Dolar 32,5981
%0.38
Euro 34,8120
%0.23
Altın 2.501,620
%0.69
Bist-100 9.478,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'İzmir'in Çernobili' toplantısında Soyer'den çarpıcı mesaj: Boyumuzu aşan bir tablo!

'İzmir'in Çernobili' toplantısında Soyer'den çarpıcı mesaj: Boyumuzu aşan bir tablo!

EGEÇEP Çernobil nükleer felaketinin 35’inci yıldönümüne özel çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gaziemir’de yer alan nükleer atıkların kaldırılmasıyla ilgili ciddi bir işbirliği gerektiğini dile getirdi. Soyer, konuyla ilgili olarak ‘Boyumuzu aşan bir tablo olduğunu gördük’ dedi.

  • Ege Postası
  • 25.04.2021 - 21:24

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Çernobil’de yaşanan nükleer felaketin 35’inci yıl dönümünde ‘Çernobil’den Gaziemir’e Nükleer Tehlike’ başlıklı bir video konferans gerçekleştirdi.

Çevrimiçi yapılan video konferansa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Mersin Nükleer Karşıtı Platform’dan Doktor Ful Uğurhan, Nükleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan ve Ekosfer Derneği’nden Özgür Gürbüz konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gaziemir’de yer alan nükleer atıklarla ilgili yaptıkları çalışmayı dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi olarak burada daha önce bir girişimde bulunduklarını ve mal sahiplerine ulaşmaya çalıştıklarını anlattı. Atıkların nasıl kaldırılabileceği ile ilgili uzmanları davet ettiklerini söyleyen Başkan Soyer, burada ciddi bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Boyumuzu aşan bir tablo gördük’ ifadelerini kullandı.

Başkan Soyer’in yaptığı açıklama şu şekilde:

“1940-2010 yılları arasında kurşun fabrikası olarak çalışmış bir alan sonra nereden geldiği belli olmayan nükleer atıkları barındırmış. Nükleer santrale sahip olmadan nükleer atıklara sahip bir ülkeyiz. Şimdi de bundan nasıl kurtulacağımızı bilmiyoruz. Ciddi bir işbirliği gerektiren bir süreç. Gaziemir’in göbeğinde duran bu atıklar İzmir’i, yer altı kaynaklarını ve insanları zehirlemeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda daha önce girişimde bulunduk. Mal sahiplerine ulaşmaya çalıştık, atıklar nasıl kaldırılır diye uzmanlar davet ettik. Boyumuzu aşan bir tablo olduğunu gördük. Bugün tekrar canlandıracağımız mücadele sürecinin sorunun diğer muhataplarını da işin içine katacak bir sürece evrilmesini diliyorum. Bunu kabullenmek, rıza göstermek söz konusu değil. İnsanın yaşam hakkını korumak en temel önceliğimiz. Nükleer zehirlerle bir arada yaşamak söz konusu bile olmamalı. Üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bu konuya duyarlılık gösteren herkese hem teşekkür ediyorum hem de tebrik ediyorum. Biz hazırız. Bize verilecek görev ne olursa büyük bir şevkle yapmaya hazırız" dedi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.