Dolar 32,6004
%0.39
Euro 34,7967
%0.19
Altın 2.496,940
%0.5
Bist-100 9.473,00
%-0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’in dev fuarı 90. kez kapılarını açıyor: Bir ilke imza atılacak

İzmir’in dev fuarı 90. kez kapılarını açıyor: Bir ilke imza atılacak

İzmir’in simgelerinden 90. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın(İEF) basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Başkan Soyer, bu yıl yine bir ilke imza atacaklarını belirterek “Bu yıl ilk kez önemli bir küresel etkinliği İEF’e paralel olarak gerçekleştiriyoruz. Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi. Dünyanın önde gelen şehirlerinin belediye başkanları ve yerel yöneticileri İzmir’de bir araya gelecek. Geleceğin şehirlerinde refah içinde doğayla uyumlu bir yaşamı ve geleceğimizi nasıl kurabileceğimizi dünyanın önde gelen şehircilerin temsilcileriyle birlikte tartışacağız” dedi.

  • Ege Postası
  • 31.08.2021 - 10:59

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI - İzmir’in simge etkinliklerinden olan 90. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın(İEF) açılışına günler kala fuarın basın toplantısı Kültürpark’ta gerçekleştirildi. Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı yanı sıra; İEF'nin ana sponsorlarından Folkart'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Migros Kuzey Ege Direktörü Güneş Fırıldak ve katıldı.

“İEF BÜYÜDÜKÇE TÜM TÜRKİYE’NİN DÜNYAYLA BAĞLARI DA BÜYÜYÜP GELİŞECEK”

Konuşmasında fuarın İzmir ve Türkiye adına öneminden bahseden Başkan Soyer, fuarın gelişimine paralel olarak Türkiye’nin de geliştiğini belirtti ve “Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye’nin gelecek planlarının hayata geçirilmesi amacıyla İEF, 90 yıldır İzmir ve Türkiye’nin gözbebeği. İEF, Türkiye’yi dünyaya bağlayan bir köprü. İEF yalnıza bir fuar değil şehrimize bırakılmış bir kültür mirası. İEF’nin geleneğinin İzmir’de doğmuş ve 90 yıldır İzmir’de yaşıyor olması tesadüf değil. İzmir tüm tarihi boyunca Anadolu’nun dünya ile bağlantı kuran ve büyüten öncü bir kültür ve ticaret limanı olmuştur. Dünya ile kurduğu güçlü bağlar sayesinde gelişip değişmiş, kendisini dönüştürmüş ve bunun sonuncuna Anadolu’ya ilham veren çok sayıda yeniliğe de ilham olmuş. Şöyle de denebilir; İzmir’in misyonu, İzmir’in yüz ölçümünden büyüktür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, İEF’nın temellerini sırf İktisat Kongresinin gerçekleştirmek için İzmir’i seçmiş olmasının ana nedeni de şehrin bu köklü geçmişidir. Biz Cumhuriyet’in şehrimize verdiği bu asil görevin farkındayız ve fuarı zamana uydurmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki İEF büyüdükçe tüm Türkiye’nin dünyayla bağları da büyüyüp gelişecek. İş Dünyası’nda bir tartışma var. Türkiye’den global marka çıkar mı? Oysa İEF, belki de Cumhuriyetin ilk uluslararası markası. Hem de 90 yaşında. İEF, herhangi bir fuar organizasyonu değil. İEF, Türkiye’nin dünyadaki kültürel ve teknolojik gelişmelerle ve geleceğin dünyası ile İzmirlilerin yıl boyunca coşkuyla beklediği bir buluşma noktası. Fuar İzmir’i, İzmir Cumhuriyeti. Cumhuriyet yapan en önemli değerlerinden biri. Her yıl Kültürpark’ta buluşmanın heyecanının birlikte yaşıyoruz. İEF, bu yıl Atatürk orijinal vizyonundan ilhamla 90 yıldır birlikte kutluyoruz. Geleceği İzmir’de birlikte kuruyoruz temasıyla açıyoruz” diye konuştu.

