Dolar 32,3764
%0.18
Euro 34,9968
%-0.19
Altın 2.333,930
%0.58
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’in fuarları dünya sahnesine çıkıyor: Soyer’den fuarcılıkla ‘kalkınma’ mesajı

İzmir’in fuarları dünya sahnesine çıkıyor: Soyer’den fuarcılıkla ‘kalkınma’ mesajı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ’ın 2022 yılında düzenlenmesi planlanan fuarların tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2022 yılında fuar sayısının 2 katına çıkarılarak 31’e yükseltildiğini söyledi. Modeko Mobilya Fuarı, HORECA gibi isim yapmış fuarların büyüyerek devam edeceğini ifade eden Başkan Soyer, yoksulluk ve krizle mücadelede fuarların önemli bir araç olduğunun altını çizdi ve “Ülkemizin temel meselesi, ekonominin çöküşü ve yoksulluktur. Bu nedenle seçim kampanyamızdan itibaren söylüyor ve uyguluyorum. İzmir için ana hedefimiz, şehrimizin refahını büyütmek ve adil paylaşımını sağlamaktır. Biliyorum ki İZFAŞ fuarları olmadan bu hedefe yürümemiz mümkün değil. İZFAŞ, 2022 yılında da şehrimizin ekonomisini ve ülkemiz ihracatını büyütmeye devam edecek” dedi.

  • Ege Postası
  • 24.01.2022 - 11:18

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “dünya kenti İzmir” misyonu doğrultusunda İzmir 2022 yılında da birçok fuara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda; Büyükşehir, 2022 yılında İZFAŞ bünyesinde düzenlenmesi planlanan fuarların tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra; İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekariya Mutlu ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar katıldı.

"FUAR SAYIMIZ İKİ KATINA ÇIKACAK"

Fuarların kentin kalkınmasındaki önemine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Başkan Soyer, bu yıl fuar sayısının iki katına çıkarıldığını söyledi ve “Pandemi sonrası ülkemizde derinleşen ekonomik krize ve hemen her sektörün yaşadığı darboğaza çözüm olan İZFAŞ fuarcılığı 2021 yılında ülkemizdeki ihracata büyük bir katkı sundu. 2021’de aralarında İzmir’in de bulunduğu 21 il ihracatta 1 milyar dolar barajını aşmayı başardı. İzmir, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan 4. şehir oldu. İzmir ve dünya arasında bağ kurmayı başaran İZFAŞ, ihracatın Türkiye genelinde artmasında büyük görev üstlendi. İZFAŞ, fiziksel fuarların düzenlenmediği süreçte sanal ortamda kurduğu “Digital İzmir Fair” ile pek çok fuarı sanal ortamda gerçekleştirdi. Pandemi sürecinin bir gereği olarak TSE-COVID-19 Güvenli Alan Sertifikası’nı almaya hak kazandı. İBB’nin ve İZFAŞ’ın sektörlerimize, ihracata ve kent ekonomisine katkısını 2022 yılında da büyüterek sürdürmeye kararlıyız. 2022 boyunca, Türkiye’nin en büyük ve en modern fuar alanı Fuar İzmir’de, dört mevsim boyunca çok sayıda fuar düzenleyeceğiz. Bu yıl fuar sayımız iki katına çıkacak ve İzmir, 2022 yılında 31 fuara ev sahipliği yapacak” dedi.

