Dolar 32,5594
%0.14
Euro 34,8278
%0.47
Altın 2.418,580
%-0.59
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka Meclisi'nde gündem 'stat projesi'... Tugay: Kimsenin stadın yapımından kaçtığı yok!

Karşıyaka Meclisi'nde gündem 'stat projesi'... Tugay: Kimsenin stadın yapımından kaçtığı yok!

Karşıyaka Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci birleşimi'ne ilçede uzun yıllar yapılması beklenen Karşıyaka Stadı projesiyle ilgili tartışmalar damgasını vurdu. Başkan Cemil Tugay AK Parti cephesinden gelen eleştirilere "Bakanlık ‘Biz bu stadı yapamayacağız, buna ayıracağımız kaynak yok’ dedi. Biz de mecbur kaldık böyle bir öneriye. Büyükşehir projeyi oraya alınan yapı kayıt belgesi yüzünden başkasına yaptıramıyor. 'Ben projeyi yapmam' demiyor. En son Tunç Başkan’la pazartesi günü görüştüğümüzde ‘Ben projeyi yaptırmaya hazırım, ancak mimarın müelliflikle ilgili muvafakatı gerekiyor' dedi. Versinler bize muvafakatı biz projeyi yaptırır, ihaleye çıkarız. Kimsenin stadın yapımından kaçtığı yok” yanıtını verdi.

  • Ege Postası
  • 01.04.2022 - 22:09

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI - Karşıyaka Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci birleşimi Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi. 

Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleşen oturumda, meclis gündeminde yer alan önerge ve komisyon raporları görüşüldü. 

Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka’daki yatırımları ve yılan hikayesine dönen Karşıyaka Stadı projesiyle ilgili tartışmalar damgasını vurdu.

"BİR PROJE ÇİZİMİ STADIN YAPILMASINA ENGEL Mİ?"

Dilek ve temenniler kısmında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni geride kalan 3 yıl boyunca Karşıyaka’da elle tutulur bir yatırım yapamadığı yönünde eleştirerek “Soğukkuyu’da bir kazık çaktılar. Neye benzediği belli olmayan bir kazık hala çözemedim. Stat mevzusunda Sayın Başkan’ın tavrına inanyordum. Geldiği günden beri bir tavır koydu. O günlerde 70-80 milyonlara bitecek stadın maliyeti 1 milyarların üzerine çıkınca Tunç Soyer bunu gördü, çark etti. Vereceği sözleri yerine getiremeyeceğini iletti. Sayın Başkanım da bu projenin yapılamayacağını anlayınca mimari projecisinin talep ettiği miktara bağladı. Koskoca okyanusu geçmeye talipsiniz, küçücük bir derede mi boğuluyorsunuz demek istiyorum. Bir proje çizimi bu stadın yapılmsına engel mi? Biz bu maliyetten dolayı paramız yok yapamıyoruz diyorsanız biz de çözüm içerisine girelim” dedi.

"CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN PLAN BEKLEMEYİN"

Öztürk, ayrıca “Cumhuriyet Mahallesi’ni etaplara bölüp, emsallerin artırılması için komisyon üyeleriyle ciddi bir çalışma yaptık. Aldık Büyükşehir’e gönderidk. Ama duyumlarıma göre bizim gönderdiğimiz emsaller, planlar ciddi şekilde indirilerek geri gelecek. Murat Bey (Aydın) Büyükşehir İmar Komisyonu’nda, herhalde bize izah eder. Ya da bize izah etmeyi bıraksın Cumhuriyet Mahallesi’ne izah edin. Ben arıtk bıktım. Açık yüreklilikle söyleyeyim kimse Cumhuriyet Mahallesi’nden yeni bir plan beklemesin. Ben iddia ediyorum 3. veya 4. etap diye birşey olmayacak, olsa da beklenen emsallerle olmayacak. Bizim gönderdiğimiz projeler tenis topu gibi sekip bize geri geliyor. Yüzde 20 parsel bazında, ada bazında yüzde 30 önerimiz için il başkanım (Kerem Ali Sürekli) dedi ki ‘Karşıyaka Belediyesi’nin yaptığı doğru. Bu bir kentin dönüşmesi için alınmış ciddi bir karar’. Ne oldu? Yüzde 30 hemen örtbas edildi. Bayraklı’ya verildi, Karşıyaka’ya verilmedi? Neden? Bayraklı’ya deprem vurdu. Karşıyaka’ya vurmadı. Bu örnekleri çoğaltabilirim. Opera binası yapıyorlar. Kaç yıl oldu sürekli rakamlar değişiyor. Ama ben çözdüm, opera binasının altına geçit yapıyorlar herhalde körfezi birbirine bağlayacaklar. Ben başkanı anlıyorum. Başkan üretmek istedi, ama projeleri destek alamayaınca bu sefer topu taca atıyor. Ben diyorum ki gönülden hizmet etmek isteyen çalışır, üretir, çözer ama yapmak istemeyen bahane üretir. Lütfen buradan seslenyiorum. Aldığınız oyların hakkını bu halka verin, ey İzmir Büyükşehir Belediyesi, ey Sayın Tunç Soyer, Karşıyaka’ya bu hakkı vermekle mükellefsiniz. İzmir’in diğer ilçelerine yaptığınız hizmetin onda birini bu ilçeye yapın” ifadelerini kullandı.

