Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9831
%-0.23
Altın 2.325,700
%0.23
Bist-100 9,07
%-0.11

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karakayalı’dan 3 yıl raporu ve ‘adaylık’ açıklaması

Karakayalı’dan 3 yıl raporu ve ‘adaylık’ açıklaması

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, 2019 seçimlerinin ardından görevde geçirdiği 3 yılını, yapılan sunumla değerlendirdi. İlçedeki yatırımlara ilişkin bilgi veren Başkan Karakayalı, Kemalpaşa için en önemli projelerden biri olan Kemalpaşa Metrosu için tarih verirken bir sonraki dönem aday olup olmayacağına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

  • Ege Postası
  • 06.06.2022 - 12:04

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, 2019 seçimlerinin ardından görevde geçirdiği 3 yılını, yapılan sunumla değerlendirdi.

İlçede 3 yıl boyunca hayata geçirilen hizmetleri açıklayan Başkan Karakayalı, gelecek yıllarda yapılması planlanan projelerle ilgili de bilgi verdi.

İlçeye yapılması planlanan metro hattına ilişkin bilgi veren Başkan Karakayalı, 2023 yılında temelin atılacağın söylerken bir sonraki dönem adaylığına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

“DEVLETE HİÇBİR ŞEKİLDE VERGİ VERİLMEMİŞ”

Seçimlerin ardından devraldıkları belediyenin mali durumuna ilişkin bilgi veren Başkan Karayalı, bir önceki döneme borç konusunda üstü kapalı sitemde bulundu ve “2019’da seçimleri kazandıktan sonra bizi 15 gün ertelediler ve mazbatamızı vermediler İtirazlar sürecinde vermek zorunda kaldılar. Akabinde de dünyanın başına dert olan Covid-19’a tanıştık. Yaklaşık 2,5 yıl pandemiyle uğraştık. Belediyelerimiz çok zor durumda kaldı. Her işi bıraktık ve pandemi ve halk sağlığıyla uğraştık. Belediyemizin kapasitesi bu dönemde yüzde 70 azaldı. Tabii İzmir’de bir de deprem ve tsunami oldu. Ama hizmet hiçbir zaman durmadı, biz elimizden geldiği kadar halkımızla beraber olmaya çalıştık. 2019 ‘an bugüne kadar yani 3 yıllık sürede… Türkiye’nin ekonomik durumu iyidir diyen yoktur şu anda. Çimentonun torbası 25 liradan 88 liraya, asfalt attığınız malzemenin fiyatı 10’a katlandı. Durum böyle olunca biz ihaleye çıkacak müteahhit bulamadık. Müteahhitlerin birçoğu kayı. Bizim bir de herkesin ağzına sakız olan çevre yolumuz vardı. Büyükşehir müdahil oldu ama fiyat artışlarından dolayı tamamlanamadı. En nihayetinde bizim çevre yolunu İZBETON tamamlıyor. Birçok alanda para kısıtlı olmasına ve bu enflasyona rağmen, aşağı yukarı 96 milyon borçla devraldığımız belediye bünyesinde insan odaklı yatırımlar yaptık. Bizim yatırımlarımız insana nasıl dokunabiliriz çerçevesinde oldu. Ayda 2,5 milyon lira İller Bankası kesintilerimiz var. Çünkü önceki borçlar var. Devlete zaten hiçbir şekilde vergi verilmemiş. Bunlara rağmen yaptık yatırımlarımızı” dedi.

