Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka Belediyesi’nde faaliyet raporları görüşüldü

Karşıyaka Belediyesi’nde faaliyet raporları görüşüldü

Karşıyaka Belediyesi Nisan ayı İkinci Olağan Meclis toplantısı yapıldı. Nisan ayı birinci oturumundan bugüne ertelenen faaliyet raporları görüşüldü ve oy birliği ile kabul edildi. Faaliyet raporları tartışılırken, Ak Parti meclis üyelerinin, bütçe eleştirileri mecliste gergin bir ortam yarattı.

  • Ege Postası
  • 07.04.2021 - 01:03

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI Karşıyaka Belediyesi ikinci oturumunda, belediye bütçesinin yarısının personel giderlerine harcandığını ve Karşıyakalılara bu yüzden yeterince hizmet verilmediğini belirten  Ak Parti meclis üyesi Adem Öztürk, “Karşıyaka Belediyesi, 360 milyon civarındaki bir bütçenin yarısından fazlasını belediye personel giderlerine harcıyorsunuz” dedi. CHP Karşıyaka Belediyesi  Meclis üyesi Murat Aydın, Karşıyaka ise  “Belediyesi’nin personel sayısından bahsettiler, çok olduğunu söylediler doğru. 2017-2018 yılındaki seçimleri hatırlayın. Taşeronda çalışan işçilere, kadro yaratacağız diye sıkıntı yaratan tartışmayı hatırlayın. O tartışma sonrasında çıkarılan, Personel AŞ gibi benzeri şirketlerin tuhaf yapısını bir düşünün. Taşeron şirketlerindeki bütün işçiler, bir gece bu şirketlere aktarıldı verdi. Karşıyaka Belediyesi bu yasa gereğince kendisine aktardı. Şimdi ne yapalım 600 tane işçiyi çıkartalım mı?” dedi. 
Baran, ‘500 gün sunumu CHP örgütüne yapıldı’
Karşıyaka Belediyesi Ak Parti meclis üyesi Ahmet Baran, “Faaliyet raporları yetersiz. Başkanın yetersizliğine de kişisel fikirlerim değil, daha önce hazırlamış olduğunuz 2021 faaliyet raporlarından. Kilit parke ve asfalt konusunda verilen rakamalar oldukça yetersiz. Metropolde, birçok ilçe belediyesinden geride kaldığımızı söylenebilir bu verilerde. Faaliyet rapor sayısı fazla olunca çok iş yapıldı algısı oluşturulmak istenmiş Ben bir soru yöneltmek istiyorum, belediye gazetesinin toplam  maliyeti ne kadar olmuştur. İlçemizdeki gelişmeleri, ilçemizin ve kentimizin basınının  yeterince ulaştıramadığını mı düşünüyorsunuz ki böyle bir gazeteye ihtiyaç duydunuz.  2020 yılında Karşıyaka Belediyesine,  CMR üzerinde yılın her bir gününde 4 başvuru yapılmış her biri şikâyet başvurusu. Yapılan etkinlikler listesine milli günlerinde yapılan çelenklerini de eklemek, pazaryeri vb şeyleri sıralamak gerçekten çok garip. Lakin en garibi yılın sonuna gelindiğinde, hizmette 500 gün sunumunu halk görmedi, halkın böyle bir sunumu gördüğünü hatırlamıyorum. CHP örgütüne hazırladığınız  sunumu belediye faaliyetine yazdıysanız. O da sizin bileceğiniz iş tabi. HDP logosu gibi belediye tesisimize verdiniz. Şunu yaptık dediğiniz ama bizim göremediğimiz  bir yılı daha geride bıraktık. Cumhuriyet ve İnönü  mahallerinin imar planlarında çuvalladınız. 350 bin kadar insanın yaşadığı bir ilçede bize göre mutlaka bir başarı öyküsü olmalıydı.” İfadeleri kullanıldı. 

