Dolar 32,5994
%0.38
Euro 34,7372
%0.01
Altın 2.498,100
%0.55
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir için tarihi gün: Miting gibi temel atma töreni... Kılıçdaroğlu'ndan 'sandık' mesajı

İzmir için tarihi gün: Miting gibi temel atma töreni... Kılıçdaroğlu'ndan 'sandık' mesajı

İzmir’de yerel yönetim bazında en büyük yatırım olan Buca Metrosu temel atma töreni CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Törendeki konuşmasında iktidara tepki gösteren Kılıçdaroğlu "Sabırla bekleyin. Sandığı getirecekler, derslerini vereceğiz. Demokratik yollarla bunları göndereceğiz. Bir daha gelmemek üzere göndereceğiz bunları" dedi. Kılıçdaroğlu “Baskılara rağmen belediye başkanlarımız ellerinden gelen bütün çabayı gösteriyorlar. Tunç Başkanımız da diğer belediye başkanlarımız da bütün baskıları aşarak görevlerini sürdürüyorlar" diye ekledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de "Biz İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Peki ya Ankara? Üzerinize aldığınız 4,5 kilometrelik Halkapınar-Otogar metro hattı nerede? 7 senedir neden hiçbir şey yapmadınız?" sözleriyle iktidara tepki gösterdi. Öte yandan Soyer'in konuşması sırasında yurttaşlar zaman zaman, "Hükümet istifa" sloganları attı.

  • Ege Postası
  • 14.02.2022 - 17:06

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan Üçyol İstasyonu- Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek Buca Metrosu’nun yapım ihalesi sürecinin sona ermesiyle birlikte ihaleyi kazanan Gülermak A.Ş. ile yapım işi sözleşmesi geçtiğimiz ay imzalanmıştı.

Öte yandan; İzmir’in yerel yönetimler bazında en büyük yatırımı olan Buca Metrosu’nun temel atma töreni CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılımıyla gerçekleştirildi. Çamlıkule İstasyonu’nun bulunacağı alanda ise Buca Metrosu’nun kazısı başladı. Tören sırasında kazı görüntüleri eş zamanlı olarak ekrana yansıtıldı. 13,5 kilometrelik hatta sahip Buca Metrosu, hatta çalışacak trenlerle 765 milyon euroya mal olacak ve yaklaşık 12 milyar liralık maliyetle tamamlanacak.

Törene ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra; CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Veli Ağbaba, Ahmet Akın ve Yüksel Taşkın, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, CHP PM üyeleri Devrim Barış Çelik ve Rıfat Nalbantoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları, STK ve sendika temsilcileri ve binlerce İzmirli katıldı.

En az 20 bin kişinin katılması talimatı verilen tören için geniş güvenlik önlemleri alınırken yaklaşık 20 binden fazla İzmirli temel atma töreninin gerçekleştirildiği Şirinyer ESHOT garajındaki tören alanını doldurdu.

Tören alanını saatler önce dolduran İzmirliler, sahne alan DJ ve grupların müzikleriyle eğlenceli vakit geçirdiler.

Tören alanında bazı katılımcılar, “Yola çıktık ilk istasyon iktidar”, “Saraya değil, metroya yatırım yap”, “Covid-19’a değil ama elektrik faturasına yenildik” yazılı pankartlar açtı.

Yurttaşlar zaman zaman "Hükümet istifa" sloganı attı.

İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kılıçdaroğlu’na temeli atılan Buca Metrosu’nun maketini hediye etti. Kılıçdaroğlu, “Teşekkür ederim. Bu ayakkabı kutusuna benzemiyor ama idare edeceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP milletvekilleri, önlerindeki butonlara aynı anda basarak metro inşaatının temelini attı.

