Dolar 32,4999
%0.27
Euro 34,5819
%0.25
Altın 2.500,610
%0.7
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak Belediyesi’nden Gültepe için ŞPO’ya kontratak!

Konak Belediyesi’nden Gültepe için ŞPO’ya kontratak!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un seçim vaatleri arasında yer alan ve bugüne kadar bölgede yapılan en büyük kentsel dönüşüm çalışması olan Gültepe Planları’na ilişkin İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından verilen “yürütmeyi durdurma” kararı bugün gerçekleştirilen belediye meclisinde gündeme geldi. Karara ilişkin konuşan Başkan Batur, gerekçeli karar geldiğinde itiraz edeceklerini belirtti ve “Hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğiz. Hiç kimse bizi vazgeçiremez. Biz bu konuda yılmadan gerekçeli karar önümüze geldiğinde haklı gerekçelerimizi ve belgelerimizi ortaya koyacağız ve bölge idare mahkemesine gerekli itirazlarımızı 7 gün içinde yapmayı planlıyoruz. Vazgeçmek yok” dedi.

  • Ege Postası
  • 01.11.2021 - 17:58

TENZİLE AÇI/EGEPOSTASI- Konak Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda, 2008 yılında planlama ve ruhsatlandırma çalışmalarına başlanan, yüksekliği ve ruhsatlandırma çalışmalarıyla da gündemde tartışma konusu olan Zorlu Gökdelen Projesi’ne ilişkin TMMB ve Passtel Gıda tarafından yapılan itirazlar görüşüldü. 

Söz konusu bina, önce 151 metre olarak planlanmış, süre içerisinde önce 146 metreye düşürülen Zorlu Bina’sının yüksekliği, son olarak 134 metreye düşürülmüştü. Binanın yüksekliği daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan kararla projenin yüksekliğinin 84 metre olarak belirlenmişti. 

Binanın yüksekliğinin bir kez daha gündeme gelmesiyle birlikte TMMOB’ye Bağlı Mimarlar Odası harekete geçmiş ve geçtiğimiz hafta Konak Belediyesi’ne itiraz dilekçelerini sunmuşlardı. İlgili itirazlar bugün oturumda gündeme geldi. 
İlgili itirazlar, görüşülmek üzere Hukuk Komisyonu ve İmar Komisyonu’na gönderildi.

BAŞKAN BATUR’DAN GÜLTEPE PLANLARI İÇİN YARGI GÖNDERMESİ

Mecliste gündeme gelen bir diğer konu da Başkan Batur’un en önemli projelerinden olan Gültepe planlarına ilişkin Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi tarafından yapılan itirazlara ilişkin İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği “yürütmeyi durdurma” kararı oldu. Oturum başlangıcında konuşan Başkan Batur, Gültepe planları konusunda açıklamalarda bulundu ve şunları söyledi; 
“İzmir kamuoyunu yakinen takip ettiği bizim de ilk günden beri takip ettiğimiz çok önemli bir çalışma var. Kentsel dönüşüm çalışmaları. Bununla ilgile önceliği Gültepe’deki 14 mahalleden başlattık ve planlar meclisimizden oy birliği ile geçti. Daha sonra askı müddetleri ve itirazların kabul ya da reddiyle planlar askıdan indi. Bu arada ŞPO, itirazın son günü olan 59. gün planlarımıza itiraz etti. Bu gerekçelerin bazıları doğru bazıları yanlış. Mahkeme gerekli kararı verecek. Bugün de onunla ilgili 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Gültepe’nin makuz tarihini ortadan kaldıracak, yepyeni bir kentin temelini oluşturacak imar planları maalesef ŞPO’nun idare mekanizmasına yaptığı itiraz sonucunda yürütmeyi durdurma kararı verildi. Demokratik hukuk devletinde olduğumuza göre mahkeme kararına saygılıyız ve kararı sorgulama şansımız yok. Ancak bazı gerçekleri de göz önüne getirmemiz gerekiyor. Bu kentin sadece binalardan oluşmadığını, içinde insanlar yaşadığı ve onların da beklentileri olduğunu unutmamak gerekiyor. Gültepe’nin hali ortada. Seçim döneminde vatandaşların en büyük talebi kentsel dönüşüm ve imar planlarının revize edilmesiydi. Biz de 50 yıldır kimsenin cesaret edemediği şeyi yaptık ve 1 yıl gibi kısa bir sürede bu noktaya getirdik. 300 hektar diyoruz. Bu kolay bir planlama değil. Biz kente sahip çıkmak ve kentin problemlerini çözmek için göreve geliyoruz. Kentin sorunlarından biri de bu. Bu kentin kentsel dönüşüm konusundaki makuz tarihini değiştirmek umarım bize nasip olacak. Biz bu konuda yılmadan gerekçeli karar önümüze geldiğinde haklı gerekçelerimizi ve belgelerimizi ortaya koyacağız ve bölge idare mahkemesine gerekli itirazlarımızı 7 gün içinde yapmayı planlıyoruz. Vazgeçmek yok. Sadece zaman kaybediyoruz. Kentin de bu konularda vakit kaybetmeye tahammülü yok. Ama bir şey yapmak, bir şey üretmek, kentin o bölgesinin kent gibi olmasını sağlamak, orada yaşayan insanların insan gibi yaşamasını sağlamak için biz elimizden gelen her şeyi yapacağız. Hukuk ne diyorsa biz belediye olarak onu uygularız. Neticede kaybeden Gültepe halkı oluyor. Biz onu telafi etmek için gerekçeli karar önümüze geldiğinde daha hızlı devam edeceğiz. Hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğiz. Hiç kimse bizi vazgeçilemez. Beştepeler de askıda. Ona da itirazlar gelebilir. Ama gerekçelere baktığımızda ne kadar teknik dışı olduğun görüyoruz. Biz bunun için gereğini yapacağız. Ama zaman kaybediyoruz. Ülkenin en büyük sıkıntısı bu. Mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz. En kısa sürede de mahkemeyle ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağız.“

KONAK 1. ETAP PLANLARINA MECLİSTEN VİZE

Oturumda ayrıca geçtiğimiz aylarda gündeme gelen ve TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları İzmir Şubesi tarafından Zorlu Gökdelen Projesi gibi yüksek yapıların inşalarının önünü açtığı gerekçesiyle yargıya taşınan Konak 1. Etap  1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı da gündeme geldi.

Gündemde “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.02.2021 tarihli ve 05.175 sayılı kararı ile onaylanan Konak 1.Etap (Alsancak – Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Uygulama Hükümleri doğrultusunda Alsancak Limanının giriş kısmından başlayarak, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu, batıda İzmir Körfezi, güneyde Fevzipaşa ve Gazi Caddeleri ile sınırlanan ve Alsancak Bölgesi olarak adlandırılan alana yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu önerisinin oybirliği ile uygun bulunduğuna” ifadeleriyle yer alan önerge meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.