Öztürk, ‘Karşıyaka Belediyesi’nin bütçesinin yarısı personel giderleri’

Karşıyaka Belediyesi Ak Parti meclis üyesi Adem Öztürk şu şekilde konuştu;
Pandemi ve deprem gerçeğinden söz etmiyorum. Pandemi gerçeğini kenara koyarak  bazı tespitlerde bulunmak istiyorum. Karşıyaka Belediyesinin hantal bir yapısı var. Karşıyaka’da  6 tane belediye başkan yardımcı var. 35 tane müdürlük var. 700 civarında KENT AŞ çalışanı, bin 300 civarında Personel AŞ çalışanı var. 467 de belediye bünyesinde çalışanlar var. Karşıyaka Belediyesi, 360 milyon civarındaki bir bütçenin yarısından fazlasını belediye personel giderlerine harcıyorsunuz. 
Tabii ki bu faaliyet raporunda belirtiğiniz hizmetler, belediyenin yapması gereken temel hizmetler olacak.   Tabii ki büyük projeler yapamayacaksınız, hangi bütçeyle yapacaksınız. Bizim bir yaramız var Kent AŞ diye bir gerçeğimiz var. Kent AŞ nin 50 milyon geliri var, 53 milyon gideri var yani Kent AŞ çöküşte. Bir gerçek var bu hantal yapıyı bir şekilde düzeltmemiz lazım, Karşıyakalılara hizmet verebilmek lazım” dedi.  
Aydın, ‘Ne yapalım 500  işçiyi işten mi atalım?’
CHP Karşıya Belediyesi  Meclis üyesi Murat Aydın, faaliyet raporları  değerlendirmesinde şu şekilde konuştu: “Vatandaşa yönelik araştırma konusunu tam isabetli bir şekilde tamamladık. Geçtiğimiz yıl Karşıyaka Belediye başkanı her alanda mahalle mahalle anket çakışması yaptı. Hangi  başkan bunu yapar.  Sayın Baran, CMR günde 4 tane şikayette bulunuluyor dedi bu çok normal. Şikâyetler bizlere yol gösterir. Karşıyaka bel kendisi ile ilgili eksikliklerini belirlemek için. Karşıyaka Belediyesi,  0 atık yönetim programını 2020 yılında tamamladı. Çöp konteynırlarını  yer altına lamaya çalıyor. Karşıyaka Çarşısının yenilenmesi en önemli konulardan biri, projenin yüzde 20’si bitti. Çarşıda bakım onarım çalımlarına başladık. Belediye asli görevlerini yapacak. Belediye kaç ağaç diktiğini kaç park yaptığını söylemek zorunda. Beş metrekare beton atsa onu söyleyecek çünkü halkın parasıyla yapıldı. 
Karşıyaka Belediyesi’nin personel sayısından bahsettiler, çok olduğunu söylediler doğru. 2017-2018 yılındaki seçimleri hatırlayın. Taşeronda çalışan işçilere, kadro yaratacağız diye sıkıntı yaratan tartışmayı hatırlayın. O tartışma sonrasında çıkarılan, Personel AŞ gibi benzeri şirketlerin tuhaf yapısını bir düşünün. Taşeron şirketlerindeki bütün işçiler, bir gece bu şirketlere aktarıldı verdi. Karşıyaka Belediyesi bu yasa gereğince kendisine aktardı. Şimdi ne yapalım 600 tane işçiyi çıkartalım mı? Buca Belediyesi’nin personel sayısına ulaşmak için. Bu işçiler KHK üzerinden bize devredelim. Neyi çözeceğiz bu şekilde. Bu personel arkadaşlarımız bu şehre hizmet ediyorlar. Kent Aş cirolarının düştüğünü söylediler. Kent Aş restoranı saat 17.00’de kapandı. Kapanmasın demiyorum ama şimdi bunu görmek gerekir. Ne yapalım restoranlar kapatıldı diye 400-500 işçimizi işten mi atalım” diye konuştu.  
Özcan, ‘Pandemide çaresiz kalan hükümettir’