DÜNYANIN ÖNDE GELEN BELEDİYE BAŞKANLARI İZMİR’DE BULUŞACAK

Yıllardır birçok konuda öncü olan İzmir Fuarı’nda yine bir ilke imza atılacağını açıklayan Başkan Soyer, “Bu yıl ilk kez önemli bir küresel etkinliği İEF’e paralel olarak gerçekleştiriyoruz. Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi. İzmir fuarı ev sahipliği yapacak ve dünyanın önde gelen şehirlerinin belediye başkanları ve yerel yöneticileri İzmir’de bir araya gelecek. Kültürün sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmadaki rolünün tartışılacağı zirvede dünya genelinde bu hedef doğrultusunda geliştirilen çalışmaların ve hayata geçirilen projelerin sunulduğu dünyanın en önemli zirvelerinden bir olacak. Zirve kapsamında kültür ve sürdürülebilir kalkınma ekseninde dünyanın önde gelen şehirlerinin temsilcileriyle birlikte tartışacağız. Geleceğin şehirlerinde refah içinde doğayla uyumlu bir yaşamı ve geleceğimizi nasıl kurabileceğimizi dünyanın önde gelen şehircilerin temsilcileriyle birlikte tartışacağız” dedi.

"İZMİR EXPO POTANSİYELİNİ ISKALADI"

İstihdam ve ekonomi açısından oldukça büyük bir öneme sahip olan İş Günleri’nin bu yıl da düzenleneceğini hatırlayan Başkan Soyer, EXPO konusunda da özeleştiri yaptı ve şunları söyledi; “Yıllardır uluslararası ticaret bağlantılarına ev sahipliği yapan İEF, bu görevini zaman uygun bir şekilde yapmaya devam ediyor. Öncü bir bakış açısıyla 6 yıl önce düzenlenmeye başlayan İzmir İş Günlerin’de şimdiye kadar yüz ülkeden bin 500’ün üzerinde katılımcı yer aldı. Birçok ülkenin ticaret bakanının katıldığı etkinlik sayesinde şimdiye kadar milyarlarca dolarlık iş bağlantısı sağlandı. Uluslararası İzmir İş Günleri’ni koronavirüse tedbirleri altında online olarak gerçekleştireceğiz. İklim krizi, pandemiden de öte dünyanın karşılaştığı en ciddi küresel tehlike. Dolayısıyla İş Günleri kapsamında Avrupa Birliği, yeşil mutabakat eylem planı ve düzenlemelerin odak noktasına alarak iklim krizine karşı yeşil ticaret önerilerini de tartışacağız. Bu yıl iklim kriz ekseninde farklı sektörlerden dönüşüm, sürdürülebilir politikalar, döngüsel ekonomi gibi başlıca konularda birçok oturumun gerçekleştirileceğiz. İzmir ve Ege bölgesi ölçeğinde ticaret, lojistik ve ekonominin nabzını tutacağız. İEF’nin modern dünyada yaşanan gelişmeleri Türkiye’ye yaymak gibi bir görevi var demiştik. Aslında İzmir yıllarca EXPO peşinde koştu ama belki de elindeki olan EXPO potansiyeli taşıdığını ıskaladı.”

“İZMİR’DE GELECEĞİ BİRLİKTE KURUYORUZ”

Fuarın, dünyadaki tüm gelişmelere rağmen kapılarını her zaman açtığının altını çizen Başkan Soyer, bu geleceğin devam edeceğini belirtti ve “2. Dünya Savaşı’nın en karanlık günlerinde bile İEF hep gerçekleştirildi ve kapılarını asla kapatmadı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pandemiye rağmen pandemi tedbirleriyle fuarımızı açacağız. Fuarın paralel etkinliklerin hayat geçmesinde emeği geçen tüm kurumlara ve çalışma arkadaşlarıma içtenlikle teşekkür ediyorum. 90 yıldır heyecanla sürdürdüğümüz fuarda, 90 yıldır İzmir’de geleceği birlikte kuruyoruz” diye konuştu.

“SON DERECE TİTİZ VE DİKKATLİ OLACAĞIZ”

Fuarda salgına karşı gereken tüm tedbirlerin alınacağının altını çizen Başkan Soyer, “Hem Dünya sağlık örgütü hem Sağlık Bakanlığı’nın sağlık ve hijyen kriterleri dikkate alınarak yapılacak. HES koduyla içerideki mevcut insan sayısının kontrol altında tutulmasıyla birçok tedbirle birlikte yürünecek. Ama öngördüğümüz programı hayata geçirmeye bir engel değil. Son derece titiz ve dikkatli olacağız. Ama tüm öngördüğümüz programları da hayata geçireceği” dedi.