Kılıçdaroğlu ve beraberindekilerin tören alanına giriş yapmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

“YÜZDE 127 ZAM BİZE YAKIŞMIYOR”

Konuşmasına elektrik zamlarının geri alınması için iktidara seslenerek başlayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Bu ülkenin genleri sakın umutsuzluğa kapılmayın Geleceğinizi yurt dışında aramayın. Sizlere yaşanacak bir Türkiye bırakacağız. Bunu Millet ittifakıyla beraber yapacağız.  İzmir için tarihi bir gün. En büyük yatırımlarından biri. Bütün baskılara rağmen ekonomik açıdan var olması gereken avantajların kısıtlanmasına rağmen belediye başkanlarımız ellerinden gelen bütün çabayı gösteriyorlar. Tunç Başkanımız da diğer belediye başkanlarımız da bütün baskıları aşarak görevlerini sürdürüyorlar.  Ben de Ankara'ya bir mesaj göndereyim. Yakında bakanlar kurulunu toplayacaksın. Elektrik zamlarını geri al. Yüzde 127 zam bize yakışmıyor. Sarayında oturacaksın her şey bedava. Elektriğin bedava, yol yemek parası ödemeyeceksin. Vatandaşa gelince yüzde 127 zam. Söylüyorum. Geriye almasını istiyorum. Birlikte söylemeliyiz” dedi.

“HÜKÜMET YOK TEK ADAM VAR”

Kılıçdaroğlu’nun konuşması esnasında “Hükümet istifa” sloganları atılmansın ardından “Hükümet yok ki, tek bir kişi var” diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Şundan emin olun. Siz güzel bir ülkede yaşayacaksınız. Siz yeniden özgürlüğü tadacaksınız. Bu ülkenin her tarafında  herkes huzur içinde gezecek. Barışı ve özgürlüğü getireceğiz. Hiç kimseyi kimliği, inancı dolayısıyla eleştirmeyeceğiz. Ötekileştirmeyeceğiz. 84 milyonun kucaklaştığı güzel Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz. 

"İZMİR MİLLETVEKİLİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM"

Bu ülkeye adalet, huzuru getireceğiz bu ülkede adaletin olmadığını, binlerce çocuğun yatağa aç girdiğini, büyük kaynakların 5’li çeteye tahsisi edildiğini, evlerde huzurun olmadığını, bu ülkede geçinmenin çok zor olduğunu biliyorum. Ama bütün bunlara rağmen diyorum ki; moralinizi bozmayın. Sandık gelecek ve onları göndereceğiz. Demokrasi içinde göndereceğiz. Birleşe birleşe kazanacağız. Sorunlara akılcı çözümler getirerek güzel bir Türkiye inşa edeceğiz Sevgili gençler siz Millet İttifakı’nın iktidarda tweet attığınızda korkmayacaksınız. Millet İttifakı’nın iktidarında halk için çalışacağız. Gençlerimiz kadınlarımız için çalışacağız. Halktan topladığımız her kuruşun hesabını halkımıza vereceğiz halka hesap vermeyen bir anlayışı reddediyoruz. Beraber, kadın, erkek, yaşlı genç… Beraber güzel ülkeyi inşa etmek zorundasınız. Ayrıca İzmir milletvekili olmaktan gurur duyduğumu da ifade etmek ispirtoyuz. İzmirlilere hizmet etmek ben için ayrı bir gurur vesilesi.

"ONLARI BİR DAHA GELMEMEK ÜZERE GÖNDERECEĞİZ"

Türkiye’nin sorunlarını biliyoruz ve yaşıyoruz. Ama umutsuz değiliz. Bu konuda emin olun. Karamsarlığa kapılmayın. ‘Bunlar gelirse şöyle, böyle olur’ Ne derlerse desinler kararlılıkla adımlarımız atacağız ve  iktidar olacağız. 5’li çetenin ya da bir avuç kişinin değil halkın iktidarını kuracağız. Belediye başkanlarımız mükemmel çalışıyorlar, halkın nabzını tutuyorlar. Halk için çalışıp halka hesap veriyorlar. Yaptığınız her yatırımın kaça mal olduğunu söyleyeceksiniz dedim belediye başkanlarımıza. Her kuruşun hesabını veren bir devlet yönetimi bizim idealimizdi ve bunu gerçekleştireceğiz. İzmir’in dağlarında çiçekler çok açtı ve açmaya da devam edecek. Bu yatırımı gerçekleştiren işçisinden, mühendisine, belediye başkanına kadar hepsine teşekkür ediyorum. İnşallah 4 yıl sonra geleceğiz ve hep beraber kurdeleyi keseceğiz. Temellini attığımız metronun açılışını da yapacağız. Sabırla bekleyin. Sandığı getirecekler, derslerini vereceğiz. Demokratik yollarla bunları göndereceğiz. Bir daha gelmemek üzere göndereceğiz bunları.

