Dolar 32,5441
%-0.01
Euro 34,8284
%-0.11
Altın 2.429,280
%-0.03
Bist-100 9.710,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kayalar görevden uzaklaştırıldı: Belediyede şimdi ne olacak?

Kayalar görevden uzaklaştırıldı: Belediyede şimdi ne olacak?

'Yolsuzluk ve rüşvet' iddiasıyla gözaltına alınan ve adli kontrolle serbest bırakılan İzmir'in Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, delilleri karartma ve yok etme şüphesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Kayalar’ın görevden alınmasının ardından belediye yönetiminde nasıl bir yol izleneceği merak konusu oldu. Anayasa’ya göre Kayalar’ın yerine Birinci Başkan Vekili vekalet edecek ve 10 gün içinde belediye meclisinde gizli oylamayla başkan vekili seçilecek.

  • Ege Postası
  • 07.07.2022 - 13:57

EGEPOSTASI- 'Yolsuzluk ve rüşvet' iddiasıyla gözaltına alınan ve adli kontrolle serbest bırakılan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, bugün İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırıldı.

Mülkiye Teftiş Kurulunca yürütülen soruşturmanın ardından Kurul, Kayalar’ın tanıkların ve ifade sahiplerinin baskı altına alınmaması, suç delillerinin yok edilmesinin, karartılmasının ya da değiştirilmesinin önüne geçilebilmesi, yapılacak ön inceleme ve soruşturmanın selameti için görevden uzaklaştırılmasını talep etti ve İçişleri Bakanlığı da Kurul’un şüpheleri doğrultusunda aynı gerekçelerle Kayalar’ı geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

NE OLACAK?

Başkan Kayalar’ın görevden uzaklaştırılmasının ardından yerine kimin vekalet edeceği merak konusu olurken, Menderes’te yaşananlar geçtiğimiz yıllarda Menemen’de yaşanan süreci anımsattı.

Menemen’de Serdar Aksoy’un görevden uzaklaştırılmasının ardından meclis içinde gizli oylamayla Belediye Başkan Vekili seçilmişti.

Anayasa’ya göre; belediye başkanlığının boşalması durumunda, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır. 

Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak; 

a) Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan, 

b) Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili seçer. 

• Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. 

• İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı veya başkan vekili seçilmiş olur. Oyların eşitliği durumunda kur'a çekilir.

MECLİS DAĞILIMI NASIL?

Öte yandan; Menderes Belediye Meclisi'nde, Başkan Kayalar'la birlikte görevden uzaklaştırılan CHP’li meclis üyesi Ertan Güleç haricinde 15 CHP’li meclis üyesi bulunuyor. Cumhur İttifakı ise 8 AK Partili ve 1 MHP’li meclis üyesiyle temsil ediliyor. 

MENEMEN’DE NELER OLMUŞTU?

Kasım 2020’de hakkında yürütülen ‘zimmet ve irtikap’ suçlamasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Aksoy, Temmuz 2021’de görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti. 

Öte yandan Aksoy’un yerine Başkan Vekili seçilecek ismin belirlenmesi için mecliste yapılan seçim krize neden olmuştu. 

1 Aralık 2020 tarihindeki Belediye Başkan Vekili seçimlerinde ilk 4 turda yeterli oy çoğunluğu sağlanamamış ve seçim kuraya kalmıştı. Kura çekiminde CHP’li Deniz Karakurt ve AK Partili Aydın Pehlivan aday gösterilmişti. Kuradan Karakurt çıkmıştı. 

Kura çekimi can fanusta yapıldığı gerekçesiyle AK Parti tarafından yürütmeyi durdurma istemiyle yargıya taşınmış, İzmir 2. İdare Mahkemesi kuranın yenilenmesine karar vermişti. 

Belediye meclisinde çekilmesi gereken kuranın 2 kez ertelenmesi nedeniyle devreye İzmir Valiliği girmiş ve İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ı Başkan Vekili olarak Menemen Meclisi’ni yönetmek için görevlendirmişti.

Ancak 12 Ocak’ta yapılması planlanan başkan vekili kura çekimi, CHP'li meclis üyelerinin katılmaması nedeniyle meclis tam üye sayısının 3'te iki çoğunluğunun sağlanamaması nedeniyle üçüncü kez ertelenmişti.

13 Ocak’ta meclis nihayetinde toplanmış ve kura çekimi gerçekleştirilmişti. Kura çekiminde bu kez AK Partili Aydın Pehlivan kuradan çıkarak belediye başkan vekili olarak göreve başlamıştı.

CHP’NİN 3 FİRESİ ÇOK TARTIŞILMIŞTI 

Belediye Başkan Vekili seçimi öncesi Menemen'de CHP ve İYİ Parti'nin 19, AK Parti ile MHP'nin ise toplamda 12 meclis üyesi bulunuyordu. 1 Aralık 2020 tarihinde yapılan Belediye Başkan Vekilliği seçiminde Millet İttifakı adayı Deniz Karakurt 15 oy almıştı. Millet İttifakı içerisinde yaşanan 3 fire nedeniyle ilk 4 turda oylarda çoğunluk sağlanamamış ve kura yoluna gidilmişti. Bu süreçte dönemin CHP’li meclis üyeleri Hasan Ünal, Ali Aydın ve Rasim Yiğit Özge’nin Cumhur İttifakı’yla hareket ettikleri iddiası günlerce kamuoyunda tartışılmıştı. Disipline gönderilen 3 isim partilerinden istifa etmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.