Dolar 32,5259
%0.12
Euro 34,9324
%-0.11
Altın 2.439,530
%0.14
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden deprem brifingi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden deprem brifingi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu heyetini ağırladı. Ziyaretin ardından Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde Büyükşehir'in 30 Ekim depremi sonrasında yaptığı çalışmalar ve depreme karşı alınan önlemlerle ilgili komisyon üyelerine yönelik sunum yapıldı.

  • Ege Postası
  • 06.03.2021 - 22:26

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) temsil edilen beş siyasi partinin ortak önergesiyle kurulan Deprem Araştırma Komisyonu üyelerinden oluşan heyet İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i makamında ziyaret etti. Başkan Soyer komisyon üyelerine ziyaretleri için teşekkür ederek "Türkiye, deprem kuşağında olan bir ülke. Bu nedenle depreme her an hazırlıklı olmamız gerekiyor. Deprem Araştırma Komisyonu'nun yaptığı çalışma bu açıdan çok değerli. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 30 Ekim depreminden sonra yaptığımız çalışmaları aktararak sizin çalışmalarınız için yol gösterici olmak isteriz" dedi.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu ise sözlerine 30 Ekim depremi için geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı. 10 Kasım 2020'den bu yana depremin zararlarını azaltmanın yolları ve depreme karşı alınacak önlemlerle ilgili çalıştıklarını söyleyen Uncuoğlu, "Bu kapsamda 15 toplantı yaptık, 2.150 sayfa tutanak, 65'ten fazla rapor oluşturduk. Mevzuatla ilgili yapılması gerekenler, risk haritalandırma, afet yönetimi, yapı stoku, finans kaynakları yaratma, toplumsal farkındalık başta olmak üzere kapsamlı bir rapor hazırlıyoruz. Deprem yaşamış kentlerin belediye başkanlarını da komisyon toplantılarımıza davet ediyoruz. İzmir ve Elazığ depremleri oldukça yeni sayılabileceği için bu illeri özel olarak ziyaret etmek, buradaki çalışmaları yerinde incelemek istedik. İzmir'in ardından 11-12 Mart tarihlerinde Elazığ'da incelemelerde bulunacağız. 20 Mart'ta komisyon çalışmamızı tamamlıyoruz. İzmir'deki çalışmaların da bu açıdan bize katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi. Uncuoğlu, İzmir'de depreme dayanıklı bir yapı stoku oluşturmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önemli çalışmalar yaptığını da vurgulayarak, "İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nden deprem konusunda önemli bir düzenleme oybirliğiyle çıktı, bu konuda oldukça iyi çözümler üretiliyor" şeklinde konuştu.

Bürokratlardan kapsamlı sunum

Ardından Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde Komisyon heyetine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afet odaklı dirençli kent çalışmalarıyla ilgili kapsamlı bir sunum yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe deprem sırasında yapılanları, deprem sonrası çalışmaları ve imar plan düzenlemeleri konusunda bilgi verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse 30 Ekim depreminin hemen ardından arama kurtarma ve depremzedeler için çadır alanlarının kurulmasıyla ilgili yapılan çalışmalar konusunda bilgi aktarırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay deprem mağdurlarına yönelik sosyal destekler ve dayanışma kampanyaları hakkında bir sunum yaptı. Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ise İzmir'deki kentsel yenileme çalışmaları, deprem öncesi yapılan afet odaklı ça lışmalar, mevzuata yönelik tespit ve öneriler hakkında bilgi verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden oybirliğiyle çıkan ve 30 Ekim depreminin ardından ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılar ile 1998 öncesinde ruhsat alanlar veya 6306 sayılı kanun kapsamında riskli olarak belirlenen ruhsatlı yapıları kapsayan yeni düzenlemeyle ilgili sunum da yapan Suphi Şahin, "Yeni düzenlemeyle dönüşümde hak kayıplarının önüne geçilmesi amaçlandı" dedi.