AYDIN: BİR CEZALANDIRMADAN BAHSEDECEKSENİZ...

Öztürk’e yanıt vermek üzere söz hakkı alan CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın ise, “Büyükşehir’in üç tane projesini saysanız sayamzsınız dedi ama kendisi 5 tanesini saydı. Beğenir beğenmez, kendi takdirleri ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka’da yaptığı projeleri kendisi saydı. Bulvar dedi, park dedi. Sahil Bulvarı’na, Peynircioğlu Deresi’ne, Opera Binası’na harcanan parayı bilmiyor herhalde. Opera Binası’nın tarihiyle ilgili, bir şey söyledi doğrudur. Ama aklıma şehir hastanesi geliyor. Açılış tarihi kaç defa değişti benim bildiğim 4 kere değişti. Şu an da tarihi belirsiz. İnsanların oraya gideceği bir yol var mı yok mu o tarıtşmaya hiç girmiyorum. Adem Bey İmar Komisyonu’na laf gönderdi. Ben Adem Bey’in herhalde bağımsız meclis üyesi olduğunu sandım bir an için. Çünkü kendisi hala AK Parti Meclis Üyesi. Ama basetitği imar değişikliği Büyükşehir komisyonundan İYİ Parti ve AK Partili üyelerin de katkılarıyla oy birliğiyle geçti. Meclise geldiğinde MHP’lilerin de oylarıyla geçti. Oradan geçen önergelerde Sayın Baran da oradaydı. O da Cumhuriyet Mahallesi’yle ilgil önergesinde değişiklik kabulü verdi. Bu bizim tek başımıza aldığmıız değil hep birlikte aldığımız kararlardan bahsediyoruz. Büyükşehir meclisinde AK Partililer AK Partili belediyelerin cezalandırıldığını söylüyor. Burada da Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li belediyeyi cezalandırdığı söyleniyor. Büyükşehir son üç yıldaki kamusal yatırımlarının yüzde 60-65’ini yaptı. Eğer bir cezalandırmadan bahsedecekseniz Türkiye’de en yüksek vergi veren iller arasında 3. sırada olan İzmir’in, kamusal yatırımdan aldığı paylarda 71. sırada olmasını sorgulayın” diye konuştu.

BARAN: DAHA NE KADAR VAKİT KAYBETTİRECEKSİNİZ?

AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran ise “Karşıyaka Stadı’nın projesi gelmedi bahsnesiyle daha ne kadar vakit kaybettireceksiniz. İnanın Sayın Başkanım ‘Biz bu işi yapamadık, yapamıyoruz’ deseniz çok daha samimi olacak. Sayın Başkanım ‘Tunç Başkan biz yaparız dedi. Ben ortada kaldım’ derseniz bağrımıza basacağız.  Sayın Soyer çıkıp diyor ki ‘Yapamıyorlarsa ben yaparım’ Tamam kesin ruhsatını, yapın ihalesini , sizin elinizi tutan mı var? Konak Belediyesi’nde Sema Pekdaş (Önceki dönem Belediye Başkanı) ruhsatını kesti stadın. Canlı yayında seyrettik. Siz neden ruhsatı kesip ortaya çıkmadınız? Konak Belediyesi ruhsatı kesti bakanlığa verdi. Bakanlık da iki stadı yaptı, maçlar oynanmaya başladı. Biz hala stat olacak mı, olmayacak mı kavgasını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

TUGAY: KİMSENİN STADIN YAPIMINDAN KAÇTIĞI YOK

Eleştirilere tek tek yanıt veren Başkan Tugay, stat projesindeki sorunlara ilişkin şunları söyledi:

“Bakanlık ‘Biz bu stadı yapamayacağız, buna ayıracağımız kaynak yok’ dedi. Biz de mecbur kaldık böyle bir öneriye. Birazcık mantık işlettiğiniz zaman durumun bu olduğunu net anlayabilirsiniz. Şu anda Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız eğer gerçekten stadı yapmak istiyorsa lütfen yapsın. Yapabilir, tahsisi hala üzerinde. Sorun burada işin halen yerel siyasette istismarını yapanlarda ve yapmaya çalışanlarda. Ben hiç konuşmuyordum, birden bire adını telaffuz etmeyeceğim bir milletvekili kalktı bununla ilgili açıklamalar yapmaya başladı. Biz elimzideki projelerin farkında değilmişiz, bu nasıl bahaneymiş. Olur mu böyle bir şey? O dönemki bütün yazışmaların hepsi ortada. Bir ruhsat başvurusu var, ama ruhsat başvurusu için gerekli hazırlık yapılmamış. Ne derler size? Belgeleriniz yeterli olmadığı için size ruhsat veremeyeceğiz derler. Büyükşehir oranın projesini oraya alınan yapı kayıt belgesi yüzünden başkasına yaptıramıyor. Ben projeyi yapmam demiyor Büyükşehir. ‘Ben normalde tabi olduğum mevzuatla bunun ihalesine çıkmak ve en uygun teklifle stadı yapmak istiyorum ama buranıın bir müellif mimarı var. O mimardan bir proje henüz gelmiş değil. Aralık ayında proje haızrlanması için verdiği bir teklif var. Teklini toplam maliyeti 8 milyon 965 bin lira. Bunlar gerçekler. En son Tunç Başkan’la pazartesi günü görüştüğümzde. ‘Ben projeyi yaptırmaya hazırım, ancak mimarın müelliflikle ilgili muvafakatı gerekiyor. Versinler bize muvafakatı biz projeyi yaptırır, ihaleye çıkarız. Kimsenin stadın yapımından kaçtığı yok” dedi.

"NASIL OLUR DA AFET BÖLGESİ İLAN ETMEZSİNİZ?"

Tugay, emsal artışıyla ilgili de “Büyükşehir bizim aldığımız kararı şu nedenden dolayı onaylamadı: Sizin ilçeniz farklı özelliklere sahip. Ada bazlı dönüşümlerde doğru olan alanlar var, fakat İzmir’in genelinde istismara açık bir karar. Bu karar alındı da niye Karşıyaka’da alınmadı diyorsunuz da, Bayraklı’daki yıkımları gördünüz. Oradaki vatandaş sadece emsal artışıyla biz bu binaları yeniden yaptırabiliriz dedi. Öyle bir kanaata kapıldılar. Bunun suçu ve sorumlusu o bölgeyi afet bölgesi ilan etmeyen ve oradaki kentsel dönüşüm için kaynak yaratmayan hükümettir. O felaketi yaşamış olan bir alanda siz nasıl olur da afet bölgesi ilan etmezsiniz? Bunu konuşmamız lazımken ‘emsal artışı orada verildi niye burada verilmedi’ diye konuşuyoruz. 

"ÖRNEK GÖSTERDİĞİNİZ BELEDİYELERE ASFALT VERİYORUZ"

Başkan Tugay Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka’da yaptığı yatırımlara da değinerek, “Herkesin unuttuğu bir şey var. Büyükşehir Belediyesi hangi ekonomik şartlarda çalışmalarını sürdürüyor? Bir sürü açılış yaptık, açılış yapmayı bekleyen tesislerimiz var. Ama örnek gösterdiğiniz belediyelere asfalt veriyoruz. Bizim verdiğimiz asfaltla yollarını tamir ediyolar. Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka’ya diğer ilçelere oranlar daha az hizmet yapıyor diyorsunuz ya. Büyükşehir meclisinde de AK Partili meclis üyeleri ‘Hep Karşıyaka’ya yapıyorsunuz’ diye eleştiriyor. İroni, ama durum böyle" dedi.

BÜYÜKŞEHİR'E DEVREDİLEN TAŞINMAZIN TAHSİSİNİN İPTALİ KOMİSYONDA

Oturumda ayrıca 2016 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otopark yapma talebi doğrultusunda Büyükşehir’e tahsis edilen Şemikler’deki 2 bin 492 metrekarelik taşınmaz da gündeme geldi.  Söz konusu parselde bugüne kadar tahsis amacına uygun herhangi bir tesis yapılmaması ve belediyenin ihtiyaç duyması nedeniyle tahsisin iptali hakkındaki önerge Hukuk ve İmar Komisyonları’na gönderildi.

