Dolar 32,5164
%-0.07
Euro 34,9813
%0.44
Altın 2.433,940
%0.44
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karakayalı’dan ‘katı atık tesisi’ eleştirilerine net yanıt: Bu iş yapılacak

Karakayalı’dan ‘katı atık tesisi’ eleştirilerine net yanıt: Bu iş yapılacak

Menderes'te yapılması planlanan 'katı atık toplama tesisi' tartışmaları hala devam ederken Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, tesis üzerinden yapılan tartışmaları sert bir dille eleştirdi. İklim değişikliğiyle mücadele eden dünyada, sağlıklı bir gelecek için alternatif enerji kaynaklarına yönelmenin önemine vurgu yapan Başkan Karakayalı, tesisin çevreye herhangi bir zararı olmayacağının altını çizdi. Tesis üzerinden yapılan tartışmaları “ucuz siyaset” olarak tanımlayan Başkan Karakayalı net bir mesaj vererek, “Bunda korkulacak bir şey yok ki. Bu iş yapılacak” dedi.

  • Ege Postası
  • 13.05.2021 - 17:23

EGEPOSTASI- İzmir’de büyük tartışmalara neden olan ve AK Parti’nin karşı çıktığı Menderes Çakaltepe Mahallesi yakınında yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi tartışmaları kesmeden devam ediyor.

İzmir Valiliği’nin mart ayında Mahalli Çevre Kurulu’yla yaptığı toplantı sonrası yeri için onay verdiği tesise vatandaşlar bölgede eylem yaparak karşı çıktıklarını açıklamışlardı.

Öte yandan; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise muhtarlarla yaptığı toplantıda tesise ilişkin ayrıntıları açıklamış ve projede 350 kişinin istihdam edileceğini, projenin çevreye zarar vermeyeceği vurgulanmıştı.

CHP’li Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, ise sürecin başından bu yana net olarak bir tavır bildirmezken Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, tesise ilişkin eleştirilere sert çıkıştı.

Bölgede kurulacak bir katı atık bertaraf tesisi için en uygun yerin Menderes olduğunun altını çizen Başkan Karakayalı, tesis üzerinden “ucuz siyaset” yapıldığını söyledi.

“BUNDA KORKULACAK BİR ŞEY YOK Kİ”

Başkan Karakayalı, daha önce “Sen ağa ben ağa bu ineği kim sağa” sözleriyle katı atık toplama merkezine yapılan itirazlara tepki göstermişti. Tesise ilişkin ‘istemezükçü’ tavrın son bulması gerektiğini vurgulayan Başkan Karakayalı, “Çöp artık bir sanayi ürünü oldu. Ülkeler artık enerji elde etmek için çöp ithal ediyorlar. Bizim gözümüzde çöp öyle bir öcü olarak görülüyor ki… Büyükşehir, Bakırçay havzası için Bergama’ya, Menderes Havzası için de Ödemiş’e tesis yaptı. Bizim bu bölge için de merkeze en yakın yer Menderes. En uygun yer orası. Çöp denilince burada elektrik ve gübre üreteceksin, enerji üreteceksin. Avrupa’da kent merkezinde katı atık toplama merkezi var ve 100 bin haneye elektrik üretiyor. Bunda korkulacak bir şey yok ki. Bu iş yapılacak. Büyükşehir’in başka yeri olsa oraya yapar. Ama o istemiz bu istemez. Niye istenmiyor? Şehir merkezinde değil. Çöp hiçbir şekilde dışarı koku salmıyor. ‘Gelip Kemalpaşa’ya kurun’ diyorum. Fabrika sonuçta. 350 kişilik istihdam yaratacaklar. Ama uygun değil lokasyon olarak. O çöp anlayışının artık gitmesi gerekiyor. Yerle ve suyla bir ilgisi yok. Hem enerji hem gübre elde ediyorsun. Bu kadar abartmanın hiçbir gereği yok diyorum. Tunç Başkanımız haklı. Devletin de artık yardımcı olması lazım” dedi.

“UCUZ SİYASET YAPMAK YOK ARTIK”

Tesis konusunda yapılan tartışmaların artık sonlanması gerektiğini ifade eden Başkan Karakayalı, modern dünyada alternatif enerji kaynaklarına yönelmenin önemine vurgu yaptı ve “Çöp artık sanayiye girdi. Söylenenleri çok komik buluyorum ben. Herkes siyaset yapacak ya, ‘Ben buraya yaptırmam.’… Yok. Ucuz siyaset yapmak yok artık. Artık herkes bunu kafasına koyun. Adam gibi herkes siyaset yapsın. Bu buraya yapılacak. Bu çöp nereye gidecek, ne yapacağız? E sonra bu çöp toplanmadığı zaman ‘Nerede bu belediye uyuyor mu’ deniliyor. Dökelim denilince döktürmem. E ne yapalım? Cebime mi koyacağım çöpü! Bunun özüme kavuşması lazım ve kavuşacak da. Kimse bağırıp çağırmasın. Dünyada değişmeyen tek şey değişimdir. Değişeceğiz. Dünyada iklim krizi var. Dünyanın geleceğini 3 ana unsur yönetecek. İklim, gıda ve enerji. Bunlarla yaşayacağız. Bizim iklimimizi kontrol etmemiz lazım. Sıcaklığı artırmayan, karbon salınımını sıfıra indiren, güneş enerjisiyle çalışan ve fosil yakıtlardan vazgeçeceğimiz bir dünya olması lazım. Su fakiri bir ülkeyi biz. Su olmazsa yaşam olmaz. Bizim ülkemizin coğrafyası çok güzel. Güneş görüyoruz. Bunu değerlendirmemiz lazım” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.