Dolar 32,5418
%0.17
Euro 34,9253
%-0.13
Altın 2.443,630
%0.3
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka Belediyesi bir ilke imza attı: İzmir’de öncü olacak

Karşıyaka Belediyesi bir ilke imza attı: İzmir’de öncü olacak

Karşıyaka Belediyesi, eğitim alanında yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi ve İzmir’de bir ilke imza attı. Belediye, Evrensel Çocuk Müzesi sınırlarında İzmir’in ilk planetaryumunu açtı. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, amaçlarının çocuklara vizyonel bakış açısı kazandırmak olduğunu belirtti. Başkan Tugay ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun programının uygun olması durumunda resmi açılışa katılacağını belirtti.

  • Ege Postası
  • 06.09.2021 - 11:58

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Dünyada birçok örneği bulunan ve gezegenevi olarak bilinen, evrenin yapay bir görüntüsünün kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı planetaryumların İzmir’deki ilk örneğinin açılışı yapıldı.

Karşıyaka Belediyesi, belediye bünyesinde hizmet veren Evrensel Çocuk Müzesi sınırlarında İzmir’in ilk planetaryumunu açtı. Yaklaşık 2 yıl önce temelleri atılan projenin tanıtımı bugün yapıldı.

Planetaryumun tanıtım toplantısında konuşan Başkan Tugay, merkezden para kazanmayı beklemediklerini belirtti ve amaçlarının çocuklara ve gençlere vizyonel bakış açısı kazandırmak olduğunu söyledi.

“BÜTÜN KENTLERDE OLMASI LAZIM”

Planetaryumun ortaya çıkışına ilişkin bilgi veren Başkan Tugay, merkeze azalan ilginin artırılması amacıyla yola çıkıp İzmir’de bir ilke imza attıklarını ifade etti ve “Burası çocuk müzesi diye isimle başlayıp evrensel çocuk merkezine dönüştü. İlk yapıldığında dinazor heykelleriyle içerisindeki atölye çalışmalarıyla pek çok çocuğu ilgisini çekti. Bir süre sonra ilgi tükendi. Ben başladığımda da ziyaretçisi epey bir düşmüştü. Burayı biraz yenileyelim ve farklı bir şeyler yapalım diye arkadaşlarımızla birlikte çalışıyorum. Neler yapabiliriz diye düşündüğümüzde aklımıza gelen fikirlerin biri planetaryum oldu. Aslında bunun bütün kentlerde olması gereken şeyler olduğu düşünüyoruz. Alında planetaryumlara fazla yatırım olmuyor. Bugüne kadar İzmir’de bu ölçek ve kapasitede yer yoktu. Burayı öncelikle eğitim amaçlı ardından da gençlerin ve çocukların zaman geçireceği yerler olarak görmek lazım. Gösterilen filmlere bağlı. Maalesef ki planetaryum filmleri yurt dışında yapılıyor. Onları Türkçe’ye çevirerek gösterebiliyoruz. Biz buraya açarak Karşıyaka’da bir planetaryum sahibi olan bir belediye olmayı amaçlamıyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de planetaryumların gelişimine katkıda bulanacak şekilde katkılarda da bulunmak istiyoruz. Üniversitelerle bunu yapabiliriz diye düşünüyoruz. Bu yönde çalışmalar yapacağız. Zamanla çok daha ilgi çekecek filmlerin gösterilmesine biz de katkıda bulunacağız” dedi.

“BURASI BİR KAMPÜS OLACAK”

Alanın zaman içerisinde birçok bileşeni barındıran bir kampüs haline geldiğinin altını çizen Başkan Tugay, “Bu bölge bizim için aşama aşama bir eğitim kampüsüne dönüşüyor. Burada sıfır karbon noktası yapıldı. Burası yenilenebilir enerji ve çevre ile ilgili bilgi veren bir kurum. Ayrıca bilim müzesi var. Hemen yanımızda okul var ve o okulun bitişiğinde ekolojik yaşa merkezi yapıyoruz. İhalesi yapıldı ve inşaatı başlayacak. Burada atarım, bitkiler ve toprak konusunda eğitimler verilecek. Ayrıca buranın bahçesine bir botanik bahçesi yapmak istiyoruz. Botanik bahçesinde de İzmir’in doğal ikliminde yetişmeyen bitkileri yetiştirerek bir koleksiyon oluşturmak ve oraya özgü hayvanları getirmek istiyoruz. Bunların tamamı yapıldığında burası bir kampüs olacak” diye konuştu.