Meclis İkinci Başkanvekili Yaşar Özcan, Ak Parti grubu tarafından yapılan bütçe, gazete eleştirilerine şu şekilde cevap verdi,
“Gazete maliyeti ile ilgili bir soru sordunuz, bunu daha önce belediye başkanımız cevaplamıştı. Hiç kimseye bir ücret vermeden, bu gazetenin başarılı bir şekilde çıktığını biliyoruz. Korona’da çaresiz kaldık diye bir şey söylendi. Korona, uluslararası bir hastalık. Hastalıklarla baş etmenin görevi belediyelerin değil, Sağlık Bakanlığı’nın görevidir. Buna rağmen belediyemiz, belediye başkanımızın da doktor olma avantajıyla korona döneminde, çok ciddi hizmetler verdi. 5 yaş üstü inanların aranması, gıda yardımları yapılması, kahvecilere yardım etmesi… Belediyemizin esnafa yardım etme gibi bir görevi mi var ? pandemi döneminde bu görevin merkezi hükümet tarafından yapılması gerekir. Bu yüzden çaresiz kaldınız sorusu bize değil, merkezi hükümete sorulması gereken bir sorudur. 
 Tugay, ‘Karşılaştırma yaparken adaletle gözetin’
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, faaliyet raporları ve Ak Parti meclis üyelerinin eleştirileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Tugay,  
“Aynı kentin belediye  meclis üyeleriyiz. Buradaki hayatın bir parçayız. Bir koca yol yaşadık hep beraber. Eleştirilecek şeylerimiz vardır ama ben Karşıyaka Belediyesi’nin çalışanlılarıyla, meclisiyle bir  parçası olmaktan onur duyuyorum . Sizlerin her birinin gösterdiği çabalara teşekkür ediyorum. Ben Karşıyaka’yı seven ve halkını koruyanla, bize insan gözüyle bakmayanları ayırmak istiyorum. Bazı insanlar için Karşıyaka Belediyesi parası alınacak olan bir kurum olarak görülebilir. İstediği para verilmeyince medya yoluyla karalamaya çalışanlar olabilir.
Bugün bizim kurmuş olduğumuz ve çalıştırmaya çalıştığımız  bir düzen var. Daha büyük ilçelerin daha az personeli olduğundan bahsediyoruz. Belediye tesisleri, hizmet açısından, sahip oldukları araç gereç açısından acaba nasıllar. Bizim taş kilit üretme tesisimiz var. O gördüğünüz rakamdaki şeyleri  biz ürettik. Biz faaliyet raporuna, İBB’nin yaptıklarını yazmadık. Biz 350 bin nüfuslu bir ilçeyiz bizden daha yoğun nüfuslu ilçelerle karşılaştıracaklarsanız oransal olarak bir adalet gözetin. Ama kaç belediyenin kilit parke şantiyesi var buna da bir bakın.
Bizim bir asfalt şantiyemiz de var. Uzun süredir çalışmıyordu, benden önceki dönemde çalışması durdurulmuş. Bugünlerde arkadaşlarımız onu da tamir ediyorlar yakında asfaltımızı da kendimiz üretmeye başlayacağız. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesine de  olmamak için çaba harcayan bir belediyeyiz. Olduğu kadar kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan bir belediyeyiz. Biz pandemi döneminde kendi belediyemizi iyi yönettik mi diye bakmamız lazım yani ben öyle bakıyorum. Bizim hiçbir mazeretin arakasına sığınamamamız lazım. Hiçbir durumda biz süper başarılar yaptık diye cümlelerde kurmayalım. Ama hakkımızı da yemeyelim. İnanın, çok çaba gösterdik. Halkımızı, çalışanlarımızı koruyalım diye çok çaba gösterdik. Bunun için bizden bekleneni, beklenenin üzerinden yapmaya çalıştık. Hiçbir şeye hayır demeden, iş birliği yapmak isteyen her kurumla iş birliği yaptık. Demin yakıt giderlerinden bahsedildi. Aylardır aşı ve filyasyon ekiplerine en az 9 10 araçla ve personelle destek veriyoruz. Bunlar belediyenin asli faaliyeti değil. Sağlık Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan bir destek bunu lafını etmiyoruz. Biz bir bütününüz bizim amacımız kamuya hizmet etmek. Böylesine bir dönemde kamu kurumlarının, şu akaryakıt vergililerini düşürülebilirdi. Bir sürü şeyin akaryakıt vergileri düştü ama belediyelerde olmadı bu. 
‘Kulp takanları kınıyorum’