SOYER İKTİDARA ATEŞ PÜSKÜRDÜ!

Konuşmasında iktidarı hedef alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, merkezi iktidarın İzmir’e üvey evlat muamelesi yaptığını ifade etti ve şunları söyledi:

"Maalesef Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Milletimizi fakrı zaruret içinde harap ve bitap düşmüş durumda. İşte şimdi burada bu ahval ve şeraite rağmen İzmir’in kaderini değiştirecek Buca Metrosu’nun temelini atıyoruz. Atamızdan aldığımız imkânla vazifemizi yerine getiriyoruz. Ekonomik krizin tam ortasında İzmir tarihinin en büyük yatırımını başlatıyoruz. İzmir’in bugüne kadar gecikmiş en öneli toplu ulaşım projesi Buca metrosunun yolculuğu bugün burada başlıyor.  Buca Metrosu her gün İzmir nüfusunun 10’da 1’inin taşıyacak .400 bin İzmirli bu hattı kullanacak. Buca'nın en uzak mahallesi olan Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım mesafesi 15 dakikaya inecek. Metro 90 saniyedir bir hareket edecek. Hat üzerinde 20 tren seti çalışacak. Bu devasa yatırımı merkezi hükümetten tek bir kuruş destek elmadan tümüyle İBB’nin imkanlarıyla yapıyoruz. Üstelik ekonomik kriz koşulları altında. Buca Metrosu’nun taşıyacağı 400 bin vatandaşımızı şu anda otobüslerle taşıyoruz ve her bir sefer için 5 lira fazla masraf yapıyoruz. Metro sayesinde bu hatlara ihtiyaç kalmayacak. Günde en az 8 bin litre yalıt tasarrufu sağlayacağız. Bunlarla birlikte İBB, 48 milyon tasarruf sağlayacak. Kısacası Buca Metrosu, kendi masrafını sağlayacak.

"HALKAPINAR-OTOGAR METRO HATTI NEREDE?"

Buca Metrosu hizmetlerini yıllarca İzmir’e getirmeyen hükümete İzmirlilerin bir cevabıdır. İzmir 84 milyonun bir bütünüdür. 4,5 milyonun yaşadığı şehir, cumhuriyetimiz kalesidir. Buradan Ankara’ya seslenmek istiyorum. İzmir bu ülkede değil mi? İzmirliler bu ülkenin vatandaşı değil mi? Biz İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Narlıdere Metrosu’nu bitirmek üzereyiz. Buca Metrosunun temelini atıyoruz. Peki ya Ankara? Üzerinize aldığınız 4,5 kilometrelik Halkapınar-Otogar metro hattı nerede? 7 senedir neden hiçbir şey yapmadınız? Depremzedeler için bulduğumuz krediyi ne zaman onaylayacaksınız? İzmir, 2021’de 133 milyar lira vergi ödemesine rağmen merkezi yönetim bütçesinden sadece 3,5 milyar liralık yatırım aldı. Yani 40 verdi, 1 aldı. 40’a 1 oranı asla kabul edilemez. İzmirlilerin şunu bilmesini istiyorum. İçinde bulunduğumuz bu durum bizi asla yıldırmadır, yıldırmayacak. Sadece 3 yılda İzmir’de yaptığımız yatırım tutarı 11 milyar lirayı aştı. İzmir tarihinin en büyük yatırımını başlatmamız da bu kararlı duruşumuzun sonucudur. Koşullar ne olursa olsun İzmir’in refahını büyütmeye devam edeceğiz. Buca Metrosu İzmir için ayrıca bir istihdam kaynağıdır. Projede 400 mühendis çalışacak. Buca metrosundan ekmeğini kazanacak olan sadece proje çalışanları olmayacak. Bölgedeki esnaf da bundan faydalanacak. Metro yatırımı bu zor günlerde Buca ekonomisine can suyu olacak. Pandemi döneminde ülkemizin içine düşürüldüğü ekonomik krizde belediyemizin gelirleri büyük ölçüde azaldı. Bu dönemde hem evine ekmek götüremeyen vatandaşlarımıza desteklerimiz artırdık hem de verdiğimiz sözleri tek tek yerine getirdik. Bu kara kışta hiçbir İzmirlinin yatağa aç girmesine izin vermeyeceğiz. Bugün temelini attığımız Buca metrosunu İzmir’e 4 yılda kazandıracağız. Çünkü finansmanı sağlandı ve inşaat devam ettikçe ödemesi de tıkır tıkır yapılacak. İzmir’de cumhuriyetin 2. Yüzyılını demokrasiyle taçlandıracak, Buca Metrosuyla ileri taşaıyacağız. İzmir, her daim olduğu gibi memleketin aydınlık geleceğinin lokomotifi olmaya devam edecek.”

