Dolar 32,3146
%0.2
Euro 35,1147
%-0.02
Altın 2.293,180
%0.69
Bist-100 9,06
%2.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in efsane başkanı Piriştina unutulmadı

İzmir'in efsane başkanı Piriştina unutulmadı

2004 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdürürken kalp krizi sonucu hayata veda eden Ahmet Piriştina’yı sevenleri unutmadı. Merhum başkan ölümünün on sekizinci yılında Aşağı Narlıdere Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi ölümünün 18. Yılında unutulmaz başkan Ahmet Piriştina’nın heykelini açtı. Kent Arşivi ve Müzesi'ndeki törende konuşan Başkan Tunç Soyer, “Piriştina’nın bıraktığı değerli mirasa sahip çıkmaktan hiç vazgeçmedim, vazgeçmeyeceğim. Ahmet Piriştina’nın aziz hatırasını yaptığımız çalışmalarla ve İzmir’i dünyada hak ettiği yere taşıyarak yaşatacağız” dedi.

  • Ege Postası
  • 15.06.2022 - 11:11

2004 yılında henüz 52 yaşındayken hayata veda eden Ahmet Piriştina, ölüm yıl dönümünde kabri başında anıldı. Aşağı Narlıdere Mezarlığı'ndaki anma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ahmet Piriştina'nın eşi Mine Piriştina, kızı Zeynep Piriştina, oğlu Levent Piriştina, kardeşi Mergim Piriştina, torunları Arya, Miya ile Damla Piriştina, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Piriştina'nın yakın çalışma arkadaşı ve eski Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi ile çok sayıda yurttaş katıldı.  

“Piriştina ailesi yalnız değil”

Levent Piriştina anma törenine katılanlara teşekkür ederek, “Dile kolay 18 yıl... Piriştina ailesi olarak acı haberi aldığımız ilk günde de sizleri yanımızda gördük. Acımıza ortak oldunuz. Aradan 18 yıl geçti, yine bir 15 Haziran sabahı gördük ki Piriştina ailesi yalnız değil. Ahmet Piriştina'yı sevenler, onunla mesai yapanlar bugün yine yalnız bırakmadı” dedi. 

Törene katılanlar Piriştina'nın mezarına karanfiller bıraktı. Ahmet Piriştina'nın kabri başında Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Ahmet Piriştina heykeli APİKAM’da açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi şehrin unutulmaz belediye başkanı Ahmet Piriştina’yı ölümünün 18. yılında anıyor. Anma etkinlikleri kapsamında  efsane başkanın heykeli Ahmet Piriştina, Kent Arşivi ve Müzesi’nin (APİKAM) bahçesindeki törenle açıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğindeki törene Ahmet Piriştina'nın eşi Mine Piriştina, kızı Zeynep Piriştina, oğlu Levent Piriştina, kardeşi Mergim Piriştina, torunları Arya, Miya ile Damla Piriştina, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Barış Karcı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Piriştina'nın yakın çalışma arkadaşı ve eski Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi, eski Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, meclis üyeleri, bürokratlar ve çok sayıda yurttaş katıldı.  

Törende Soyer, Ahmet Piriştina'nın herkesin gönlünde taht kurmuş bir belediye başkanı olduğunu söyleyerek “Piriştina halkın başkanıydı. 2004 yılında görevi başındayken kaybettiğimiz Piriştina'nın danışmanlığını yapmaktan hep büyük gurur duydum. Kendisinin İzmir’e bakışı, İzmirlilerin refahını büyütme ve yaşam kalitesini yükseltme çabası hep yolumu aydınlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatamı, Piriştina’nın doğum günü olan 8 Nisan tarihinde almıştım. O gün belirttiğim gibi Piriştina’nın bıraktığı değerli mirasa sahip çıkmaktan hiç vazgeçmedim, vazgeçmeyeceğim. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yürüttüğümüz çalışmalarda, onun vizyonu ve izlerinin her daim yolumuza ışık tuttuğunu belirtmek istiyorum. Kendisinin İzmir’e ve İzmirlilere dair yaptıklarına bir nebze teşekkür etmek amacıyla 2020 yılında Ahmet Piriştina Konuk ve Yazar Evi’ni hizmete sunmuştuk. Bugün de Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğümüzce düzenlenen yarışma neticesinde Ahmet Piriştina heykelini İzmirliler ile buluşturmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

“Yaşatacağız”

Tunç Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Heykelin buraya konmasındaki temel neden, Ahmet Piriştina’nın kent arşivi ve müzesi konusunu, kentlilik bilinciyle harmanlamış ilk siyasetçilerden biri olması. Zira Piriştina, bugün bulunduğumuz APİKAM’ı açarak Türkiye’ye bu hususta öncülük etti. Türkiye'de açılmış ilk yerel tarih arşivi ve müzelerinden birini İzmir’e kazandırdı. Bir kez daha vurgulamak istiyorum ki Ahmet Piriştina’nın aziz hatırasını, hem onun adını verdiğimiz bu çalışmalarla, hem de İzmir’i dünyada hak ettiği yere taşımak suretiyle yaşatacağız.”

“Acımız sizin gibi dostlar sayesinde hafifliyor”

Ahmet Piriştina’nın oğlu, eski Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, “Babamızın heykeli adını taşıyan ve çok önem verdiği Kent Arşivi ve Müzemize çok yakıştı. Piriştina ailesi adına, bizler için 15 Haziran tarihinin ayrı bir hüznü, heyecanı ve burukluğu var. Acımız sizin gibi dostlar sayesinde hafifliyor” dedi.

Heykeltıraş Ahmet Uzun ise, “Benim için bu heykeli yapmak inanılmaz gurur verici. Ahmet Piriştina yaşasaydı Türkiye’de çok güzel şeyler yapacağını düşündüğüm biriydi. Herhangi bir yönetici değildi” ifadesini kullandı.

Ahmet Piriştina heykeli için 2020’de yarışma açılmış, yarışmayı heykeltıraş Ahmet Uzun kazanmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.