Ak Parti meclis üyesi Adem Öztürk “ Deprem oldu 5 ayda ne yapıldı” söylemlerinde  bulundu. Başkan Tugay bu eleştiriye şu şekilde yanıt verdi: “ 5 ayda bir Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurulabilir miydi? Gereksiz miydi acaba. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü bir ilçe neden kurar kaç tane ilçe belediyesi böyle bir müdürlük kurdu? Biz o müdürlüğü kurduk. Hükümet bir karar aldı. Ocak’dan itibaren Ankara ve İzmir’de riskli yapı tescili kararını ilçe belediyelerine bıraktı. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü olmayan belediyeler buarada ne yaptı? Bize göre daha hazırlıksız yakalandı. Biz şimdi çok daha hazırlıyız. Pandemi  dönemin de çalışanlarımızın yüzde 40 risk grubunda oldukları için çalışamaz durumuna geldiler. Onların yarattığı boşluğu diğer arkadaşlarımız tamamladılar. Deprem çalıştayımız, İBB’nin yaptığı çalıştaydın  sonra en iyi çalıştay oldu. Biz elimizdeki kadro ile ne yapacağımızı çok iyi bilen bir belediyeyiz. Yakında kentsel dönüşüm ofisi kuran, alan projesi yaratacak olan bilgi verecek olan bir belediyeyiz. Partner olabilecek herkes ile görüştük, görüşmelere devam ediyoruz.
35 tane müdürlük var evet ama 35 tane müdürlüğün, gerçekten hiçbir yerde üstelenmediği çok detaylı, ayrıntılı görevleri v ar. Bunu gerçekten incelemenizi çok isterim. İnsanları meslek edindirmek için tamamen ayrı bir birim oluşturduk. Bu birimde 30 tane meslek eğitim kursları planladık. Bütün bunlar, Karşıyaka özelken daha özel yapan şeyler. Yerel altı konteynırları yaptık. Bizler yaptıktan sonra başka belediyeler de yapmaya başladı. Çalışanlarımız bize inanıyor. Bana bunun o kadar çok söyleyen oldu.  Biz çalışanlarımızla  bu işi kol kola omuz omuza yapıyoruz. 
Disiplinsizlik nedeniyle 35 kişinin çalışmaları  son olmuş olabilir ama bunların bir nedeni var. Kimseyi isteyen çıkaramamaya çalıştık. Bizim alanlarımız daha da olabilir  daha da fazla olmasını isteriz çünkü açılmayı bekleyen bir sürü tesisimiz, yatırımlarımız var. Bizim bir çok şeyimiz var. Gazete çıkarmak belediyenin görevi mi diyorlar, gazeteyi ticari amaçla çıkmak doğru değil. Kentin gündemini kentliye aktarmak için gazete çıkarmak önemlidir. Haftada  bin gazete başlıyor 4 bin lira maliyeti var. Bunu altı bin aileye ulaştırdık. Bunu yapan yerel bir gazetemiz var mıydı ki biz bunu yaptık. Karşıyaka’nın hikâyesini, sporunu, tahini yaşamını anlatıyorlar. Orada belediyenin kendini eleştirdiği yazılar da yazıyoruz. Haftada 4 bin lira vermek buna değer buna kulp takamaya çalınanlarını ayıplıyorum. 
Çok tartışılan Cumhuriyet Mahallesi imar planıyla ilgili açıklamalarda bulanan Başkan Tugay, Cumhuriyet Mahallesi mevcut imar Kanununa ugun bir imar çalışması yaptık. Meclis üyesi arkadaşlarımızla da  hem İmar Komisyonunda hem de mecliste doğruluğunu onayladınız. Olay burada da kalmadı. İmar Büyükşehir’e gittti. Orada da aynı şekilde İmar Komisyonu ve mecliste oy birliği ile geçti. Daha sonra birden bire bir siyasi atmosfer oluştu. Çok değer verdiğim, Adem kardeşim burada bir açıklama yaptı. ‘ Biz bunu okumadan imzaladık, yanlış yapmışız’ diye bir şey söyledi. Bunu doğru bulmuyorum. Sizin o konuşmanızı bütün mahalle birbirine gönderdi ve herkes açıkçası buarada yanlış bir şey yapıldı diye konuşmaya başladı. Ben burada açıkçası yanlış bir şey yapıldığını düşünmüyorum. Neden düşünmedik biz Karşıyaka Belediyesi olarak bir bölü binlik bir plan çalışması yapıyoruz. Bunu İmar Kanunundan bağımsız yapma olasılığımız var mı ? Bizim kanunumuz, bizim üst ölçekli planımız neyse ona uygun bir plan yaptık. Bir siyasi hassasiyet oluşturuldu. Ne yapıldı, kentin içinden insanlar da bunla ilgili bir algı çalışması oturtmaya çalıştılar. Bunun sorgulanma tartışmasını, bizim partimizin içine de taşıdılar. Geçen mecliste, şöyle eleştireler olmuş ben Ankara’daydım, itirazlar geldiğinde  neden değiştirmediniz de partinizin üst yönetimine taşındığında, dikkate aldınız. Biz siyasetin gereğini yerine getirdik. Sizin Genel Başkanınız Recep Tayyip Erdoğan, bunu tekrar gözden geçirin isterseniz dese yok biz seni dinlemiyoruz diyebilir misiniz? Yeniden gözden geçirmek, bir şeyler yeniden değişecekse, bunu yapmak elbette mümkün. Ama kesin olan bir şey var herkes bunu aklına soksun,  tek başına Karşıyaka Belediyesi bunu yapamaz. Rica ediyorum, Çevre ve Şehircilik Bakanımıza diyin ki, Türkiye’nin genelinde uygulanan İmar Kanunu değil, Cumhuriyet Mahallesine özel olarak değiştilmiş bir ek çıkarsın. Bu bölgeye özel İmar Kanunu düzenlesin. Önce oradan başlayalım” ifadelerini kullandı. 