Tahsisin iptaliyle ilgili önergeye açıklık getiren Başkan Tugay, “Bu alan bölgesel katlı otopark alanı. Büyükşehir Belediyesi aslında bu alana katlı otopark yapmayı istemiş, ancak bölgedeki vatandaşlarımız böyle bir otopark binsı yapılmasının şu an ihtiyaç olmadığını beyan edip, karşı çıktıkları için durdurulmuş. İhmal değil, bölgedeki vatandaşların taleplerine karşılık gösterilmiş olan tolerans var. Saygıyla karşılamak lazım. Bu alanın biraz daha fazla sosyal amaçlarla kullanımı ile ilgili devam edecek. Ancak beraberinde peyzaj düzenlemesi, köpek parkı gibi şeyler talep ediliyor. Bu açılardan ufak rezvizyonlar yapılabilmesi adına iptali. Bölgesel katlı otopark yapılma kararı verilme noktasına gelirsek tekrar o tahsis yapılacaktır” ifadelerini kullandı. Bölge halkının projeye kendisinden önceki dönemlerde karşı çıktığını, başkan olduktan sonra bölgeye yaptığı ziyaretlerde de itirazlarla karşılaştığını dile getiren Tugay, “‘Bu alana bir bina yapılsın istemiyoruz. Yeşil dokusal açık alan olarak kalması bizim için daha önemli, mahallede ferhalık hali var’ dediler. Katlı otopark ihtiyacı olan yer değil diye özellikle vurgu yapıyorlar. Plan kararıyla ilgili bir değişiklik yok, aynı şekidle kullanılacak. Küçük revizyonlar yapılabilmesi için tahsisin iptali gerekiyor. Bir basın organında sanki Büyükşehir Belediyesi’nin hatası var da yapmıyormuş gibi bir açıklama olmuş ama gerçek bu değil. Büyükşehir oradaki halkın hassasiyetini dikkate alarak herhangi bir şey yapmamış durumda” diye konuştu.

ENCÜMEN VE KOMİSYON ÜYELERİ BELİRLENDİ

Oturumda ayrıca encümen üyeleri ve ihtisas komsiyonlarının seçimleri de yapıldı.

Encümen Üyeleri: Murat Aydın, Ali Ekber Güneş, Hülya Polat 

İmar Komisyonu: Nilüfer Bakoğlu Aşık, Muzaffer Karayılanoğlu, Adem Şahin, Faruk Yıldırım, Adem Öztürk

Hukuk Komisyonu: Faris Dikçe, Şevket Balla, Murat Öğüt, Gamze Uğurlu, Seher Dikmen

Plan ve Bütçe Komisyonu: Birgül Sural Üner, Aydın Kızılkaya, Sevim Kipriksiz, Birgül Çağrı, Ahmet Uğur Baran

Eğitim Komisyonu: Birgül Çağrı, Sevim Kipriksiz, Ahmet Diker, Hayati Doğan, Hüsniye Dalkılıç

Gençlik ve Spor Komisyonu: Birgül Sural Üner, Aydın Kızılkaya, Ahmet Diker, Murat Ilgın, Fatih Diniz

Deprem Afet ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu: Nilfüer Bakoğlu Aşık, Deniz Aydoğan, Muzaffer Karayılanoğlu, Emine Çağatay, Ali Ekber Güneş

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu: Belma İnan, Hayati Doğan, Nilüfer Bakoğlu Aşık, Emine Çağatay, Şevket Balla

Çevre, Sağlık ve İklim Değişikliği Komisyonu: Saadet Çağlın, Kaan Akacun, Suat Okal, Mehmet Gemici, Mustafa Yıldız

Kültür ve Turizm Komisyonu: Atilla Baysak, Ahmet Diker, Faruk Yıldırım, Suat Okal, Mithat Salepçioğlu

Esnaf-Sanatkarlar ve Pazaryerleri Komisyonu: Mithat Salepçioğlu, Murat Ilgın, Suat Okal, Şevket Balla, Deniz Aydoğan

Sosyal İşler Komisyonu: Şevket Balla, Cemil Yüm, Mithat Salepçioğlu, Serdar Aktop, Hüsniye Dalkılıç

Mahalle Sınırları Tespit Komisyonu: Faruk Yıldırım, Hülya Polat, Muzaffer Karayılanoğlu, Murat Ilgın, Ahmet Diker

Yerel Gündem 21 Komisyonu: Birgül Çağrı, Mithat Salepçioğlu, Emine Çağatay, Cemil Yüm, Mehmet Gemici

AB ve Dış İlişkiler Komisyonu: Atilla Baysak, Mehmet Gemici, Deniz Aydoğan, Serdar Aktop, Murat Öğüt

Engelsiz Karşıyaka Komisyonu: Hülya Polat, Gamze Uğurlu, Cemil Yüm, Belma İnan, Mustafa Yıldız

İnsan Hakları Komisyonu: Murat Aydın, Faris Dikçe, Emine Çağatay, Hayati Doğan, Belma İnam

Hayvan Hakları Komisyonu: Serdar Aktop, Mehmet Gemici, Hayati Doğan, Sevim Kipriksiz, Murat Öğüt

Yaşlılar Komisyonu: Cemil Yüm, Fatih Diniz, Suat Okal, Ahmet Şahin, Kaan Akacun

Çocuk ve Aile Komisyonu: Birgül Çağrı, Murat Ilgın, Gamze Uğurlu, Belma İnam, Sevim Kipriksiz

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.