Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’de 17 yıl sonra aynı senaryo: Gözler AK Parti’nin aday kararında

İzmir’de 17 yıl sonra aynı senaryo: Gözler AK Parti’nin aday kararında

Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un vefatının ardından gözler partilerin belediye başkan adaylarının kim olacağına çevrildi. Uygur’un vefatıyla başlayan süreç, görevi esnasında vefat eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Piriştina’nın vefatıyla başlayan süreçle bağdaştırılırken CHP kanadında ve bazı kesimlerce AK Parti grubunun siyasi etik gereği aday çıkarmaması gerektiği konuşuluyor. AK Parti’nin konuya ilişkin atacağı adım merakla beklenirken Piriştina döneminin AK Parti İzmir İl Başkanı Ali Aşlık, Genel Merkez talimatıyla o dönemde aday çıkarmadıklarını söyledi.

  • Ege Postası
  • 23.04.2021 - 16:30

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye, 28 Mart 2004’te sandık başına giderek yerel yönetimleri seçmişti. Seçimlerde, CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Piriştina ise oyların yüzde 47.1’ini alarak 2. kez İzmir Büykşehir Belediye Başkanı seçilmişti.

Ancak Piriştina, seçimlerden üç ay sonra geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetmişti.

Piriştina’nın vefatının ardından ise belediye başkanlığı koltuğuna oturak ismin kim olacağı ve büyükşehir belediye meclisinde grubu olan partilerin aday çıkarma konusundaki tutumları merak konusu olmuştu. 

O dönemde CHP kulislerinde adaylık için konuşulan isimler ise; Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi, Piriştina’nın eski genel sekter yardımcısı Gürkan Şenışık, Başkan vekilliğini görevini sürdüren Yusuf Ali Karaman ile Meclis Birinci Başkan Vekili Avukat Fikret Kaner olmuştu. 

Dönemin CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın idaresinde yönetilen aday belirleme çalışmaları sonucunda CHP grubu, dönemin Bornova Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın isimleri, büyükşehir belediye başkanlığına adaylığında ön plana çıkmıştı.

AK PARTİ KANADINDA NE OLMUŞTU?

Öte yandan; CHP’nin kendi içerisinden üç aday çıkaracağıın duyulması üzerine AK Partili meclis üyeleri’nin dönemin AK Parti İzmir İl Başkanı Ali Aşlık’ı arayarak durumu aktarıp aday çıkarıp çıkarmayacaklarını sordukarı ve Aşlık’ın da “Siyasi etik gereği aday çıkarmayacağız” dediği ifade edilmişti.

SEÇİMDE NE OLMUŞTU?

21 Haziran 2004’te İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde belediye başkanını belirlemek için kapalı oylamayla seçim yapılmıştı.

Oylama öncesinde söz alan dönemin AK Parti Grup Başkanı Yusuf Kenan Çakar, vefat durumu söz konusuyken başkan arayışı içinde olmanın etik olmayacağını ifade etmişti. CHP’nin tek adayla seçime girmesi durumunda 22 blok oyla o adaya destek vereceklerini birden fazla aday çıkması durumunda ise boş oy kullanacaklarını söylemişti. 

62 meclis üyesinin 61’inin katıldığı seçimde, tek aday olan Aziz Kocaoğlu, 61 oyun 59’unu almış ve büyükşehir belediye başkanı seçilmişti.

17 YIL SONRA AYNI SENARYO

Geçtiğimiz günlerde Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur vefat etti. Uygur’un vefatının ardından CHP’de aday belirleme çalışmaları başlarken AK Parti’nin aday çıkarıp çıkarmayacağı hala belirsizliğini koruyor.

Uygu’un vefatıyla Torbalı’da başlayan süreç, 17 yıl önce Piriştina’nın vefatıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan süreçle benzetiliyor ve bazı kesimler siyasi etik gereği AK Parti’nin Torbalı Belediye Başkanlığı için aday çıkarmaması gerektiğini söylüyor.

Piriştina döneminde AK Parti İzmir İl Başkanı olan Ali Aşlık ise, o dönemde etik gereği aday çıkarmadıklarını belirtti ve konuya ilişkin şunları söyledi; “O zaman Genel Merkez bize, aday çıkarmamız yönünde talimat vermişti. Biz de o karara uyduk” dedi ve şu anki durumda söyleyeceği pek bir şey olmadığını ifade etti.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.