Dolar 32,5920
%0.32
Euro 35,0059
%0.1
Altın 2.451,220
%0.62
Bist-100 9.792,00
%0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘K alanlarına’ komisyon engeli

‘K alanlarına’ komisyon engeli

30 Ekim depremi sonrasında mevcut alanları korunması ve vatandaşların imarda hak kayıplarının önüne geçilesi için kabul edilen 'parsel bazlı plan değişikliği önerisi’ doğrultusunda ilçe belediyeleri tarafından belirlenen ‘K alanlarına’ ilişkin kritik bir gelişme yaşandı. İlçe belediyeleri tarafından onaylanmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen üç ilçenin ‘K alanı’ planları komisyon engeline takıldı. 

  • Ege Postası
  • 09.07.2021 - 13:12

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 30 Ekim tarihinde meydana gelen ve İzmir’de büyük yıkımlara neden olan deprem sonrasında hasarlı binaların yeniden inşasında yeni deprem yönetmeliği gereği birtakım hak kaybı sorunları ortaya çıkmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise yaşanan hak kayıplarını engellemek için düğmeye basmış ve alan kaybı olmaksızın yeniden inşası öngören 'parsel bazlı plan değişikliği önerisini' hazırlamıştı. ‘K alanı’ olarak geçen plan değişikliği önerisi, Mart ayında gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Olağanüstü Toplantısında kabul edilmişti. Karar ile birlikte ilçe belediyelerine ‘K alanı’ belirleme konusunda görev yüklenmişti. 

Plan notlarının kabul edilmesinin ardından depremden en çok etkilenen Bayraklı başta olmak üzere birçok ilçe belediyesi ‘K alanlarının’ belirlenmesi için harekete geçmişti.

Konak, Bayraklı, Karşıyaka, Bornova ve Gaziemir gibi riskli bölgeler arasında olan ilçelerde belediye meclislerinde ‘K alanları’ zaman kaybetmeden belirlenip onay için büyükşehire gönderilmişti. 
Öte yandan, Konak, Karşıyaka ve Bornova belediyeleri tarafından gönderilen ‘K alanı’ planlarına ilişkin kritik bir gelişme yaşandı. Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık – Hukuk –  Kentsel Dönüşüm – Deprem ve Afet Komisyonu’na gönderilen planlar, komisyonlar tarafından reddedildi.
  
Komisyonlar tarafından gönderilen raporda, planlarının reddine gerekçe olarak ruhsatlı olarak yapılaşmasını büyük oranda tamamlanmış, planlı ve sağlıklı kentsel mekânların oluştuğu yürürlükteki imar planı kararlarının genel olarak korunması öngörülen alanları kapsaması gerektiği belirtildi. 

Komisyon raporlarında ayrıca ‘K sınırının’, yol, otopark, yeşil alan vb. kamusal alanların yetersiz olduğu ilgili tanıma uygun olmayan bölgeleri de içerdiği tespit edilmiş olup, sosyal ve teknik altyapı alanları yönünden yetersiz olan bu bölgelerde gerekli analizlerin ardından ada bütününde yapılacak kitle etüdü ve kentsel tasarım çalışmaları doğrultusunda revizyon planlarının yapılabileceği göz önünde bulundurulması hususu üzerinde duruldu. 

Bu doğrultuda, “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alanlar (K)” sınırı ve plan notu önerisinin, söz konusu usul ve esaslar doğrultusunda ve belirtilen süre içerisinde yeniden etüt edilerek hazırlanması gerektiği gerekçesi ile talebi oy birliği ile üç ilçeye iade etme kararı alındığı belirtildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.