"Orta hasarlı yapılarla ilgili mevzuat değişikliği gerekiyor"

Sunumun ardından konuşan Başkan Tunç Soyer orta hasarlı yapılarla ilgili mevzuatta büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çekerek "Orta hasarlı binada vatandaşın oturması mümkün değil. Dolayısıyla orta hasarlı yapılarla ilgili mevzuatta mutlaka düzenleme yapılması gerekiyor. Büyükşehir olarak Toplum Sağlığı, İklim Değişikliği ve Çevre Koruma ile Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi olmak üzere üç yeni daire başkanlığı kurduk. Afetler olduğunda bu daire başkanlıklarını kurmanın ne kadar isabetli olduğunu anladık. Bugün burada size kendi deneyimimizi ve çözüm önerilerimizi aktardık. Afette diğer kamu kurumlarıyla iyi bir işbirliği yaptığımızı da söylemek isterim. Ancak mevzuatta düzenleme yapmayı sağlayacak bir iradenin mutlaka ortaya konulması gerekiyor" dedi.

"Kentsel dönüşü hızlandıracağını düşünüyoruz"

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı Ak Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremle ilgili çalışmalarının oldukça önemli olduğuna değinerek, Büyükşehir'in özellikle imar düzenlemesi ve planlama konusunda etkili öneriler geliştirdiğini belirtti. Güvensiz yapı stokunu güvenli hale getirme konusunda kaynakların sınırlı olduğunu ve bu konuda toplum farkındalığının da yetersiz olduğunu belirten Uncuoğlu,  "Vatandaşı kentsel dönüşüme teşvik etme açısından Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı karar ve ortaya koyduğu yaklaşım çok önemli. Bu konuda kritik bir etkisi olacağını ve kentsel dönüşümü hızlandıracağını düşünüyoruz" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise "İzmir'in başına gelmeyen felaket kalmadı. Başkan Tunç Soyer, Büyükşehir Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, daire başkanları ve müdürlerine teşekkür etmek isteriz. Üstün bir gayret gösterdiler. İzmir'de örnek olacak bir dayanışma örneği sergilendi. Afet olduğunda artık İzmir'in bir laboratuvar gibi görülmesi gerekiyor. İzmir'in farkı, bürokratları ve daire başkanlarının yarısından fazlasının kadın olmasıdır. İzmir emin ellerde" dedi.

Geniş katılımlı toplantı

Ziyarete TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu, Komisyon Başkan Vekili AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Komisyon Sözcüsü ve AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Komisyon Katibi ve MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Komisyon üyeleri CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar ve CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu ile beraber İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, MHP İzmir Milletvekilli Hasan Kalyoncu, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ile İzmir Büyükşehi r Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Genel Sekreter Yardımcıları Suphi Şahin, Ertuğrul Tugay, Yıldız Devran, İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse ve belediye bürokratları katıldı.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu İzmir'de toplandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Deprem Araştırma Komisyonu, İzmir'de 30 Ekim'de meydana gelen büyük depremin ardından kentte bir toplantı yaptı.

Depremlerin zararlarının en aza indirilmesi ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Deprem Araştırma Komisyonu, 30 Ekim'de meydana gelen İzmir depreminin ardından kentteki toplantıda bir araya geldi. İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Birlik Binasında, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığındaki toplantıda önemli görüşmeler yapıldı. Komisyon tarafından, İzmir depremiyle ilgili yapılan incelemelerin sonucunda geliştirilen öneriler toplantıda dile getirildi ve karşılıklı değerlendirilmelerde bulunuldu.

Toplantıda ayrıca komisyona, depremde evsiz kalan vatandaşlar için yapılan konutlar, proje alanları ve depremde riskli binalar için hazırlanan kentsel dönüşüm projeleri gibi konularda bilgiler aktarıldı.

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, 100 adet yıkılacak ya da yıkık, 618 adet ağır hasarlı, 660 adet orta hasarlı, 7 bin 671 adet az hasarlı ve 174 bin 435 adet hasarsız bina olmak üzere toplam 183 bin 484 adet binanın tespit edildiğini söyledi. Albayrak, toplam 888 bin 112 adet bağımsız bölümün bin 88 adedinin acil yıkılacak/yıkık, 3 bin 944 adedinin ağır hasarlı, 6 bin 617 adedinin orta hasarlı, 61 bin 537 adedinin ise az hasarlı olduğunu aktardı. Albayrak, hasarsız olarak tespit edilen bağımsız bölüm sayısının ise 814 bin 926 adet olduğunu belirtti.

Öte yandan toplantı sonunda, AFAD tarafından deprem tatbikatı yapıldı. Tatbikatta, özel AFAD arama kostümleri de tanıtıldı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.