“65 ÜLKEDEN KATILIMCIMIZ VAR”

Pandemi nedeniyle fuara yurt dışı katılımının nasıl olacağı konusuna değinen Başkan Soyer, “Rakamları paylaşayım. 65 ülkeden katılımcımız var. İş günlerine katılan da 7 bakanımız olacak farklı ülkelerden. Bu 65 ülkenin önemli bir bölümü kültür zirvesi için gelen konuklar Kültür Zirvesi’ni biraz da bu nedenle İzmir’e getirmek istemiştik. 2 yılda bir yapılan dünyanın en önemli etkinliklerinden biri bu. 5 milyonun üzerinde bir nüfusu temsil eden bir organizasyon. 2 yıl önce kazan ve Meksika'nın Merida şehrini geçerek bu organizasyonu yapma hakkı almıştık 65 ülkede bir çok yerel yönetici akademisyen. Kültür politikacısı üreticiler bir araya gelecekler. Pandemi sonrası kültür konusunun nasıl yön alacağını konuşacaklar. Dolayısıyla tam anlamı ile uluslar arası bir buluşmaya ev sahipliği yapacak İzmir ve fuar" diye konuştu.

“FUARCILIK GELENEĞİNİN İZMİR’DE DOĞMUŞ OLMASI TESADÜF DEĞİL”

İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, fuarın misyon ve vizyonu hakkında bilgi verdi ve  “İEF’nin 3 taşıcıyı ayağı var. Birincisi İzmir, ikincisi uluslararası olması ve bir fuar olması. Bu fuar neden var? Mustafa Kemal Atatürk, fuarı Türkiye’nin gelecek planlarını hayata geçirmek için yaptı. Fuarın varlık sebebi Cumhuriyetin ekonomik geleceğini güvence altın almak oldu. İzmir fuarının 2. özelliği uluslararası olması. Fuarımız, modern dünyada yaşanan gelişmeleri ve yeniliklerin Türkiye’ye yayılma noktası. Bununla beraber Türkiye’nin ürünlerini, hizmetlerini de yurt dışına sunan görevi de oldu. Bir başka deyişle İzmir fuarının görev alanı İzmir’i ve Türkiye’yi aştı. Her ne kadar uluslararası yönü baskın olsa da İEF bir yandan da İzmirli. Uluslararası fuarcılık geleneğinin İzmir’de doğmuş olması tesadüf değil. İzmir, tarihi boyunca Anadolu’nun dünyaya açılan kapısı oldu. Dolayısıyla Atamızın öncü vizyonunu böylesine benimsemiş ve 90 yıldır sahip çıkmış olmamız çok doğal. Çünkü İzmir hep öncü kent olmuş ve olmaya da devam edecek. İzmir’in ve İZFAŞ’ın fuar ruhu budur” dedi.

“FUAR BU YIL BİR İLKE İMZA ATIYOR”

90. İEF’de yine bir ilke imza atılacağına dikkat çeken Alıcı, “Bu yıl fuarda 2 önemli etkinlik yapılacak. Fuar bu yıl bir ilke imza atıyor. Dünya belediyeler Birliği’nin Kültür Zirvesi’nin dördüncüsü ilk defa İzmir’de düzenlenecek. Sayın Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in büyük mücadeleler sonucu İzmir’e kazandırdığı küresel etkinlik, Kültürpark’ta düzenlenecek. ‘Geleceği İzmir’de kuruyoruz’ temasıyla düzenlenecek törene dünyada birçok yerel yönetim temsilcileri, akademisyen ve diğer paydaşlar katılacak. Zirve kapsamında geleceğin, adil müreffeh ve dirençli kentlere ulaşmak için izlenecek yollar konuşulacak. Dünyanın gözü İzmir’de olacak. Gurur duyduğumuz ikinci etkinlik ise İzmir İş Günleri. Ticari fuarcılık değişiyor, yıllar boyunca uluslararası ticarete ev sahipliği yapan İEF’ de bu görevi de zamanın ruhuna uygun şekilde yapmaya devam ediyor. Şimdiye kadar 100 ülkeden bin 500 üstüne katılımcı yer aldı. Milyarlarca dolarlık iş bağlantısı sağlandı. Bu sene etkileri gezegenimizi dört yanında hissedilen bir konu seçtik. Yüzlerce ülkeden temsilci ve iş insanı konu olarak iklim krizine karşı yeşil ticaret önerisini tartışacak. İzmir’den dünyaya başka bir ticaret mümkün diyebileceğiz. Fuar dinleri, kültürleri ne olursa olsun toplumu bir çatı altında toplamayı başarıyor. Fuar, Türkiye’nin ender siyaset üstü değerlerinden biri. İEF, Cumhuriyet Türkiye’sinin yarattığı en eski ve 90 yıldır hala dik bir çınar gibi ayakta duran yegana küresel etkinliğidir” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.