14 YENİ FUAR İZMİR’E GELİYOR

“Bu yıl İZFAŞ 14 yeni fuarı şehrimize getirecek. Yeni fuarlarımızı planlarken, İzmir’in ve Türkiye’nin üretim ve ihracat trendlerini titizlikle inceledik. Hizmet; imalat ve sanayi; tarım ve gıda sektörlerine öncelik verdik.Terra Madre, FLOWERA İzmir Süs Bitkileri, Peyzaj ve Kesme Çiçek Fuarı ve LOGISTECH Lojistik, Depolama Teknolojileri Fuarı İZFAŞ’ın kendisinin düzenleyeceği üç yeni fuar. 2022’de İZFAŞ ortaklık modeliyle sekiz yeni fuar düzenleyecek. İZFAŞ’ın ev sahipliği yapacağı yeni fuarlar ise, Gıda Fuarı, Hobi Spor Festivali ve Marentech EXPO Deniz Üstü Enerji Teknolojileri Fuarı. 2022’de Dünyanın en önemli temiz gıda hareketi Slow Food önderliğinde bugüne kadar İtalya’da gerçekleştirilen Terra Madre Fuarı’na, ilk defa Terra Madre Anadolu adıyla İzmir’de ev sahipliği yapacağız. Şehrimizin fuarlar şehri olarak anılmasının özü olan, Cumhuriyet tarihimizin en eski kurumsal uluslararası etkinliği olan 91. İzmir Enternasyonal Fuarı Eylül 2022’de Terra Madre Anadolu ile eşzamanlı gerçekleşecek. Terra Madre Anadolu sayesinde, İzmir’in ve Anadolu’nun yerel ürünlerini dünyaya tanıtmakla kalmayacak, aynı zamanda küçük üreticilerimizi doğrudan ihracatçı haline getireceğiz. Öte yandan, dünya devi Marble İzmir, IF Wedding Gelinlik Fuarı, Fashion Prime, Olivtech, TTI Travel Turkey, Ekoloji, ShoeExpo ve Leather and More fuarlarımız her yıl olduğu gibi bu yıl da nitelikli satın alımcıları İzmir’e getirecek. Var olan misafir fuarlarımız, Pet İzmir, Beauty İzmir, Modeko Mobilya Fuarı, HORECA ve AgroExpo büyüyerek devam edecek” diye konuştu.

“ÜLKEMİZİN FUARCILIK ALANINDA YÜZ AKI OLACAK”

Fuarların A’dan Z’ye kalkınmanın her aşamasına katkı sağladığının ve yoksullukla mücadelede önemli bir payı olduğunun altını çizen Başkan Soyer, şunları söyledi;  “Fuarcılık sektörü, oluşturduğu doğrudan ve dolaylı ticari potansiyelle pek çok sektörü besliyor, satışa mecra oluyor, istihdamı arttırıyor. Küresel Fuar Endüstrisi Birliği (UFI)’nin açıkladığı rakamlara göre, dünya genelindeki fuarların yıllık ekonomik büyüklüğün 137 milyar dolar. Dünya fuarcılık endüstrisi, doğrudan ve dolaylı olarak 3,2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. 325 milyar dolarlık iş hacmine aracılık ediyor. Hal böyle olunca, İzmir’de daha fazla ve nitelikli fuarların açılması şehrimize de doğrudan ekonomik katkı sağlıyor.  İZFAŞ’ın temel gayesi fuarları sadece metrekare olarak büyütmekle sınırlı değil. Bunun ötesinde, ihracatı büyüterek ülkemizin refahını büyütmek. Ülkemizin temel meselesi, ekonominin çöküşü ve yoksulluktur. Bu nedenle seçim kampanyamızdan itibaren söylüyor ve uyguluyorum. İzmir için ana hedefimiz, şehrimizin refahını büyütmek ve adil paylaşımını sağlamaktır. Biliyorum ki İZFAŞ fuarları olmadan bu hedefe yürümemiz mümkün değil. İZFAŞ, 2022 yılında da şehrimizin ekonomisini ve ülkemiz ihracatını büyütmeye devam edecek, İzmir’i dünya ile buluşturacak ve ülkemizin fuarcılık alanında yüz akı olacak.”

“FUARLARDAN İSTİFADE EDİYORUZ”

Fuarların esnafın ürünlerini dünya ile buluşmasında önemli bir katkı sağladığını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mutlu, “Biz İzmirliler çok şanslı insanlarız. İzmir taştan bir kaleye Kadifekale diyecek kadar nazik. Fuar, yazdığımızda akla ilk gelen İzmir’dir. Öyle bir servet ve mirasın üzerindeyiz ki… O yüzden fuarın bize kalan mirasını yerel yönetimlerimizle geliştirmek için çalışıyoruz. 2022’de 30’a yakın fuar gördüm. Çok önemli ihtisas fuarları var. Biz de esnaflar olarak ürünlerimizi bu fuarlarda sergilemek ve dünyadaki paydaşlarımızla rekabetleri yaratacak koşulları yakalamak için fuarlardan istifade ediyoruz. Bu fuarların bütün sektörlere yayılan önemli etkileri vardır. Ayrıca bu çalışmaları ölçtüğümüzü de bilmenizi isterim. En son Travel Turkey’de ulaşımda yüzde 27’lik bir artış elde ettik. Bu nedenle emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.