KILIÇ: BUCA'MIZA ÇAĞ ATLATACAK

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, ise sözlerine protokol ve sahne arasındaki mesafe üzerinden esprili bir şekilde başladı. “Yol uzundu ama iktidar çok yakın” dedi ve şunları söyledi; “Tarihsel zenginliğin ve hoşgörünü beşiği Buca bugün tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Bucaklıların hayali Buca metrosu artık gerçek oluyor. Gururluyuz, heyecanlıyız ve çok mutluyuz. İzmir’in amiral gemisi Büyükşehir’in kentimize kazandıracağı metro istasyonu Buca’mıza çağ atlatacaktır. Büyükşehir Belediyemizin Buca’da ulaşımı rahatlatacak bir diğer yatırımı ise Buca Otogar bağlantısıdır. Bu yatırım da kentimiz için hayati önem taşıyor. Kozağaç Islah Projesi de kentimizin altyapı konusundaki önemli bir yatırımıdır. Bunların yanında Büyükşehir’in Evka bölgemizde gerçekleştireceğiz Portakal Vadisi’dir. Bucalı hemşerilerimiz ödüllü proje sayesinde spor yaparken pek çok donatı alanlarında aileleriyle zaman geçirecekler. Şu anda bulunduğumuz alan da Şirinyer projesiyle yepyeni bir görünüm kazanacak. ‘Derman Belediyeciliği’ dedik, ‘Mart’ın sonu bahar’ dedik. Sorumluluğumuz büyüktü. Layık olmaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Ülkemizi aydınlık yarınlara taşımanın yolu Mustafa Kemal Atatürk’ün bize gösterdiği yolda yürümektir. Biz de bu anlayışı Buca’da hakim kılmaya çalıştık. Sayamayacağımız birçok proje için ilk günkü heyecanımızı taşıyoruz. Bu hizmetlerde bizleri motive eden de İzmir, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere CHP’li belediyelerimizin yazdığı sosyal belediyecilik destanı oldu. Hepimiz Partimizin hanesine bir başarı hikayesi daha eklemek için çalışmaktan onur duymaktayız. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve millet ittifakının diğer ortaklarıyla memleket için, güzel yurttaşlarımız için, çocuklarımız için, aydın bir gelecek için; Geliyor gelmekte olan!” dedi.

4 YIL İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK

Buca Metrosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi ekonomik gücüyle inşa edilecek. Buca Metrosu’nun 4 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. İzmir Hafif Raylı Sistemi’nin 5. aşamasını oluşturan hat, Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. Hat, 11 istasyondan oluşacak. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan ikinci aşama hattı ile Üçyol İstasyonu’nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu’nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek.

İL BAŞKANI YÜCEL'DEN PAYLAŞIM!

Temel atma töreninin ardından CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel sosyla medya hesabından paylaşımda bulundu. Yücel, "Buca metrosu projesinin startını veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentimizin tarihine altın harflerle yazılacak rekor bir yatırıma, kendi kaynakları ve Türkiye’de milletin iktidarını kuracak olan lider, Sn. Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte imza attı. Bu gurur İzmir’in. Teşekkürler Tunç Soyer" dedi. .

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.