Karşıyaka Komisyon üyeleri seçildi


Birinci meclis Başkanvekili Mehmet Atilla Baysak olarak, İkinci meclis Başkan Vekili olarak Yaşar Özcan seçildi


Meclis Divanı asil üye olarak Birgül Çağrı , Deniz Aydoğan, Mehmet Gemici, yedek üye olarak  Gamze Uğurlu  Murat Ilgın, Hülya Polat gizli oyla seçildi.

 
Bir yıllık Encümen üyeliğine CHP grubundan Murat Aydın, Sevim Kirpiksiz


İhtisas Komisyonları üyeliği Hukuk Komisyonuna CHP grubundan Farih Serhat, Emine Çağtay 


Plan bütçe komisyonu, muzaffer kara yılanoğlu, yaşar Özcan akp Ahmet Uğur Baran oy birliği ile kabul ediklid. İmar Kom. CHP Nilfüğer, adem, aydın, belma İnanAkp grunundan Adem Öztürk oy birliği ile kabul edildi


Eğitim Komisyonu CHP Birgül Sevim, Hayati Doğan, AKP Hüsniye Dalkılıç Ersay oy birliği ile kabul edildi


Kültür Turizm Komisyonuna  CHP Ahmet Diker, Mithat Salepçioğlu, Birgül Sevim, Mehmet Gemici ve  Atilla Baysak oy birliği ile kabul edildi.


Çevre Komisyonuna CHP grubu adına Kaan Akacun, Suat Okal, Hülya Polat, Mehmet Gemici ve Ak Parti grubu adına  Mustafa Yıldız oy birliğiyle kabul edildi. 


Deprem Afet ve  Kentsel Dönüşüm Komisyonuna  CHP grubu adına  Adem Şahin, Adem Kızılkaya Muzaffer Karayılanoğlu,  Ali Ekber Güneş oy birliğiyle kabul edildi


İnsan Hakları Komisyonuna CHP gurubu adına  Faris Dikçe, Yaşar Özcan, Hayati Doğan oy birliğiyle kabul edildi. 


Sosyal İlişkiler Komisyonuna  CHP grubu adına  Gamze Uğurlu, Suat Okar, Ali Ekber Güneş ve Ak Parti grubu adına Hüsniye Dalkılıç Ersay oy birliğiyle kabul edildi. 


Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonuna CHP grubu adına  Birgül Çağrı, Belma İnam Faris Dikçe, Şevket Balla ve Gamze Uğurlu oy birliğiyle kabul edildi. 


Mahalle Sınırları Tespit Komisyonu CHP grubundan  Deniz Aydoğan ve Faruk Yıldırım oy birliğiyle kabul edildi. 


Yerel Gündem 21 Komisyonu  Cemil Yüm, Ali Ekber Güneş Birgül Çağrı , Ahmet Diker, oy birliği ile kabul edildi


Avrupa Birliği ve Dış ilişkiler Komisyonuna  Attila  Baysak, Mithat Salepçioğlu, Suat Okal , Kaan Akacun Deniz Aydoğan oy birliği ile kabul edildi


Engelliler ve Yaşlılar Komisyonuna  CHP grubu adına  Gamze Uğurlu,  Birgül Çağrı , Hayati Doğan; AKP grubu adına Mustafa Yıldızoy birliğiyle kabul edildi. 


Hayvan Hakları Komisyonuna  CHP grubu adına  Serdar Aktop, Mehmet Gemici, Gamze Uğurlu, Emine Çağatay , Sevim Kirpiksiz oy birliği ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.