“ÜRÜNLERİMİZİ DÜNYAYA SATMA İMKANIMIZ OLACAK”

İlçede hayata geçirilen en önemli yatırımlardan birinin tarımsal yatırım olduğunu belirten Karakayalı “Öcelikle Bağyurdu Sentetik Futbol Sahası… Ben Bağyurdu, Armutlu ve Ören’deki sahalar için ortak kullanım hakkı istedim. ‘ben yapacağım’ dedim. Bana bunu 2,5 yıl vermediler. 2014 yılında bunu verdiler. Ama o dönemde sadece Armutlu’yu bitirebilmiştik. Bu dönemde de Bağyurdu sahasını bitirdik ve gençlerimizin hizmetine sunduk. Bunu yanında zeytinyağı fabrikası… Kemalpaşa tarım ve sanayi bölgesi. Başlıca meyvemiz kiraz, ikincisi de zeytin. Daha önce Bağyurdu Belediyesi’nin mezbaha olarak kullandığı yeri aldık. Oraya modern bir günlük 60 ton kapasiteli bir zeytinyağı fabrikası yaptık. Geçen yıl tamamlandı, yakın zamanda açılışını yaparak halkın hizmetine sunacağız. Özel şirketler yüzde 12 karla satar. Biz bunu yarı yarıya indireceğiz. Ayrıca kooperatif aracılığıyla ürünlerimizi tüm dünyaya satma imkanımız olacak” diye konuştu.

KEMALPAŞA ÜNİVERSİTESİNE KAVUŞUYOR

2019 seçimlerinin ardından hem Kemalpaşa’da hem de kentte büyük yankı uyandıran Kemalpaşa’ya üniversite gelmesi konusunda da gerekli girişimleri yaptıklarını belirten Başkan Karakayalı, çabalarının olumlu sonuç verdiğini belirtti ve “En büyük hayalim üniversitenin ilçemize kazandırılmasıydı. Önceki dönem yıllarında çalmadık kapı bırakmamıştım. Olmamıştı geçen dönem. Bu dönem de birçok kapıyı çaldık. Demokrasi Üniversitesi'ne gittik ve ne talep ettiklerini sorduk Arazimiz var. Ayrıca geçen dönemden kalma atıl durumda olan kongre merkezi vardı. Demokrasi Üniversitesi’ne Ulucak’taki tesisi ve bu kongre merkezini gösterdik. Eğer isterseniz belediye binası olsun derseniz ben belediyeyi bir ayda boşaltırım da dedim. Anlaşmamız üzerine kongre merkezini telsim ettik. Onlar da 10 yıl içinde gerekli restorasyonu yapıp fakülte haline getirecekler. Ayrıca Kültür Merkezi’mizi de onlara tahsisi ettik Tek isteğimiz buraya üniversite gelmesiydi. Bu sayede önümüzdeki yıllarda 3-4 bin kapasiteli üniversiteyi Kemalpaşa’ya kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

“İŞ BİRLİĞİ YAPARAK ÇALIŞMALARIMIZI YÜRÜTÜYORUZ”

Kadınların toplumsal hayata ve iş hayatına katılmaları için gerekli destekleri kurslar aracılığıyla verdiklerini ifade eden Karakayalı, eğitim ve tarım alanında yapılan insan odaklı çalışmalar hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi; “Ayrıca meslek fabrikası açtık. Burada birçok kurs veriliyor. Açılan kurslarımıza çok büyük ilgi var ve bu projeyi Büyükşehirle birlikte yürütüyoruz. Bizim işimiz kadınlarımızın iş hayatına katılarak ailelerine katkı sağlamaları. Biz onlara öncelik veriyoruz. Onların talepleri doğrultusunda gerekli işbirliklerini yaparak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çiftçilerimiz ilaçlama döneminde büyük sorunlar yaşıyorlar. Biz bunu için bazı noktalara tarımsal amaçlı su depoları kurduk. Çiftçi su konusunda ciddi sıkıntı içindeydi. Bu yapılan depolar çiftçimiz için büyük bir kolaylık oldu. Şu ana kadar 6-7 noktaya bu depoları yaptık. Başka köylerden talepler var. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor. Eğitim ve eğitimde fırsat eşitliği diyoruz. Cebinde parası olan aile çocuğu dershaneye gönderiyor. Olmayan gönderemiyor. Bu en büyük haksızlık fite sülündüm. Bunun giderebilmesi için Etüt Merkezimizi hizmete aldık. Burada 17 sınıflı ve bin 200 öğrencinin eğitim göreceği bir dershane inşa ettik. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında hizmete geçecek.”

