Dolar 32,4045
%-0.25
Euro 34,7420
%-0.66
Altın 2.438,740
%0.1
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka Meclisinde tarihi karar: Mavişehir’deki tartışmalı arazi kamulaştırılıyor!

Karşıyaka Meclisinde tarihi karar: Mavişehir’deki tartışmalı arazi kamulaştırılıyor!

Karşıyaka Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis toplantısı ilk oturumu Zübeyde Hanım Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda TOKİ’nin özel şahıslara sattığı Mavişehir’deki arazinin akıbeti konuşuldu. Oturumda MAvişehir’deki arazinin kamulaştırılması konusunda imar planı değişikliği onaylandı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Biz o alanın rekreasyon alnı ve doğal yaşamın bir parçası olduğunu söyleyip buranın korunması taraftarıyız. Biz bu yüzden burayı kamulaştırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 02.10.2020 - 09:17

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Karşıyaka Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikah Salonu’nda Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu TOKİ’nin özel şahıslara sattığı TOKİ’deki arazi oldu.

TOKİ’nin bir kısmı denizde kalan ve rekreasyon alanı olması gerek kamu arazisini kim olduğu açıklanmayan özel şahıslara satması İzmir gündemde bomba etkisi yaratmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi başta olmak üzere birçok oda ve STK satışa tepki göstermişti. Karşıyaka Belediyesi ise konuyu adli boyuta taşımış ve kararın iptali için dava açmıştı.

Alanın kamulaştırılması için dört koldan çalışmalar yürüten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Komisyonlardan gelen raporlar kapsamında görüşülen Mavişehir’deki arazinin kamulaştırılması kararı Meclis’ten AK Parti’nin ret, CHP’nin kabul oylarıyla birlikte oy çokluğu ile onaylandı. Alınan kararla birlikte Mavişehir’deki arazide yapılaşmanın önüne geçmek için kamulaştırma kararı alındı. Kamulaştırma kararı alındıktan sonra arsa sahibine bir nevi arsa sahibine şerh konulmuş oldu.

Karara muhalefet şerhi koyan AK Parti grubu, şerh kararında Ataşehir’deki arazi ve Mavişehir’i karşılaştırarak Karşıyaka Belediyesi’nin iki arazi konusunda ikilikli tavrı bulunduğuna dikkat çekti. Kamuoyunda alanda “nükleer santral” yapılacakmış algılarının yaratıldığı ifadelerine de yer verildi. Şerhde, özelleştirmenin bölgenin habitatına zarar vermeyeceği konuya şerh nedeni olarak belirtildi.

“ÖZEL ŞAHSA GEÇTİĞİNDE DENETİM YAPILAMAYACAK”

CHP Meclis üyesi Saadet Çağlum, şerh kararının okunması üzerine söz alarak, “Biz özellikle o parsel ile diğer parsellerin fakrını rapora koymak istedik. Gediz Deltası’nın hem koruma alanı içinde hem ekolojik etkilenme alanı içinde hem de mutlak koruma içinde. Yani üç önemli nokta var. Bize orada nükleer santral mi yapılacak deniliyor. Bunu da şerhe dikkat çekmek için yazdıklarını düşünüyorum. O alan öyle bir alan ki rekreasyon alnı içerisinde en ufak bir faaliyette bile 2 bin yılda oluşmuş habitat zarar görecek. Özel şahsa geçtiğinde buranın denetimi kamunu elinde olmayacak bu konuya dikkat çekmek isterim” dedi.

“ATAKENT VE MAVİŞEHİR KARŞILAŞTIRILAMAZ”

Mavişehir arazisinin hala Atakent ile kıyaslatılması üzerine konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, iki arazinin statüsünün farklı olduğunun altını çizerek, “Burada Atakent ve Mavişehir’in ısrarla aynı kefeye konması garip bir durum. Çünkü birinde TOKİ kamuda kalması gereken bir alnı özelleştiriyor. Diğerinde ise TOKİ zaten zamanında özelleştirmiş. Biz orası için keşke zammında özelleştirilmeseydi ve spor alı olarak kalsaydı diyoruz. Ve orayı satın alan kişi oranın spor alnı olarak kullanılmasını istemiyor. Oranın plan değişikliği ayrı bir tartışma konusu. Orası ile Mavişehir’i karşılaştıramayız. Bu çok üzücü bir durum. Biz o alanın rekreasyon alnı ve doğal yaşamın bir parçası olduğunu söyleyip buranın korunması taraftarıyız. Biz bu yüzden burayı kamulaştırmak istiyoruz. Bunun dışında komisyonun oy çokluğuyla aldığı kararın doğruluğuna inanıyorum” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.