“BİZİM KENDİ ENERJİ KAYNAKLARIMIZA İHTİYACIMIZ VAR”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Yorgancılar ise; Türkiye’nin kendi öz kaynaklarına sahip olması gerektiğini ve İzmir fuarların bu konuda önemli bir yere sahip olduğun belirterek, “Bugün Sanayi ve Enerji bakanlarımızla görüştüm ve İran’da meydana gelen doğalgaz aktarma kanallarında meydana gelen bir arıza nedeniyle 8-10 günlük bir kesintiyle karşı karşıya kalacağımızı söyledikleri. Bundan sanayi olumsuz etkilenecek. Bu üretime de yansıyacak. Ama bunu aşabileceğimizi düşünüyorum. Burada dışa bağımlılığı bir kez daha gördük. Bugün arıza oldu yarın ‘ben bunu vermiyorum’ dediğinde de bu şekilde sonuçları olacak. Yani bizim kendi enerji kaynaklarımıza ihtiyacımız var. Üretim artıyor ama bu enerjiye yansımıyor. Ulu Önder Atatürk’ün fuarlar ve kongreler kenti olarak tanıttığı İzmir, fuar konusunda çok şanslıyız. Bir başka önemli konu… İzmir’imiz Türkiye’ye gelen yabancı sermeyenin en çok tercih ettiği kentler arasında. Bunun nedeni de İzmir’in yapısı. Ayrıca İzmir bir sanayi kenti İzmir, ürettiklerini dünyayla buluşturmalı ve düzenlenen bu fuarlarla bu mümkün oluyor. Ben, İzmir’i bir adım daha öteye taşınması için elimizden gelen her desteği vereceğimizi söylüyorum” ifadelerini kullandı.

“FUARLARIN MUTFAĞINDA İZTO OLARAK BİZ DE VARIZ”

Ticaretin güçlenmesi ve kentin gelişimi için fuarların önemine vurgu yapan İZTO Başkanı Özgener ise şunları söyledi; “Fuarlar bir satış yöntemi olmasının yanında kentsel kalkınmaya da fayda sağlıyor. Yüksek nitelikli fuarların kente sağladıkları doğrudan ve dolaylı faydaları hepimiz biliyoruz. Küresel ölçekte 2020-2021’de fuarcılık büyük darbe aldı. Tüm ülkeler salgın süresince fuarlara kaynak aktarmaya ve dijital fuarlar düzenlemeye çalıştı. Ülkemizde de fiziki olarak düzenlenemeyen fuarlar sanal ortama taşıdı. İZFAŞ çok iyi bir performans sergiledi. Şunu da söyleyeyim. Biz sanal fuarları teşvik ederken fiziki fuarlardan da vazgeçmedik. Ticari birlikleri güçlendirmenin bizim için önemini unutmadık. 2 yılda bunu daha da anladık. Dünyanın birçok ülkesinde fuarlar iptal edilirken İzmir elinden geleni yaptı. Yıllarca çok güçlü olduğumuz fakat gücümüzü yansıtamadığımız bir fuarın eksikliğini hissediyorduk. Süs bitkisi fuarı da bunun için önemli bir adım oldu. Bunların yanında peç ok yeni sektör için de düzenlenen fuarlar olacak. İzmir olarak şu anda 3 UEFİ onaylı fuarlarımız var. Hem onaylı fuar sayımızı artırmanın hem de kentimizin UEFİ’da temsil edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün lansmanı yapılan fuarların mutfağında İZTO olarak biz de varız. 2022 yılı fuarlarımızın verimli, başarılı ve çok kazançlı geçmesini diliyorum.”