“GÖÇTE MÜTHİŞ BİR PATLAMA OLDU”

Kuzey bölgesi imar çalışmaları için de önemli virajın aşıldığını belirten Karakayalı, “Kuzey Bölgesi İmar çalışması… Bir önceki dönemimde başlamıştı bu çalışmalara. 11 yıl aradan sonra bu alanın imara açılması yine bana nasip oldu. Burası çok göç alan bir yer. İzmir ve İstanbul’dan buraya akın var. Fiyatlar aldı başını gitti. Torbalı yolu sayesinde buranın ulaşımı da çok kolay. Bu nedenle burada müthiş bir patlama oldu. Bunların yanında sanayi bölgesi de olduğu için talep oldukça arttı. Ama bu da yetmeyecek” diye konuştu.

“2023 YILINDA METRONUN TEMELİNİ ATACAĞIZ”

Hem İzmir’deki raylı ulaşım sisteminin gelişimi hem de Kemalpaşa-İzmir arasındaki ulaşımın kolaylaşması açısından büyük öneme sahip olan ve Başkan Karakaya’nın “en büyük” projesi olarak tanıttığı Kemalpaşa metrosuyla ilgili de bilgi veren Karayalı, temel atma tarihi de verdi ve “İzmir’in en büyük yatırımı Buca metrosu olarak lanse edilmişti. Kemalpaşa Metrosu Buca'yı üçe katlayacak. Hem maliyet hem de büyüklük olarak. Geçen ay ihalesi yapıldı. 27 kilometrelik ve 19 duraklı bir hat olacak. Bu mutlaka hayata geçecek. Bu da Kemalpaşa ve İzmir’in entübe olmasıdır. Bu, en büyük yatırımlarımızdan biri olacak. Kemalpaşa’da iki tane OSB var. 115 bin nüfusluyuz. Ayrıca Salihli’nin 4 ilçesi bize bağlı. Oradan da İzmir’e gidiş gelişlerde rahatlama sağlayacak. Bu da İzmir’e giren araçları, karbon salınımını ve yakıt harcamalarını azaltacak. Bu proje daha önceki yıllarda 2032 yılına alınmıştı. Ben kuzeye, batıya ve güneye var neden doğuya yok dedim. En nihayetinde çalışmalarımız netice verdi ve 10 yıl kadar geriye aldık bu süreyi 2023 yılında metronun temelini atarız” dedi.

“TESİSİ 2024’E KADAR BİTİRECEĞİZ”

En büyük projelerinden bir diğer olan ve tarımsal ürünlerin tanımı noktasında büyük öneme sahip olan meyve işleme tesisinin yapımındaki son aşamayı da değerlendiren “Aşağı Kızılca’da 32,5 dönümlük bir alanımız vardı. Burası 25 yıl önce meclis kararıyla Gençlik ve Spor Bakanlığına verilmiş. Biz yine meclis kararıyla burayı alık. Büyükşehirle birlikte buraya meyve işleme tesisi açacağız. Bu yılın sonunda ihaleyi yapacağız. Bunu neden yapacağız? Kemalpaşa’nın kirazı kendi kurtaramıyor. Ayrıca başka meyveleri de var. Biz bunları sanayi ürünü hale getirmeliyiz. Kurutup dünyaya atmalıyız. Yalnızca meyve değil sebze de kurutulabilir. Çok amaçlı bir fabrika biz bunu bu döneme muhakkak yetiştireceğiz. 2024’e kadar bitireceğiz” diye konuştu.

