarların bütçesi olması lazım diyoruz. Bu bütçenin kaynağı Belediye Emlak Vergilerinden belirlenen oranlarla muhtarların nüfusuna göre  bütçesi olacak. Biz de dersimize çalıştık. Bizim kanun taslağımızda böyle bir madde olacak. Muhtarlığın bir kurum olması lazım. Meclise muhakkak katılmasını sağlamamız lazım. Meclislerde oy hakkı olmasa da söz hakkı muhakkak olması lazım. Buyrun bunları kanun maddesi haline getirelim ve samimi olarak  belediye bütçesinden ne yardım yapılacaksa yapalım. Konak’ta muhtar arkadaşlarımız bizim ne olduğumuzu biliyorlar. Samimiysek şu maddeleri kanuna çevirelim belediyeler de rahat etsin biz de rahat edelim.” 

AK PARTİ’DEN ALTERNATİF ÖNERGE

İlgili madde üzerine söz alan AK Partili meclis üyesi Hakan Yıldız, nakdi destek yerine ayni destek önergesi verdiklerini ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, AK Parti hükümetleri iktidara geldiğinde bu yana muhtarlarımızın özlük hakları konusunda en faza gelişmeyi sağlamış hükümettir. Şimdi geçen bir önerge verdiğimiz sayın CHP Grup Başkanvekili kanundaki maddeyle ilgi nakdi yardım yapamayacağımızı, ayni yardımı kapsadığını belirtti. Bizler önergemizde samimiydik. Nasıl ki daha önce tartışma konusu olan yerde zimmetten çekinmediğimizi ifade ettiysek yine aynı şekilde ifade ettik. Ama oy çokluğuyla reddedildi. Şimdi yeni bir önerge verdik. Bunu siyaset yapmak için vermedik. Muhtarlarımızın yardıma ihtiyacı var. 2015 yılından beri Menderes Belediyesi bünyesindeki muhtarlara aldığı meclis kararıyla muhtarlara yardım uyguluyor. Elektrik, su ve internet giderleriyle gibi bir miktar belirleyerek ayni yardım kararı almış durumda. Yeni önergemizde bu doğrultudadır. Emsali de başka illerden değil İzmir’dendir. Eğer mevzuata aykırı bir durum varsa mevzuata uygun bir önerge getiriyoruz. Yani bizim Ankara’yı beklememize gerek yok. Bu anlamda bizim yeni önergemizi kanuna uygun olduğu için bu koşullarda değerlendirilmesini istiyoruz” dedi.

Batur ise son olarak, “İlgili önerge komisyonlarda değerlendirilecek. Yasaya uygunsa bu konuda çalışma yapılacağından kuşkunuz olmasın” ifadelerini kullandı.

Konak Belediyesi nisan ayı meclisinde Divan Katibi, Meclis Başkan Vekilleri ile Encümen ve İhtisas Komisyonu üyeleri seçildi. Oy birliği ile seçilen üyeler şöyle oldu:

Divan Katibi: Nurten Serhadbeyi, Ozan Ali İlgazi, Nurdan Metin

Birinci Başkan Vekili: Mahmut Esat Aslan

İkinci Başkan Vekili: Cenap Börühan

Encümen Üyeleri: Asker Güneş, Rıdvan Tekin, İbrahim Ethem Demirci.

Konak Belediye Meclisi Komisyon Üyeleri:

İmar Komisyonu: Esra Yılmaz Keskin, Nurten Serhadbeyi, Ali Emrah Karamustafaoğlu, Ulvi Puğ, Hakan Yıldız.

Plan ve Bütçe Komisyonu: Nesrin İlkutlav, Erhan Uzunoğlu, Sibel Hür, Cumhur Ter, İsmail Özen.

Hukuk Komisyonu: Mehmet Esat Aslan, Ulvi Puğ, Cenap Börühan, Ozan Ali İlgazi, Öztekin Tosun.

Sağlık Komisyonu: Barış Özgen, Ozan Ali İlgazi, Orçun Altanhan, İbrahim Yıldız, Nurdan Metin.

Çevre Komisyonu: Birol Özkardeşler, Burhan Yılmaz, Orçun Altanhan, Cumhur Ter, Nurullah Arık.

Kent Konseyi Komisyonu: Hamit Mumcu, Doğan Kılıç, Nesrin İlkutlav, İbrahim Ethem Demirci, Ali Peynirci.

Esnaf Komisyonu: Doğan Kılıç, Rıdvan Tekin, İbrahim Yıldız, Mehmet Şerif Demir, Nurullah Arık.

Engelsiz Yaşam Komisyonu: Burcu Bostancıoğlu, Barış Özgen, Ali Yangir, Nazlı Kurt, Nurdan Metin.

Spor ve Eğitim Komisyonu: Şamil Sinan An, Nurten Serhadbeyi, Burhan Yılmaz, Mehmed Şerif Demir, Emrah Erol.

Turizm Komisyonu: Cenap Börühan, Doğan Kılıç, İbrahim Yıldız, Sibel Hür, İsmail Özen.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu: Nurten Serhadbeyi, Burcu Bostancıoğlu, Sibel Hür, Hamit Mumcu, İkbal Sezgin.

Kentsel Dönüşüm Komisyonu: Esra Yılmaz Keskin, Cumhur Ter, Mehmet Şerif Demir, Burhan Yılmaz, Emrah Erol.

Tarihsel ve Kültürel Değerleri Korumu Komisyonu: Esra Yılmaz Keskin, Şamil Sinan An, Ulvi Puğ, Erhan Uzunoğlu, İkbal Sezgin. 

İnsan Hakları ve Emek Komisyonu: Mahmut Esat Aslan, Orçun Altanhan, Rıdvan Tekin, Hamit Mumcu, Hıdır Alptekin.

Avrupa Birliği Komisyonu; Nesrin İlkutlav, Ali Yangir, Birol Özkardeşler, Ozan Ali İlgazi, Öztekin Tosun.

Madde Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu: Burcu Bostancıoğlu, Barış Özgen, İbrahim Ehem Demirci, Ali Yangir, Ahmet Yeniçırak.

Çocuk Hakları Komisyonu: Birol Özkardeşler, Ali Emrah Karamustafaoğlu, Asker Güneş, Sibel Hür, Emrah Erol.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.