2022 İzmir Fuarları:

  • 2-6 Şubat Agroexpo – 17.Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı    (Orion Fuarcılık)
  • 16-19 Şubat Horeca Fair – 3.Uluslararası Otel Ekipmanları ve Ağırlama Konaklama Teknolojileri Fuarı (GL Platform Fuarcılık)
  • 2-6 Mart  Modeko – 33. Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı (Efor Fuarcılık, Nobel Expo)
  • 16-19 Mart Leather & More – 4. Deri ve Deri Konfeksiyonu Fuarı    (İZFAŞ)
  • 16-19 Mart  Shoexpo – 48. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı    (İZFAŞ, Nobel Expo)
  • 30 Mart-2 Nisan  Marble İzmir – 27. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı    (İZFAŞ)
  • 12-14 Mayıs We-cycle – 1. Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı (İZFAŞ, Efor Fuarcılık)
  • 12-15 Mayıs Brandex – 1. Bayilik, Marka Zinciri Geliştirme ve Yatırım Fuarı (İZFAŞ, SNS Fuarcılık)
  • 14-21 Mayıs 1. Hobi ve Spor Festivali (Orion Fuarcılık)
  • 25-27 Mayıs Marentech Expo – 1. Deniz Üstü Enerji Teknolojileri Fuarı ve Konferansı    BİFAŞ (Birleşik Fuar Yapım A.Ş.)
  • 26-29 Mayıs    Olivtech İzmir – 10. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı    (İZFAŞ)
  • 26-29 Mayıs    11. Ekoloji İzmir Fuarı (İZFAŞ)
  • 31 Ağustos-3 Eylül    Shoexpo – 49. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı (İZFAŞ, Nobel Expo)
  • 31 Ağustos-3 Eylül    Fashion Prime – 5. Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı    (İZFAŞ)
  • 31 Ağustos-3 Eylül    FashionTech İzmir – 2. Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Baskı Makineleri, Tekstil Baskı Teknolojileri Fuarı (İZFAŞ, İZGİ Fuarcılık)
  • 2-11 Eylül    91. İzmir Enternasyonal Fuarı (İZFAŞ)
  • 2-11 Eylül    Terra Madre Anadolu 2022 İzmir    (İZFAŞ)
  • 23-25 Eylül    IBS 1. Anne, Bebek ve Çocuk Fuarı    (İZFAŞ, Boyut Fuarcılık)
  • 28 Eylül-1 Ekim    1. Gıda Fuarı    (GL Platform Fuarcılık)
  • 29 Eylül-2 Ekim    Pet İzmir – 6. İzmir Evcil Hayvan Fuarı    (Tema Fuarcılık)
  • 12-14 Ekim    Road2Tunnel – 5. Uluslararası Karayolları, Köprüler ve Tüneller İhtisas Fuarı (İZFAŞ, Ark-Maven Fuarcılık)
  • 12-15 Ekim    Flowera – 1. Süs Bitkileri Peyzaj ve Kesme Çiçek Fuarı    (İZFAŞ)
  • 12-15 Ekim    Ar-Ge Ür-Ge – 1. İnovasyon Sanayi ve Teknolojileri Fuarı    (İZFAŞ, Eko Global Fuarcılık)
  • 21-23 Ekim    Beauty Expo – 2. İzmir Estetik Kozmetik Güzellik Fuarı    (Start Fuarcılık)
  • 26-28 Ekim    Logistech – 1. Lojistik Depolama ve Teknolojileri Fuarı    (İZFAŞ)
  • 2-5 Kasım    Imatech – 1. Makine Endüstrisi ve Üretim Teknolojileri Fuarı    (İZFAŞ, İZGİ Fuarcılık)
  • 22-25 Kasım    IF Wedding Fashion İzmir – 16. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı (İZFAŞ)
  • 22-25 Kasım      1. İzmir Kuyumculuk Fuarı    (İZFAŞ, SNS Fuarcılık)
  • 8-10 Aralık    Travel Turkey İzmir – 16. Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi    (İZFAŞ, TÜRSAB Fuarcılık)
  • 8-11 Aralık    Travel Turkey İzmir Outdoor – 2. Kamp, Karavan, Tekne, Outdoor ve Ekipmanları Fuarı    (İZFAŞ, TÜRSAB Fuarcılık)
  • 22-25 Aralık    1. Yapı, Emlak ve Kentsel Dönüşüm Fuarı    (İZFAŞ, Nobel Expo)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.