“KEMALPAŞA BÜYÜK BİR YÜKTEN KURTULMUŞ OLACAK”

İzmir’in her ilçesinde büyük sorun teşkil eden kentsel dönüşüm için de ilk adımı attıklarını ve projelerin onay aşamasında olduğunu belirten Karakayalı, “En büyük sorun kentsel dönüşümdü. Daha önceki belediyeler başlatmış ama bitirememiş. Biz devraldık. Dönüşüm alanındaki halkla anlaşma sağlanamıyordu. Biz vatandaşlarımızla oturup ne istediklerini sorduk. Bu istekler doğrultusunda çalışmalarımız yaptık. Planlarımız hazır. Şu anda Planlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda. Onay verildiğinde kentsel dönüşüm çalışmalarımız Atatürk Mahallesi’nden başlayarak devam edecek. Bu sayede Kemalpaşa büyük bir yükten kurtulmuş olacak” ifadelerini kullandı.

“YAPTIKLARIMIZ YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATI”

Tüm ekonomik sıkıntılara rağmen ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarının altını çizen Karakayalı,  “Hiç kimse ekonomik sıkıntıları görmüyor. Bizim işimiz hizmet yapmak. Ama hizmet de parayla, mal ve malzemeyle yapılıyor. Benim akaryakıt giderlerim 500 bin liraydı ama şimdi 1,5 milyona çıktı. Gelirim aynı ama. İhaleye çıkıyoruz içkimse gelmiyor. Onlar da haklı. Şu fiyat diyemiyorlar. Çevreyolu yapımında 4 müteahhit kaçtı. Hiç kimse ‘Bu fiyatlar neden artıyor, fiyatlar nereden nereye geldi’ diye sormuyor. Ama neden yapmadığımızı soruyorlar. Önce nedenini sorulması lazım. O yüzden mümkün olduğunda tasarruf ederek elimizden geleni yaptık. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı” dedi.

“MİSAFİRİM GELİYOR, YEMEK YEDİRECEK YER YOK”

CHP’li yönetime sahip olup mecliste azınlığa sahip olan tek ilçe olmanın yönetimsel etkileri olup olmadığına da değinen Başkan Karakayalı, bu durumun kendilerine birçok konuda zorluk yarattığın belirtti ve “Biz Kemalpaşa olarak CHP olarak azınlık olan tek ilçeyiz. Zorlukları tabii ki de var. Muhalefet yapacaklar tabii ki de. İstanbul ya da Ankara neyse biz de aynısını yaşıyoruz. Mesela KOSBİ seçimlerinde çoğunluğumuz olmadığı için benim orada temsil edilmem lazımken meclis vermedi bana bu yetkiyi. Bunun gibi şeyler yaşıyoruz. Örneğin bir müdürlük kuracağım. Müsaade etmiyorlar. Spor Müdürlüğü kurmak istedim ‘siyasi çalışma yapacağımız’ gerekçesiyle bunu vermediler. Buna benzer şeyler İçişlerime karışılır mı! Ben buranın idari amiriyim. Bunun gibi daha çok şeyler var. Mesela misafirim geliyor buraya. Yemek yedirecek yer yok” diye konuştu.

“BÜTÜN ODAĞIM 2023 GENEL SÇEİMLERİ”

Bir sonraki dönem aday olup olmayacağı konusunda sorulan soruyu da yanıtlayan Karakayalı, şunları söyledi; “Ben üst üste belediye başkanlığı yapmadım. Ara verdim. Üst üste yapan belediye başkanlarımız da var. Asla ve asla şu anda yerel seçimleri düşünmüyorum. Türkiye’nin önünde büyük bir viraj var. Arkadaşlarıma da söylüyorum. Yerel seçimler zerresine kadar aklımda yok. Bütün odağım 2023 genel seçimleri. 2023 Türkiye’nin yol ayrımıdır. 20242e daha çok zaman var. Zamanı gelince konuşulur.”

“MAHKEMEYİ BEKLİYORUZ

Son olarak geçtiğimiz yıl belediyeye yönelik yapılan soruşturmanın sorun durumuna ilişkin de bilgi veren Başkan Karakayalı, “9 aydan beri iddianame hazırlanmadı. Arkadaşlarımız şu anda evlerinde zaten. Biz de mahkemeyi bekliyoruz herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.