ULAŞIM AÇISINDAN UYGUN

Bölgenin ulaşım açısından uygunluğuna da dikkat çeken Başkan Tugay, projeler için bu bölgenin seçilmesinde etkili olduğuna değindi ve “Karşıyaka’nın en önemli projelerinde biri. Bu bulvarı, İZBAN üzerinden ve Anadolu Caddesi üzerinde geçirerek cumhuriyet mahallesini bağlama projesi var. Kamulaştırma çalışması süreci devam ediyor. Bittiğinde yukarı mahalleri Mavişehir’e bağlayan kestirme yolu olacak. Bisikletle 5 dakikada, yürüyerek 15 dakikada gelinebilecek. Burası bu nedenle seçtiğimiz bir yer. Anadolu mahallesinin üstü ve altındaki tüm mahallelerin kolaylıkla ulaşabileceği bir yer olacak. Bu uzun süre önce projesi hazırlanmış bir iş. Şu an da kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yapıyor bunu. Bittiği zaman bu yol yapılacak. Yukarı mahalleri Mavişehir’e bağlayan kestirme bağlantısı yapılacak. Bisiklet ve yürüyüş yolu da yapılacak. Burası bu nedenle özel olarak düşünülü ve seçildi. Bazen diyorlar ya her şeyi Mavişehir’e yapıyorsunuz ama Mavişehir’i yukarı mahallelere bu şekilde bağlayacağız” ifadelerini kullandı.

YOĞUN BR PROGRAMLA SUNMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Planetaryumun büyük bir yatırım olduğunu belirten Başkan Tugay, zaman içerisinde filmlerle birlikte daha da gelişeceğini belirtti ve şunları söyledi; “4,5-5 milyon liralık bir maliyeti var. Diğer projelere gelirsek.. Bunlar dinamik şeyler. Her gün yeni bir şey çıkabiliyor. Giriş ücretimiz 10 lira olacak. Ziyaretçi konusuna gelirsek… Filmlerle ilgili bu durum. Biz aslında çok çeşitli filmler edinip onları yoğun bir programla sunmayı düşünüyoruz Arkadaşlarımız okulları davet ediyorlar. Onlar sınıflar halinde çocukları getirecekler. Gelen çocukların yaşlarına göre filmler gösterilecek. Büyük ilgi bekliyoruz ama aşırı yoğun olsun diye bir amacımız yok.”

DEZAVAN TAJLI ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL GÖSTERİM

Projede dezavantajlı grupları da unutmadıklarının altını çizen Başkan Tugay,  “Dezavantajlı olan çocuklarımız için özel gösterimler düzenliyoruz biz onları alıp buraya getirip gösterimleri yapıp tekrar okullarına götürürüz. Biz buradan para kazanmayı beklemiyoruz. Öyle bir tesis değil burası. Biz çocukların gelişmesini ve dünyaya vizyonel bakmalarını istiyoruz. Çocuklar dar vizyonu olan bir kette yetiştiklerinde bakışasıları da dar oluyor Onların bakış açısını genişletmemiz gerekiyor. Biz teknolojiyi bilimi çocuklarımıza yerinde göstermek istiyoruz. Burada yapacağımız her şey çocuklarımızın vizyonlarını genişletmek adına yaptığımız bir şey” dedi.

BAKANLIĞA ÇAĞRI

Milli Eğitim Bakanlığı ile de ortak projeler yürütmek isteidklerini belirten Başkan Tugay, “Bunu çok isteriz. Kabul ederlerse Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde ortak gösterimler yapılabilir. Yüz binlerce çocuğumuz var. Herkese erişebilirsek çok mutluluk verici olur. Burası tek başına bütün İzmir’e yetmez. Başka yerler de açmamız gerekiyor. Önemli olan erişebilirliği artırmak” ifadelerini kullandı.

“EĞER PROGRAMINA UYARSA KENDİSİ DE GELİR”

Planetaryumun hizmet vermeye başladığını ifade eden Başkan Tugay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da programının uyması halinde resmi açılışa katılacağını belirtti ve “Genel Başkanımızın programı netleşmedi. Biraz yoğun bir talep varmış. Ben de kendisini zorlayacak bir tavır içerisinde olmak istemiyorum. Eğer programına uyarsa kendisi de gelir” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.